تهران عرصه سرمایه گذاران خارجی/ فصل تازه مناسبات ایران و ازبکستان

خبرگزاری شبستان:فصل تازه مناسبات ایران و ازبکستان، اورانیوم ایران به روسیه می رود، تهران عرصه سرمایه گذاران خارجی، سعد آباد به بازی باز می گردد!، زمان آب شدن یخ ها میان تهران و اوتاوا رسیده است از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، فصل تازه مناسبات ایران و ازبکستان، اورانیوم ایران به روسیه می رود، تهران عرصه سرمایه گذاران خارجی، سعد آباد به بازی باز می گردد!، زمان آب شدن یخ ها میان تهران و اوتاوا رسیده است از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

اورانیوم ایران به روسیه می رود

ایران 10 تن اورانیوم غنی شده را با 140 تن سنگ معدن اورانیوم با روسیه تعویض خواهد کرد. خبرگزاری روسیه در حالی این خبر را اعلام کرد که مقامات جمهوری اسلامی ایران پیش تر گفته بودند انجام این عملیات جا به جایی پس از آن صورت می گیرد که امروز سه شنبه شورای حکام پرونده ایران را در اژانس بین المللی انرژی اتمی مختومه اعلام کند.

 

یوکیو آمانو امروز قرار است در خصوص برنامه هسته ای ایران گزارشی را ارائه دهد . پیش از این در گزارش آژانس اعلام شده بود ایران تا سال 2009 میلادی برنامه هسته ای خود را با ابعاد نظامی نیز پیگیری می کرده است .

 

شش کشور گفتگو کننده با ایران در تابستان 2015 توافق کرده بودند تا پرونده ایران از شورای حکام خارج شود و به عنوان یک مساله عادی مورد بررسی قرار گیرد.

 

در همین حال آمانو در گزارش پیشیش خود چندان خطوطی که میان ایران و گروه پنج بعلاوه یک ترسیم شده بود را رعایت نکرد.در همین حال ایران از 15 اکتبر 2015 بر اساس نقشه راهی که با شش کشور توافق کرده مسیر فعالیت های خود را تغییر داده است.

 

آنطور که ایران و گروه پنج بعلاوه یک توافق کره اند تحریم های بین المللی از آغاز سال 2016 علیه ایران برداشته خواهد شد و در مقابل هم ایران فعالیت های هسته ای خود را محدود می کند.

 

طی ماه های گذشته آمریکایی ها سخنان متفاوتی را در خصوص برنامه اتمی ایران گفته اند به طوری که در برخی از رسانه ها حتی از شکست برجام و گفتگو های دشوار چند ماه گذشته سخنانی به میان آمده است.

 

مقامات روسیه در همین حال اعلام امیدواری کرده اند که امروز در وین در نهایت آژانس به غیرنظامی بودن برنامه ایران رای دهد.

تفلیس از موقعیت تهران در قفقاز حمایت می کند

گورگی مارگولاشویلی رئیس جمهور گرجستان اظهار داشت تفلیس از موقعیت و جایگاه ایران در منطقه قفقاز حمایت می کند.

 

مارگولاشویلی چهارمین رئیس جمهور گرجستان که از سال 2013 بر مسند قدرت در این کشور نشسته است همچنین اعلام کرد تهران می تواند موجبات ثبات و آرامش را در منطقه قفقاز فراهم کند.

 

رئیس جمهور گرجستان همچنین اظهار داشت دریای سیاه دریای صلح است و می توان مسیر ترانزیتی را میان منطقه خاورمیانه و این دریا برقرار کرد.

 

دریای سیاه با همسایگی کشورهای چون رومانی و بلغارستان به بازار مصرف بزرگی متصل است که از طریق گرجستان می توان به این بازار راه یافت.

 

از سوی دیگر به گفته رئیس جمهور گرجستان تاکید کرد این کشور از نقش فعال ایران حمایت می کند.

 

ایران و گرجستان مناسبات اقتصادی خوبی را طی سالهای گذشته طرح ریزی کرده اند و ایران قصد دارد با ورود به بازار انرژی این کشور گاز گرجی ها را تامین کند.

 

مارگولاشویلی در خصوص علاقه گرجی ها به ایران همچنین گفت مردم گرجستان به هنر ، فرهنگ و اشعار ایرانی بسیاری علاقه مند هستند .

 

تکیه بر عنصر فرهنگ می تواند نزدیکی روابط ایران و گرجستان را موجب شود.

 

امسال ترکمنستان میزبان بیش از 70 رئیس جمهور و مقام بلند پایه جهانی بود تا بیستمین سالگرد برقرار صلح در این کشور را جشن بگیرد.

 

ایران یکی از حاضران این نشست بود و معاون اول رئیس جمهور ایران با مقامات کشورهای شرکت کننده دیدار کرد. گروه کشورهای مشترک منافع از جمله شرکت کنندگان در ترکمنستان بودند.

 

در همین حال نخست وزیر پاکستان و رئیس جمهور افغانستان در ترکمنستان سخن رانی کردند.  از جمله مسائل مورد بررسی در اجلاس ترکمنستان بررسی خط لوله انرژی ترکمنستان افغانستان ، هند و پاکستان بود که شرکت کنندگان آن را بررسی کردند.

تهران عرصه سرمایه گذاران خارجی خواهد شد

تهران به زودی عرصه سرمایه گذاران خارجی خواهد شد. سرمایه گذارانی که خود را به اقتصاد ایران نزدیک می کنند و اکنون با وجود قرارداد های جدید تجاری که وزارت نفت ایران معرفی کرده است امکان حضور آنها برای طولانی مدت افزایش خواهد یافت.

 

آنطور که گفته می شود در قرارداد های جدید زمان 15 تا 20 ساله در نظر گرفته شده است که امکان انتقال فن آوری های جدید را برخلاف قرارداد های قبلی انرژی در ایران فراهم می کند.

 

در قرارداد های قبلی که که زمان آنها 5 تا 7 سال بود عملا امکان انتقال فن آوری وجود نداشت اما قرارداد های جدید حتی می تواند تا 5 سال هم تمدید شود.

 

بعد از رفع تحریم ها که از سال 2016 رسما اغاز می شود ایران امیدوار است بتواند سرمایه های بیشتری را در عرصه نفت و گاز جذب کند.

 

شرکت های ژاپنی رفتار ایران را به بازیگری تعبیر کرده اند که کارت هایش را در سینه حبس می کند و در مواقع لازم از آنها استفاده می کند.

 

در حال حاضر برخی از منابع می گوید ایران روزانه تا 2.5 میلیون بشکه در روز نفت تولید می کند که قصد دارد تولید خود را تا 5.7 میلیون بشکه برساند.

 

چین یکی از خریداران اصلی نفت ایران در سالهای آینده خواهد بود و ژاپن نیز برای حضور بیشتر در این بازار برنامه های دارد.

 

ایران اکنون از لوازم کهنه ای استفاده می کند ، وجود سرمایه های بیشتر به این کشور می تواند سرعت تولید و کیفیت آن را افزایش دهد که این مساله برای ایران سود آور خواهد بود.

 

برای افزایش تولید تهران به تغییر و واردات فن آوری های جدیدی دارد که شرکت های سرمایه گذار می توانند با خود به این کشور بیاورند.

سعد آباد به بازی باز می گردد!

ایران قصد دارد نقش خود را در بازار انرژی پر رنگ تر کند. این کشور که در سال گذشته روزانه چیزی در حدود 500 هزار بشکه در روز نفت صادر می کرد برای سال 2016 تنها قرار است 500 هزار بشکه نفت به چین بفروشد. در همین حال گفته می شود ایران می تواند در سال اول ظرفیتش را دو برابر کند و بر اساس برنامه ریزی خودش تا 2.5 میلیون بشکه در روز را تا سال 2017 به بازار جهانی عرضه کند.

 

این در حالی است که قیمت نفت به زیر 40 دلار سقوط کرده است. عربستان سعودی اصلی ترین رقیب ایران در بازار انرژی جهانی به شمار می رود و کشورهای دیگر چون ونزوئلا و نیجریه به اعضای غیر اوپکی باشگاه تولید کنندگان نفت مانند روسیه و مکزیک با این کاهش قیمت چندان مساله ای ندارند.

 

در همین حال 168 امین نشست وزرای نفت اوپک چندان برای سعودی ها موفق نبود از سوی دیگر ایران سرمایه گذاران خارجی را برای ورود به بازارش تحریک می کند به طوری که حضور در بازار ایران می تواند سرمایه های 30 میلیارد دلاری را به بازار جمهوری اسلامی وارد کند.

 

در همین حال نباید از نظر دور داشت که فرمول جدید قراردادهای که ایران معرفی کرده است چیزی بین 15 تا بیست سال را در بر می گیرد.

 

قرارداد های که می تواند 5 سال هم تمدید شود. این مساله سرمایه گذاران خارجی را علاقه مند به حضور قوی تر در بازار ایران خواهد کرد خبری که برای سعودی ها و البته دوستانشان در دوحه که همپیمانان تروریسم منطقه هم هستند چندان خوشآیند نیست.

 

اگر آمریکایی ها در این بازار از قافله عقب نمانند و به بازار نفتی ایران وارد شوند می توان انتظار رشد سریع تری برای صنایع پایین دست و البته بالا دست نفت و گاز ایران داشت. این مساله در پتروشیمی ها هم نمود می یابند.

زمان آب شدن یخ ها میان تهران و اوتاوا رسیده است

روابط تهران و اوتاوا پس از روی کار آمدن نخست وزیر جدید در کانادا می تواند روزهای تازه ای را آغاز کند.

روی کار آمدن تروئدو به عنوان نخست وزیر جدید کانادا و هم زمانی آن با توافق جامع هسته ای میان ایران و غرب فرصت مناسبی را در اختیار طرفین قرار داده است تا مناسبات خود را به روز کنند. در همین حال نباید از نظر دور داشت رفع تحریم های بین المللی ، سازمان ملل متحد ، اتحادیه اروپایی و آمریکا هر کدام به تنهایی می تواند تجارت و همکاری با ایران را تسریع بخشد .

 

در این شرایط زمان مناسبی برای آغاز دور تازه ای از مناسبات میانی ایران و کانادا پیش آمده است که ترودئو می تواند از آن استفاده کند.

 

سال 2016 برای همکاری با ایران حساس خواهد بود. در این سال ترودئو و دولتش که اکنون عضو گروه هفت و ناتو هستند هم می توانند برای توسعه مناسبات دو جانبه تصمیم های جدی بگیرند.

 

روابط ایران و کانادا در دوران هارپر و احمدی نژاد عملا به تعطیلی کشیده شد ولی اکنون در دوران روحانی و ترودئو همه چیز می تواند تغییر کند.

 

تابستان گذشته پیروزی دیپلماسی بود ، در همین حال کانادا با سیاست " ما بازگشته ایم " در قبال کشورهایی که در دوران هارپر از انها فاصله گرفته بود رفتار خواهد کرد.

 

نباید از نظر دور داشت که ایران و کانادا در مرحله نخست باید سفارتخانه های خود را بازگشایی کنند. کانادا ایتالیا را به عنوان حافظ منافعش و ایران عمان را به عنوان حفاظت کننده منافع خود معرفی کرده است.

 

می توان امیدوار بود دیدارهای وزاری خارجه یا هیات های سیاسی میان دو کشور فضا را از چالش کنونی خارج کند تا شاهد فصل جدیدی از روابط دو جانبه باشیم.

با ظریف توافقی نکرده ام!

وزیر خارجه عربستان می گوید جلسه ای با ظریف در حاشیه نشست وین نداشته است. پیش تر گفته می شد ظریف و الجبیر در حاشیه نشست وین که در خصوص سوریه برگزار شد در خصوص لبنان ، سوریه و تحولات منطقه ای جلسه ای سه ساعته داشته اند و در این خصوص توافق های کرده  اند.

 

روزنامه الجمهوریه امروز جمعه نوشت : الجبیر هر گونه توافقی با ظریف را در خصوص خروج از بن بست سیاسی در لبنان رد کرده است.

 

وی همچنین به رسانه ها گفت توافقی با ایران در خصوص منطقه انجام نشده است. پیش از این همانطور که اشاره شد گفته شده بود ایران و عربستان در خصوص آینده لبنان و خروج از بن بست سیاسی به توافق رسیده بودند.

 

الجبیر اصل دیدار با ظریف را رد نکرد اما گفت این ملاقات که در حاشیه نشست وین انجام شده است تنها چند دقیقه به طول انجامیده بود.

 

الجبیر همچنین از خبرنگارها پرسید چگونه می توانیم به توافقی دست یافته باشیم آن هم در زمانی اندک؟

 

ایران و عربستان که روابط سردی را تجربه می کنند در حاشیه دیدار های که در خصوص سوریه انجام می شود ملاقات کرده اند.

 

پیش از این تهران از مواضع عربستان شکایت کرده و باور دارد اجلاس دو روزه ریاض هم که با حضور گروه های مخالف اسد انجام شد افراد نزدیک به داعش را نیز سر میز مذاکره آورده بوده است.

 

از سوی دیگر حمص روز گذشته از تروریست ها و خانواده های آنها تخلیه شد و یک موفقیت دیگر برای نیروهای اسد بدست آمد.

 

این پیروزی ها بدون نقش موثر ایران امکان پذیر نبوده است.

 

در همین حال باید توجه داشت که تحولات منطقه خاورمیانه با چالش های جدی و اختلاف نظراتی همراه است و کنون آینده سیاسی لبنان نیز در یک بن بست قرار دارد.

ایران و ازبکستان فصل تازه مناسبات را آغاز خواهند کرد

اسلام کریمف رئیس جمهوری ازبکستان سفیر جدید جمهوری اسلامی ایران را به حضور پذیرفت. ازبکستان از اعضای پیمان شانگهای و سازمان امنیت جمعی در آسیای مرکزی است و جمهوری اسلامی ایران از جمله اولین کشورهای بود که استقلال این کشور را در سال 1991 به رسمیت شناخت. ازبکستان یکی از کشورهای مهم در آسیای مرکزی است که مناسبات اقتصادی و فرهنگی گسترده ای با ایران دارد.

 

 در همین حال طرف ازبک در دیدار با سفیر جدید جمهوری اسلامی اظهار داشت : ایران یک همسایه نزدیک و شریک آینده ما به شمار می رود.حمل و نقل و ارتباطات یکی از زمینه های همکاری های دو کشور به شمار می روند.

 

در دیدار با اسلام کریمف بهمن آقارضی سفیر جدید ایران در ازبکستان نیز با اشاره به تحولات سیاسی منطقه ای و زمینه های گسترده همکاری های دوجانبه اظهار داشت از تجربه دیپلماتیک خود برای گسترش این مناسبات و رسیدن به توافقات جامع استفاده خواهد کرد.منابع رسمی می گویند همکاری های اقتصادی میان ایران و ازبکستان در سال 2008 چیزی در حدود 600 میلیون دلار بوده است که به باتوجه ظرفیت های اقتصادی طرفین می تواند گسترش یابد.

 

همکاری های کشاورزی ، مواد غذایی و انرژی از جمله مسائلی هستند که در روابط ایران و ازبکستان قابل تقویت بوده و با توجه به حضور دو کشور در ECO می توان از ظرفیت های تهران و تاشکند در گسترش این مناسبات استفاده نمود.

 

گفته می شود ایران و ازبکستان از منظر سیاسی تفاوت های دارند اما توسعه همکاری اقتصادی می تواند به نزدیکی بیشتر آنها منجر شود.

 

کشورهای خاورمیانه از جمله کویت علاقه بسیار به افزایش همکاری های خود با طرف ازبک دارند و پیوستگی های ترکیه و ازبکستان نیز همکاری اقتصادی طرفین را تقویت کرده است.

 

 

کد خبر 508491

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha