سعید پورعلی، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار شبستان با اشاره به ترویج سبک زندگی اسلامی ایرانی در دانشگاه ها گفت: در ابتدا سبک زندگی دانشجویان را بررسی کردیم.
وی با اشاره به اجرای طرحی با عنوان ویژگی های سبک زندگی دانشجویان توسط مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران، خاطرنشان کرد: نتایج به دست آمده از این پژوهش از نظر ما به عنوان یک نهاد فرهنگی با آن تصویری که به شکل عمومی از نهادهای دانشگاهی وجود دارد، تفاوت زیادی داشت.
پورعلی ادامه داد: محیط های دانشجویی چه به لحاظ نگرش های دینی و چه رفتارهای دینی وضعیت شان به مراتب بهتر از محیط های عمومی بود و دانشجویان در بحث های رفتار دینی و نگرش های دینی معدل نمراتشان براساس آن تحقیق بهتر از وضعیت عمومی جامعه بود.
اجرای طرح هفت شهر شایستگی در دانشگاه ها
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی یادآور شد: به موازات این پژوهش، کار تحقیقی دیگری با عنوان الگوی فارغ التحصیلان شایسته اسلامی ایرانی انجام دادیم.
وی درباره طرح الگوی فارغ التحصیلان شایسته اظهارداشت: باتوجه به اینکه بعداز عبور از مرحله آموزش عالی، دانشجویان در محیط های جهاد دانشگاهی در قالب ایده پرداز، مدیر اجرایی برنامه ها و کسانی که برنامه ها را نقد و ارزیابی می کنند، مشارکت جدی دارند.
پورعلی با بیان اینکه در قالب اجرای طرح هفت شهر شایستگی توسط معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی 7 الگو را برای دانشجویان پیش بینی کردیم، خاطرنشان کرد: تمام برنامه های فرهنگی مان را با هدف رسیدن به آن الگوی فارغ التحصیل شایسته تنظیم کردیم.
وی با بیان اینکه هفت شهر شایستگی، عنوانی است برگرفته از الگوی فارغ التحصیل شایسته در نظام آموزش عالی ایران، افزود: در این الگو، براساس تعالیم نورانی قرآنی کریم و روایات معتبر، برای یک دانش آموخته دانشگاه، هفت نقش اصلی مطرح شده است که همه این هفت نقش، با محوریت بنده مؤمن خدا تعریف می شوند، منظور از این نقش های هفت گانه، موقعیت های خاصی هستند که یک فارغ التحصیل دانشگاهی، در زندگی فردی و اجتماعی خود در آنها قرار می گیرد و در صورتی که بتواند وظایف خود را در آن موقعیت و در نقشی که برعهده دارد، به بهترین نحو انجام دهد، قابلیت، ظرفیت، توانمندی و در یک کلمه، شایستگی کامل خود را کسب کرده است.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی با بیان اینکه سعی کرده ایم که برنامه های فرهنگی مان را با هدف تحقق الگوی فارغ التحصیل شایسته انجام دهیم، تصریح کرد: در حال حاضر نیز تمام برنامه هایی که در حوزه فرهنگی جهاد دانشگاهی انجام می شود به همین مهارت هایی اشاره می کند که دانشجو بعد از اتمام تحصیل در دوره آموزش عالی فرا بگیرد.
دانشگاه فرصتی است برای جامعه پذیری مجدد
پورعلی، فضای دانشگاه را فرضتی برای جامعه پذیری مجدد جوانان عنوان کرد و افزود: در این جامعه پذیری مجدد باید یک فرهنگی به نام فرهنگ دانشگاهی که هم شاخصه های اسلامی، علمی و ایرانی دارد، جا بیفتد و امروز نیاز داریم که این فرهنگ دانشگاهی را تقویت کنیم.
وی با بیان اینکه فرایندهای جامعه پذیری ما در محیط های دانشگاهی باید از کارآمدی بیشتری برخوردار باشد، تصریح کرد: اگر محیط های دانشگاهی، محیط هایی باشند که امکان مشارکت بیشتر، گفتگوی بیشتر، نقد بیشتر و امکان ایده پردازی بیشتر و ارائه آموزش های مناسب تر و امکان تعامل گسترده تر با سطح ملی و بین المللی محیط های دانشگاهی همجوار را فراهم کنند.
تقویت فرهنگ دانشگاهی مبتنی بر شاخص های اسلامی، علمی و ایرانی ضروری است
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی با تاکید بر ضرورت تقویت فرهنگ دانشگاهی مبتنی بر شاخص های اسلامی، علمی و ایرانی، عنوان کرد: به موازاتی که این شرایط فراهم نباشد، این فرهنگ دانشگاهی تضعیف می شود و نیاز به تقویت پیدا می کند.
پورعلی ادامه داد: امیدواریم با فعالیت های فرهنگی بتوانیم بخشی از این فرهنگ دانشگاهی را که شاخصه های دینی و ملی اش هم برجسته است را فراهم کنیم.
وی با اشاره به نهادها و مراکز همکار با جهاد دانشگاهی خاطرنشان کرد: تقسیم کار در سطح آموزش عالی بین جهاد دانشگاهی، نهاد نمایندگی رهبری، معاونت فرهنگی وزارت علوم، معاونت فرهنگی وزارت بهداشت، دانشگاه آزاد اسلامی، بسیج دانشجویی، تشکل های سیاسی، انجمن های علمی و کانون های فرهنگی وجود دارد.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی تاکید کرد: هر کدام از مجموعه های مرتبط تلاش می کنیم به سهم خود خلاها را پر کنیم، مثلا در حوزه مناظره خلائی وجود داشت و کسی این را به شکلی که ما تعریف کردیم، تامین نمی کرد.
وی با بیان اینکه البته تشکل های سیاسی مناظره برگزار می کردند اما شکلو شمایل و روش مندی فعالیت این مسابقات ملی مناظره را نداشتند، تصریح کرد: آن در یک سطح در فرایند فعالیت دانشگاهی موثر بود و این سبک مناظره نیز در سطح دیگری موثر خواهد بود.
توسعه فرهنگ و معرفت دینی رویکرد اصلی جهاد دانشگاهی است
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی خاطرنشان کرد: بخشی از این تقسیم کار ملی متوجه توسعه فرهنگ دینی و معرفت دینی است که هر کدام به اندازه خود سهمی ایفا می کنند.
پورعلی افزود: در قالب شورای هماهنگی فعالیت های فرهنگی دانشگاه ها سعی می کنیم اقداماتمان را باهم هماهنگ کنیم تا بتوانیم به تقویت این فرهنگ و سبک زندگی ایرانی اسلامی کمک جدی بکنیم.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی ادامه داد: براین اساس هر کدام سعی کرده ایم خلاها را شناسایی کنیم و هرکدام به سهم خود آنها را اجرایی می کنیم و باهم در بخش های مختلف همکاری لازم را داریم.
وی با تاکید بر اهمیت و ضرورت مشارکت میان نهادها و مراکز مرتبط با دانشجویان و دانشگاهیان، خاطرنشان کرد: مراکز و نهادهای مختلف هر کدام پروژه های مشترکی را تعریف کرده اند و در قالب برنامه های مشترک نیز مورد حمایت سایر دستگاه ها قرار می گیرد.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی یادآور شد: برگزاری مسابقات ملی مناظره، راهیان نور، اردوهای طریق جاوید و ... از جمله طرح های مشترکی است که نهادها و مراکز فرهنگی دانشجویی با همکاری هم اجرایی می کنند.
نظر شما