خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ درست در ۱۴ آذر دو سال قبل بود که این خبر در رسانه های ایران پیچید «پدر علم ارتباطات ایران درگذشت» خبری که نه تنها بر قلب اهالی رسانه سنگین آمد، که تمام مردم ایران و به ویژه خراسان جنوبی را داغدار کرد؛ پرفسور معتمدنژاد معلمی از خطه کویر بود که در راه اعتلای دانش ارتباطات از هیچ تلاشی دریغ نکرد.
رسانه ها اعلام کردند «پرفسور معتمدنژاد ساعت 11 و 30 دقيقه پنجشنبه، 14 آذر 92 پس از حدود نيم قرن تلاش و مجاهدت علمي بر اثر کهولت سن در تهران به ديار باقي شتافت»؛ خودش گفته بود «۵۰ سال پای روزنامه نگاری عمر گذاشته ام تا این رشته به اینجا برسد».
از مفاخر استان خراسان جنوبی بود که همچون دیگر هم استانی های خود، کمر همت برای خدمت به کشور را بسته بود و از هیچ تلاشی در این راه فروگذار نکرد.
دکتر داوود زارعیان، استاد حوزه ارتباطات که قریب ۳۰ سال از نزدیک با دکتر معتمدنژاد ارتباط داشته است و در سه مقطع تحصیلی کارشناسی، ارشد و دکتری با ایشان درس داشته است، درباره دکتر معتمدنژاد می گوید: کسی که ادبیات جامعه اطلاعاتی را وارد ایران کرد، دکتر معتمدنژاد بود و مبنای مطالعاتی کارهای بعدی نیز کتابهای استاد معتمدنژاد است.
معتمدنژاد فرزند کویر
کاظم معتمدنژاد در سال 1313 در روستاى مود از بخش مركزى بيرجند متولد شد، تحصيلات ابتدایى و قسمتى از تحصيلات متوسطه خود را در زادگاهش و قسمت ديگر را در بيرجند و سال ششم ادبى را در دبيرستان مروى تهران گذرانيد.
در سال 1336 به اخذ درجه ليسانس و در سال 1339 به اخذ درجه دكترى در رشته قضائى از دانشكده حقوق و علوم سياسى دانشگاه تهران نائل شد.
وى در زمان تحصيل در دوره كارشناسى با مدير وقت روزنامه كيهان كه استاد ايشان نيز بود رابطه دوستانهاى برقرار كرد. وقتى استاد از دانشجويان دوره دكترى براى همكارى در كيهان دعوت كرد، معتمد نژاد فرصت را غنيمت شمرده و به محيط روزنامه وارد شد .
ديرى نپائيد كه از مترجمى زبان فرانسه، به مسئوليت گروه خارجى و مقالات ارتقاء يافت. روزنامه كيهان كه به روزنامه نگاران تحصيلكرده نياز داشت، براى وى بورسيه اى از دولت فرانسه دريافت داشت.
معتمد نژاد در دانشگاه سوربن فرانسه موفق به اخذ دكترى حقوق و علوم سياسى و نيز دكترى تخصصى روزنامه نگارى از انستيتوى مطبوعات و علوم نظرى دانشگاه پاريس شد.
خدمات دانشگاهى ايشان از سال 1344 در سمت استاديارى در دانشكده حقوق و علوم سياسى دانشگاه تهران آغاز مىشود. ضمناً همكارى خود را از آغاز ورود به ايران با موسسه كيهان حفظ كرد.
در سال 1343 مؤسسه كيهان پيشنهاد وى را براى يك دوره عالى روزنامه نگارى پذيرفت و براى اين منظور از بين داوطلبان ديپلم، 25 نفر انتخاب شدند. در پايان دوره دو ساله، اسم اين دوره عالى به مؤسسه عالى مطبوعات و روابط عمومى تغيير كرد.
در سال 1350 يعنى زمانى كه نخستين فارغ التحصيلان در بحبوحه اخذ دانشنامه بودند، اسم مؤسسه به دانشكده علوم ارتباطات اجتماعى تغيير يافت. در اين موقع از دانشيارى دانشكده حقوق دانشگاه تهران استعفا داده و در دانشكده علوم ارتباطات اجتماعى در سمت معاونت دانشكده مشغول به كار شد. از سال 56 تا 59 نيز سمت رياست دانشكده را عهده دار بود.
با پيش آمدن انقلاب اسلامى، دانشكده مذكور تعطيل و در دانشكده علوم اجتماعى دانشگاه علامه طباطبائى به عنوان يك گرايش ادغام شد. با تعطيل شدن دانشگاه ها، معتمدنژاد به پاريس رفت و در آنجا به تدريس و تحقيق پرداخت. تا ياد وطن او را دلتنگ كرد و در سال 1368 به ايران بازگشت.
معتمدنژاد مجدداً نسبت به توسعه رشته علوم ارتباطات و گشايش دوره اى كارشناسى، كارشناسى ارشد و دكترى اقدام کرد تا سرانجام در سال 1375 با پذيرفته شدن دوره دكتراى ارتباطات در وزارت فرهنگ و آموزش عالى به آرزوى ديرين خود رسيد .
وی در تشكيل و عضويت انجمن هاى مختلف از قبيل انجمن دفاع از آزادى مطبوعات، انجمن بين المللى تحقيق در ارتباطات جمعى، انجمن بين المللى حقوق فضا، انستيتوى بين المللى ارتباطات، انجمن فرانسوى علوم ارتباطات و اطلاعات نقش عمده داشته است.
معتمدنژاد بيش از 70 مقاله علمى به مجامع بين المللى و يا مجلات ارائه داده و يا خود در تشكيل سمينارها و كنفرانس هاى علمى نقش مهمى داشته است .
پدر علم ارتباطات ايران ساعت 11 و 30 دقيقه پنجشنبه، 14 آذر 92 پس از حدود نيم قرن تلاش و مجاهدت علمي بر اثر کهولت سن در تهران به ديار باقي شتافت و پيکر وي پس از تشييع از دانشگاه علامه طباطبايي تهران در قطعه نام آوران بهشت زهرا(سلام الله علیها) تهران به خاک سپرده شد.
از پروفسور کاظم معتمدنژاد، پدر علم ارتباطات ايران که يکي از مفاخر خراسان جنوبي است در 17 مرداد 1387 با حضور مسئولان استان و فعالان حوزه مطبوعات اين منطقه در همايشي که به مناسبت روز خبرنگار برگزار شد، در سالن علامه فرزان بيرجند تجليل شد.
پدر علم ارتباطات: انسانی متواضع و گزیده گو
مشاور مدیرکل فرهنگ و ارشاد خراسان جنوبی در حوزه مفاخر در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند گفت: یکی از مهمترین خصوصیات بارز پرفسور معتمدنژاد «محجوب و متواضع» بودن ایشان بود.
مهدی افتخاری با اشاره به اینکه تاکنون زندگی نامه تمامی شعرا، ادبا، هنرمندان، علما و مفاخر استان از قرن چهارم به بعد را جمع آوری کرده ام، افزود: در همین راستا اقدام به جمع آوری زندگی نامه پرفسور معتمدنژاد نیز در ۴-۵ صفحه کرده ام و از آنجایی که مجموعه قطوری از زندگی نامه بزرگان استان را تهیه کرده ام، چاپ آن از توان مالی من خارج است.
وی با تاکید بر اینکه دکتر معتمدنژاد هیچ گاه سعی در مطرح کردن خود نداشت و انسان کمگو و گزیدهگوی بود، ادامه داد: پرفسور معتمدنژاد متولد شهر مود بود و پدر من نیز همشهری پدر پرفسور معتمدنژاد بود و این موضوع باعث شکل گیری ارتباطاتی بین ما شد.
افتخاری به اهدای سه جلد کتاب «روزنامه نگاری، حقوق مطبوعات و وسایل ارتباط جمعی» از سوی پرفسور معتمدنژاد به خود اشاره کرد و گفت: همچنین پرفسور معتمدنژاد در زمان حیات خود زندگی نامه خود را با دست خط خود به بنده داد.
احتمال تغییر زمان برگزاری جشنواره مطبوعات در خراسان جنوبی
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند گفت: پیشنهاد تغییر زمان برگزاری جشنواره مطبوعات استان به معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد داده شده است.
عباسعلی بهاری با بیان اینکه تلاش می کنیم نمایشگاه و جشنواره مطبوعات استان همزمان با سالروز ولادت پرفسور معتمدنژاد- بزرگ مرد تاریخ رسانه ایران- در اردیبهشت ۹۵ برگزار شود، افزود: اگر وزارتخانه قبول کند که این مراسم از محل اعتبارات سال ۹۴ ولی در سال ۹۵ برگزار شود، تلاش می کنیم مراسم درخورشانی برای گرامیداشت مقام پرفسور متعمدنژاد با حضور اهالی رسانه در بیرجند برگزار کنیم.
وی با اشاره به قول مساعد معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد در این خصوص یادآور شد: پرفسور معتمدنژاد، یکی از شخصیت های منحصر به فرد ایران و خراسان جنوبی است که باید مراسم در خورشان و جایگاه این پدر علم ارتباطات در استان برگزار شود در غیراین صورت، در حق پرفسور معتمدنژاد اجحاف کرده ایم.
گزارش: زینب رمضانی
نظر شما