به گزارش خبرنگار کتاب شبستان ، معرفت شناسی فضیلت مجموعه رویکردهایی است به معرفت شناسی که برخلاف معرفت شناسی تحلیلی بر ارزیابی معرفتی فاعل تمرکز دارد تا ارزیابی باور. تمایز این دو در این است که دومی باورمحور است و آن دیگري فاعل محور. در نظریه ی فاعل محور بنیادي ترین عنصر معرفتی فضیلت معرفتی است و تبیین معرفت و توجیه بر پایه ی آن انجام می شود. در حالی که در نظریه هاي باورمحوري مانند معرفت شناسی سنتی و معاصر، توجیه، بنیادي ترین عنصر معرفتی است.
قرابت بین اخلاق و معرفت شناسی به عنوان دو شاخۀ هنجاري این امکان را براي فیلسوفان فراهم می آورد که براي تبیین مهم ترین عناصر معرفتی مثل شناخت و توجیه، از مفاهیم بنیادین اخلاق فضیلت بهره ببرند و با چرخش محور ارزیابی از باور به صاحب باور، جایگاه ارزشمند معرفت را در تفکر فلسفی محکم کنند.
کتاب حاضر با انگیزه ی تبیین مهم ترین عناصر و مسائل معرفت شناسی فضیلت نوشته شده و دیدگاه فیلسوفان مهم اعتمادگرا و مسئولیت گرا را تحلیل و بررسی کرده است.
کتاب در چهار فصل تنظیم شده است؛ که عبارت اند از:
فصل اول: «رفتشناسی فضیلت؛ ماهیت، خاستگاه و رویکردها»
فصل دوم: «تبیین عناصر معرفتشناسی فضیلت»
فصل سوم: «معرفتشناسی فضیلت؛ نظریهای معرفتشناسانه»
فصل چهارم: «معرفتشناسی فضیلت در بوته نقد»
از آنجا که توضیح تمایز معرفت شناسی تحلیلی و فضیلت، آشنایی با خاستگاه تاریخی و معرفتی این نظریه و روشنگري دربارة رویکردهاي مختلف معرفت شناسی فضیلت ما را در فهم و تبیین ماهیت آن یاري می رساند، این مهم در فصل یکم انجام شده است.
فصل دوم به تحلیل عناصر معرفتی اختصاص دارد. ماهیت فضیلت معرفتی و شناخت، همچنین توجیه ارزش شناخت از مهمترین عناصر معرفت شناسی فضیلت است که در این فصل بررسی می شود و در آن به دیدگاه مشهورترین معرفت شناسان دو شاخۀ اعتمادگرایی و مسئولیت گرایی از جمله سوسا، گرکو، کد، مونمارك و بائر اشاره شده است
به دلیل اهمیت و جامعیت دیدگاه زاگزبسکی فصل سوم به تحلیل آراء وي اختصاص یافته است.
و به رغم ارزشمندي و کارآمدي معرفت شناسی فضیلت، هر دو رویکرد اعتمادگرایی و مسئولیت گرایی با انتقادات گوناگونی مواجه شده است که فصل چهارم به این مهم اختصاص یافته است.
کتاب «معرفت شناسی فضیلت» را انتشارات «سمت» در 220 صفحه و با قیمت 7500 تومان منتشر کرده است.
نظر شما