به گزارش خبرگزاری شبستان، محمد مهدی تندگویان، عضو شورای اسلامی شهر تهران در یادداشتی به ویژگی های معماری و خصوصیات شهرسازی اشاره داشته است که در ادامه آن را می خوانیم: انبوه جمعیت سرازیر شده به کلانشهرها در کنار منافع تامین شده در تولید اتومبیل، نیز مشکلات کلانی را برای شهرهای امروز ایجاد نموده است.
سلطه بلامنازع اتومبیل بر شهرها، وضعیت شهرها را تاجایی پیش برده است که بخش اعظمی از برنامه ها و طرح های شهری متاثر از این موضوع بوده و ترجیحات انسانی و اجتماعی را به کناری نهاده است. چنین امری در کنار عدم توسعه نظام حمل و نقل عمومی محور سبب شده است، که حتی افرادی که از تبعات منفی ناشی از تردد بالای اتومبیل های شخصی در سطح شهر رنج می برند، خود به ترویج این الگو پرداخته و خرید اتومبیل را نمادی از رفاه اجتماعی بدانند.
توسعه شریان های عبور و مرور در شهر نظیر بزرگراه ها و سامان بخشی به نظام حمل و نقل شهری امری مطلوب در مدیریت شهری به حساب می آید. اما، جانمایی نامناسب این معابر، ایجاد گسست فضایی در محلات و از بین بردن هویت جمعی شکل گرفته در کانون های اجتماعی شهر، نه تنها به تخریب چهره و آسایش روانی مورد نیاز می پردازد، بلکه تعاملات اجتماعی را خدشه دار نموده و محله مداری ارزشمند و هویتمند زندگی ایرانی ـ اسلامی را از بین می برد. بعلاوه جایگیری کاربری هایی با مقیاس عملکردی فرامحله ای و بعضاً فرا شهری در دل محلات از دیگر اقداماتی است که محرمیت فضایی را در محلات تهدید نموده و به واسطه آن امکان نظارت اجتماعی را در محلات از بین می برد.
توجه به تجربیات موفق برخی کشورها قادر است در بسیاری موارد راهگشای امر باشد. اصولاً، رویکرد غلط تجربه صحیح و خطا در کشور امریست که لازمست از نظام مدیریتی حذف گردد! پروژه نواب به عنوان ملموس ترین مثال چنین امری به تکرار رویکردی پرداخت که سالها پیش در کشوری نظیر فرانسه ناکارآمدی خود را ثابت کرده و تبعاتش نمایان شده بود.
تکرار اقدامات سایر کشورها، فاقد کارشناسی امر و بومی سازی آن نه تنها از مشکلات امروزی شهرهای ما نمیکاهد بلکه همچون باری بر دوش نظام مدیریت شهری تدبیر اندیشی را دشوارتر نیز مینماید. هماکنون نیز در جای جای شهر شاهد تکرار سیاست های شهرسازانه ای هستیم که فاقد صلاحیت بودن روشن شده است.
عدم فهم صحیح شهر ایرانی ـ اسلامی امروز فقط در بحث و جدل بر سر نماهای ساختمانهای در حال ساخت به چشم میخورد در حالیکه مجتمع های عظیم تجاری روز به روز در حال ساخت بوده و روح آرامش شهر را مشوش مینمایند. تشدید روند تبدیل زمین های شهری به بزرگترین سرمایه اقتصادی شهروندان امروزه بیش از همیشه اثرات مخرب خود را در این جریان نمایان کرده است.
از دیگر بنیان هایی که از ریشه به فرهنگ ایرانی ـ اسلامی ما آسیب وارد مینماید، رویکرد های فرهنگی و آموزشی می باشد. منفی انگاشتن ارزش های کهن فرهنگ ایرانیان مسلمان و ارج نهادن به فرهنگ و عادات غربی از کوچکترین واحدهای اجتماعی یعنی خانواده، از نامناسب ترین فرهنگ های شکل گرفته در جامعه کنونی ما می باشد.
نظام آموزش به نسل های آینده به عنوان سرمایه های اصلی جامعه فردا که از بستر خانواده ها آغاز می گردد نیازمند توجه ای بسیار درخور توجه است. عدم ارج نهادن به فرهنگ مشورت و آموزش پایه های زندگی جمعی در بستر خانواده ها، بعضاً سبب فراموشی لزوم شرکت در امور شهری توسط شهروندان می شود.
چنین امری بگونه ی پیوسته نقش ارگان هایی که متولی حضور شهروندان می باشند را نیز کمرنگتر نموده و فرهنگ تصمیم گیری شورایی را دچار اختلال می سازد. آگاهی از حقوق شهروندی و مراجع رسیدگی به آن، نه تنها شهروندان را به سوی حیاتی رضایتمندانه تر رهنمود خواهد ساخت، بلکه مسئولین را نیز در ارائه خدماتی بهتر یاری می رساند و از این حیث طرح های بعضاً متناقض شهری که بستر سودجویی را فراهم آورده است نیز واقعبینانه تر و تحقق پذیرتر خواهند بود.
همچنین سامان بخشی به نظام آموزشی، به ویژه در رشته های مرتبط با شهرهای ما که موضوع بحث حاضر می باشد، با تکیه بر ارزش های ایرانی ـ اسلامی قدمی موثر در ساخت فردایی مطلوبتر خواهد بود. حضور دانشگاهیان و نخبگان در نظام مدیریت شهری، کلید از میان برداشتن بسیاری از تصمیمات نادرست می باشد.
حضور چنین اشخاصی در نظام هدایت امور شهرها نه تنها پایه های تئوریک اقدامات عملی معماری و شهرسازی را قوت می بخشد، بلکه زمینه را برای ابتکار و خلاقیت در حل مشکلات پیش رو فراهم می آورد. با توجه به لزوم هم جهتی توسعه و پیشرفت با روند گسترش شهرهای امروزی ما، الزام بکارگیری ابتکارات و خلاقیت در عملیاتی نمودن ارزش ها و فرهنگ ایرانی ـ اسلامی ما با بهره گیری از فناوری روز، امری اجتناب ناپذیر است. همچنان که بسیاری از اصول مطلوب جهانی نظیر پایداری زیست محیطی با طراحی اقلیمی بناها و شهرهای ما همخوان می باشد.
لزوم استفاده از دانسته های روز جهان در ارتقا هرچه بیشتر جامعه امری است که قادر خواهد بود ما را در مسیری روشن به سمت فردایی بهتر رهنمون سازد. هماهنگی ارگانهای دخیل در نظام مدیریت شهر با هدف سرلوحه قرار دادن ارزش های والای نظام جمهوری اسلامی به عنوان اساس و رکن بنا نهادن جامعه ای ایرانی ـ اسلامی، امری است که همواره آویزه گوش تمامی مسئولان و افرادی است که افتخار خدمت به مردم را دارا می باشند.
نظر شما