به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، سه ماه بیشتر از سال تحصیلی جدید نگذشته است اما تاکنون 4 دانش آموز دست به خودکشی زدند که منجر به فوت نیز شد.
ششم آبان هاوری قادرشوان، دانشآموز ۱۱ ساله در شهرستان اشنویه در استان آذربایجان غربی خود را حلقآویز کرد و به زندگیاش پایان داد.روز ۹ آبان نیز یک دانشآموز دیگر در تهران که ۱۰ سال سن داشت خود را با روسری از حلقه بارفیکس حلقآویز کرد. همچنین روز ۱۷ آبان یک دانشآموز ۱۴ ساله به نام فرشاد در شهر «رستمکلا» واقع در استان مازندران خود را حلقآویز کرد و به زندگیاش پایان داد. 27 آبان نیز خبر خودکشی دانشآموز 16 ساله در مدرسه شبانهروزی شهیدمطهری در آبیز شهرستان زیرکوه مشغول به تحصیل بود منتشر شد که پشت خوابگاه، خودش را به نردهها حلقآویز کرده است.
دراین ارتباط؛ علی احمد پناهی، روانشناس و مولف کتاب "با دخترم" درباره علل خودکشی در نوجوانان به خبرنگار شبستان گفت: خودکشی علل مختلفی دارد.
وی افزود: یکی از دلایل خودکشی افسردگی در نوجوانان و جوانان است. افرادی که افسردگی شدید دارند تمایل بسیار زیادی برای خودکشی نشان می دهند و معمولا نیز به این عمل اقدام می کنند.
پناهی تصریح کرد: افرادی که دچار افسردگی هستند خود را بی ارزش تلقی می کنند، آینده را تاریک می بینند بنابراین میل به خودکشی در این دسته از افراد زیاد است و در نهایت نیز این اتفاق می افتد.
مولف کتاب شکفتن سهم توست، تصریح کرد: ممکن است خودکشی مربوط به افسردگی نیز نباشد که این نوع در نوجوانی زیاد به چشم می خورد چرا که تعارض های روانی در قشر نوجوان زیاد است اما خانواده ها با آنها همانند یک کودک برخورد می کنند نو آن شخصیت لازم را به نوجوان نمی دهند.
وی ادامه داد: خانواده ها در هویت یابی و تشخص طلبی نوجوانان را یاری نمی رسانند و تمایل دارند آنها همانند کودکی مطیع و سر به زیر باشند و بی قید و شرط مسایل را بپذیرند.
این روانشناس اضافه کرد: در صورتی که نوجوانی یک مرحله جدید از زندگی است که می خواهد جایگاه، ارزش، هویت و شخصیتی داشته باشد. از طرفی نیز دارای تعارض های درونی است.
وی ادامه داد: در برخی از خانواده ها که آشفتگی وجود دارد و طلاق و تعارض بین زن و شوهر زیاد است و فرزندان نیز متوجه آن می شوند میل به خودکشی در آنان زیاد است چرا که نوجوان نیازمند شدیدترین پناهگاه عاطفی است. کسی که او را تحویل بگیرد به او شخصیت دهد.
پناهی افزود: هنگامی که نوجوان پناهگاه عاطفی نداشته باشد سرخورده می شود و انگیزه ای برای ادامه زندگی پیدا نمی کند و هنگامی که می خواهد جلب توجه کند تهدید به خودکشی می کند.
وی خاطرنشان کرد: ممکن است نوجوان تهدید به خودکشی کند اما این اقدام را عملی نکند. در برخی از موارد نیز عملی می کند بنابراین وقتی که خانواده ها با نوجوانان مخالفتی کردند دورادور باید نظارت کنترل داشته باشد.
این روانشناس تصریح کرد: گاهی ممکن است نوجوان برای اینکه خود را ثابت کند اقدام به خودکشی را عملی کند بنابراین پدر و مادرها باید بسترهای تهدید را از زندگی فرزندانشان بردارند و سعی نکنند حرف خود را در همه مراحل به کرسی بنشانند.
وی ادامه داد: خانواده ها باید با تعامل، مدارا و رابطه صمیمانه و دوستانه با نوجوانشان ارتباط برقرار کنند. خانواده ها باید دوست فرزندشان باشند. اگر خطایی نیز از نوجوان یا جوان سر زده تا حد امکان نادیده بگیرند و تعامل کنند. اگر می بینند خطا، استمرار پیدا می کند یا خیلی بزرگ است لطیف یا غیرمستقیم خود خانواده یا فردی که با نوجوان ارتباط خوبی دارد به او تذکر دهد و با صراحت و تهدید رابطه والدین و فرزند را به هم نزنند چون همین مسئله زمینه تهدید را از بین می برد.
این روانشناس در ادامه خاطرنشان کرد: اگر پدر و مادری نمی تواند خود را کنترل کند و فرزند را تهدید یا تخریب می کند نوجوان نیز تهدید به خودکشی خواهد کرد، در برخی از موارد نیز عمل می کند اما شاید موفق نشود و تنها این مسئله برای جلب توجه بوده است.
وی تاکید کرد: پدر و مادر باید بسترهای تهدید را از بین ببرند و فضایی برای تهدید ایجاد نکنند چرا که در برخی از موارد نوجوان تنها می خواهد پدر و مادر را بترساند اما به دلیل اینکه از عواقب خودکشی آگاهی ندارد این اقدام را انجام می دهد و به فوت نیز منجر می شود ناخودآگاه به خودکشی واقعی کشانده می شود.
وی با توصیه به خانواده ها گفت: باید والدین به فرزندان نوجوان شان محبت بی قید و شرط داشته باشند و با آنها مدارا کنند در هر شرایطی فرزند خطا کرد رابطه را نباید قطع کنند بلکه باید تذکر دهند و انرژی آنان را در جاهایی همانند باشگاه های ورزشی، سینما، میهمانی جهت دهند.
پناهی ادامه داد: یکی از مشکلات والدین این است که با بهانه های مختلف بسترهای میهمانی بردن فرزند، سینما رفتن، تفریحات سالم و ... را مهیا نمی کنند و موجب می شود تا زمینه خلوت هایی که آسیب زا است به وجود آید.
این روانشناس با اشاره به نقش فیلم ها و آموزش و پرورش در خودکشی نوجوانان گفت: یکی از مجاری یادگیری کودکان، نوجوانان و بزرگترها یادگیری مشاهداتی است، فیلم ها بیشترین تاثیرات را در افراد دارند وقتی اقدام به خودکشی فردی را در سریال می بینند طبیعتا یک راهنما برای نوجوان به وجود می آید.
وی افزود: در اسلام اشاعه فحشا گناهش بیشتر از اصل فحشا است چرا که مصداق تعیین می کند و قبح مسئله را می ریزد.
مولف کتاب با دخترم تصریح کرد: خانواده ها، معلمان و مدیران باید متناسب با ظرفیت بچه ها به آنها فشار آورند. هنگامی که مدیر یا پدر و مادری نوجوانی را تهدید می کند ممکن است او این تهدید را جدی بگیرد و اگر ظرفیت ایمانی، اخلاقی و روانی کمی هم داشته باشد ممکن است اقدام به خودکشی کند اما اگر فرزندی متدین باشد تهدیدها را با دینداری و معنویت به فرصت تبدیل می کند و به خود آرامش می دهد.
وی تاکید کرد: افراد متفاوت هستند بنابراین در بحث یادگیری معلمان باید با هر دانش آموز متناسب با روحیه آنان برخورد کنند و تشویق نیز باید حساب شده باشد.
پناهی خاطرنشان کرد: به هیچ عنوان نوجوانان را با بن بست روبرو نکنیم، مواجهه با مشکلات را به بچه ها آموزش دهیم و متناسب با ظرفیت آنها برخورد کنیم.
نظر شما