حمید ناطق نوری، مشاور وزیر امور خارجه در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان با اشاره به اهمیت دیپلماسی فرهنگی برای گسترش روابط با سایر کشورها خاطرنشان کرد: در جمهوری اسلامی ایران فرهنگ اسلامی و ایدئولوژی اسلامی حاکم است.
ابتدا باید روزنه نفوذ فرهنگی را بیابیم
وی با بیان اینکه برای برقراری دیپلماسی فرهنگی باید ببینیم کجا فرهنگ و ایدئولوژی ما می تواند نفوذ داشته باشد، اذعان داشت: ابتدا باید روزنه نفوذ پیدا کنیم و بعد در مسیر رسیدن به اهداف مان حرکت کنیم.
وی با اشاره به وظایف و کارکردهای سفارتخانه ها و کنسولگری ایران در سایر کشورها یادآور شد: این مراکز در کشورهای مقصد بیشتر به دنبال تبادل مسایل دیپلماتیک دوجانبه یا چندجانبه بین کشورها هستند و کمتر فرصت و امکان دیپلماسی فرهنگی را دارند.
برای نفوذ فرهنگی در سایر کشورها باید به ملت ایران رجوع کنیم
ناطق نوری اذعان داشت: البته ممکن است در برخی کشورها این مراکز بتوانند ارتباطی بین ما و آن کشورها در زمینه دیپلماسی فرهنگی برقرار کنند اما در واقع نمی توانند باعث ورود ما و نفوذ دیپلماسی فرهنگی ما در کشورهای دیگر باشند.
وی با بیان اینکه برای نفوذ فرهنگی در سایر کشورها باید به ملت ایران رجوع کنیم، تاکید کرد: پایگاه هایی که مردم ایران در سایر کشورها ایجاد می کنند نظیر فرهنگ عاشورایی، فرهنگ حسینی همه می تواند در معرفی و بازشناسی فرهنگ ایرانی اسلامی موثر باشد.
مشاور وزیر امور خارجه ادامه داد: ملت ایران در لندن که یکی از مهمترین پایتخت ها در غرب محسوب می شود بعد از انقلاب دو مرکز فرهنگی با رویکرد معرفی فرهنگ ایرانی اسلامی ایجاد کرده است که یکی از این مراکز خصوصی بوده و دیگری نیز متعلق به حضرت آیت الله گلپایگانی بود.
وی افزود: در حال حاضر بیش از 250 مرکز و محفل امام حسین (ع) توسط مردم ایران تنها در شهر لندن ایجاد شده است که مهمترین آنها تحت نظارت رهبر معظم انقلاب فعالیت می کند.
فعالیت حوزه علمیه در لندن زیر نظر جامعه المصطفی
ناطق نوری با بیان اینکه در حال حاضر سه مرکز فرهنگی اسلامی مهم در لندن فعالیت می کنند، خاطرنشان کرد: مرکز اسلامی، کالج اسلامی و حوزه علمیه که زیر نظر جامعه المصطفی فعالیت می کند اینها می توانند در دیپلماسی فرهنگی کشورمان نقش داشته باشد.
وی تاکید کرد: ایدئولوژی ما اسلامی است و کسانی می توانند آن را حمل کنند و در سایر کشورها تسری دهند که از خود این ملت باشند و دارای ایدئولوژی اسلامی بوده و با آداب و رسوم کشورمان آشنا و مأنوس باشند.
وی یادآور شد: به عنوان نمونه برگزاری مراسم عزاداری و برپایی دسته های عزاداری در ایام سوگواری امام حسین (ع) و یارانش خود بزرگترین تبلیغی است که انجام می شود و در قالب این مراسم به معرفی امام حسین (ع)، ماجرای عاشورا، اهداف واقعه کربلا می پردازند که این اثرگذاری بیشتری دارد و ذهن مردم کشورهای مقصد را با این مباحث آشنا می کند که این امر با مفهوم دیپلماسی فرهنگی توسط مردم صورت می گیرد.
مردم نقش مهم و سازنده ای در دیپلماسی فرهنگی ایفا می کنند
ناطق نوری خاطرنشان کرد: مردم نقش مهم و سازنده ای در دیپلماسی فرهنگی ایفا می کنند و نقش اثرگذارتری نسبت به حکومت در کشورهای مقصد دارند البته نمی توانیم تاثیر حکومت در این حوزه را نادیده بگیریم.
وی با اشاره به نقش رایزنان فرهنگی در دیپلماسی فرهنگی یادآور شد: رایزن فرهنگی باید ویژگی هایی داشته باشد که سازمان ارتباطات اسلامی این ویژگی ها را مدنظر داشته و بر اساس آنها رایزن ها را اعزام می کند.
ناطق نوری افزود: کسی که عالم به اسلام و ایدئولوژی اسلامی باشد و متبحر در امر تبلیغ می تواند رایزن فرهنگی قوی و اثرگذارتری در کشور مقصد باشد، بنابراین نمی توانیم هر کسی را به عنوان مبلغ و رایزن فرهنگی به سایر کشورها اعزام کنیم.
مولفه گردشگری همانند شاخصه مردم در دیپلماسی فرهنگی عمل می کند
مشاور وزیر امور خارجه با اشاره به اهمیت گردشگری در دیپلماسی فرهنگی اذعان داشت: مولفه گردشگری نیز همانند شاخصه مردم در دیپلماسی فرهنگی عمل می کند.
صلح طلبی و خونگرمی مردم ایران را در قالب صنعت توریسم به دنیا معرفی کنیم
وی تاکید کرد: باید بتوانیم در قالب جذب گردشگر و توریست، صلح طلبی و خونگرمی مردم ایران را برای دنیا به تصویر بکشیم.
ناطق نوری با بیان اینکه فضا برای حضور گردشگر در کشور فراهم شده است، خاطرنشان کرد: در قالب طرحی که داریم گردشگران بدون اقدام قبلی برای تهیه ویزا تا 2 هفته می توانند در فرودگاه امام خمینی یا کیش اقدام به تهیه ویزا بکنند.
مناسب سازی زیرساخت های گردشگری در کشور ضروری است
وی با بیان اینکه شرایط و زمینه برای حضور گردشگران در کشور فراهم شده است، تاکید کرد: علاوه بر جذب گردشگر باید عواملی که استعداد پذیرش توریسم در کشور را کاهش می دهد، برطرف کنیم و زیرساخت هایی نظیر حمل و نقل، هتل، امنیت و ... را مورد توجه قرار دهد.
ناطق نوری با اشاره به عوامل داخلی که باعث جذب بیشتر توریسم می شود، خاطرنشان کرد: گردشگران در برخی جاها علاقه مند هستند که همان فضاها و بافت سنتی را ببینند مثلا جاده ای که در زاهدان است به شرط تامین امنیت می تواند مقصد گردشگری خوبی باشد که البته نیروی انتظامی هم اقدامات موثری در حوزه تامین امنیت گردشگران انجام داده است.
گردشگری می تواند پایه ای برای گسترش فرهنگ اسلامی باشد
وی تاکید کرد: گردشگری هم می تواند پایه ای برای تسری دادن فرهنگ اسلامی باشد اما اثر حضور ما در سایر کشورها بیشتر و پررنگ تر خواهد بود.
مشاور وزیر خارجه تصریح کرد: حضور ما در کشورهای مقصد باعث می شود تا از نزدیک اندیشه ها، عمل و رفتار ایرانیان را ببینند و از این طریق بیشتر به فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی متمایل شده و جذب می شوند.
نظر شما