خبرگزاری شبستان: مرکز مدیریت حوزه علمیه از زمان راه اندازی، هر روز، شاخ و برگ های تازه تری پیدا می کند و با درک نیازها و ضروریات جامعه، مراکز و بخش های تازه ای به آن، اضافه می شود. در همین راستا، مقام معظم رهبری در سفر رسمی خود به قم و در بازدید از نمایشگاه فعالیت های پژوهشی حوزه، توصیه به تاسیس انجمن فلسفه و اصول کردند؛ که زمینه ساز شکل گیری هرچه سریع تر «انجمن علمی اصول فقه» شد. انجمنی که هدف اصلی اش، تقویت علم اصول، به روز شدن و گسترش آن است، اسفندماه 90 با حضور آیت الله جعفر سبحانی از مراجع تقلید راه اندازی شد.
ساختار انجمن
ساختار انجمن، شامل هیات موسس، هیات مدیره و انجمن عالی است. اعضای هیات موسس آن عبارت اند از: آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری، آیت الله محمدی اراکی، آیت الله نیازی، آیت الله محمدی قائنی، آیت الله محسن فقیهی، آیت الله محمدحسن احمدی فقیه یزدی و آیت الله علی رحمانی سبزواری و حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر صادقی رشاد و حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمدصادق محمدی. ضمنا حجت الاسلام و المسلمین محمد صادق محمدی، نایب رئیس مجمع عمومی جامعه مدرسین، رییس انجمن علمی اصول فقه است.
آیتالله آملی لاریجانی؛ عضو افتخاری
آیتالله صادق آملی لاریجانی، رییس قوه قضاییه و استاد درس خارج، در سومین مجمع عمومی انجمن اصول فقه، که پنج شنبه، 16 اسفندماه 92 برگزار شد، عضو افتخاری این انجمن علمی شد.
هدف اصلی تشکیل
تقویت علم اصول، به روز شدن و گسترش آن، مهم ترین هدف تشکیل این انجمن است. ضمن اینکه این انجمن در زمینه های مختلف از جمله برگزاری نشست های علمی، همایش ها و کنگره های تجلیل شخصیت علما، حلقه های علمی، تدوین کتب اصولی و نقد آن ها فعالیت دارد. برای نمونه، اخیرا، پیش کرسی نظریه پردازی نظریه «اختصاص الجزئیه والشرطیه و المانعیه و وجوب القضاء بغیر القاصر و المضطر» با حضور حجج اسلام اسلامی و عندلیب، اساتید حوزه برگزار شد.
انتشار نشریه تخصصی
نشریه تخصصی انجمن اصول فقه در موضوعات زیر منتشر می شود: اعتباری بودن قضایای فقهی و اصولی، جریان احکام تکوینیات در اعتباریات، منابع و ادله اصول فقه مانند حجیت اجماع ، حجیت اخبار، قواعد شایان توسعه در علم اصول فقه، بایسته های علم اصول در حل مسائل مستحدثه، استنباط نظام های اجتماعی اسلامی، جایگاه احکام حکومتی در فقه، قلمرو قواعد اصول فقه، روش شناسی علم اصول فقه، نقش کارآمدی احکام شرعی در حجیت آنها، جایگاه موضوع شناسی در استنباط احکام مسائل مستحدثه، مرجعیت علوم در موضوع شناسی، نقش قیاس در موضوع شناسی و ... .
پژوهشگران و نویسندگان می توانند مقالات خود را با توجه به قالب این نشریه به نشانی رایان نامه ss.mohamadi20@gmail.com ارسال نمایند.
راه اندازی «اتاق مشاوره» در فیضیه
یکی از برنامههای انجمن، برگزاری کارگاه های آموزشی با موضوع «گفتمان اساتید سطح عالی و خارج اصول فقه»، درباره نحوه تدریس اصول فقه و ارایه آن به دانشپژوهان، است. یکی از خروجی های این این کارگاه، راه اندازی «اتاق مشاوره» با هدف حل مشکلات و پاسخگویی به پرسش های مرتبط با علم اصولِ طلاب و پژوهشگران است.
کنگره علامه بهبهانی
کنگره علامه وحید بهبهانی(ره)، با حضور جمع وسیعی از علمای شیعه، مردادماه 94 در کربلای معلا و در جوار مضجع شریف حسینی برگزار شد که انجمن اصول فقه از حامیان و مشاوران آن بود و رییس انجمن آن، سخنرانی کرد. شایان ذکر است اجلاس بينالمللي علامه وحيد بهبهاني، با حضور انديشمنداني از ايران، عراق و كشورهاي ديگر، در صحن مطهر حرم اباعبدالله الحسين برگزار شد. در اين اجلاس يك روزه كه به همت مركز مطالعات و پژوهشهاي آستان قدس حسيني و مركز كربلا للدراسات و البحوث برگزار شد.
نکوداشت مرحوم آیت الله بروجردی
انجمن با هدف شناساندنِ بیشتر شخصیت های علمی برجسته به عموم مردم به ویژه روحانیون و طلاب، اقدام به برگزاری نشست ها و کنگره های ملی و جهانی می کند. به همین دلیل، با توجه به شخصیت علمی و اخلاقی، خدمات گسترده به جهان تشیع به ویژه حوزه علمیه قمِ آیتالله سیدحسین بروجردی، مراسم نکوداشت ایشان برگزار می شود.
این برنامه، صرفا یک مراسم نکوداشت یا یک همایش علمی-پژهشی نیست بلکه حدوسط است. یعنی ضمن تبیین ابعاد شخصیتی آیت الله بروجردی، مقالاتی تهیه و ارایه می شود.
چاپ رمانِ زندگی نامه آیت الله بروجردی(ره)
مقالات و مصاحبه های این مراسم، در قالب یک کتاب در بخش های تبیین شخصیت اصولی، فقهی، رجالی و اخلاقی ایشان چاپ می شود. ضمنا تاکنون 40 مقاله سفارشی به دبیرخانه نشست ارسال شده است.
احتمالا کتاب زندگی نامه آیتالله بروجردی در قالب رمان با هدف افزایشِ استقبال عمومی از ویژگی های علمی و اخلاقی ایشان در قالب این سبک زندگی نامه نویسی، منتشر می شود.
موضوعات پیشنهادی کتاب نکوداشت مرحوم آیت الله بروجردی
موضوعات مقالات پیشنهادی کتاب نکوداشت آیت الله بروجردی(ره) به این شرح است:
- دلیل انسداد با تکیه بر دیدگاه آیت الله بروجردی
- سبک آیت الله بروجردی در استنباط احکام
- ارث الزوجه از منظر آیت الله بروجردی
- اجماع از دیدگاه آیت الله بروجردی
- موضوع علم اصول و آثار آن از دیدگاه آیت الله بروجردی
- مفهوم در علم اصول از دیدگاه آیت الله بروجردی
- شرط اجتهاد در قضاوت از دیدگاه آیت الله بروجردی
- الصلاه فی اللباس المشکوک از دیدگاه آیت الله بروجردی
- سبک آیت الله بروجردی در بررسی اسناد روایی
- بازخوانی و نقد و بررسی مقاله ای از صلوه المسافر آیت الله منتظری
- بازخوانی نقد و بررسی مقاله ای از صلوه الجمعه آیت الله منتظری
- بازخوانی و نقد و بررسی مقاله ای از منجزات مریض آیت الله اشتهاردی
- بررسی و ارزیابی شخصیت علمی و نقاط عطف زندگی آیت الله بروجردی
- شیوه علمی آیت الله بروجردی در فقه، اصول، حدیث و رجال
- اهتمام و روش آیت الله بروجردی به تقریب مذاهب
- روش آیت الله بروجردی در مقارنه میان آراء فقهی مذاهب اسلامی
- نقش آیت الله بروجردی در ارتباطات علمای مذاهب اسلامی با عالم تشیع به ویژه فتوای علامه شیخ محمود شلتوت در ارتباط با مذهب تشیع
زمان نشست، مشخص نیست
زمان دقیق برگزاری نکوداشت آیت الله بروجردی، مشخص نشده است. احتمالا اواخر امسال یا اوایل سال 95 برگزار خوهد شد. علاقمندان برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند به پایگاه اطلاع رسانی انجمن به نشانی osolefeghh.ir مراجعه نمایند.
سخن آخر
عده ای معتقدند علم اصول در عصر حاضر به حاشیه رفته است بنابراین آیت الله سیدعلی خامنه ای در مقام یک مرجع تقلید، با درک آسیب و خطر این حاشیه روی، توصیه به تشکیل انجمن اصول نمودند که سرانجام سال 90 به همت جمعی از اساتید سطوح عالی و درس خارج و اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، راه اندازی شد.
این انجمن، به طور مرتب و منظم، کارگاه ها، نشست ها، همایش ها و حلقه های علمی را با هدف گسترش و به روز رسانی علم اصول برگزار می کند. برگزاری نکوداشت و احتمالا کنگره جهانی آیت الله بروجردی(ره)، مهم ترین برنامه پیش روی این انجمن است. برای مسئولان این انجمن، آرزوی موفقیت دارم و از جنابِ رییس، حجت الاسلام و المسلمین سیدصادق محمدی، که بنده را تهیه این گزارش کمک کردند، نهایت تشکر را دارم.
نظر شما