به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، سعید متصدی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در نشست خبری گفت: میزان آب تجدیدپذیر در کشور که ۱۱۰ میلیارد مترمکعب بوده است در حال حاضر به 80 میلیارد مترمکعب کاهش یافته است که این امر هشداردهنده است و باید در مصرف آب دقت بیشتری داشته باشیم.
وی با اشاره به پروژه های سدسازی در کشور که فاقد گزارش ارزیابی زیست محیطی تأیید شده هستند، خاطرنشان کرد: سازمان محیط زیست فقط با احداث سدهایی که آب شرب را تامین می کنند، موافقت می کند.
متصدی خاطرنشان کرد: ایجاد سدهای بزرگی که بخواهند مصرف آب شرب، کشاورزی و صنعتی را تامین کنند با توجه به مشکلاتی مانند تبخیر، رسوب و کمبود منابع آبی توجیه ندارد بنابراین باید با روش های دیگری آب مورد نیاز بخش های مختلف تامین شود.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به روش هایی نظیر بازچرخانی آب، اصلاح الگوی آبیاری در بخش کشاورزی و تغییر الگوی کشت برای کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی اظهار داشت: از آب سدها صرفا باید برای تامین آب شرب استفاده کنیم.
وی با اشاره به سد شفارود اظهار داشت: سازمان محیط زیست با پروژه های زیادی نظیر سد شفارود که فاقد مجوز زیست محیطی هستند، مواجه است که در چنین مواردی دستور توقف این گونه پروژه ها را داده ایم اما این سازمان همچنان در کاربری تامین آب شرب سد تاکید دارد.
احداث و آب گیری سد گتوند یک اشتباه مهندسی بود
متصدی سد گتوند را از دیگر دغدغه های این سازمان برشمرد و افزود: با توجه به اینکه برای احداث این سد هزینه زیادی صرف شده و تخریب آن به ضرر منابع ملی است بنابراین تلاش می کنیم تا مشکلات آن را اصلاح کنیم و در صورت عدم موفقیت در اصلاح مانع ادامه کار این سد خواهیم شد.
وی احداث و آب گیری سد گتوند را یک اشتباه مهندسی عنوان کرد و ادامه داد: سازمان محیط زیست قبل از آب گیری این سد مخالفت خود را اعلام کرده بود و در حال حاضر نباید برای حل این معضل یک اشتباه مهندسی دیگر مرتکب شویم.
متصدی با اشاره به طرح ها و برنامه هایی برای اصلاح سد گتوند یادآور شد: در حال حاضر موسسه آب دانشگاه تهران با همکاری بخش های مختلف در حال مطالعه بر روی این سد است و منتظر نتیجه نهایی بررسی ها و تحقیقات هستیم.
فعالیت معادن شن و ماسه تهران ساماندهی می شود
وی در ادامه با بیان اینکه معادن شن و ماسه یکی از کانون های داخلی ایجاد گرد و غبار در استان تهران را تشکیل می دهند، تصریح کرد: این معادن باید ساماندهی و فعالیت شان کنترل شود.
متصدی افزود: موضوع ساماندهی معادن دو هفته آینده در کمیته ملی کاهش آلودگی هوا که با حضور نمایندگان وزارت صنعت، معدن و تجارت برگزار می شود مطرح و پاسخ را از آنها خواهیم گرفت.
وی با بیان اینکه ساماندهی فعالیت معادن شن و ماسه مطابق ضوابط زیست محیطی ضروری است، تصریح کرد: در حال حاضر معادنی که در شرایط آلودگی و اضطرار قرار داشتند به طور موقت تعطیل کرده ایم اما باید فعالیت این معادن ساماندهی شود.
تولید 5 هزار مگابایت برق تجدیدپذیر در برنامه ششم توسعه
متصدی با اشاره به حمایت سازمان محیط زیست از پروژه های پاک خاطرنشان کرد: در برنامه ششم توسعه تولید 5 هزار مگابایت برق تجدیدپذیر گنجانده شده است که این موضوع می تواند اطمینان سرمایه گذاران را جلب کند.
این مسئول تاکید کرد: موضوع انرژی های تجدیدپذیر در اسناد بالادستی و برنامه ششم توسعه به طور کامل مطرح شده است که این امر روند اطمینان بخشی به سرمایه گذاران خواهد داد.
شماره گذاری پیکان و پیکان وانت در کشور ممنوع است
متصدی در خصوص افزایش تعداد خودروها در سطح شهر تهران گفت: نگران افزایش تعداد خودروها نیستیم بلکه باید خودروهای تولید شده دارای استانداردهای زیست محیطی باشند تا آلودگی ایجاد نکنیم.
وی با بیان اینکه استراتژی سازمان محیط زیست بر افزایش سیستم های حمل و نقل عمومی است، اظهار داشت: بر اساس قانون اساسی کشور همه افراد حق استفاده از امکانات را دارند، بنابراین باید شرایطی فراهم کنیم که در عین اینکه مردم خودروی شخصی دارند از وسایل نقلیه عمومی بیشتر استفاده کنند.
متصدی با بیان اینکه در حال حاضر بیش از 3 میلیون خودرو در تهران تردد می کند، تصریح کرد: در شهری مانند لندن 4 میلیون خودرو وجود دارد در حالی که حدود 800 هزار خودرو در شهر تردد می کند که علت آن توسعه سیستم حمل و نقل عمومی است.
وی با بیان اینکه در شهرهای عمده دنیا کمتر از 30 درصد افراد از خودروهای شخصی استفاده می کنند، تاکید کرد: این در حالی است که در کشور ما روزانه بیش از 50 درصد افراد از خودروهای شخصی خود استفاده می کنند.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست از ممنوعیت شماره گذاری پیکان و پیکان وانت در کشور خبر داد و افزود: سال گذشته سازمان محیط زیست خط تولید 4 مدل خودرو را تعطیل کرد.
سه سال زمان مناسبی برای معاینه فنی خودرو
وی در مورد معاینه فنی خودروها اظهار داشت: اعداد حدود مجاز معاینه فنی برای خودروها را در شورای عالی محیط زیست مطرح کردیم و درصدد اصلاح آن هستیم.
متصدی افزود: با اصلاح این لایحه 10 تا 15 درصد خودروها در معاینه فنی شرایط لازم را احراز نمی کنند و باید اسقاط شود.
وی با بیان اینکه زمان معاینه فنی در ایران پنج سال است، خاطرنشان کرد: پنج ساله شدن معاینه فنی مصوبه مجلس است که سازمان محیط بارها خواسته است آن را تغییر دهد.
متصدی با بیان اینکه در دنیا کشورهایی هستند که خودروهایشان را بعد از پنج سال اسقاط می کنند بنابراین معاینه فنی در این کشورها یکساله است، اذعان داشت: در کشورهایی که خودروی آنها 10 ساله اسقاط می شود نیز زمان معاینه فنی دو سال تعیین شده است.
وی تاکید کرد: بنابراین با توجه به اینکه عمر خودرو در ایران 15 سال است و بعد از آن اسقاط می شود بهترین زمان برای معاینه فنی خودرو در کشور ما حداقل سه سال است.
کاهش 12 درصد انتشار گازهای گلخانه ای تا سال 2030
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اقدام مشارکتی ایران در کاهش گازهای گلخانه ای تاکید کرد: در اجلاس لهستان مباحث مربوط به مشارکت همه کشورها در کاهش گازهای گلخانه ای مطرح شد.
وی ادامه داد: سال گذشته نیز در اجلاس لیما قرار شد همه کشورها به صورت داوطلبانه اعلام کنند چه میزان می توانند در زمینه کاهش گازهای گلخانه ای همکاری داشته باشند.
متصدی با اشاره به اقدامات ایران برای کاهش گازهای گلخانه ای اظهار داشت: از سال گذشته برای برنامه ریزی کاهش گازهای گلخانه ای با حضور سایر دستگاه ها موضوع را بررسی کرده ایم و الان می دانیم هر دستگاهی چقدر زمینه برای کاهش گاز گلخانه ای دارد.
وی افزود: در کمیته ملی تغییر اقلیم برنامه ایران برای کاهش گازهای گلخانه ای مطرح شد و به توافق 4 درصد بدون شرط رسیدیم و در صورت لغو تحریم ها ایران هشت درصد مشروط سهم خود در کاهش گازهای گلخانه ای را نیز اعلام می کند که در مجموع سهم ایران 12 درصد می شود.
متصدی اظهار داشت: مشارکت در جامعه جهانی یک سری مقدماتی را دارد بنابراین کشورهای دنیا باید این شرایط را برای حضور ایران و مشارکت در کاهش گازهای گلخانه ای فراهم کند.
وی تصریح کرد: امروز ایران به عنوان کشور در حال توسعه از تکنولوژی هایی استفاده می کند که مطلوب نیست چرا که ما به واسطه تحریم ها به تکنولوژی های جدید دسترسی نداریم.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: کشورهای صنعتی و پیشرفته با استفاده از منابع پایه تمام دنیا پیشرفت کرده اند بنابراین باید امروز بخشی از سود حاصل را به کشورهای در حال توسعه از جمله ایران اختصاص دهند تا این کشورها نیز بتوانند به نقطه مطلوب برسند.
استقرار 186 ایستگاه پایش آلاینده های هوا در کشور
متصدی گفت: در زمینه آلودگی هوا و پایش آلاینده های پارامتریک 186 ایستگاه در کل کشور داریم.
وی با اشاره به تفاهمی که با سازمان شهرداری ها و وزارت کشور با سازمان محیط زیست انجام شده است، خاطرنشان کرد: در قالب این تفاهم نامه پایش آلاینده های هوا به یک بحث مشترک بین سازمان محیط زیست و شهرداری ها تبدیل شده است بنابراین شهرداری ها در این حوزه ورود پیدا می کنند.
متصدی افزود: علاوه بر پایش هوا بر روی آلاینده های خاص و خطرناک در شهرهای بزرگ و همچنین میزان بنزن موجود در شهرها را نیز بررسی می کنیم.
وی با بیان اینکه میزان بنزن در برخی میادین شهر تهران در سال 89 و 90 حدود 1000ppb بوده است، اظهار داشت: از سال 93 که بنزین پتروشیمی را حذف کردیم میزان بنزن در سطح شهر بسیار کاهش یافت و در حال حاضر به زیر 8ppb رسیده است.
متصدی یادآور شد: به طور کلی میزان بنزن تهران در مقایسه با سال های گذشته بین 200 تا 300 درصد کاهش یافته است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: طرح کهاب که تا سال 95 باید تکمیل شود در کاهش آراموتیک ها و میزان آلاینده ها بسیار موثر خواهد بود.
وی با بیان اینکه بیش از 90 درصد آلودگی ها مربوط به آلاینده های تبخیری است، خاطرنشان کرد: پمپ بنزین، تانکرهای حامل بنزین و خودروهای در حال سوخت گیری از جمله منابع ایجاد آلاینده های تبخیری در شهر هستند.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست اظهارداشت: احیای رودخانه ها با همکاری سازمان ها و نهادهای مرتبط انجام می شود، اکنون استان ها در حال تدوین برنامه احیای رودخانه ها هستند.
وی افزود: در این طرح ابتدا رودخانه های با اهمیت بیشتر احیا می شوند و بعد از آن این طرح در رودخانه های با اهمیت کمتر به ترتیب اجرا می شود.
متصدی ادامه داد: حقابه محیط زیستی رودخانه ها در سال های گذشته به عنوان آخرین حقابه مطرح بود یعنی بعد از آب شرب، صنعت و کشاورزی اگر آبی باقی می ماند به رودخانه ها می رسید اما اکنون بعد از آب شرب قرار گرفته است.
وی تاکید کرد: با این تغییر رویکرد امیدواریم در آینده ای نزدیک شاهد احیای رودخانه های کشور و پر آب شدن آنها شویم.
متصدی گفت: یکی از مسایلی که امروز نگران کننده مصرف بیش از حد آب در بخش کشاورزی است که این میزان افزایش منجر به تولید به همان نسبت هم نمی شود، یعنی امروز 90 درصد آب تجدید پذیر کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود در حالی که راندمان آن زیر 50 درصد است که گذر از آن نیازمند اصلاح الگوی آبیاری، اصلاح بذر و کنترل تبخیر است.
رشد 18 درصدی مصرف گاز در نیروگاه ها
متصدی گفت: بحث کاهش آلودگی هوا جزو برنامه های اصلی سازمان حفاظت محیط زیست است که در دو سال گذشته اقدامات موثری در این زمینه انجام شده است که اکنون شاهد بهبود هوا در کلان شهرها به ویژه تهران هستیم.
وی افزود: وضعیت هوا در سال 93 نسبت به سال 92 حدود 50 تا 60 روز در شرایط بهتری بوده است، اگر توفان های گرد و غبار را که موجب آلودگی هوا می شوند از سیستم محاسبات پایشی حذف کنیم وضعیت هوا در مورد آلاینده های انسان ساز مانند منواکسید کربن، گوگرد و ازت در شرایط خوبی بوده است.
متصدی ادامه داد: در راستای حذف سوخت مازوت و مایع از نیروگاهها به عنوان یکی از مهمترین آلاینده های هوا و جایگزینی سوخت گاز، امسال نسبت به سال گذشته شاهد رشد 18 درصدی مصرف گاز در نیروگاه های کشور بوده ایم.
وی اظهار کرد: این رشد موجب شد مصرف مازوت به همان نسبت کاهش یابد و برابر تاثیر آن از آلودگی هوا بکاهد.
متصدی گفت: دو ماه گذشته سوخت یورو 4 در اهواز به عنوان آخرین کلان شهر کشور توزیع شد و اکنون بنزین استاندارد در تمام کلان شهرهای کشور توزیع می شود، همچنین گازوییل یورو 5 نیز در کلان شهرها توزیع می شود.
رشد 100 درصدی سیستم پایش آنلاین نسبت به سال 92
وی گفت: بحث پایش و اندازه گیری صنایع آلاینده زیستی یکی ازمهمترین بخش های مدیریت و حفاظت از محیط زیست است زیرا با استفاده از سیستم پایش می توان روند تخریب و حفاظت را بررسی کرد از این رو استراتژی به کار گرفته در این سیستم بسیار مهم است.
متصدی افزود:دراین راستا ایستگاه های پایش هوا در کشور توسعه یافت، تعداد ایستگاه ها از 164 در سال 92 به 186 در سال 93 افزایش یافته است ، این تعداد ایستگاه در سراسر کشور فعال است و اطلاعات دقیقی در مورد وضعیت هوا را ارایه می دهند.
وی ادامه داد: در همین راستا شبکه پایش زمینی گرد و غبار به ویژه در شهرهای غربی ، شرقی، شمال غربی و جنوبی که تحت تاثیر این پدیده هستند تکمیل شده و سیستم اندازه گیری ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون و 10 میکرون در آنها فعال شده است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گف: همچنین آلاینده های سرطانی مانند فلئورها و نیترات نیز اندازه گیری می شوند.
وی اظهار کرد: زباله سوزها هم به عنوان یک آلاینده آلودگی ناشی از سوختن زباله را به هوا تزریق می کنند که سازمان محیط زیست امکان اندازه گیری این آلاینده را نداشته است ما با وارد کردن این فناوری امروز توان اندازه گیری آلودگی خروجی زباله سوزها را دارد.
متصدی افزود: امروز سیستم های پایش آن لاین در سازمان محیط زیست نسبت به سال 92 رشد 100 درصدی داشته و توان اندازه گیری آلاینده های صنعتی و دودکش ها را هم داریم.
اعتماد 100 درصدی به آزمایشگاه های معتمد
وی افزود: براین اساس ضوابط و شیوه نامه های آزمایشگاه های معتمد بازنگری شد و مسایل مربوط به تست های مقایسه ای ، کنترل و تمهیدات سختگیرانه انظباطی با جدیت در قوانین جدید مطرح شد، این قوانین کاملا بازدارنده است و پیش بینی می شود با این قوانین درصد اطمینان به آزمایشگاه های معتمد بیش از 95 درصد افزایش یابد در حالی که تا پیش از این میزان اطمینان حداکثر 60 تا 70 درصد بود.
متصدی گفت: از سال 92 مجوزی برای آزمایشگاه های معتمد صادر نشد و فعالیت 15 آزمایشگاه نیز به علت تخلف متوقف شد، در قوانین جدید الزام رعایت استاندارد ملی 17025 تاکید شده است که بر این اساس مکان آزمایشگاه هم باید مورد تایید باشد، تا پیش از این برخی برای آشپرخانه مجوز آزمایشگاه معتمد دریافت کرده بودند و در آنجا کار می کردند.
وی ادامه داد: امیدواریم با ابلاغ این شیوه نامه جدید که هفته گذشته انجام شد، هم تعداد آزمایشگاه ها افزایش یابد و هم اعتماد به نتیجه عملکرد آنها بالا رود، اکنون 345 آزمایشگاه معتمد فعال در کشوروجود دارد البته 390 آزمایشگاه بود که 55 مورد به دلیل برخوردهای علمی و فنی سازمان محیط زیست تعطیل شدند.
متصدی با بیان اینکه اکنون در 31 استان کشور آزمایشگاه های معتمد فعال و دقیق وجود دارد گفت: سال گذشته بیش از 13 میلیارد تومان تجهیزات آزمایشگاهی خریداری، نصب و راه اندازی شد.
وی افزود: همچنین 29 ایستگاه پایش آنلاین رودخانه ای خریداری و بر روی رودخانه های مهم کشور نصب شد ، تا سال 92 فقط 22 ایستگاه پایش آنلاین رودخانه ای در کشور وجود داشت اما اکنون حدود 50 ایستگاه فعال است که بر روی رودخانه های کارون، کرخه، زاینده رود، سفید رود و جاجرود و رودخانه هایی که تحت تاثیر آلودگی قرار دارند نصب شده اند.
متصدی اظهار کرد: همچنین بحث شوری و کیفیت آب رودخانه کارون را در دست داریم که جزو مصوبات شورای عالی آب است ، بر این اساس در حال بررسی میزان اعتبارات مورد نیاز برای این کار هستیم و بعد از آن اقدام بر روی زاینده رود انجام می شود.
نظر شما