ضعف امکانات در دستگاه قضایی همه استان‌ها/ هفدهمین جلسه دادگاه بابک زنجانی

خبرگزاری شبستان:دستگاه قضایی در همه استان‌ها با ضعف امکانات، هفدهمین جلسه دادگاه بابک زنجانی، آغاز طرح مشاوره حقوقی در مساجد استان مرکزی از سرتیترهای مهم اخبار حوزه قضایی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاسی قضایی خبرگزاری شبستان، دستگاه قضایی در همه استان‌ها با ضعف امکانات، هفدهمین جلسه دادگاه بابک زنجانی، آغاز طرح مشاوره حقوقی در مساجد استان مرکزی از سرتیترهای مهم اخبار حوزه قضایی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

رئیس قوه قضاییه "آیین نامه میانجی گری در امور کیفری" را صادر کرد

 آیت الله آملی لاریجانی رئیس قوه قضاییه در اجرای ماده 84 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحیه آن "آیین نامه میانجی گری در امور کیفری" را صادر کرد. در اجراي ماده 84 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحيه آن و به پيشنهاد وزير دادگستري "آيين نامه ميانجي گري در امور كيفري" به شرح مواد آتي است.

 فصل اول ـ تعاریف و اصطلاحات

ماده 1 ـ در این آیین ‏نامه‏، عبارات و اصطلاحات در معانی ذیل به کار می ­روند ـ

الف ـ میانجی‏گری؛ فرایندی است که طی آن بزه‏ دیده‏ و متهم با مدیریت میانجی‏گر در فضای مناسب در خصوص علل، آثار و نتایج جرم انتسابی و نيز راه هاي جبران خسارات ناشی از آن نسبت به بزه ‏دیده‏ و متهم گفتگو نموده و در صورت حصول سازش، تعهدات و حقوق طرفین تعیین می ­گردد.

ب ـ میانجی­گر؛ میانجی‏گر، شورای حل اختلاف، شخــص یا مؤسسـه ­ای است که فرایند گفتگو و ایجاد سازش بین طرفین امر کیفری را مدیریت و تسهیل می­ نماید.

پ ـ جرم؛ در این آیین ‏نامه، مطابق ماده 82 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 شامل جرایم تعزیری درجه شش، هفت و هشت که مجازات آنها قابل تعلیق است، می­ باشد.

ت ـ مؤسسه میانجی‏گر ـ مؤسسه ­ای است که به این منظور طبق قوانین و مقررات حاکم بر مؤسسات غیرتجاری تأسیس می­ گردد یا سایر مؤسسات به تشخیص مقام قضایی ارجاع ­دهنده می­ باشد.

ث ـ فرآیند میانجی‏گری؛ مجموعه اقداماتی است که طی آن با مدیریت میانجی­گر و با حضور بزه ‏دیده‏ و متهم و در صورت ضرورت سایر اشخاص مؤثر در حصول سازش از قبیل اعضای خانواده، دوستان یا همکاران آنها و نیز حسب مورد اعضای جامعه محلی، نهادهای ذی­ربط رسمی، عمومی و یا مردم ­نهاد، برای حل و فصل اختلاف کیفری با یکدیگر به گفتگو و تبادل نظر پرداخته، در صورت حصول توافق، موافقت­نامه ­ای را تنظیم و برای مقام قضایی مربوط ارسال می ‏شود.

ج ـ جامعه محلی؛ عبارت از کلیه اشخاص یا نهادهایی است که ممکن است به دلیل ارتباط با متهم، بزه ‏دیده و یا تأثیرپذیری از جرم و نتایج آن، بتوانند در فرایند پاسخ­دهی به جرم، مسئولیت­پذیر­کردن متهم و جلب رضایت بزه‏ دیده تأثیرگذار باشند.

چ ـ موافقت­نامه یا صورتمجلس سازش؛ متنی است که به امضای میانجی­گر و طرفین اختلاف می ­رسد. در موافقت­نامه جزئیات توافق طرفین و از جمله حقوق و تکالیف آنها به روشنی مورد تصریح قرار می ­گیرد.

فصل دوم ـ تشکیلات و نحوه ارجاع به ميانجي گر

ماده 2 ـ امور مربوط به میانجی‏گری می­ تواند در هر دادسرا یا دادگاه، زیر نظر دادستان عمومی و انقلاب یا رئیس حوزه قضایی محل ساماندهی شود. دادستان یا رئیس حوزه قضایی می ­تواند این وظیفه را به احد از معاونین خود ارجاع دهد.

ماده 3 ـ ارجاع به میانجی‏گری در مواردی که ادارات و دستگاه­های دولتی شاکی هستند با رعایت قوانین و مقررات مربوط بلامانع است.

ماده 4 ـ جهت ارجاع امر کیفری به میانجی­گر، مقام قضایی باید موضوع اختلاف، صلاحیت، تخصص و مقبولیت وی نزد طرفین اختلاف را مورد توجه قرار دهد.

ماده 5 ـ در صورت تمایل و توافق طرفین اختلاف به معرفی میانجی­گر و موافقت میانجی­گر مرضی­ الطرفین آنها میانجی‏گری پس از تاييد مقام قضايي  با وی خواهد بود. در صورت عدم تعیین میانجی­گر توسط طرفین، مقام قضایی می­ تواند رأساً اقدام کند.

ماده 6 ـ توافق طرفین اختلاف جهت ارجاع امر به میانجی‏گری، توسط مقام قضایی صورتمجلس شده، به امضای آنها می ­رسد.

رئیس کل دادگستری استان قزوین: خدمت به مردم نخستین اولویت ماست

جمال انصاری رئیس کل دادگستری استان قزوین در دیدار با استاندار جدید قزوین بیان داشت: دستگاه قضایی شاکله اش سراسر خدمت است و این خدمت هم درون سازمانی و هم برون سازمانی است.

 

وی ادامه داد: مردم در مراجعات پرونده ای و غیرپرونده ای از خدمات دادگستری و سایر سازمان های زیرمجموعه دستگاه قضایی بهره مند هستند.

 

رئیس کل دادگستری استان افزود: دستگاه قضایی در این فضای خدمتی تلاش می کند تا فرآیند خدمتگذاری خود را با رویکردهای سیستمی و اصلاحی ارتقاء دهد تا خدمت به مردم در حداقل زمان و با کیفیت مناسب ارائه شود.

 

وی افزود: در این راستا نخستین دفتر الکترونیکی ارائه خدمات قضایی در شهر قزوین راه اندازی شده است که در تلاش هستیم تا از حضور افراد شایسته دیگر برای راه اندازی دفاتر دیگر در مراکز شهرستان ها استفاده کنیم.

 

انصاری اعلام کرد: این دفاتر توسط افراد واجد شرایط بخش خصوصی تأسیس می شود و دستگاه قضایی در روند کاری بر آنها نظارت دارد.

 

رئیس کل دادگستری استان تصریح کرد: تغییر مسئولیت ها امری عادی است ولی آنچه مهم است و در اولویت کاری قرار دارد، خدمت به مردم است که مقام معظم رهبری نیز بر آن تأکید دارند و حضرت امام (ره) نیز بارها فرمودند که مردم ولی نعمت ما هستند.

وزیر دادگستری: قضات باید همواره مدافع حقوق مردم باشند

در جریان سفر وزیر دادگستری به شهرستان گرمسار نشستی با حضور معاون حقوقی وزارت دادگستری در مجلس و رئیس کل دادگستری استان سمنان با قضات و کارکنان دادگستری و دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان گرمسار برگزار شد.

حجت الاسلام والمسلمین  پورمحمدی در این نشست گفت : ناهنجاری هایی در کشور وجود دارد که قضات باید با این ناهنجاری ها مبارزه کنند.

وی با اشاره به تصویب برنامه توسعه ششم در هیات دولت اظهار داشت: دولت تمام تلاش خود را جهت مرتفع نمودن کمبود نیرو در دستگاه قضایی و برداشتن موانع و روان تر شدن فرآیند دادرسی می نماید که قدمهای مثبتی در این خصوص برداشته شده است.

در سفر وزیر دادگستری به شهرستان گرمسار ساختمان دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان گرمسار افتتاح شد.

 

ساختمان دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان گرمسار با بیش از 20 میلیارد ریال اعتبار در سه طبقه با زیربنای 1570 مترمربع احداث شده است.

فهم و عمل به مفاهیم قرآنی نیاز امروز جامعه است

حجت الاسلام مظفری رئیس کل دادگستری استان خراسان رضوی که در مجتمع قضایی ولایت مشهد سخن می گفت با اشاره به موفقیت های دادگستری استان در زمینه فعالیت های مذهبی و قرآنی افزود: بحمدالله با حضور قضات و کارکنان فرهیخته و خانواده های محترم، شاهد فعالیت های گسترده در این زمینه هستیم.

وی افزود: این اقدامات از آشنایی با قرآن تا عمل به مفاهیم انسانساز و زندگی آفرین آن باید ادامه پیدا کرده و در نقطه کنونی متوقف نشود چه آنکه کسب عناوین متعدد برتر فعالان قرآن دادگستری استان در مسابقات اخیر منطقه ای قرآن قوه قضاییه باید به عنوان سرآغاز این راه تلقی شود.

وی فهم و عمل به مفاهیم قرآنی را از جمله آرزوهایی دانست که باید آحاد جامعه و به ویژه مسئولان در زمینه تحقق آن تلاش کنند و افزود: باید چشم انداز ما روزی باشد که انشاء الله تمام جامعه ما قرآنی و منبعث از تعالیم الهی آن باشد.

رئیس شورای قضایی استان با اشاره به جایگاه عظیم این کتاب آسمانی خاطرنشان کرد: اقدامات انجام شده هر چند ممکن است زیاد باشد اما نسبت به آن جایگاه عظیم و رفیع، متأسفانه در وضعیت مطلوبی به ویژه در عرصه عمل به مفاهیم قرآنی نیستم و فهم و عمل به قرآن باید به عنوان یک نیاز ضروری جامعه، مورد توجه همگان به ویژه مسئولان فرهنگی قرار گیرد.

وی عمل به فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در جمع فعالان قرآنی را بسیار راهگشا دانست و خاطرنشان کرد: رهنمودهای دقیق و کارشناسانه معظم له می تواند بهترین نقشه راه برای فعالان در این عرصه باشد.

حجت الاسلام والمسلمین مظفری با اشاره به برخی از آثار انس با قرآن افزود: انس با قرآن در سطوح مختلف اثرات عملی فراوانی برای افراد و جامعه دارد و فعالیت های قرآنی با توجه به سیاست های کلان دستگاه قضایی در خصوص سالم سازی جامعه اسلامی، بُعد انسان ساز و نیز تأثیرات آن در زمینه پیشگیری از وقوع جرم مورد توجه دادگستری استان قرار دارد.

گفتنی است در ابتدای این نشست مسئول طرح ملی تلاوت قرآن کریم گزارشی از اقدامات انجام شده در این زمینه در استانهای مختلف کشور ارائه کرد.

هفدهمین جلسه دادگاه بابک زنجانی برگزار شد

هفدهمین جلسه دادگاه ساعت 9 صبح امروز با حضور نماینده دادستان، وکلای مدافع، متهم اصلی و دو متهم دیگر آغاز به کار کرد. در ابتدای این جلسه وکیل متهم به دفاع از موکل خود پرداخت که موضوع فساد فی الارض و اخلال در نظام اقتصادی که در کیفرخواست متهم آمده مورد دفاع وی از متهم بود.

همچنین نماینده دادستان و مدعی العموم پس از پایان دفاعیات وکیل متهم به صورت کلی و جزئی در پاسخ به اظهارات وی مواردی را از متن کیفرخواست طرح کرد.

نماینده دادستان، جعل از سوی متهم را از مواردی مطرح کرد که متهم بارها برای پیشبرد امور خود آن را مرتکب شده است.

جلسه دادگاه امروز هم زمان با اذان ظهر پایان یافت و طبق اعلام قاضی صلواتی رئیس دادگاه جلسه بعدی ساعت 8 و 30 دقیقه روز یکشنبه 15 آذرماه برگزار می شود.

حادثه منا باید از ابعاد عمدی یا غیرعمد بودن مورد بررسی قرار گیرد

حجت الاسلام قاسم عبداللهی رئیس کل دادگستری استان مرکزی در نشست بررسی راهکارهای حقوقی و فقهی پیگیری فاجعه منا در اراک گفت: دولت عربستان به سبب داشتن مسئولیت پذیرش حجاج کشورهای دنیا و وقوع حادثه منا، محکومیت های دولت های مختلف در ارتباط با عدم رعایت حقوق بین المللی را متوجه خود کرده است.

وی افزود: دولت عربستان اذن ورود حجاج را به خاک خود صادر کرده است، از همین رو مسئولیت هدایت جمعیت، مدیریت، بهداشت، خدمات رسانی و غیره به عهده این کشور است و در صورت قصور باید پاسخگو باشد.

رئیس کل دادگستری استان گفت: حادثه منا باید از ابعاد عمدی یا غیرعمد بودن مورد بررسی قرار گیرد که در صورت عمدبودن باید دید مرجع صالح برای رسیدگی به این مورد چه مرجعی است.

حجت‌الاسلام قاسم عبداللهی افزود: اگر غیرعمد بوده باید دید که آیا این حادثه جرم است یا فقط مسئولیت مدنی دارد. همچنین باید در نظر گرفت که آیا اهانت به مصدومین و عدم کمک رسانی در راستای اعمال حکومتی است.

حجت الاسلام عبداللهی بیان کرد: در مبحث اعلامیه حقوق بشر اسلامی که عربستان هم آن را پذیرفته است، درباره انسان ها، مسلمانان، جنازه آنها و حتی لمس کردن اجساد بدون اذن قانونی ممنوع است و موظفند به آنها احترام بگذارند.

وی اظهار کرد: اگر به هر دلیلی راه حجاج بسته شده است، برای کشور عربستان ضمانت آور است و باید دیه و خون بهای شهدا و غرامت حادثه دیدگان فاجعه منا را جبران کنند.

آغاز طرح مشاوره حقوقی در مساجد استان مرکزی

با حضور رئیس کل دادگستری استان مرکزی در مسجد امام حسین(ع) شهر اراک، طرح مشاوره حقوقی در مساجد استان کلید خورد. این طرح که با هدف بررسی آسیب های اجتماعی و فرهنگی در سطح جامعه، افزایش دانش و بینش حقوقی مردم، تعامل و ارتباط مسئولین قضایی با همشهریان و ارائه مشاوره رایگان حقوقی و قضایی مردم با همت معاونت فرهنگی دادگستری کل استان مرکزی و مساعدت بسیج حقوقدانان استان در سطح استان مرکزی خواهد شد با حضور حجت الاسلام عبداللهی، رئیس کل دادگستری استان آغاز شد.

 

در این نشست، جمعی از نمازگزاران با رئیس کل دادگستری استان ملاقات و مشکلات حقوقی و قضایی خود را مطرح کردند و ارشادات لازم در اختیار آنان قرار گرفت.

تویسرکانی خواستار توجه به سیاست های ابلاغی برنامه ششم شد

معاون قوه قضاییه و رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در جلسه شورای قضایی استان همدان خواهان همراهی تمامی دستگاه ها با سیاست های سازمان ثبت شد و گفت: با توجه به اینکه سازمان ثبت در سالیان اخیر قدم های انقلابی در جهت تحول فرایندها برداشته است بدون شک همراهی تمامی دستگاهها و نهادها مخصوصاً دستگاه قضا کار سازمان را تسهیل و خواهد توانست ما را در رسیدن به اهداف مان یاری کند.

 

تویسرکانی توجه به ضرورت های روز را اجتناب ناپذیر دانست و گفت: بدون شک افزایش جمعیت و پیچیدگی های زندگی امروزی نیاز به ثبت رسمی را اجتناب ناپذیر کرده است.

 

وی ضمن تأکید بر اجرای ثبت رسمی در کاهش تخلفات افزود: الزام و توسعه ثبت رسمی می تواند از بسیاری از بی نظمی های حقوقی جلوگیری کرده و موجب کاهش پرونده ها در محاکم قضایی شود. هر چند سازمان ثبت در حوزه مأموریت های خود با نقطه ایده آل فاصله دارد اما همراهی و همدلی مسئولین می تواند انجام امور را تسهیل و هزینه های سازمان را به نحو چشمگیری کاهش دهد.

 

معاون قوه قضاییه رسیدن به فهم مشترک را باعث ارتقاء بهره وری دانست و بیان داشت: امروز شاهدیم در بسیاری از حوزه ها خروجی کارها متناسب با هزینه ها نبوده و ساز و کار سازمان عمدتاً بر این اصل بنا شده که با شفاف سازی و ارائه خدمات مطلوب و تعامل با سایر نهادها، هزینه ارائه خدمات را کاهش داده تا بدین وسیله بتوان رضایت حداکثری مردم را به دست آورد.

 

تویسرکانی توجه به رفتار و فرهنگ اداری را از اولویت های دستگاه قضا برشمرد و گفت: توجه به فرهنگ و رفتار سازمانی ضرورتی اجتناب ناپذیر است و اگر بخواهیم بهره وری را به حد اعلای خود برسانیم، فرهنگ سازی رفتار سازمانی می تواند گره گشای بسیاری از مشکلات موجود باشد و گام موثری در راستای اجرای عدالت برداشته شود.

 

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور یکی از بیماریهای سیستم اداری را مراجعات مکرر مردم به ادارات دانست و خاطرنشان کرد: سازمان ثبت اسناد با الکترونیکی کردن خدمات، توانسته است مراجعات غیرضروری مردم را به نحو چشمگیری کاهش دهد که این امر باعث کاهش مفاسد و تلخلفات گردیده و هزینه های غیرضروری را به کشور تعدیل نماید و خوشبختانه نگاه و حرکت این سازمان در جهت ساده سازی و کاهش مراجعات و شفاف سازی ارائه خدمات، مورد قبول است.

تویسرکانی دورنمای سازمان ثبت اسناد را خوب توصیف کرد و گفت: خوشبختانه این سازمان امروز در مسیر درستی قرار دارد و بدون شک آثار اقدامات صورت گرفته در آینده نزدیک بیشتر و بهتر برای مردم ملموس خواهد شد.

وی با انتقاد از شرایط کنونی بنگاه های املاک در کشور گفت: وضعیت کنونی این بنگاه ها برای سازمان غیرقابل قبول است و قانونگذار نباید به بنگاه ها به عنوان واحد اقتصادی نگاه کند در حالیکه کار بنگاه های املاک دارای ماهیت حقوقی است و می تواند سبب ایجاد نظم حقوقی در جامعه گردد.

وی تأکید کرد: به شکل جدی خواهان ساماندهی این بنگاه ها در زیرمجموعه خود هستیم تا از بسیاری از تخلفات و آسیب های احتمالی جلوگیری شود و بستر ارتکاب جرم از بین برود.

دستگاه قضایی در همه استان‌ها با ضعف امکانات مواجه است

حجت‌الاسلام محمدکاظم بهرامی رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح گفت: جبران این عقب‌ماندگی‌ها نیاز به تلاش ویژه و اقدامی انقلابی دارد بنابراین تمام تلاش و سعی دستگاه قضایی این است که معضلات تا حدود زیادی برطرف شوند.

 

وی یادآور شد: مشکلات زیادی در زمینه تأمین خودرو، نیروی انسانی، فضای فیزیکی و امکانات رفاهی کارکنان در سطح شهرهای کشور وجود دارد.

 

حجت‌الاسلام والمسلمین بهرامی به نیاز اصلی مردم به سه پدیده اشاره کرد و گفت: امنیت و عدالت و فراوانی سه اصل مهم برای اداره جامعه است و دستگاه قضایی در استقرار امنیت و عدالت نقش اصلی را ایفا می کند.

 

این مقام قضایی با امن برشمردن همه مرزهای کشور تصریح کرد: دستگاه قضایی به دنبال این هدف است که هر چیزی که جان مردم را به خطر می اندازد از رانندگی گرفته تا ساخت و ساز غیراصولی مقابله کند.

حجت‌الاسلام والمسلمین بهرامی گفت: پرونده‌ای که اکنون در دادگاه انقلاب تهران در جریان است، توسط دستگاه قضایی با دقت مورد پی‌گیری قرار گرفته است.

حجت‌الاسلام والمسلمین بهرامی در ادامه بیان کرد: جهان اسلام در حال حاضر بیش از هر چیز به وحدت و همدلی نیاز دارد تا بتواند بر مشکلات غلبه کرده و اجازه ندهد تا دشمنان برای آن‌ها ایجاد مشکل و ناامنی کنند.

از ویژگی های مهم بسیجیان بصیرت است

حجت‌الاسلام والمسلمین هادی صادقی معاون فرهنگی قوه قضاییه در گردهمایی بزرگ دانشجویان بسیجی به مناسبت هفته بسیج در دانشگاه کردستان از جمله ویژگی‌های مهم بسیجیان را بصیرت عنوان کرد و گفت: بسیجی نباید دچار افراط و تفریط شود.

به گزارش روابط عمومی دادگستری کل استان کردستان، حجت‌الاسلام والمسلمین هادی صادقی در گردهمایی بزرگ دانشجویان بسیجی به مناسبت هفته بسیج در دانشگاه کردستان اظهار کرد: کردستان، سرزمین عشق و محبت است و مردم کرد لبریز از عاطفه و مهربانی هستند.

معاون فرهنگی قوه قضاییه تصریح کرد: یکی از مظلومیت‌های بزرگ غرب کشور این است که پیرامون بسیاری از ایثارگری‌های بزرگ رخ داده در این منطقه به اندازه کافی صحبت نشده است.

این مسئول با تأکید بر اینکه بسیج دانشجویی باید این مظلومیت را برطرف کند افزود: بسیج دانشجویی باید با تحقیق گسترده، این ایثارها را به همگان معرفی کند.

صادقی با اشاره به اینکه بسیجیان باید دارای الگو باشند، از جمله ویژگی‌های مهم بسیجیان را بصیرت عنوان کرد و گفت: بسیجی نباید دچار افراط و تفریط شود.

معاون فرهنگی قوه قضاییه با بیان اینکه باید بدانیم چه زمانی نرمش و چه زمانی محکم بایستیم، تصریح کرد: نرمش در برابر دشمن معنا ندارد و بسیج باید راه‌های نفوذ دشمن را بشناسد.

وی با بیان اینکه پشت دست دوستی دشمن، مشت آهنین است افزود: اگر در برابر او اقدام و مراقبت نشود، ضربات سنگینی به کشور وارد می‌کند.

‌صادقی اظهار کرد: همه ما و به ویژه مسئولان نباید اجازه دهیم دشمن در ما طمع کند و با تبلیغات به گونه‌ای وانمود کند که ایران به سوی سازش روی آورده است.

حجت الاسلام صادقی گفت: تلاش یک فرد بسیجی باید جذب حداکثری نیروها باشد چون فرهنگ بسیجی ایجاب می کند که راه برای بازگشت افرادی که به خطا رفته اند فراهم شود.

وی خطاب به دانشجویان افزود: شما دانشجویان باید در عرصه های دانشجویی کار بسیجی و جهادی را دنبال کرده و با شناخت، بصیرت، فهم و اخلاص در راه اعتلا و پیشرفت کشور گام بردارید.

 

معاون فرهنگی قوه قضاییه اظهار کرد: بسیج دانشجویی باید در مسیر علم علاوه بر اینکه به دنبال اسلامی کردن علوم مختلف باشد به نوآوری در تولید علم بپردازد چرا که تولید علم از همین نقاط کوچک آغاز می شود.

 

کد خبر 505263

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha