به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، پس از آن که هفته گذشته یک هواپیمای جنگی روسیه توسط ترکیه مورد هدف قرار گرفت و این امر باعث شد که تنش جدی میان دو کشور ایجاد شود، جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان یک کشور میانجی تا حدی به کاهش تنش موجود کمک کرد.
اما از ایران انتظار می رود تا به گفته کارشناسان سیاست خارجی ترکیه را متوجه اشتباهاتش در سوریه و در برخورد با روسیه کند زیرا روسیه معتقد است که ترکیه به دلیل حمایت از گروه های تروریستی این اقدام را مرتکب شده و خبرگزاری شبستان به همین دلیل نظر چند کارشناس سیاست خارجی در این زمینه را جویا شد که در زیر گفت و گوهای انجام شده را می خوانید:
ایران به دنبال کاهش نقش تخریبی ترکیه در سوریه است
حسن هانی زاده کارشناس سیاست خارجی در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان درباره میزان نقش جمهوری اسلامی ایران در کاهش تنش موجود بین ترکیه و روسیه گفت: با توجه به این که جمهوری اسلامی ایران با ترکیه و روسیه روابط گسترده ای دارد و هرگونه تنش جدیدی در منطقه به زیان کشورهای منطقه تمام خواهد شد لذا تلاش جمهوری اسلامی یران این است که این بحران از مرزهای سوریه تجاوز نکند.
وی ادامه داد: ایران تلاش می کند که شرایط به گونه فراهم شود تا ترکیه نقش تخریبی خود در سوریه را کاهش داده و به گروه های تروریستی کمک تسلیحاتی نکند.
کارشناس مسائل خاورمیان با تاکید براین که اگر دو کشور ترکیه و روسیه با هم درگیر شوند این مساله به ضرر ملت های منطقه خواهد بود، خاطرنشان کرد: ایران مایل نیست که ملت های منطقه بیشتر از این صدمه ببینند و به همین دلیل تلاش می کنند این بحران را کاهش دهند.
هانی زاده اظهارداشت: اختلاف نظرهای مسکو و آنکارا این روزها افزایش یافته و تهران به دنبال حل این اختلاف نظرهاست و می خواهد مناسبات دو پایتخت را به حالت عادی بازگرداند ولی اگر عصبانیت مقامات دو کشور کاهش نیابد ایران به عنوان میانجی عمل خواهد کرد.
ترکیه به حدی از عقلانیت نرسیده که میانجیگری ایران را بپذیرد
محمد صادق کوشکی کارشناس سیاست خارجی در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در مورد میزان نقش ایران در کاهش تنش میان ترکیه و روسیه گفت: بعید به نظر می رسد ترکیه به حدی از عقلانیت رسیده باشد که میانجیگری ایران را بپذیرد.
وی با تاکید براین نکته که دولت اردوغان اگر عاقل بود هواپیمای روسی را هدف نمی گرفت، خاطرنشان کرد: آن ها می دانستند که این اقدامشان از سوی روسیه واکنش تندی خواهد داشت اما با این وجود هواپیمای روسی را هدف گرفتند.
استاد دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران عنوان کرد: پذیرفتن میانجیگری ایران قطعا یک کار عاقلانه است و دولت اردوغان همواره نشان داده در اقداماتش از عقلانیت به دور است.
ترکیه و روسیه به جای نگاه به غرب نقش میانجی ایران را ببینند
سردار یدالله جوانی، مشاور نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درخصوص نقش جمهوری اسلامی به عنوان میانجی بین روسیه و ترکیه به خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان گفت: سیاست اصولی و مبنایی جمهوری اسلامی ایران در منطقه بر چند پایه استوار است که یکی ایجاد صلح ثبات و امنیت در منطقه با کمک خود ملتها و دولتهای همراه با ملتهایشان محسوب میشود.
وی سیاست دیگر جمهوری اسلامی ایران در منطقه را پایان بخشیدن به مداخله دولتهای فرامنطقهای دانست و افزود: کسانی که منافع خودشان را در نفوذ در منطقه می بینند مانند آمریکا و چند کشور اروپایی تلاش میکنند با دامنزدن به اختلافات ایجاد دودستگی کنند که جمهوری اسلامی ایران میخواهد جلوی این تلاش آنها را بگیرد.
وی با بیان اینکه بحرانهای سوریه و عراق بنابر همین اقدام امریکا به وجود آمد به اقدامات اخیر ترکیه در منطقه اشاره کرد و گفت: متاسفانه ترکیه در طول 5 سال گذشته به عنوان یک قطعه در پازل دشمنان محسوب بوده که در به وجود آوردن گروههای تروریستی در عراق و سوریه نقش مهمی ایفا کرده است.
سردار جوانی با اظهار اینکه ترکیه علی رغم ادعایش مبنی بر مبارزه با داعش در ایجاد این گروه و همچنین تجهیز آن نقش مهمی داشته است، خاطرنشان کرد: در همین زمینه وقتی روسیه وارد مبارزه با تروریست شد ترکیه برای عملی کردن برنامههای قبل هواپیمای روسی را هدف گرفت و حالا جمهوری اسلامی ایران میخواهد بین روسها و ترکها میانجی باشد.
وی تاکید کرد: ایران باید براساس منافع ملتها؛ ترکها را متوجه اشتباهات راهبردیشان کند چون روسها معتقدند ترکها از پشت به آنها خنجر زدهاند و برخی از شواهد نشان میدهد که زدن این هواپیما از سوی ترکیه براساس یک نقشه بوده است.
مشاور نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اظهار داشت: برای ایجاد تنش بین کشورهای منطقه آمریکا تلاش کرده ترکیه را علیه روسیه بشوراند و ترکیه نیز باید متوجه باشد که نفوذ غرب در منطقه پایان یافته و میانجیگری ایران میتواند نوعی همگرایی بین قدرتهای منطقه باشد.
وی خاطرنشان کرد: کشورهای منطقه باید به جای نگاه به غرب به آسیا نگاه داشته باشند و متوجه باشند که منافع گروهی منطقه یک همگرایی است و این تنشها میتواند برای قدرتهای فرامنطقهای منفعت داشته باشد.
نظر شما