فضا برای ارتباط با مراکز پژوهشی دنیا باز شده است

خبرگزاری شبستان: علی جنتی معتقد است باورهای دینی مردم قوی است اما اعتماد آنها به ما به عنوان مسئولان کشور پایین است و دلیل آن هم چوب حراج زدن های ما به سرمایه های اجتماعی است.

به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز در مراسم بزرگداشت هفته پژوهش که در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد ضمن تسلیت شهادت امام حسن عسگری (ع) گفت: ما هرساله به مناسبت هفته پژوهش توفیق حضور در جمع شما اساتید را داریم که با هم از نزدیک صحبتی داشته باشیم.

 

جنتی با بیان اینکه امسال شرایط ویژه ای داریم، عنوان کرد: ما با شرایط پسا برجام مواجه هستیم، زنجیرهایی که در طول 10-12 سال گذشته به تدریج دست و پای مردم ایران را بسته بودند و می رفت که به گونه ای این تحریم ها تشدید شود واقعا زندگی را در کشور ما فلج کند با درایت، تدبیر و کار سنگین و طاقت فرسای هیئت دیپلماتیک ایران به نتیجه رسید.

 

وی ادامه داد: شما ملاحظه کردید در طول 2-3 ماه گذشته کارهای بسیار خوبی انجام شد، 6 قطعنامه شورای امنیت که در فصل هفتم درج شده بود، برداشته شد؛ این یکی از بزرگترین و تاریخی ترین کارهایی است که در دنیا انجام شده است. جمهوری اسلامی ایران برای اولین بار در سایه مذاکره شش قطعنامه را مرتفع کرد. سران کشورها از جمله آقای پوتین در دیدار با رییس جمهور اذعان می کنند که شما کار بسیار بزرگی انجام دادید.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به برداشته شدن 12 قطعنامه دیگر اظهار داشت: فضای ایران هراسی و شیعه هراسی که در دنیا ایجاد کرده بودند در حال شکسته شدن است، همین که آژانس قطعنامه هایش را برداشت به شکسته شدن این فضا کمک کرد. مدیر کل آژانس اعلام کرد همه فعالیت های ایران صلح آمیز بوده و این یعنی خط بطلان کشیدن بر تمام ادعاهایی که بر علیه جمهوری اسلامی ایران ارایه کرده بودند.

 

وی با بیان اینکه در حوزه فرهنگ در دوره پسا تحریم مثل سایر حوزه ها باید شاهد تحول باشیم، تصریح کرد: در حوزه سیاسی در 5 سال گذشته رهبران کشورهای اروپایی حاضر نبودند با مدیر کل ما ملاقات کنند اما الان در صف ایستاده اند که به ایران بیایند.

 

جنتی اظهار داشت: در حوزه اقتصادی وزیر خارجه ایتالیا با 300 نفر به ایران می آید، امروز اتاق بازرگانی، صنایع و کشاورزی روزانه با میهمان های خارجی و بازرگانانی که می خواهند قراردادهای اقتصادی ببندند، مواجه است.

 

وی خاطرنشان کرد: چهره ای که از ما در دنیا ساخته بودند غبارهایش در حال برداشته شدن است و کم کم دارد چهره واقعی ما روشن می شود. برای فعالیت های فرهنگی و هنری ما فضا باز شده است.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد با بیان اینکه سینمای ما در گذشته هم فاخر بود، گفت: فرصت مناسبی فراهم شده که سینمای خود را بهتر به جهانیان معرفی کنیم و ارکستر ملی در جهان برنامه اجرا کند و کتاب های لازم به سایر زبان ها ترجمه شود.

 

جنتی تصریح کرد: فضا برای ارتباط برقرار کردن با مراکز پژوهشی دنیا باز شده است و ما باید از پژوهشگران دنیا دعوت کنیم که به ایران بیایند و در کنفرانس های ما شرکت کنند تا ما هم بتوانیم به راحتی در کنفرانس های آنها شرکت کنیم.

 

وی با اشاره به مشکلات متعدد پژوهشگران برای شرکت در کنفرانس های خارجی بیان کرد: وزارت اطلاعات قبل از رفتن پژوهشگران را احضار می کرد و بعد از آمدن هم آنها بازجویی می شدند که چه کردند و چه مذاکراتی داشته اند. بسیاری از دوستان برای اجلاس دعوت می شدند و نمی رفتند و می گفتند نمی خواهیم بازجویی پس بدهیم. خوشبختانه الان فضا باز است و افراد می توانند با شخصیت های مختلف در مجامع گوناگون دیدار داشته باشند، در کشور هم کسی سخت گیری و خرده گیری نمی کند.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه بحث ایران هراسی در حال فروپاشی کامل است، عنوان کرد: پیامی که مقام معظم رهبری در دو نوبت به جوانان غرب دادند مورد استقبال واقع شد. بحثی که 2 سال قبل آقای رییس جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل در زمینه مقابله با افراطی گری مطرح کردند امروز در جهان مطرح شده است.

 

جنتی با اشاره به بحث شیعه هراسی تصریح کرد: جریانات تکفیری راه انداختند، در عراق سر شیعیان را می بریدند که به بهشت نایل شوند، داعش عملیات انتحاری انجام می دهد که به بهشت نایل شود، امروز دنیا فهمیده که در جامعه اسلامی تنها گروهی که معتدل و بدون افراط و تفریط است شیعیان ایران، عراق، لبنان و بحرین هستند و شیعیان مورد احترام واقع شده اند.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه باید با مراکز شیعه شناسی و ایران شناسی دنیا مرتبط شویم، عنوان کرد: این کار پژوهشگاه هاست، گردهمایی در یونسکو بود که پوتین و مدیر کل یونسکو صحبت کردند. در حاشیه این مراسم با ایران شناسان و شرق شناسان صحبت کردیم و دیدیم که چه مراکز زیادی وجود دارد. بسیاری از آنها کتاب های ما را ترجمه می کنند و سالهاست که در بحث ایران شناسی کار می کنند.

 

وی کپی رایت را یکی از مشکلات کارهای علمی و پژوهشی دانست و افزود: در داخل کشور با یک کار فشرده توانستیم لایحه جامع به مجلس بدهیم، امیدواریم که لایحه فکری و مدنی در همین مجلس تصویب شود.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: برای پیوستن به کنوانسیون های بین‌المللی پژوهشگاه باید تحقیق کند و ببیند که این پیوستن به نفع ماست یا به ضرر ما. در حال حاضر بسیاری از آهنگ ها و فیلم ها را بدون پرداخت حق الزحمه کشورهای دیگر پخش می کنند و حتی کتاب های ما را چاپ می کنند. از طرفی ما هم بسیاری از کتاب های دانشگاهی را بدون پرداخت حق چاپ ترجمه کردیم و در دانشگاه ها تدریس می کنیم.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به طرح ملی سنجش سرمایه ای اجتماعی کشور گفت: این کار بسیار ارزنده ای است، ما در طی سه دهه چوب حراج به تمام سرمایه های خود زدیم. این طرح شاید ما را به این فکر وادارد که در روش های گذشته تجدیدنظر کنیم و سرمایه های خود را حفظ کنیم.

 

جنتی اظهار داشت: باورهای دینی مردم خیلی خوب است ولی اعتماد به ما به عنوان عناصر نظام بسیار پایین است، دلیلش چوب حراج زدن های ماست. ما این طرف ایستاده ایم و می گوییم شما فاسدید و یک سری آن طرف ایستاده اند و می گویند شما فاسدید، مردم هم می گویند هر دو تای شما دروغ می گویید.

 

به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات حکم می کند که تمام دستاوردها را روی سایت بگذارند تا همه مردم ببینند و این طور نباشد که اطلاعات فقط بین نخبگان رد و بدل شود.

 

وی با بیان اینکه در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات از شخصیت های مختلف علمی و فرهنگی بدون توجه به دیدگاه های سیاسی استفاده می شود، گفت: این سیاستی است که این دولت دنبال می کند، ما هم در وزارت ارشاد این سیاست را دنبال می کنیم.

 

جنتی ادامه داد: در حوزه کتاب اعلام کردیم که ما چشم خود را بر روی نویسنده می بندیم و محتوای کتاب را برای دادن مجوز در نظر می گیریم، مطبوعات هم همین طور است، امروزه مخالف و موافق به راحتی حرف می زنند و گاهی به رییس جمهور بد و بیراه می گویند و دروغ پردازی می کنند اما آزاد هستند، 7200 و خورده ای نشریه داریم که ما مجوز 4 هزار نشریه مکتوب و الکترونیک را صادر کردیم.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه توسعه فرهنگی در سایه تبادل نظر و تجارب آرا تکامل می یابد، اظهار داشت: در یک محیط بسته تکامل فکری پیدا نمی کنیم؛ گاهی در حوزه های علمیه و مراکز دانشگاهی یک خودسانسوری وجود دارد و افراد جرات ندارند نظر خود را اعلام کنند.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه وزارت کشور در حوزه اجتماعی کارهای خوبی انجام داده است، گفت: در عین حال میدان برای کار، تحقیق و پژوهش باز است. بسیاری از راهکارهای اجتماعی را باید با شیوه های علمی بررسی کنیم و سپس راهکار مناسب بدهیم.

 

جنتی با اشاره به بحث حجاب و عفاف گفت: وضع حجاب بدتر از 5 سال قبل شده است این به ما می گوید که باید در شیوه های خود تجدیدنظر کنیم. دو سال پیش اینجا آمدم و پژوهشگری گفت 71 درصد مردم تهران از ماهواره استفاده می کنند حتما الان این رقم به 80 درصد رسیده است. اگر این طور است چرا باید قانونی وضع کنیم که بگوییم 71 درصد مردم تهران دارند خلاف می کنند.

 

جنتی با بیان اینکه در فضای مجازی نمی توان تنها از طریق فیلترینگ عمل کرد، عنوان کرد: ما می توانیم سوار موج شویم وقتی شبکه اجتماعی را ببندیم مردم سراغ شبکه دیگری می روند در حال حاضر تلگرام چند میلیون کاربر ایرانی پیدا کرده است.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: از فناوری های نوین باید اجتناب پذیر استفاده کنیم و خودمان باید آنها را در اختیار خودمان قرار دهیم و میدان را خالی نکنیم. به هر حال امروزه روش های هوشمندی برای بستن برخی صفحات وجود دارد.

 

جنتی با اشاره به اینکه در وزارت ارشاد معاونت پژوهشی نداریم، اظهار داشت: ما کار نیازسنجی می کنیم، نیازها را درمی آوریم و به مراکز پژوهشی می دهیم.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به سند الگوی نظری توسعه فرهنگی در جهان اسلام خاطرنشان کرد: کاری که جناب دکتر صدری انجام دادند بسیار ارزنده و مورد نیاز است. ما این را ویراست اول تلقی می کنیم، این طرح دکترین توسعه فرهنگی ما در جهان اسلام است پس وقتی می خواهیم کاری به جهان اسلام ارایه دهیم باید کار عمیق تری رویش انجام شود.

 

 

 

 

کد خبر 508993

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha