رضا دادویی، درباره ی اجرای نمایش اساییم در کارگاه دکور تالار وحدت به خبرنگار تئاتر شبستان گفت: کارگاه دکور بنیاد رودکی فضایی است که سالها بی استفاده مانده بود. یعنی عملاً دیگر ساخت دکور در آن انجام نمی شد و به انباری تبدیل شده بود. تمرین گروه های نمایشی هم در میان دستگاه های مختلف اتفاق میفتاد که به لحاظ بصری و حتی نظافتی هم قابل قبول نبود.
وی با بیان اینکه می کوشیم آنجا را به فضای مناسبی دست کم برای تمرین آماده کنیم، ادامه داد: وقتی احسان شایان فرد کارگردان نمایش اسایلم پیشنهاد اجرا در کارگاه دکور را مطرح کرد، تلاش کردم با همه ی مشکلاتی که وجود دارد آنجا را برای اجرا در اختیارشان بگذاریم. البته از اول با کارگردان قرار گذاشتیم که شرایط سالن را به نوعی در ذات اجرای شان بگذارند و از شرایط به نفع اجرا سود ببرند، نه اینکه چیزی به اجرا تحمیل شود.
مشاور هنرهای اجرایی بنیاد رودکی با اشاره به اینکه کارگاه دکور رودکی شرایط مناسبی برای اجرا ندارد، تاکید کرد: اگر نگاهی به کشورهای صاحب تئاتر داشته باشیم، با نمایش های مواجه ایم که برای اجرا لزوماً از قاعده های کلاسیک پیروی نمی کنند. گروه هایی که دنبال تجربه های خاص هستند و نمایش های شان را بسته به شرایط اجرا در انباری ها، سوله ها و گاراژها روی صحنه می برند.
دادویی با بیان اینکه احساس کردم اگر گروهی خلاق و اهل تجربه باشد، ممکن است در این فضا هم اتفاقات خوبی بیفتد درباره احتمال تبدیل کارگاه دکور به یک سالن اجرای دایمی گفت: برای تبدیل کارگاه به سالنی با شرایط مناسب موانعی وجود دارد. چرا که بنیاد رودکی مثل سایر بخش ها با مشکل بودجه مواجه است و سخت بتواند هزینه ای برای آماده سازی سالن انجام بدهد.
وی مطرح کرد: در جلسات مختلفی که با مدیریت بنیاد رودکی و با حضور کارشناسان برگزار می کنیم، می کوشیم که اساساً مجموعه حافظ را به یک بخش مستقل تبدیل کنیم. به باور من اگر تالار حافظ مدیریت مستقل داشته باشد احتمال اینکه بتواند روی بخش هایی نظیر تبدیل کارگاه به سالن اجرا برنامه ریزی کند، قوی تر است.
رضا دادویی در پاسخ به این سئوال که آیا کارگاه دکور رودکی با شرایط مشابه سالن های خصوصی در اختیار گروه ها گذاشته شده، توضیح داد: فکر می کنم که کارگاه با شرایط حداقلی در اختیار گروه قرار گرفته، چون اساساً امکانات خاصی هم ندارد. هدف بنیاد رودکی در استفاده از این فضا، اعتماد به نسل جوانی است که خلاق و تجربه گراست و با بهره از این فضا می تواند نمایشی در خور ارایه کند. جوان هایی که تازه به تئاتر آمده اند، ذهن های خلاقی دارند و به سالن های خاص و طراحی کلاسیک وابسته نیستند.
وی که به تازگی کارگردانی نمایشی را در سالن های بخش خصوصی تجربه کرده است، درباره ی شرایط اجرا در این سالن ها گفت: شرایط به گونه ای است که امروز هم سالن دارهای بخش خصوصی و هم گروه های نمایشی به ناچار فشار سختی را تحمل می کنند. البته بیشترین فشار را بر دوش گروه هاست چرا که باید اثر هنری شان را با در نظر داشتن شرایط اقتصادی و استرس بازگشت هزینه ها ارایه کنند. البته بعید می دانم که به جز موارد استثناء، بازگشت سرمایه ای درکار باشد.
نظر شما