تمدن‌سازی بر مبنای تربیت دینی باشد

خبرگزاری شبستان: حجت‌الاسلام رییسی با اشاره به اینکه دولت و حاکمیت اسلامی مبتنی بر تربیت است، گفت: تمدن‌سازی نوین اسلامی باید بر پایه تربیت دینی استوار باشد.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام سیدابراهیم رییسی، دادستان کل کشور امروز در مراسم دومین رونمایی از اسناد پژوهشی مرتبط با نخستین نقشه راه تولید الگوی اسلامی ایران پیشرفت که امروز چهارشنبه 4 آذر 94 در مدرسه علمیه مروی تهران برگزار شد، گفت: با مراجعه به آیات و روایات مشخص می شود نصوص دینی به چند دسته تقسیم می شود؛ بیان‌کننده احکام؛ تبیین‌کننده احکام شریعت؛ تبیین‌کننده مقاصد و اهداف شریعت. هیچگونه پیشرفتی در جامعه اسلامی بدون توجه به مقاصد و اهداف شریعت ممکن نیست.

 

وی با بیان اینکه آیات قرآن  «وَ اللَّهُ يَدْعُوا إِلي‏ دارِ السَّلامِ » (یونس: 25) راه‌یابی جامعه به دارالسلام را از طریق سلامت فردی و شکل‌دهی جامعه سالم ممکن دانسته است، خاطرنشان کرد: تربیت سنگ زیربنای مدینه فاضله و آرمان شهر اسلامی است و جامعه سالم بر پایه معنویت، اخلاق، عدالت و عقلانیت استوار است.

 

استاد حوزه علمیه با اشاره به اینکه ما از تجربیات، دست ساخته‌ها و اختراعات بشری مانند موبایل برای پیشرفت استفاده می کنیم، افزود: تجربیات بشری نسخه پیشرفت نیست بلکه محوریت تمام شئون جامعه در مسیر پیشرفت، فقه است البته فقه به معنای احکام مدنظر نیست بلکه سه دسته فقه اکبر، اوسط و اصغر ملاک است. در واقع فقه اجتهادی می تواند جوابگوی تمام نیازهای جامعه باشد.

 

وی گفت: دولت و حاکمیت اسلامی مبتنی بر تربیت است به طوری که خود جامعه به سمت عدالت، اخلاق، معنویت و عقلانیت حرکت می کند، بنابراین اساس و مبنای توسعه باید اخلاق، الهیات و تربیت دینی باشد.

 

حجت الاسلام رییسی اجتهاد را تمدن‌ساز خواند و گفت: تمدن و مدنیت آینده مبتنی بر اجتهاد است البته اولا نیاز کار بسیار به ویژه در زمینه موضوع‌شناسی دارد، ثانیا باید ابواب فقه گسترش یابد و ثالثا کار فقهی و اجتهادی درباره تربیت و اخلاق صورت گیرد.

 

وی با اشاره به کلام رسول الله "انی بعثت لاتمّم مکارم الاخلاق" خاطرنشان کرد: اگر اخلاق محور تمدن‌سازی و اداره جامعه باشد، انسان ها در خلوت نیز مانند جلوت مرتکب خلاف نمی شوند از این رو خودکنترلی را کارآمدترین نظام مدیریتی دانسته اند که لازمه آن اخلاق است.

 

دادستان کل کشور در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه تاکید نظام بر تهیه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت برای اداره صحیح جامعه است، افزود: در چنین الگویی به درستی تبیین می شود که چرا انتخابات ما با سایر انتخابات فرق می کند، انتخابات ایران از نظر شکلی تفاوتی با سایر انتخابات ندارد اما از نظر متنی و هویتی یک تفاوت اساسی دارد؛ تکلیف مداری یعنی انسان مکلف است با معرفت رأی بدهد نه اینکه بر اساس احساس یا تحت تاثیر دیگران رای بدهد ضمنا مبتنی بر این تکلیف مداری قالب انتخابات تعریف می شود.

 

وی ادامه داد: در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت سایر شئون و ساختارهای جامعه مانند دادرسی و قضاوت نیز تعریف و بازنگری جدید می شود.

 

حجت الاسلام رییسی خاطرنشان کرد: باید توسعه مبتنی بر اخلاق موفق شود و جامعه بتواند مدنیتی بومی شده، شکل دهد. هر جا نظریات مبتنی بر دین بود، موفق شدیم و هر جا نظریات و ساختارها مبتنی بر دیدگاه های شرق و غرب شکل گرفت، شکست خوردیم.

 

وی با بیان اینکه اگر حاکمیت هدایتگر به تمام خوبی ها شد سیاست داخلی و خارجی، خانواده، فرهنگ و سایر شئون فردی و اجتماعی اصلاح می شود، گفت: در تمدن و حاکمیت اسلامی هیچ شکافی میان ساختارها و نهادهای جامعه وجود نخواهد داشت. وقتی قوانین مجلس، سیاست بین الملل، سیاست داخلی، روابط خانوادگی، داد و ستد و بازار مبتنی بر تربیت دینی بود آنگاه جامعه به سمت انسان‌سازی پیش می رود همچنان که امیرالمومنین علی (ع) در نهج البلاغه شعار انسان سازی دین را مطرح کردند.

 

حجت الاسلام رییسی در پایان خاطرنشان کرد: با پیروزی انقلاب اسلامی توقع از حوزه های علمیه بسیار بیشتر از گذشته شده است بنابراین حوزه ها، اساتید و طلاب باید فعالیت های بیشتری مبتنی بر نگاه اجتهادی داشته باشند.

 

 

کد خبر 503564

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha