خبرگزاری شبستان: در فصل تابستان به سر می بریم، اگر از کنار مغازه های میوه فروشی و مراکز میوه تره بار گذر کرده باشید، می بینید که به برکت وجود چهار فصل منحصر به فردی که در کشور وجود دارد، انواع و اقسام میوه های مناطق کوهستانی و گرمسیر در کنار هم خودنمایی می کند، با توجه به وفور نعمت در بخش کشاورزی اما قیمت این محصولات در مغازه ها موجب شده که مردم بیشتر از اینکه به ارزش غذایی مواد توجه کنند، تنها به دیدن آن در پشت شیشه های ویترینی مغازه ها اکتفا کنند. بر اساس تعریف مشخص و ابتدایی که در اقتصاد وجود دارد، همیشه بین عرضه و تقاضا رابطه عکس وجود دارد ولی در کشور ما با وجود محصولات کشاورزی متعدد و متنوع باز قیمت محصولات کشاورزی همچنان در مغازه ها بیداد می کند، در این میان باید پای صحبت باغداران و کشاورزان بنشینی تا دلایل بیداد قیمت میوه را جویا شود.
در میان باغداران حرف های اصغر علیخانی 65 ساله، با چروک های عمیق بر چهر ه شنیدنی است. این باغدار که به گفته خودش باغبانی را از پدر و پدر بزرگش آموخته، در جاده چالوس، دهی به نام «ارنگه» مشغول به کار است. علی خانی که در طول سال تمام وقت اش را به باغ رسیدگی می کند، حالا که وقت برداشت محصولاتش رسیده است، می گوید: باید گیلاس را کیلویی 200تومان، آلبالو را کیلویی 300 تومان و هلو را کیلویی 200 تومان به واسطه یا دلال بفروشم تا این محصولات خراب نشود.
وی در پاسخ به اینکه چرا محصولات را خودتان مستقیم به فروش نمی رسانید، گفت: به چه کسی بفروشم؟، کجاببرم؟، اصلا مگر کسی این همه محصول را یک جا می خرد؟، این موضوع یکی از معضل های شایع در بخش فروش محصولات کشاورزی است.
در ادامه «عباس رجایی»، عضو کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی، درباره نحوه ساماندهی باغداران گفت: این مبحث بازرگانی در بخش کشاورزی است که خوشبختانه تلاش میشود، برای مسایل اتاق بازرگانی یک صورتجلسهای برای آن تصویب شود.
اقدامات در حد حرف و سخن
وی درباره نحوه واردات میوه افزود: در ارتباط با واردات محصولات مشابه هم، وزارت جهاد مأموریت دارد تا بنا بر قانون رسیدگی کرده و با توجه به اینکه اقدامات در این باره هنوز اصولی پیگیری نشده، ولی شرایط در حال بهبودی است.
رجایی با اشاره به تمهیدات اندیشیده شده درباره صادرات محصولات کشاورزی، گفت: برای صادرات محصولات باید تمهیداتی اندیشیده شود که در قالب خوشههای تولیدی اشکال آنها فعال شده که بنابر قانون در این رابطه اقدامات قانونی انجام خواهد شد.
به گفته عضو کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی، سازمان تعاونی روستایی یکی از سازمانهایی است که وظایف آن ایجاب میکند تا آنجا که امکان دارد بازار فروش را بدست گیرد.
برنامه ریزی حلقه گمشده بخش کشاورزی
وی اظهار کرد: سازمان تعاونی روستایی به عنوان یکی از مراکزی که خوشههای تجاری و تولیدی را به هم پیوند میزند یکی از دستگاهها متولی آن شده که در زمینه بازرگانی بخش کشاورزی فعالتر شده و امیدواریم در این باره اقدامات لازم شکل گرفته و به نتیجه برسد.
به گفته رجایی باید بخش کشاورزی را به شکل خصوصی به کار گرفت، تا دولت دخالت چندانی بر آن نداشته باشد و فقط آن را هدایت و سازماندهی کند، در صورت چنین اقدامی دیگر محصولی که باغدار یک سال برای به بار نشستن آن زحمت کشیده است، بدست دلال و با قیمت ناچیز خریداری نمیشود.
وی عدم برنامه ریزی در بخش کشاورزی را دلیل سوء استفاده دلالان از محصولات کشاورزی دانست و افزود: برای تحقق این مهم باید تعاونیهای دولتی فعال شود و خوشههای تجاری شکل بگیرد و در آن شرایط میتوان گفت که دست وابسته کوتاه خواهد شد.
از تصویب قانون تا اعمال آن راه بسیار است
رجایی در پاسخ به این سؤال که آیا برای باغداری و کشاورزی تمهیدات و خدماتی از قبیل بیمه اندیشیده شده است؟، افزود: برای کشاورزان و باغداران صندوق بیمه کشاورزی وجود دارد و تا به امروز فعال است. اگر فرد تحت پوشش بیمه بوده و خسارت ببیند صندوق بیمه خسارتش را پرداخت خواهد کرد.
وی گفت: در این رابطه تعریف قانونی ارائه شده و این قانون به تصویب رسیده است، از این رو میتوان آن را به بهترین شکل ممکن اعمال کرد.
سودی که به جیب دلالان می رود
در ادامه «عبدالرضاترابی»، عضو کمیسیون اقتصادی با ابراز تأسف از شرایط نابسامان در بخش کشاورزی گفت: محصولات باغی در کل کشور و بخصوص در شمال کشور بسیار غنی است. سالها پی گیر این موضوع بودیم تا که باغداران کشور در مقایسه با زحماتی که میکشند، بتوانند با عرضه این محصولات به سود حاصل از فروش محصولاتشان دست پیدا کنند، ولی در اصل به دلیل اینکه دست دلالان در کار است موجب شده تا کشاورز از سود حاصله بی بهره بماند.
به گفته وی در اصل دلالان محصولات را در غرفهها دست به دست میچرخانند تا سود بیشتری به دست بیاورند.
ترابی معتقد است: در تولید محصولات باغی به غیر از هزینه های تولید مانند هرس کردن و آبیاری درختان، تا سمپاشی، ریخنتن کود شیمیایی و دفع آفات کشاورز متحمل خسارت حاصله از حضور دلالان می شود.
وی درباره دیگر اقدامات کشاورزان گفت: در ضمن در بعضی از محصولات باغی همچون انگور، سیب، هلو و ... باغدار مجبور به جذب کارگر برای چیدن محصولات است، حالا خودتان در نظر بگیرید که تولید محصول چه هزینهای برای باغدار برمیدارد تا این محصولات به سمت شهرها فرستاده شود.
در ادامه ترابی گفت: در حال حاضر با توجه به اینکه در بحث خصوصیسازی و بنابر اصل 44 قانون اساسی باید تمام بخشهای دولتی واگذار به بخش خصوصی شود ولی از طرفی با تأکید بر آنچه که در قانون باید نظارت صورت گیرد. در حال حاضر دولت در حال خصوصیسازی سازمانهای گوناگون است و در همین راستا باید غرفه های فروش محصولات کشاورزی در استان ها برپا شود.
به گفته وی باید برای باغداران انجمن صنفیهایی طراحی و باغدار با عضویت در این انجمن غرفههایی در اختیار گیرد تا محصولاتش را به فروش رسانده و عرضه مستقیم داشته باشد که در این صورت هم سود نصیب باغدار شده و از طرف دیگر اقلام خوراکی با نصف قیمت یا با یک سوم قیمت در اختیار متقاضیان قرار می گیرد.
عضو کمیسیون اقتصادی، درباره فعالیت میادین میوه و ترهبار در سطح کشور گفت: قیمتها در این مراکز با دیگر مراکز هیچ فرقی نمیکند. وی افزود: به دلیل اینکه این محصولات بوسیله واسطه از باغدار تهیه و بعد از تحویل به عمده فروش، محصولات را به خردهفروش و خردهفروش هم محصولات را به میادین و مغازههای میوه و ترهبار توزیع میکند. به گفته وی این پروسه باعث میشود که محصولات کشاورزی قیمتشان چند برابر شود.
ایجاد تعاونی تنها راه چاره
وی در پاسخ به این سوال که چگونه می توان به وضعیت باغداران سر و سامان داد، گفت: یکی از راههای حل این مشکل حمایت از باغداران و کشاورزان است که با تشکیل تعاونی این افراد بدون واسطه محصولاتشان را به فروش برسانند و این محصولات توسط وزارت بازرگانی و یا جهاد کشاورزی قیمتگذاری شود.
ترابی درباره میوههای وارداتی در طول سال گفت: در این رابطه آمار دقیقی در دست نیست ولی سالانه بیش از چند صد هزار تن میوه وارد کشور میشود که میوههایی است که اصلا به آن نیاز نیست و بیشتر آن به دلیل اینکه سمپاشی شده و حاوی مواد افزودنی هستند برای سلامتی مضر است و به بازار میوه داخل هم آسیب میزند که امیدواریم با ادغامهایی که در وزارتخانهها انجام میشود این مشکل برطرف شود.
پایان پیام/
نظر شما