بسیج در ایران عامل بقای انقلاب است نه همچون شرق و غرب دلیل وقوع!

خبرگزاری شبستان: در عمده انقلاب های جهان، توده های مردم تنها عامل محدثه هستند نه عامل بقا یعنی پس از آن که انقلاب کردند و آن را به ثمر رساندند، کنار گذاشته می شوند بر خلاف انقلاب اسلامی که توده مردم هم عامل محدثه بودند و هم بقا.

به گزارش خبرگزاری شبستان، به مناسبت فرا رسیدن پنجم آذرماه، سالروز تاسیس بسیج مستضعفان به فرمان تاریخی امام خمینی (ره) با دو تن از کارشناسان درباره کارکردهای بسیجِ مردمی از منظر اسلام و تفات آن با عنوان بسیج در مکاتب غربی و شرقی به گفت و گو پرداخته ایم که مشروح آن را می خوانید:

 

حجت الاسلام سید سجاد ایزددهی، مدیر گروه سیاست پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در خصوص تفاوت بسیج مردمی و نیروها در اسلام و دیگر مکاتب اظهار کرد: ما منطقی در اسلام داریم که مردم را صاحب حق در تعیین سرنوشت خود می داند یعنی انسان ها اگر بخواهند، می توانند سرنوشت خود را تغییر دهند و حق دارند و مکلف هستند زندگی اجتماعی خود را تعیین کند؛ حق دارند به دلیل این که خداوند این اختیار را به آن ها داده است و  مکلف اند چون باید بر اساس آرمان های خود تلاش کرده و موظف اند در جامعه تحقق حداکثری اسلام را داشته باشند.

 

وی ادامه داد: انسان ها در نظام اسلامی یکّه و تنها فارغ از مسوولیت نیستند و بر همین اساس باید در سرنوشت اجتماعی خود دخیل باشند، در اسلام وارد شده است اگر حاکمان جائر بودند مردم باید برای تحقق اسلام حداکثری تلاش و قیام کنند.

 

عضو پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: این نکته بدان معناست که در نظام اسلامی باید افراد، نه تک تک، بلکه فضای عمومی مردم، به سمتی بروند که بتوانند آرمان های جامعه اسلامی را تحقق بخشند و این امر جز به واسطه حضور توده مردم میسر نمی شود.

 

وی با یادآوری این که مبانی دینی و تاریخ و سیره پیامبر (ص) نشان می دهد آن حضرت (ص) وقتی برای دفاع عازم میدان می شدند، پیش از آن مردم را دعوت به دفاع می کردند و بنای حاکمیت بر دوش مردم استوار می شد، ابراز کرد: امام خمینی (ره) هم وقتی انقلاب شد، این فضای تحقق انقلاب را بر دوش توده مردم گذاشتند که این توده مردم به تعبیری بسیج مردمی یعنی فراخوان عموم مردم برای دعوت به آرمان های مهم و اساسی، فارغ از آن که سازمانی باشد یا سازمانی نباشد.

 

حجت الاسلام ایزدهی با بیان این که پس از محقق شدن انقلاب، مبنای امام (ره) آن بود مردمی که انقلاب را به سرانجام رساندند، همین افراد علت مُبقیه نظام شوند، اذعان کرد: بنابراین، وقتی جنگ تحمیلی آغاز شد، امام (ره) توده مردم یعنی بسیج را فراخواندند و آن ها را به وظیفه خود آگاهی داده و آن ها نیز در قالب بسیج به مبارزه با دشمن پرداختند تا بقای اسلام و نظام تضمین شود.

 

وی با اشاره به این که این حکایت پس از جنگ تحمیلی نیز ادامه یافت، گفت: به دلیل آن که بسیج به مثابه یک نهاد و گروه و جنگ نیست بلکه به مثابه یک فرهنگ است و باید باری استحکام نظام اسلامی تلاش کند؛ سپس این سازمان بُعد فرهنگی و علمی نیز پیدا کرد و عملا کارکردهای خود را دریافت و انجام داد و ما در تاریخ سابقه اینچنینی نداریم که توده ای از مردم بر اساس باور خود فارغ از نظامی که حقوق پرداخت کند، کار کنند اگر چه ما در طول تاریخ بحث احزاب در مجامع مختلف را داریم که البته آن ها آرمان های حزبی را مد نظر قرار داده و برای سردمداران خود تلاش و تبلیغ انجام می داده و اهداف آن را در نظر می گرفتند که این مساله با بسیج مردمی قابل قیاس نیست.

 

مدیر گروه سیاست پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اضافه کرد: یا در انقلاب هایی همچون فرانسه و روسیه باز هم توده مردم این همراهی را داشتند و عملا انقلابی را انجام دادند اما آن چه که بسیج مردمی اسلامی را متمایز از توده های مردمی دیگر مکاتب می کند، آن است که این افراد در فرهنگ اسلامی تابع باورهای عمیق دینی، مذهبی و اجتماعی هستند که این مساله در میان احزاب یا حتی انقلاب های مطرح جهان نیست.

 

وی در ادامه تاکید کرد: در عمده انقلاب های جهان، توده های مردم تنها عامل و علت محدثه هستند نه عامل بقا یعنی پس از آن که انقلاب کردند و آن را به ثمر رساندند، کنار گذاشته می شوند بر خلاف انقلاب اسلامی که توده مردم هم عامل محدثه بودند و هم بقا؛ اما در نظام های غربی و شرقی همچون فرانسه و روسیه مشاهده می کنیم توده مردم پس از انقلاب کنار گذاشته شده و عملا کارکردی ندارند و شاید به همین علت است که ماهیت انقلابی از دست می رود یا آن مبانی که مردم را به معنای واقعی به کار گرفته شود، باور نشده و به مثابه ابزار آن هم به طور خاص برای هدف محدود و زمان محدود به کار گرفته می شوند.

 

حجت الاسلام ایزدهی در پااین خاطرنشان کرد: بنابراین، شاید نتوان نیروی بسیج مردمی کشور ما را با نیروهای دیگر کشورها به لحاظ باور و مبانی و کارکرد و عامل علت و بقا مقایسه کرد و عملا نمی توان این رویکرد را در جای دیگری از جهان مشاهده کرد.

 

بسیج حزب الله است نه توده ای حزبی و صنفی

بر اساس این گزارش، حجت‌الاسلام سیدرضا اکرمی، رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری نیز در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به ماهیت بسیج و کارکردهای آن اظهار کرد: بسیج در سال 58 تشکیل شد یعنی پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال نخستین آن و پیش از جنگ تحمیلی و به عنوان یک نهاد و سازمان در جمهوری اسلامی ایران رسمیت پیدا کرد.

 

وی ادامه داد: در آن هنگام صحبت از آن بود که جمعیتی بیست میلیونی به عنوان بسیج تشکیل شود تا همه بدانند مردم ایران آمادگی همه جانبه در دفاع از انقلاب و فداکاری در ابعاد گوناگون را دارند.

 

عضو شورای مرکزی جامعیت روحانیت مبارز تاکید کرد: خوشبختانه بسیج در طول هشت سال دفاع مقدس یا وقوع حوادثی همچون سیل و زلزله نشان داد که شاخه ای از ریشه انقلاب است و از آن دفاع می کند.

 

وی تصریح کرد: نکته مهم آن است که بسیجی از مردم است و بین مردم و برای مردم بنابراین در عین حال که بسیج صنفی و حزبی نیست، اما حزب الله است و نگاه می کند به ولایت فقیه و انقلاب اسلامی و نظام جمهوری و کشور ایران و هر زمان و مکانی که احساس وظیفه شد، پیش می آید و انجام وظیفه می کند.

 

حجت الاسلام اکرمی با تاکید بر این که بسیجی ها باید شرکت بیشتری در مراسم مذهبی داشته باشند، یادآور شد: این قشر باید تغذیه فرهنگی و اخلاقی شده تا ضمن آن که سلاح به دست دارند، با منطق و قدرت در صحنه های مختلف فرهنگی، جنگ نرم، تهاجم فرهنگی و مسائل اجتماعی وارد شوند و بتوانند دفاع منطقی و استدلالی از اسلام داشته باشند.

 

 

 

کد خبر 503613

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha