فاطمهالسادات حسینی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در کرمان، با گرامیداشت 16 آذر روز دانشجو، افزود: در سال 1332 جمعی از دانشجویان به سفر ریچارد نیکسون نائب رئیس جمهوری ایالت متحده آمریکا اعتراض کردند و این اعتراض بعد از کودتای 28 مرداد در دانشگاه تهران رخ داد که سه تن از دانشجویان معترض کشته شدند که به یاد این سه دانشجو این روز به عنوان روز دانشجو نامگذاری شد.
نقش دانشجویان در حکومت، مسائل سیاسی و اجتماعی بسیار تأثیرگذار است
وی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری شبستان مبنی بر اینکه رسالت اصلی دانشجویان در شرایط کنونی چیست، گفت: اگر بخواهیم در دوران مختلف نقش دانشجویان را بررسی کنیم، مشاهده میکنیم؛ نقش دانشجویان در حکومت، مسائل سیاسی و اجتماعی بسیار پررنگ و تأثیرگذار است.
استادیار دانشگاه شهید باهنر کرمان ادامه داد: دانشجویان همچنین در دوران انقلاب و هشت سال دفاع مقدس حماسههای زیادی خلق کردند و به وظیفه دینی و اخلاقی خود عمل کردند، که این امر رسالت دانشجویان دیروز را نشان میدهد.
حسینی با بیان اینکه دانشجویان دیروز علاوه بر تحصیل، تهذیب و جهاد به رسالت خود به خوبی عمل کردهاند؛ تصریح کرد: دانشجویان امروز رسالت بزرگتری را برعهده دارند.
وی با اشاره به اینکه دانشجویان باید به چند مولفه در رسالت و وظیفه دانشجویی خود توجه کنند، افزود: علاوه بر آگاهی، تعهد، تخصص و ایمانی که لازمه هر دانشجوی متدینی است که دانشجویان برای رسیدن به اهداف و آرمانهای بلند باید هدفمند باشد و برای آنها برنامهریزی دقیق و خوبی داشته باشد.
پرسشگری،مطالبهگری،روشنگری و پژوهشگری خصوصیات اصلی یک دانشجوی پویا است
عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و الهیه دانشگاه شهید باهنر کرمان پرسشگری، مطالبهگری، روشنگری و پژوهشگری را خصوصیات اصلی یک دانشجوی پویا عنوان کرد و گفت: دانشجوی پویا دانشجویی است که بتواند برای نیازهای زمان خودش به خوبی برنامهریزی کند.
حسینی در ادامه خاطرنشان کرد: اگر دانشجوی دیروز در جهاد نظامی برای دفاع از سرزمین خود حضور یافته دانشجویان امروز باید در جهاد فرهنگی و علمی حضور پررنگی داشته باشند در حالی که امروز مشاهده میشود؛ یک رقابت و نبرد اندیشه، قلم و بیان در بین کشورها وجود دارد و کشوری موفق است که بتواند در این نبرد اندیشهها، قلمها و بیانها موفق باشد و بتواند به بهترین نحو از این تکنولوژی که در دست همه کشورها است، استفاده کند که این امر سبب ایجاد توسعه علمی، فرهنگی و اقتصادی در جامعه می شود.
وی افزود: دانشجویان باید در دانشگاهها مسئولیتپذیری، آگاهی و مهارتافزایی را خوب بیاموزند و برای کسب این علوم و مهارتها تلاش کنند زیرا آنها در آینده به عنوان مدیران، مسئولان نهاد خانواده و جامعه هستند که باید انقلاب و نظام را مدیریت کنند.
برای آینده بهتر کشور نیازمند دانشگاهها و دانشجویان پویا هستیم
عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و الهیه دانشگاه شهید باهنر کرمان با بیان اینکه برای آینده بهتر کشور و استان نیازمند دانشگاهها و دانشجویان پویا در زمینه تعلیم، تهذیب و تربیت هستیم، گفت: توجه تنها به بُعد علمی و آموزشی کافی نیست زیرا از نظر اندیشمندان اخلاق حرکت و رشد به سمت سعادت و حیات طیبه به علم و معرفت، ایمان و تهذیب نفس است و اگر این دو با هم باشند سبب رشد و شکوفایی دانشجویان می شود و این دانشجو در آینده با معنویت و معرفت میتواند در خود و جامعه تحول ایجاد کند.
انتظار میرود، از توان دانشگاهها و دانشجویان برای حل مسائل و مشکلات جامعه استفاده شود
حسینی تصریح کرد: انتظار میرود، از توان دانشگاهها و دانشجویان برای حل مسائل و مشکلات جامعه و خانواده خود استفاده شود؛ بنابراین اساتید و دانشجویان در دانشگاه ها به جایگاه انسانی، مقام و مرتبهای که یک فرد باید به آن توجه کند تا بتواند در مسیر معنویت و سعادت قراربگیرد، دست پیدا می کنند که این امر سبب میشود تا در تمام عرصههای فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و مشارکتهای اجتماعی شاهد حضور پویای دانشجویان باشیم.
روحیه مطالبهگری در میان دانشجویان دانشگاهها تقویت شود
وی با بیان اینکه باید روحیه مطالبهگری،جنبشهای علمی و حرکتهای ساختاری در میان دانشجویان دانشگاهها وجود داشته باشد، گفت: اگر در دانشگاهی که دانشجو اهل فعالیت و حرکت پویایی نباشد به طور قطع دانشگاه و جامعه دچار رکود میشود و اگر بخواهیم جامعه شکوفایی و نشاط لازم را داشته باشد در مرحله اول باید نشاط در بین دانشجویان ایجاد شود.
استادیار دانشگاه شهید باهنر استان کرمان با اشاره به ضرورت برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی و تربیون آزاد در دانشگاهها، افزود: شور و نشاط که ویژگیهای دوران دانشجویی است در برگزاری کرسیهای آزاداندیشی دانشجو احساس میکند و این دانشجوی پویا است به جامعه نشاط میبخشد و باید این فرصت و بستر مناسب برای دانشجویان فراهم شود تا بتوانند دانش خودشان را افزیش دهند و در حین حال مباحث مطالبهگری را داشته باشد.
روشنگری باید در دانشگاهها انجام شود
وی با تأکید براینکه روشنگری باید در دانشگاهها انجام شود زیرا این باور باید وجود داشته باشد که در آینده دانشجویان فارغالتحصیل سکان قسمتی از سازمانهای مختلف کشور را برعهده میگیرد، گفت: سرمایهگذاری بر روی دانشجویان سبب پیشرفت جامعه در آینده میشود و از طرفی بررسی شاخصهای توسعه یافتگی یک جامعه از بعد از دوران دفاع مقدس نشان میدهد که دانشجویان در دانشگاهها روحیه معرفتافزایی، مطالبهگری، آگاهسازی و به دنبال آن بینش و نگرش صحیح را داشتهاند که این امر سبب ایجاد تحول دانشگاهها و جامعه میشود اما کافی نیست.
استادیار دانشگاه شهید باهنر کرمان تأکید کرد: با توجه به وضعیت کنونی هجمههایی که از طریق شبکههای اجتماعی و فضای مجازی صورت میگیرد هر دانشجو باید به عنوان یک فردی در این فضا در راستای انتقال فرهنگ دینی، اسلامی و ایرانی تلاش کند و این رسالت علاوه بر فضای مجازی باید در فضای حقیقی رخ دهد و این امر محقق نمیشود مگر اینکه دانشجویان روحیه نشاط علمی، مطالبهگری و بحثهای آزاد و علمی را در دانشگاهها با حضور اساتید فرهیخته داشته باشند.
حسینی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار خبرگزاری شبستان مبنی بر جایگاه دانشگاه برای کمک به شتاب علمی کشور، گفت: اولین جایگاه دانشگاه است و دانشگاه باید دارای اساتید و دانشجویان فعال از نظر علمی باشد و همچنین تعامل بین اساتید و دانشجویان باید برقرار شود و از طرفی باید روحیه مطالبهگری از طرف دانشجو و پاسخگویی از سوی استاد وجود داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه اساتید و دانشجویان باید مشکلات را در حوزههای مختلف مسئلهیابی و بررسی کنند تا پاسخ علمی و محکمی برای مسائل پیش روی جامعه وجود دارد را پیدا کنند، افزود: به طور قطع اگر استاد پویا و دانشجوی فعال و نشاط علمی، همدلی، مشارکت و همرایی در دانشگاه ها وجود داشته باشد شتاب علمی نیز ایجاد می شود.
استادیار دانشگاه شهید باهنر کرمان بیان کرد: شاید برخی از دانشجویان انگیزه لازم را دربرخی از رشتهها نداشته باشند که باید این مسئله آسیبشناسی شود که چرا برخی از دانشجویان انگیزه لازم را برای مباحث علمی ندارند و مدیران، مسئولان و اساتید باید به شیوههای تشویق و ترغیب توجه کنند و در این زمینه تمهیداتی بیندیشند تا به شتاب علمی در کشور کمک کنند.
وی با بیان اینکه صدرصد دانشجو و استاد در زمینه پیشرفتهای علمی نقش دارد زیرا مبنای همه مسائل اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، پژوهش دانشبنیان است که مقام معظم رهبری نیز در این زمینه تأکید دارند که پژوهشمحوری و سمت و سو اساتید و دانشجویان به سمت حل مشکلات جامعه در حوزههای مختلف باشد و نیاز است این حضور و تعامل بین ارکان مختلف دانشگاه از جمله استاد و دانشجو ایجاد شود و این امر نیازمند فضای مناسب در دانشگاه است.
حسینی خاطرنشان کرد: عوامل متعددی باید دست به دست هم دهند تا شاهد شتاب علمی در جامعه و دانشگاهها باشیم.
نخبهپروی یا ترویج علم و دانش برای تمام سطوح دانشگاهی باید رخ دهد
استادیار دانشگاه شهید باهنر کرمان در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار خبرگزاری شبستان مبنی بر اینکه چرا در کشور ما علم فقط در سطح نخبگان باقی مانده است، گفت: نخبهپروی یا ترویج علم و دانش برای تمام سطوح دانشگاهی باید رخ دهد که ریشه آن در مدارس است و از طریق مدارس استعدادیابی یعنی شناسایی استعدادها، علایق و سلایق دانشآموزان شناسایی شود.
وی تصریح کرد: اگر به شکل منطقی و علمی استعدادها و توانمندیهای دانشآموزان شناسایی شود و براساس علایق و متناسب با نیاز دانشجو و جامعه رشته دانشگاهی آنها انتخاب شود زیرا مشاهده میشود که برخی از دانشجویان دختر رشتههایی را میخوانند که برای فرد و جامعه کاربردی ندارد.
حسینی افزود: براساس نیاز جامعه باید رشتههای تحصیلی تعریف شود و باتوجه به استعداد دانشآموزان آنها را به سمت رشتههای دانشگاهی جهت دهیم و اگر این شناسایی رخ دهد، مشاهده خواهیم کرد نه تنها دارای نخبگی خاص هستیم بلکه هر فرد با توجه به توانمندی و علایق خود وارد رشتهای شده که به طور قطع موفقتر خواهد بود اما متاسفانه گاهی اوقات مدیران، مسئولان و خانوادهها اجازه نمیدهند؛ مسیر رشد علمی دانشآموزان یا فرزند براساس توانمندیها وی پیش برود که این یک مانع است.
وی تصریح کرد: از طرفی شاید ایجاد انگیزه، تشویق، ترغیب و آگاهی دانشآموزان برای رشتههایی که مورد علاقه او است، رخ نمیدهد که این امر نیازمند یک خرد جمعی و یک تعاملی بین انجمن اولیا، مدیران و مربیان است تا دانشآموزان براساس شاخصهها پیش بروند و درحال حاضر رشتههای ورزشی استعدادیابی در زمینههای ورزشی انجام شده که در رشتههای علمی و دانشگاهی نیز این امر میتواند؛ صورت بگیرد.
وی در پاسخ به این سوال روز دانشچو را از چه جهت باید گرامی داشت، گفت: در حقیقت اگر برای روز دانشجو و برای خود دانشجو ارزش قائل هستیم به واسطه جایگاه علم است همانگونه که خداوند متعال در قرآن کریم به قلم سوگند خورده و همچنین در قرآن آمده آیا کسانی میدانند با کسانی که نمیدانند یکسان هستند؟
بیش از 700 آیه در رابطه با علم در قرآن کریم وجود دارد
حسینی با بیان اینکه بیش از 700 آیه در رابطه با علم و مشتقات علم در قرآن کریم وجود دارد، افزود: انسانیت انسان و عصاره عبودیت انسان به واسطه معرفت و شناخت است و دانشجو یعنی جوینده دانش و اگر روز دانشجو را گرامی میداریم به سبب جایگاه علم و دانش است که در دین اسلام به این امر بسیار سفارش شده است.
استادیار دانشگاه شهید باهنر کرمان تصریح کرد: اگر مغز انسان تهی از معرفت باشد، قلب انسان نیز تهی از عاطفه و محبت خواهد بود و بین عقل و قلب آن چه که جهت میدهد علم و معرفت است که سبب رشد و بالندگی انسان میشود و دانشجویی که بتواند پیوندی بین عقلانیت و معنویت ایجاد کند آن بصیرت لازم را پیدا میکند.
حسینی افزود: بسیاری از افراد دانش بدون بینش و عمل پیدا میکند که ارزشی ندارد همانگونه که در قرآن کریم آمده "ای کسانی که ایمان دارید عمل صالح انجام دهید" و ایمان حاصل نمیشود مگر اینکه معرفت به وجود بیاید .
وی با بیان اینکه انسان همواره به دنبال طالب علم و کمال است، خاطرنشان کرد: زمانی که ایمان ایجاد شود؛ عمل و مهارت در کنار آن ایجاد میشود بنابراین دلیل ارزش دانشگاه ، استاد و دانشجو به ارزش دین برمیگرد و امیدواریم همه دانشجویان در دانشگاه ها بتواند با تلاش و پشتکار و نشاط علمی موجب پویایی و شکوفایی جامعه شوند.
نظر شما