تشکیل ائتلاف ضد تروریسم عربستان با هدف رقابت با ایران

خبرگزاری شبستان:عربستان سعودی چندی است که مدعی تشکیل ائتلافی ضد تروریست شده است؛ ائتلافی که به اعتقاد بسیاری از تحلیگران؛ عربستان سعودی با تشکیل آن جبهه جدیدی را علیه ایران برای بدست گرفتن نقش رهبری در منطقه و جهان اسلام گشوده است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: عربستان سعودی چندی است که مدعی تشکیل ائتلافی ضد تروریست شده است. محمد بن سلمان، وزیر دفاع و جانشین ولیعهد عربستان در نشستی خبری از تشکیل این ائتلاف با عنوان «ائتلاف نظامی اسلامی برای مبارزه با تروریسم» خبر داده و اعلام کرده که قرار است جمعا 34 کشور در این ائتلاف نظامی مشارکت داشته باشند و 10 کشور خارج از ائتلاف نیز از آن حمایت می کنند. در فهرست منتشر شده از سوی عربستان، نام ایران، عمان، عراق، سوریه و الجزایر در این ائتلاف به چشم نمی خورد. عربستان، ترکیه، قطر، امارات، اردن، پاکستان، بحرین، کویت، لبنان، لیبی، مصر، یمن و چندین کشور آفریقایی و آسیایی از اعضای ائتلاف تازه تشکیل شده سعودی هستند.

 

وزیر دفاع و جانشین ولیعهد عربستان مدعی شده که این ائتلاف از ائتلاف عربی در یمن مجزاست و قصد دارد در دیگر کشورها عملیات انجام دهد. این ائتلاف در عراق و سوریه با هماهنگی «جامعه بین الملل» و به صورت «مشروع» عملیات خواهد کرد و قرار است اتاق عملیات این ائتلاف در شهر ریاض باشد. عملیات های این ائتلاف تنها به داعش محدود نبوده و دیگر «گروه های تروریستی» هم هدف حمله قرار خواهند گرفت.

 

بنابراین گزارش، خبر تشکیل این ائتلاف در میان مقامات و کارشناسان بازتاب های مختلفی داشته است و بیشترشان هدف از تشکیل ائتلاف را نوعی رقابت عربستان با ایران عنوان کرده اند چرا که ایران مدتها قبل از عربستان و سایر کشورها برای مبارزه با تروریسم و گروهک داعش اقدامات خود را آغاز کرده است. در همین راستا مهر به نقل از اسپوتنیک گزارش داده است که: "جان مک کین سناتور جمهوری خواه و رئیس کمیته خدمات نظامی کنگره آمریکا در درباره اقدام عربستان برای تشکیل ائتلاف ضد تروریسم گفت: این اقدام عربستان نوعی تحقیر آمریکا محسوب می شود. کم کاری آمریکا در مبارزه با داعش باعث شده است که عربستان از فرصت استفاده لازم را برای مبارزه با داعش و رقیب دیرینه خود ایران ببرد. مشکل اساسی در مورد عربستان این است که آنها بیشتر از نابودی داعش به فکر نابودی بشار اسد و منع نفوذ ایران در سوریه هستند. به گفته وی عربستان برای این منظور از کشورهای مسلمان اهل تسنن خواسته است برای مبارزه با تروریسم این کشور را کمک کنند. "

 

این گزارش می افزاید: جام نیوز نیز به نقل از وبگاه شبکه یورونیوز (euro news) در یادداشتی که در آن به بررسی نحوه واکنش ایران و روسیه به ائتلاف اسلامی نظامی عربستان سعودی برای مبارزه با تروریسم پرداخته، آورده است: "احتمال موفقیت این ائتلاف بدون حضور کشورهای شیعه کم است. ایران و دیگر متحدان شیعه این کشور از این ائتلاف کنار گذاشته شده‌اند.  طرح [ائتلافی] ریاض باعث پیچیده‌تر شدن اقدامات برای یافتن راه‌حل [سیاسی] برای جنگ داخلی سوریه و شعله‌ور شدن اختلافات فرقه‌ای در منطقه خواهد شد. کرملین نیز از ارایه هرگونه نظر قابل توجهی در این باره خودداری کرده و گفته که زمان بیشتری برای تحلیل این طرح وجود دارد لکن از هرگونه "اقدام مشترک برای مبارزه با تروریسم" استقبال کرده است. کنستانتین کوساچیوف رئیس کمیته امور بین‌الملل مجلس سنای روسیه ضمن تاکید بر اینکه موفقیت این ائتلاف به ظرفیت آن برای آشتی دادن کشورهای شیعه و سنّی عضو آن بستگی دارد؛ خاطر نشان کرد که شک دارد این ائتلاف بدون حضور ایران و عراق که بیشتر از هر کشور دیگری (عضو این ائتلاف) برای این امر (مبارزه با تروریسم) تلاش کرده‌اند. تحلیلگران معتقدند هدف اصلی این ائتلاف بجای مبارزه با تروریسم، تقویت جایگاه رهبر آن یعنی عربستان سعودی در منطقه می‌باشد. زیرا گفته می‌شود که این کشور از تامین کنندگان مالی اصلی گروه‌های تروریستی علی‌الخصوص در سوریه می‌باشد. ایران هنوز بصورت مستقیم به این طرح سعودی واکنش نشان نداده است. برخی از تحلیلگران معتقدند که عربستان سعودی با این کار جبهه جدیدی را علیه ایران برای بدست گرفتن نقش رهبری در منطقه و جهان اسلام گشوده است. موضع ضد شیعی ریاض از زمان مرگ ملک عبدالله خصمانه‌تر شده است. البته بنظر می‌رسد نزدیک شدن ایران به روسیه برای حفظ نفوذش در منطقه باعث پیچیده شدن روابط تهران با کشورهای عربی شده است. حکیم الزمیلی عضو کمیته امنیتی دفاعی پارلمان عراق این طرح عربستان را "یک ائتلاف فرقه‌ای" توصیف کرد."

کد خبر 507929

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha