هایدگر در ایران

خبرگزاری شبستان: ﺗﻔﻜﺮ ﻫﺎﻳﺪﮔﺮ، ﺑﻪ ﻣﻨﺰﻟه ﻳﻚ آﻳﻴﻨﻪ و ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻳﻚ ﻃﺮف ﮔﻔﺘﮕﻮ می ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﻪ ﻣﺎ در ﻓﻬﻢ ﺑﻬﺘﺮ ﺧﻮﻳﺸﺘﻦ و ﺑﻬﺘﺮدﻳﺪن ﺧﻮﻳﺸﺘﻦ ﺗﺎرﻳخی ﺧﻮد کمک کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان کتاب «هایدگر در ایران؛ نگاهی به زندگی، آثار و اندیشه‌های سید احمد فردید» اثر بیژن عبدالکریمی منتشر شد.

 

بنا بر این گزارش، این کتاب در ﺻﺪد ﻧﻘﺪ و ﺑﺮرﺳی ﭼﮕﻮﻧﮕی ﺣﻀﻮر ﺗﻔﻜﺮ ﻫﺎﻳﺪﮔﺮ در اﻳﻦ دﻳﺎر و ﺗﺄﺛﻴﺮ آن ﺑﺮ ﺗﺎرﻳﺦ ﺗﻔﻜﺮ ﻣﻌﺎﺻﺮ ﻣﺎ اﻳﺮاﻧﻴﺎن است و نیز ﺑﺤﺚ و ﮔﻔﺖوﮔﻮ درﺑﺎرهی ﻫﺎﻳﺪﮔﺮ و ﻧﻘﺶ ﺗﻔﻜﺮ وی در اﻳﺮان ﻧﻪ ﻧﺎﺷی از ﻧﻮﻋی ﺣﺴﺎﺳﻴﺖ ﻧﻈﺮی ﻣﺤﺾ ﻳﺎ ﻛﻨﺠﻜﺎوی آﻛﺎدﻣﻴﻚ ﺻﺮف، ﺑﻠﻜﻪ ﺑﺮﺧﺎﺳﺘﻪ از ﺿﺮورت ﺑﻨﻴﺎدیﺗﺮی اﺳﺖ.

 

این پژوهش ﻛﻮﺷﺸی اﺳﺖ ﺗﺎ ﻫﺎﻳﺪﮔﺮ و ﺗﻔﻜﺮ وی را ﻛﻪ ﺑﻪ ﻫﺮ ﺗﻘﺪﻳﺮ، ﻣﻨﻈﺮ و ﺗﻔﺴﻴﺮی ــ اﮔﺮﭼﻪ ﻧﻪ ﻳﮕﺎﻧﻪ ﻣﻨﻈﺮ و ﺗﻔﺴﻴﺮ ﻣﻤﻜﻦـ از ﺳﻨﺖ ﻣﺘﺎﻓﻴﺰﻳﻚ ﻏﺮﺑی و ﺗﻼﺷی ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﮔﺬر از آن اﺳﺖ، و در ﻣﻮاﺟﻬﻪ ﺑﺎ اﻳﻦ ﺗﻔﻜﺮ ﮔﻮﻳی ﺗﻤﺎم ﺗﺎرﻳﺦ ﺗﻔﻜﺮ ﻏﺮب، از دورهی ﭘﻴﺸﺎﺳﻘﺮاﻃی ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺗﺎ آﻳﻨﺪهی ﺗﻔﻜﺮ ﻏﺮﺑی را ﭘﻴﺶ روی ﺧﻮد دارﻳﻢ، ﺑﻪ ﻣﻨﺰلهی آﻳﻴﻨﻪای ﻗﺮار دﻫﻴﻢ ﺗﺎ ﺧﻮﻳﺸﺘﻦ و ﺗﻤﺎم ﺳﻨﺖ ﺗﻔﻜﺮ ﺧﻮد را در آن ﺑﺒﻴﻨﻴﻢ.

 

این گزارش می افزاید: «ﻫﺎﻳﺪﮔﺮ در اﻳﺮان» و ﺑﺤﺚﻫﺎی ﮔﻮﻧﺎﮔﻮنی ﻛﻪ ﺑﻪ اﻋﺘﺒﺎر اﻳﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﻃﺮح ﻣیﺷﻮد زﻣﻴﻨﻪﻫﺎﻳی ﻓﺮاﻫﻢ ﻣیﺳﺎزد ﺗﺎ ﺑﻪ اﻗﺘﻀﺎی ﻣﺒﺎﺣﺚ، در ﻧﺴﺒﺖ ﺳﻨﺖ ﻧﻈﺮی و ﻓﻜﺮی ﺧﻮد ﺑﺎ ﺳﻨﺖ ﻣﺘﺎﻓﻴﺰﻳﻚ ﻏﺮﺑی ﺗﺄﻣﻞ ﻛﻨﻴﻢ، و ﻧﻴﺰ ﺑﻪ ﻣﻘﺎﻳسهی ﻓﻠﺴفه‏ی ﻣﺸﺎء، ﻓﻠﺴفهی اﺷﺮاق، ﻛﻼم، ﺗﺼﻮف و ﻋﺮﻓﺎن (ﺣﻜﻤﺖ اُﻧﺴی) ﺧﻮدﻣﺎن ﺑﺎ ﺗﻔﻜﺮ ﻫﺎﻳﺪﮔﺮ ﺑﭙﺮدازﻳﻢ.

 

در سنت نظری ﻣﺎ، ﭘﻴﭻوﺧﻢﻫﺎ، ﭘﻴﭽﻴﺪگیﻫﺎ، اﺑﻬﺎمﻫﺎ و ﻧﺎروﺷنی ﻫﺎی ﺑﺴﻴﺎر وﺟﻮد دارد. ﺗﻔﻜﺮ ﻫﺎﻳﺪﮔﺮ، ﺑﻪ ﻣﻨﺰﻟه ﻳﻚ آﻳﻴﻨﻪ و ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻳﻚ ﻃﺮف ﮔﻔﺘﮕﻮ ــ و ﺻﺪ اﻟﺒﺘﻪ ﻧﻪ در ﻣﻘﺎم ﺗﻔﻜﺮی ﻣﻄﻠﻖ و ﻣﻄﻠﻖ ﺗﻔﻜﺮــ ﻣیﺗﻮاﻧﺪ ﺑﻪ ﻣﺎ در ﻓﻬﻢ ﺑﻬﺘﺮ ﺧﻮﻳﺸﺘﻦ وﺑﻬﺘﺮدﻳﺪن ﺧﻮﻳﺸﺘﻦ ﺗﺎرﻳﺨی ﺧﻮد کمک کند. ﺑﺪﻳﻬی اﺳﺖ ﻛﻪ ﺟﺎﻣﻌه ﻣﺎ، ﻫﻤﭽﻮن ﻫﺮ ﺟﺎﻣﻌه اﻧﺴﺎﻧی دﻳﮕﺮی، از ﺟﺮﻳﺎﻧﺎت ﻓﻜﺮی و اﺟﺘﻤﺎﻋی ﮔﻮﻧﺎﮔﻮﻧی ﺗﺸﻜﻴﻞ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ، ﺟﺎﻣﻌه اﻳﺮاﻧی ﻧﻴﺰ، ﻣﺜﻞ ﻫﺮ ﺟﺎﻣﻌه دﻳﮕﺮی، درﮔﻴﺮ ﻣﺴﺎﺋﻞ ﺑﺴﻴﺎر ﻛﺜﻴﺮ ﻓﺮﻫﻨﮕی، اﺟﺘﻤﺎﻋی، ﺳﻴﺎﺳی، اﻗﺘﺼﺎدی، دﻳﻨی، ﻓﻜﺮی و ... اﺳﺖ؛ و اﻟﺒﺘﻪ ﻛﻪ ﺑﺮای ﻫﺮ ﻳﻚ از ﺟﺮﻳﺎﻧﺎت و ﮔﺮوهﻫﺎی اﺟﺘﻤﺎﻋی ﭘﺎرهای از ﻣﺴﺎﺋﻞ اوﻟﻮﻳﺖ دارد و ﺑﺮ اﺳﺎس ﻫﻤﻴﻦ اوﻟﻮﻳﺖﻫﺎ و ارﺟﺤﻴﺖﻫﺎﺳﺖ ﻛﻪ آنﻫﺎ ﺑﺎ ﭘﺪﻳﺪارﻫﺎی ﮔﻮﻧﺎﮔﻮن ﻓﻜﺮی و ﻓﺮﻫﻨﮕی، از ﺟﻤﻠﻪ ﺑﺎ ﺧﻮد ﺗﻔﻜﺮ، ﻓﻠﺴﻔﻪ و ﻣﺘﻔﻜﺮی ﭼﻮن ﻫﺎﻳﺪﮔﺮ ﻳﺎ ﺑﺎ ﺷﺎرﺣﺎن ﺗﻔﻜﺮ وی در اﻳﺮان، ﻫﻤﭽﻮن ﻓﺮدﻳﺪ، داوری و ﺷﺎﻳﮕﺎن، ﻣﻮاﺟﻪ ﻣیﺷﻮﻧﺪ.

 

این کتاب با مقدمهای درباره اهمیت و ضرورت موضوع طرح پژوهشی " هایدگر در ایران" در 9 فصل تدوین شده است؛ فصل اول و دوم به زندگینامه و آثار فردید میپردازد. در فصل سوم به اندیشهها و تفکرات هانری کربن و مارتین هایدگر پرداخته میشود. هم چنین در فصل چهارم نویسنده به آرا و نظریات فردید پرداخته است. در فصول بعدی به تفاوت و تشابه اندیشههای متفکرین شرقی و متفکرین غربی، ارزش و اعتبار تفسیر دینی و معنوی در آرا هایدگر، میراث فردید، بررسی انتقادی میپردازد و درنهایت در فصل نهم، کتاب، مخاطب را با "فردید و سیاست" آشنا میکند.

 

گفتنی است «هایدگر در ایران؛ نگاهی به زندگی، آثار و اندیشه‌های سید احمد فردید» با بهای 12000 تومان و با شمارگان 1000 نسخه، از سوی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران به چاپ رسید.

 

کد خبر 504002

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha