به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندر آستارا، ولی جهانی، رییس مرکز گروه باستان شناسی گیلان در نشست هم اندیشی باستان شناختی در حوزه فرهنگی غرب گیلان که در محل سالن اجتماعات حضرت نبی اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) دانشگاه آزاد اسلامی این شهرستان برگزار شد، گفت: قدمت فعالیت های باستان شناسی و کاوشگری در گیلان به یک قرن میرسد.
وی افزود: اولین بار ژان ژک دومورگان در سال ۱۹۰۱ میلادی کاوش های باستان شناسی در ۵ کیلومتری آستارا در منطقه ای به نام قلاع و بخش هایی از نمین و منطقه آق اولر تالش انجام داده است.
رییس مرکز گروه باستان شناسی گیلان با بیان اینکه ۶۵ مورد آثار فرهنگی و تاریخی در حوزه رودخانه مرزی آستارا چای کشف و مورد شناسایی قرار گرفته است، تصریح کرد: متاسفانه کمتر در آستارا فعالیت های باستان شناسی انجام شده است.
جهانی با اشاره به اینکه ۲۵۰۰ اثر تاریخی با ارزش در گیلان کشف شده است، افزود: از این آثار یکهزار و ۳۰ اثر در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
وی اضافه کرد: در فاز اول شناسایی غارهای تاریخی در گیلان ۱۰۰ غار شناسایی شد.
این مقام مسئول ادامه داد: طی کاوشگری ها از چابکسر تا بندر آستارا بقایای آثار معماری پیش از اسلام که دارای سکونت بوده اند کشف شده است.
جهانی با اشاره به اینکه در یکی از سکونتگاه های قدیمی گیلان به نام کافرستان در منطق دیلمان بیش از ۲۲ اثر تاریخی شناسایی شده است، افزود: بیش از پنج گورستان با یک هزار قبر در کنار این روستا بوده و به علت قبور زیاد به این روستا کافرستان میگفتند.
وی تصریح کرد: بزرگترین دژ نظامی کشور قلعه رودخان فومن در گیلان است که به قلعه هزار پله معروف میباشد.
رییس مرکز گروه باستان شناسی گیلان با بیان اینکه یکی از کهنترین مساجد کشور به نام اسپی مزگت در گیلان واقع شده است، افزود: این مسجد در داخل پارک درستکار در رضوانشهر قرار دارد و قدمت آن به دوره آل بویه برمیگردد.
وی با اشاره به اینکه کسگر بزرگترین شهر تاریخی گیلان با ۱۲۰ هکتار وسعت به طور کامل زیر خاک است، ادامه داد: این شهر تاریخی به عنوان پایتخت و مرکز غرب گیلان در زمان صفویه بوده و در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
جهانی با بیان اینکه بقعه شیخ محمود خیوی قدیمی ترین اثر تاریخی غرب گیلان است،گفت: در این بقعه قرار است سایت موزه سنگی قبور اسلامی راه اندازی شود.
نظر شما