زمان، حق الناسی که فراموش شده است

خبرگزاری شبستان: وقت طلاست جمله ای است که همه ما آن را شنیده ایم ولی ارزش این طلا برای برخی تنها در این جمله خلاصه شده چراکه بی توجهی به آن را می توان در همایش ها و مراسم های مختلفی که برگزار می شود به وضوح مشاهده کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، وقت و زمان مقوله ای است که در زندگی انسان بسیار اهمیت دارد چراکه عمر انسان در حال گذر بوده و هیچ یک از لحظات تکرار نمی شوند و زمان برای هیچکس صبر نمی کند.

اهمیت زمان این سرمایه ارزشمند تا به آنجا است که در روایات متعددی نیز بر لزوم توجه به آن تأکید شده است به طوری که پیامبر گرامی اسلام فرموده اند: «كُن عَلی عُمرِكَ اَشَحُّ مِنك عَلی دِرهَمِكَ وَ دِینارِك، در مورد حفظ عمر خود بخیل‏ تر از پول و ثروت خود باش و در روایت دیگری نیز حضرت علی (ع) فرموده اند: وقت‏ های زندگی تو جزء عمر تو است، پس بكوش كه هیچ وقتی از عمر تو جز در موارد اموری كه عامل نجاتت است تلف نشود.

زمان سرمایه ارزشمندی است که  اگر در زندگی هر انسانی به واسطه افرادی هدر رود و تلف شود، در واقع حق الناسی است که ضایع شده و جبران آن نیز ممکن نیست چراکه نمی توانیم از عمر خود به او بدهیم و این سرمایه از دست رفته را جبران کرد.

این حق الناس در بسیاری از همایش ها و مراسم ها تضییع می شود و به جای توجه به این مهم، قانون اتوبوس در همایش ها پیاده می شود، به طوری که یک اتوبوس تا تک تک صندلی هایش پر نشود راه نمی افتد و همایش ها و مراسم های مختلف نیز تا زمانی که سالن پر نشود آغاز نمی شوند و در این بین وقت بسیاری از کسانی که به موقع در مراسم حاضر شده اند، تلف می شود.

کارشناس مسائل دینی و مذهبی در گفتگو با خبرنگار شبستان در قزوین با اشاره به اهمیت زمان و توجه دین اسلام به این مقوله بیان کرد: خداوند متعال سرمایه های فراوانی را در اختیار بشر قرار داده است، یکی از مهمترین و ارزشمندترین این سرمایه ها بحث زمان است که از این زمان به عمر نیز تعبیر می شود.

حجت الاسلام علی عباسی افزود: در روایات آمده است در روز قیامت یکی از مواردی که همان ابتدا از بندگان خدا سوال می شود این است که عمر خود را در چه راهی گذرانده اید، سوال در این خصوص نشان می دهد عمر، سرمایه بزرگی برای انسان است.

وی عنوان کرد: حضرت علی (ع) در نهج البلاغه می فرمایند فرصت ها را غنیمت بشمارید چون زمان مانند ابر می گذرد، آن کسانی که موفقیت های بزرگی را در زندگی کسب کردند از زمان خود به بهترین شکل استفاده کردند و پیامبران نیز تکالیف الهی را به بهترین شکل انجام دادند چراکه از زمان به بهترین نحو استفاده کردند.

این کارشناس مسائل دینی و مذهبی توضیح داد: ائمه معصومین از زمان بهترین استفاده را می کردند و مراجع و علمای بزرگ نیز از زمان به خوبی استفاده کردند؛ در بحث زمان از واژه هایی که مطرح است نظم است و در واقع کسی می تواند از زمان بهترین استفاده را داشته باشد که بهترین نظم را داشته باشد و برای هر زمان کاری را پیش بینی کرده و کار امروز را نیز به فردا واگذار نمی کند.

وی اعلام کرد: گوهر گرانبهای زمان از همه نعمت ها بالاتر است زیرا استفاده از دیگر نعمت ها در قالب و ظرف زمان است و اگر انسان از زمان خوب استفاده کند می تواند بنده خوب خدا باشد.

حجت الاسلام عباسی در خصوص اینکه آیا زمان حق الناس است، اظهار کرد: زمانی که مربوط به کارهای دیگران است، حق الناس حساب می شود، برای نمونه وقتی فردی با کسی قرار ملاقات دارد باید در آن زمان تعیینی حضور یافته و کار خود را انجام دهند و تأخیر در حضور و تلف کردن زمان تضییع حق دیگران است.

وی افزود: کسی که در کلاس درس در آموزش و پرورش، دانشگاه و حوزه علمیه تدریس کرده و یا در مکانی سخنرانی می کند، اگر مطلب را به درستی تحویل مخاطب ندهد وقت و زمان مردم را تلف کرده است در نتیجه این حق الناس است.

این کارشناس مسائل دینی و مذهبی تأکید کرد: زمان مدیریت می خواهد و اگر بتوانیم زمان را به درستی مدیریت کنیم می توانیم از آن به خوبی استفاده کنیم و کسی اگر بتواند وقت خود را زمان بندی کند وقت را گسترش داده است و چنین فردی زمان کم نمی آورد.

وی در خصوص تأخیر در شروع بسیاری از همایش ها و مراسم ها یادآور شد: این همایش ها و مراسم هایی که با نیم ساعت و یا چهل و پنج دقیقه تأخیر آغاز می شوند اگر این عدد به تعداد کسانی که در مراسم به موقع حضور یافتند ضرب کنیم، وقت این تعداد تلف شده حق الناسی است که باید نسبت به این حق الناس در روز قیامت پاسخگو باشیم.

احترام به حقوق دیگران وظیفه ای است که در جامعه اسلامی و از سوی هر مسلمانی باید مورد توجه قرار گیرد و در روایتی از حضرت علی (ع) آمده است خداوند حقوق بندگانش را مقدم بر حقوق خود قرار داده و كسی كه حقوق بندگانش را رعایت كند حقوق الهی را نیز رعایت خواهد كرد، به امید روزی که فرصت برای جبران حقوق دیگران را از دست ندهیم.

کد خبر 507302

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • لیلا IR ۱۳:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۳
    2 0
    سلام باز هم مثل همیشه با تیر و متن زیباتون گل گاشتید.من گفتم همیشه سایتون رو مطالعه میکنم.باور کنید روم نمیشه برای همه خبرهاتون پیام بذارم و ولی عالی دارید کار میکنید.سپاس از زحمات شما