خبرگزاری شبستان: تحقق رسانه دینی گسترة عظیمی از فعالیتهای فکری را در حوزة تولید نرمافزارهای مناسب میطلبد در حالی که مهندسی فرهنگ مهدوی مهمترین وظیفه رسانه دینی در عرصه مهدویت است.
کلینگری با نگاه مجموعهای (سیستمی) به اندیشهمهدویت
مهمترین ویژگیهای مهندسی فرهنگ مهدوی کلینگری با نگاه مجموعهای (سیستمی) به اندیشهمهدویت؛ نگاه جریانی یا (غیرساکن) به آموزه مهدویت؛ توجه به شرایط محیطی و عوامل تأثیرگذار بیرونی بر موضوع مهدویت و قدرت آیندهنگری و آیندهپردازی در حوزه معارف مهدوی است.
با توجه به اینکه مهمترین کارکرد چنین رویکردی تغییر روشها برای دستیابی به اهداف بهتر است، یکی از ضرورتهای مهندسی فرهنگ انتظار در رسانه، تکاپوی رقبای دینی در عرصة موعودباوری می باشد؛ زیرا که سالهاست که مسیحیان و یهودیان، دنیا را آماج تبلیغات و سخنان و ایدئولوژیهای منجیگرایی خویش قرار دادهاند.
به روز بودن، انعطاف داشتن و جذابیت
به همین دلیل ایجاد یک روش و ساختار مناسب که سه مؤلفه به روز بودن، انعطاف داشتن و جذابیت را با خود همراه داشته باشد، از مهمترین و ضروریترین پیشنیازهای ترویج آموزة مهدویت در عرصة بینالملل است.
آموزة مهدویت ظرفیتهای بالایی دارد که هر چه زمان میگذرد، امکان استفاده از بخشی از آن به دلیل رقابت و پیشدستی دیگران از میان میرود. در حالی که رسانههای فرهنگی غرب، در بازنمایی مدینه فاضله خود در ناکجاآبادها از کوچکترین تلاش دریغ نمیکنند، ما حتی براساس آموزههای شیعی نخواستهایم در ترسیم و تصویرسازی از جامعة آرمانی مهدوی گامی برداریم.
جهانشمول بودن اندیشه مهدویت
بنابراین یکی دیگر از ضرورتهای مهندسی فرهنگ انتظار جهانشمول بودن اندیشه مهدویت است در حالی که از ویژگیهای تبلیغ دینی در عصر حاضر، توجه به یک اصل اساسی در تبلیغ میباشد و آن بروننگر بودن تبلیغات دینی است؛ به عبارتی هیچ دینی نمیتواند تنها در اندیشة توسعه محدود خود باشد، بلکه میکوشد در نظام موازنة سهم تأثیر بیشتری در رقابت دینی به دست آورد و جایگاهی درخور بیابد. به دیگر سخن در دنیای امروز، مسئله «جهانیشدن» یا «جهانیسازی» از مهمترین مسائل توسعه در هر جامعهای است، چرا که به دلایل مختلف، جامعه بشری به سمت تبدیل شدن به یک جامعه جهانی در حرکت است؛ در این حرکت تمامی ادیان به دنبال آناند که متناسب با توان و قدرت خود سهم تأثیر بالاتری از دیگر ادیان داشته باشند تا جایی که بعضی از ادیان به دنبال ایفای نقش اول در عرصه مدیریت جهانی هستند.
بنابراین اگر دینی نخواهد در امر تبلیغ دینی خود به این مسئله جهانی توجه کند، لاجرم تحت مدیریت جهانیشدن واقع میشود و حتی در تبلیغ در جامعه خود با ناکامیهای بسیاری روبهرو میگردد. جهانی بودن اندیشه مهدویت و فرامنطقهای، فرانژادی و فرامذهبی بودن این اندیشه مهمترین قابلیت رسانهای این اندیشه در عرصة رسانهای می باشد.
سطحينگري و كميتگرايي از آسیب های جدی مهدویت
گرايش شديد جامعة شيعي به مباحث مهدويت همراه با آسیب سطحينگري و كميتگرايي است، در حال حاضر، ساز و كارهاي رسانهای به نحوي تنظيم شدهاند كه برنامههاي كمّي را ارزشمند تلقي كرده و انجام آن را تشويق ميكنند.
تأملي در برنامهها و نيز روند تلاشهاي دستگاههاي فرهنگي و رسانهها در عرصة مهدويت، به راحتي نشان ميدهد كه اين برنامهها تنها برای اسقاط تکلیف است نه نزديك شدن به اهداف و آرمانهاي مهدوي!
منبع: سخنرانی حجت الاسلام امیرمحسن عرفان در سلسله جلسات رسانه و آموزه مهدویت که به همت بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) تهران و موسسه فرهنگی هنری شهید آوینی برگزار شد.
نظر شما