اظهار تمایل هندوستان برای سرمایه گذاری در راه آهن شرق/قطاری که با فاینانس به مقصد می رسد

خبرگزاری شبستان: نماینده مردم بیرجند، خوسف و درمیان در مجلس شورای اسلامی اعلام کرد: برای فاینانس راه آهن شرق با هندوستان مذاکره شده و اظهار تمایل برای سرمایه‌گذاری در این پروژه را کرده اند و وزیر راه و شهرسازی باید این موضوع را پیگیری کنند.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ از شرق نقشه ایران که آغاز کنی نام خراسان جنوبی به چشم می خورد، استانی که برای تکمیل راه آهن 10 سالی می‌شود که مردمش را چشم انتظار گذاشته تا با احداث آن، این استان‌ بصورت ریلی به استان‌های همجوار متصل شود.

 

طرح مطالعه و احداث راه آهن زاهدان- بیرجند-گناباد-کال شور به نخستین سفر استانی محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور سابق به استان خراسان‌جنوبی در سال‌٨٤ بر می‌گردد.

 

زمین خراسان جنوبی که هنوز چرخ های هیچ قطاری بر روی ریل آن نمی چرخد و وضعیت احداث راه آهن آن تا چند سال قبل در هاله‌ای از ابهام قرار داشت بالاخره پس‌ از گذشت ٩سال از این مصوبه، 16 آذرماه سال گذشته بود که مردم خبر تازه ای در این خصوص از مسئولان شنیدند.

 

وجه الله خدمتگزار، استاندار خراسان جنوبی 16 آذر سال گذشته در نشست خبری با رسانه‌ها از اختصاص ردیف مستقل برای احداث راه آهن خراسان جنوبی در بودجه سال 94 خبر داد و اظهار کرد: با اختصاص ردیف اجرایی به این مهم، استان از بن بست نجات پیدا می کند و ظرفیت زیادی برای پیشرفت و عمران فراهم می شود.

 

وی با بیان اینکه راه آهن خراسان جنوبی سال 93، پنج میلیارد تومان اعتبار مطالعاتی داشته است، بیان داشت: تاکنون دو میلیارد تومان از این اعتبار تخصیص یافته است.

 

خدمتگزار با تاکید بر اینکه دولت برای سال 94، 10 میلیارد تومان، سال 95 نیز 227 میلیارد تومان و همچنین در سنوات آینده مبلغ بیشتری برای احداث راه آهن استان در نظر خواهد گرفت، تصریح کرد: این پروژه باید تا پایان سال 1399 به اتمام برسد.

 

نماینده عالی دولت در خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در گام اول، اختصاص ردیف اجرایی در لایحه سال 94 برای راه آهن استان حائز اهمیت بود، گفت: افزایش اعتبارات در مراحل بعدی است چراکه اگر طرح ردیف بودجه نداشته باشد نمی تواند یک ریال هم اعتبار اختصاص یابد وقتی طرح دارای ردیف مستقل شود در هر سال این میزان اعتبارمی تواند افزایش یابد. 

 

خدمتگزار گفت: راه آهن شرق کشور از چابهار در استان سیستان و بلوچستان شروع شده و با عبور از شهرستان های نهبندان، سربیشه، بیرجند، قاین و فردوس و کال شور به راه ریلی خراسان رضوی متصل می شود.

 

اما هنوز مدت زیادی از انتشار این خبر داغ در رسانهها نگذشته بود که طی یادداشتی حجت الاسلام موسی قربانی، نماینده سابق مردم قائن در مجلس در دی ماه سال 93 نکاتی را اعلام کرد و گفت: صرف نظر از اينکه مبلغ ۱۰ میليارد تومان در لايحه بودجه پيش بيني شده براي راه آهنی که نزديک به 240 کيلومتر طول دارد و هر کيلومترآن بيش از ۱۰ میليارد تومان هزينه دارد خيلی اميدوار کننده نيست اما اصل رديف دار شدن اين پروژه، مهم است.

 

وی ادامه داد: براساس مصوبه شورای عالی سياست گذاری و برنامه ريزی زيربناهای حمل و نقل که به رياست وزير راه و ترابري در سال 1386 تشکيل شده است، مسير اين خطّ آهن، بيرجند - قاين - گناباد - كالشور اعلام شده ودر سال 1389 به صورت رسمی به مجمع نمايندگان استان اعلام شده و مسؤلين فعلی بايد دقت کنند که بار ديگر حرفهای غير کارشناسی در اين خصوص مطرح نشود و بار ديگر نزاع های بدون نتيجه فضای استان را آلوده نکند.

 

حجت الاسلام قربانی از نمايندگان استان درخواست کرد تا در کميسيون ها و صحن مجلس از لايحه دولت دفاع کنند و از توان نمايندگان استانهای گلستان، خراسان رضوی و سيستان و بلوچستان بخاطر اینکه در مسیر راه آهن شمال جنوب هستند تا جایی که می‌توانند، استفاده کنند تا رقم رديف پيشنهادی دولت را افزايش دهند.

 

 وی با تاکید بر اینکه اين پروژه همانند يک نوزاد نياز به مراقبت دارد و نبايد از آن غافل شوند، افزود: نمايندگان بايد مراقبت نمايند که ممکن است در صحن مجلس يا کميسيون‌ها برخی نمايندگان با مطرح کردن اينکه اولويت با اتمام پروژه های نيمه تمام است پيشنهاد حذف پروژه های جديد را مطرح کنند.

 

با گذشت نزدیک به 9 ماه از اختصاص ردیف مستقل برای احداث راه آهن در بودجه سال 94، معاون اول رئیس‌جمهور در جریان سفر خود به استان خراسان جنوبی بار دیگر بر لزوم اجرای این پروژه تاکید کرد تا امیدها به نهایی شدن این طرح در آینده افزایش پیدا کند.

 

اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور در سفر به استان خراسان جنوبی در شهریور سال 94 در نشست شورای اداری هم مرز بودن این استان با افغانستان را ظرفیت بزرگی دانست و اظهار کرد: اجرای راه‌ آهن در خراسان جنوبی سیاست قطعی دولت است اگر در اجرای پروژه راه آهن تردید داشت برای آن ردیف بودجه قرار نمی‌داد.

 

جهانگیری ادامه داد: اولویت ما در این طرح این است که طرح‌های بزرگ مانند این، فاینانس شود خصوصا اینکه هند و چین در این خصوص اعلام آمادگی کردند.

 

وی بابیان‌ اینکه چین و هند روی این موضوع حساسیت دارند، گفت: چین و هند اگر می‌خواهند روی بندر چابهار کار کنند باید جدی در راه‌آهن چابهار مشهد وسط میدان بیایند.

 

معاون اول رئیس‌جمهور تأکید کرد: راه آهن اولویت دولت در این استان است و آنچه که قطعی است وارد فاز اجرایی خواهد شد.

 

همچنین عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی در همین جلسه اعتبار مورد نیاز برای اجرای راه آهن خراسان جنوبی را 1.5 میلیارد دلار اعلام کرد و افزود: این پروژه طرح بزرگی است و چیزی نیست که بتوان در زمان اندک اجرایی شود.

 

وی با بیان اینکه در بودجه سال ۹۵ تلاش می‌شود از محل اعتبارات عمرانی و بخشی نیز از طریق فاینانس برای آن کارهایی انجام شود، ادامه داد: چینی‌ها توجه زیادی به راه ابریشم دارند و می‌توان بخشی از این پروژه را به چینی‌ها واگذار کرد اما باید ابتدا کارهای مطالعاتی آن انجام شود و بعد برای آن تصمیم گیری کرد.

 

 وی بیان کرد: در بودجه سال جاری ۱۰ میلیارد تومان برای کارهای مطالعاتی این پروژه دیده شده است.

 

آخوندی با اشاره به اینکه در اسفندماه سال 93 مشاور این پروژه تعیین شد، افزود: مطالعات فاز نخست پروژه راه آهن در حال حاضر تمام شده و فاز دوم نیز در دست اجرا است.

 

حال بعد از این همه حرف و سخن‌ها در مورد پروژه راه آهن زاهدان، بیرجند، گناباد و کال شور به طول 700 کیلومتر که 425 کیلومتر آن در حوزه خراسان‌جنوبی است سوال اینجاست که بالاخره سرنوشت این پروژه چه شد و آیا تخصیص اعتبار راه آهن در بودجه 94 محقق شده و در نهایت آیا می توان با نگاه واقع بینانه امیدوار به احداث راه آهن بود؟

 

استاندار خراسان جنوبی: منتظر تخصیص ۱۰ میلیارد هستیم

استاندار خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند با اشاره به اختصاص 10 میلیارد تومان به راه‌آهن خراسان‌جنوبی در بودجه 94، اظهار کرد: منتظر تخصیص  این اعتبار هستیم و چون اعتبارات بودجه سنواتی از اول فروردین هر سال تا پایان سال مالی قابل تخصیص است، پیگیر هستیم تا به محض تخصیص اعتبارات اجرای پروژه راه آهن را دنبال کنیم.

 

وجه اله خدمتگزار با بیان اینکه برای اولین بار پروژه اتصال استان به راه آهن سراسری در بودجه سال 94 صاحب ردیف مستقل اعتباری شده، تاکید کرد: هرسال رقمی از طریق بودجه به این پروژه اختصاص می‌یابد و بقیه از طریق فاینانس دنبال می‌شود.

 

استاندار خراسان جنوبی ادامه داد: بر اساس توافق اولیه مقرر شده برای تکمیل راه‌آهن، اگر منابع داخلی کافی نبود، از اعتبارات فاینانس استفاده شود که این مهم در صورتجلسه‌ای به امضای وزیر راه و شهرسازی، رئیس مجلس، نائب رئیس اول مجلس، چهار نماینده خراسان جنوبی و استاندار رسیده است.

 

خدمتگزار خاطرنشان کرد: تامین مالی این پروژه از طریق فاینانس توسط وزیر در دستور کار و مرتب در حال پیگیری است و وقتی کار قطعی شد اعلام می‌کنیم.

 

حجت الاسلام عبادی: اظهار تمایل هندوستان برای سرمایه گذاری در راه آهن شرق

حجت الاسلام محمدباقر عبادی، نماینده مردم بیرجند، خوسف و درمیان در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند با اشاره به اینکه مشغول پیگیری اعتبارات امسال این پروژه هستیم، گفت: تخصیص اعتبار تا پایان سال مالی فرصت دارد و امسال 10 میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده که تاکنون 70 درصد تخصیص یافته و یک میلیارد تومان نقد شده است.

 

وی ادامه داد: راه‌آهن در کشور با بودجه عمومی انجام نمی‌شود بلکه این بودجه به عنوان صندوقی برای این است که فایناس آن درست شود و ما بیشتر دنبال تحقق این امر هستیم.

 

نماینده مردم بیرجند، خوسف و درمیان در مجلس شورای اسلامی افزود: برای فاینانس با هندوستان مذاکره شده چرا که اظهار تمایل برای سرمایه‌گذاری در راه‌آهن شرق کردند و وزیر راه و شهرسازی باید این موضوع را پیگیری کنند.

 

حجت الاسلام عبادی با بیان اینکه هزینه‌های راه‌آهن بسیار سنگین است که اعتبارات 10 میلیارد و 100 میلیارد تومانی مشکلی از آن را حل نمی کند، تصریح کرد: بیشتر به دنبال تأمین منابع مالی پروژه از طریق فاینانس و اعتبارات ویژه هستیم و با اختصاص ردیف بودجه به این راه آهن زمینه برای فاینانس فراهم شده است.

 

در ادامه باید تلاش کرد تا با شور انتخابات پروژه راه آهن به اغما نرود تا برای مدتی راه آهن از تیتر رسانه ها فاصله بگیرد و مسئولان استان و نمایندگان باید همچنان باجدیت رسیدگی به این پروژه را در دستور کار خود قرار دهند تا با وضعیت کنونی اعتبارات دولتی این طرح ملی اندر‌خم‌ یک‌ کوچه گرفتار نیاید و بهانه همیشگی بودجه مانع‌ از اجرای این طرح نباشد و این مصرع معروف نظامی گنجه ای که "هر دم از این باغ بری می رسد" در خصوص این راه آهن واقعیت پیدا نکند.

 

امیدواریم مسئولان ما با وعده های امروز و فردا مردم را در انتظار رسیدن قطار به ایستگاه خراسان جنوبی ناامید نکنند چرا که ایستگاه راه آهن و رسیدن صدای سوت قطار به استان یکی از درخواستهای مردم است و مردم منتظر شنیدن پاسخی قطعی از مسئولین در رابطه با این موضوع هستند تا شاید این پروژه پر آب و تاب در آینده ای نزدیک به ثمر بنشیند.

 

 

گزارش: زهرا مهرور

 

 

 

کد خبر 505564

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha