تهدید تروریسم تنها مشکل خاورمیانه نیست، یک پدیده جهانی است

خبرگزاری شبستان:حملات داعش در پاریس که به مرگ ۱۳۲ نفر و زخمی شدن بیش از ۳۰۰ نفر منجر شد، به سراسر جهان فهماند که تهدید تروریسم تنها مشکل خاورمیانه نیست بلکه یک پدیده جهانی است که نیاز به راه حلی واحد دارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، روزنامه زمان ترکیه در گزارشی نوشت: حملات داعش در پاریس که به مرگ 132 نفر و زخمی شدن بیش از 300 نفر منجر شد، به سراسر جهان فهماند که تهدید تروریسم تنها مشکل خاورمیانه نیست بلکه یک پدیده جهانی است که نیاز به راه حلی واحد دارد.

حملات پاریس قطعا به رهبران اروپایی یادآوری کرد که آنها در قبال بحران پناهندگان و مشکل داعش موثر عمل نکرده اند و این که ناتوانی آنها در مقابله با تهدید داعش عواقب جدی تری از آنچه آنها تصور کرده بود، دارد

ترکیه، که اخیرا میزبان اجلاس G-20 بود، در میانه ی این باتلاق است و به دلیل ارسال اسلحه به داعش در اواخر سال 2013 و اوایل سال 2014 در مرکز اتهامات قرار دارد. ترکیه در اجلاس G-20 خواستار اقدام همگانی علیه داعش شد و ابراز آمادگی کرد تا یکی از اعضای ائتلاف علیه تروریسم باشد که توسط «فرانسوا اولاند» پس از حملات پاریس اعلام شده بود

یکی از دلایل این درخواست این بود که ترکیه نیز در بسیاری از حملات تروریستی هدف قرار گرفته بود. در ماه مه سال 2013، ریحانلی، یک شهر کوچک در نزدیکی مرز سوریه، توسط القاعده هدف حمله قرار گرفت و 52 نفر کشته شدند. بمب گذاری در سوروچ در ژوئیه 2015 و قتل عام آنکارا در اکتبر 2015 به عنوان دومین حمله مرگبار در تاریخ این کشور همگی حملات داعش علیه دولت ترکیه بوده است.

حملات مشابهی از سوی داعش در صحرای سینا و بیروت رخ داد. هر دو مکان هدف بمب گذاری های انتحاری داعش قرار گرفت. سقوط هواپیما مسافربری روسیه در 31 اکتبر حادثه مهم دیگری بود که به کشته شدن تمامی 224 سرنشین این هواپیما منجر شد. سرویس امنیت فدرال روسیه (FSB) در روز 17 نوامبر آن را یک حمله تروریستی خواند. داعش پیشتر نیز در بیانیه ای تایید کرده بود که در این هواپیما بمب کار گذاشته بود. داعش مسئولیت حملات پاریس را نیز برعهده گرفت و فرانسه را به حملات بعدی تهدید کرد.

اکنون روشن است که ما یک مشکل جهانی بزرگ به نام داعش و چند سوال مرتبط با آن را داریم: آیا داعش القاعده جدید است؟ چه کسی آن را متوقف خواهد کرد؟ علاوه بر این آیا جنگ دیگری علیه تروریسم درست همچون حملات 11 سپتامبر شکل خواهد گرفت؟ اگر بله، چه کسی این جنگ را هدایت خواهد کرد؟ ناتو، آمریکا و یا اتحادیه اروپا؟ باید پذیرفت که اگر ما در این جنگ علیه تروریسم متحد نشویم، جهان یک مکان امن نخواهد بود.

این یک شکل جدید از تروریسم است و ملت ها باید ابزاری جدید برای مقابله با آن را تهیه کنند. تغییر در تاکتیک های داعش اقدامات جدید امنیتی را می طلبد. متاسفانه، این اقدام نیز خطر قربانی شدن حقوق و آزادی های اساسی انسان ها را افزایش می دهد. تدابیر امنیتی پس از حملات پاریس در سراسر جهان شدیدتر شده است.

تاکتیک ها و روش های عضوگیری داعش از بومیان دقیقا همانند القاعده است و آنها حملات متعدد را به طور همزمان در مکان های مختلف انجام می دهند. در تمامی این حملات از جمله حمله کازابلانکا در سال 2003، دو حمله به استانبول در سال 2003، حمله مادرید در سال 2004 و غیره القاعده عناصر محلی را که تحت حمایت یک شبکه بین المللی هستند جذب می کند. امروز داعش نیز دقیقا از همان روش استفاده می کند و ساکنان کشورهای اروپایی را جذب می کند. در میان هفت عامل حملات پاریس سه تبعه فرانسه و دو تبعه فرانسوی - بلژیکی بودند. تنها یک پاسپورت پیدا شده در کنار یکی از اجساد نشان داد که یکی از تروریست ها ممکن است از سوریه آمده باشد. بقیه تروریست ها اروپایی بودند.

یکی از قابل توجه ترین تفاوت های بین داعش و القاعده این است که داعش در میان قربانیان خود تبعیض قائل نمی شود. قربانیان ممکن است غیر نظامی، مسلمان، زنان و حتی کودکان باشند. در حالی که در سال 2013، القاعده در بیانیه ای اعلام کرد که باید از کشتار شهروندان مسلمان، زنان غیر مسلح و کودکان در حملات اجتناب شود.
این باعث می شود که داعش نه تنها یک سازمان تروریستی غیر قابل کنترل، بلکه یک دشمن بسیار غیر قابل پیش بینی و بی رحم باشد. در آغاز، منطقه عملیات آنها خاورمیانه و شمال آفریقا بود اما با حمله به پاریس، داعش منطقه خود را گسترش داد.

داعش دیگر یک سازمان محدود به خاورمیانه و شمال آفریقا نیست. مانند شبکه القاعده که عناصری مستقل در حدود 100 کشور جهان داشت، داعش نیز دارای عناصری در سراسر اروپا است. در اوایل سال 2014، اوباما به مجله «نیویورکر» گفت که او داعش را شریک ضعیف تر القاعده می بیند. حال که حتی اولاند خواستار دخالت سازمان ملل یا ناتو در اقدام علیه داعش شده است، شاید زمان آن باشد که اوباما در این بیانیه خود تجدید نظر کند.

کد خبر 504474

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha