خبرگزاری شبستان- گیلان، نمایشگاه کتاب گیلان که امسال یازدهمین دوره آن به عنوان بزرگترین رویداد فرهنگی در محل دائمی نمایشگاه استان برگزار شد با استقبال خوب علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی روبرو بود.
گرچه هنوز تا رسیدن به آنچه که افتخار گیلان و گیلانی است فاصله زیاد است اما همین میزان که هرساله استقبال از این نمایشگاه بالا و بالاتر می رود شاید روزنهای باشد برای اینکه بتوانیم در آینده نه چندان دور شاهد حضور بیشتر مردم و علاقه مندان به کتاب باشیم.
در اینگونه نمایشگاهها که ناشران سعی در ارائه تازهترین آثار خود دارند، تلاش میشود تا مخاطبین هم مجالی بیابند و در محدوده زمانی و مکانی مشخصی برای آن چه که می پسندند یعنی کتاب، غذای روح به نمایشگاه بیایند و در حد بضاعت خرید کنند.
امسال نمایشگاه کتاب در یک حرکت فرهنگی دیگر میزبان فرهیختگانی بود که اگر چه در بخش جنبی، اما در یک حرکت اصلی ترویج و تشویق مردم به مطالعه و آگاهی را نشان دادند. شرایطی خاص که از لحاظ بازدید کنندگان همیشگی و کتاب دوستانی که سال ها مشتری این رویداد بودند، تازگی داشت.
یازدهمین نمایشگاه کتاب گیلان که از 25 آبانماه لغایت اول آذر به همت موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران و با حمایت معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد، ٣٤٥ ناشر را از سراسر کشور در ٢٠٨ غرفه با ٣٤ هزار عنوان کتاب در موضوعهای مختلف پذیرا بود.
فروش دو میلیارد و 200 میلیون تومانی در نمایشگاه کتاب گیلان
دکتر فیروز فاضلی، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان با بیان تا پایان روز نمایشگاه(1 آذر) ۱۳۵ هزار نفر از یازدهیمن نمایشگاه کتاب گیلان بازدید کردند، گفت: مجموع فروش کتابها دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان بوده است که 500 میلیون تومان از آن بن کارت الکترونیکی می باشد.
وی میزان فروش کتاب امسال را نسبت به سال گذشته با پنج میلیارد ریال افزایش و تعداد بازدید کنندگان را نسبت به نمایشگاه پیشین بیش از 13 هزار نفر افزایش عنوان کرد.
هر بخشی که بخواهد پایدار بماند باید به فرهنگ و هنر توجه کند
محمدعلی نجفی، استاندار گیلان، نیزکه در آخرین روز برپایی نمایشگاه از کتاب ها دیدن کرد، گفت: هفته کتاب فرصت مغتنمی است تا به مشکلات ناشران، اهل قلم و هنرمندان پرداخته شود.
وی اظهار کرد: گیلان بستری چند هزار ساله در بخش فرهنگ دارد و هر بخشی که بخواهد پایدار بماند باید به فرهنگ و هنر توجه کند.
وی با بیان اینکه مشکلاتی که در برگزاری نمایشگاهها داریم و هنوز محقق نشده است، گفت: امیدواریم تا در آینده بتوانیم نمایشگاه دائمی و مناسبی که در شأن این استان باشد، را ایجاد کنیم.
وی دنبال کردن فرهنگ غنی و ارایه ایدههای نو کشورمان را به دنیا لازم دانست و افزود: این فرهنگ غنی میتواند از طریق کتاب، هنر و نیز مجموعههای فرهنگی کشور در چنین نمایشگاهها و مکانهایی تجلی پیدا کند.
کتاب با وجود فضای مجازی قریب مانده است
غلامعلی جعفرزاده، نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی نیز در جریان بازدید از یازدهمین نمایشگاه بزرگ کتاب گیلان اظهار کرد: کتاب با وجود رایانه و گوشیهای همراه و فضای مجازی ایجاد شده در یک غربت قرار می گیرد که برپایی چنین نمایشگاه هایی می تواند از غربت کتاب جلوگیری کند.
وی در ادامه گفت: من از این حیث که جوانان اهل کتاب نیستند و کتابخوانی رایج نیست غصه می خورم و امیدوارم کتاب جایگاه خود را در بین جوانان پیدا کند.
فرهنگ کتابخوانی باید از مدارس نهادینه شود
جبار کوچکی نژاد، نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی نیز با حضور در این نمایشگاه گفت: بخشی از عدم مطالعه به خاطر منابع مالی است.
وی با بیان اینکه فروش کتابها بیشتر در حوزه کمک آموزشی است، بیان کرد: باید تلاش کنیم تعادل برقرار شده و کتابهای غیردرسی هم مورد اقبال قرار بگیرد.
وی با اشاره به اینکه کتابخوانی باید یک فرهنگ شود، افزود: متاسفانه هنوز نتوانستیم در آموزش و پرورش این امر را نهادینه کنیم.
کتابها بوستانهای دانشمندان هستند
حجت الاسلام جمال یاری، مدیرکل تبلیغات اسلامی گیلان، نیز بیان کرد: محصولات فرهنگی مناسب، انتشارات متعدد، تنوع در کتابها برای سنین مختلف از جمله ویژگی خوب این نمایشگاه بود.
وی با تاکید به اهمیت کتابخوانی به حدیثی از حضرت امیرالمومنین («الکتب بساتین العلماء» کتابها بوستانهای دانشمندان هستند) اشاره و اذعان کرد: از نمایشگاه های کتاب هم انتظاری کمتر از این نمی رود.
بدنبال فضای کیفی تر برای اینگونه نمایشگاه هستیم
محمدعلی ثابت قدم، شهردار کلانشهر رشت نیز در بازدید خود از این نمایشگاه اظهار کرد: باید از لحاظ فضای کیفی شاهد فضای بهتری برای اینگونه نمایشگاه ها باشیم.
وی ابراز امیدواری کرد: با مساعدت و کمک استاندار و مشارکت بخش خصوصی بتوانیم در سال آینده در محلی نزدیک به همین نمایشگاه، جایگاه بهتر و مناسبتری را جهت برگزاری نمایشگاه عرضه کنیم.
علاوه بر حضور مدیران استانی و شهرستانی در این نمایشگاه، امسال اتفاق خجسته ای در بخش برنامه های جانبی نمایشگاه رخ داد که آنهم دعوت و حضور تعدادی از نویسندگان و شاعران برجسته کشوری بود.
اکبر اکسیر، شاعر طنز پرداز کشور در نمایشگاه کتاب گیلان
وی با بیان اینکه نمایشگاه های کتاب بوی شاعر، نویسنده، اصحاب عشق و معرفت را می دهد، گفت: نمایشگاه کتاب، در واقع جشن کتاب به عشق، عاطفه و هر چه بوی سربی کتاب های درسی ما را می دهد، است.
وی با بیان اینکه مردم ما درخت را بیشتر از کتاب دوست دارند، افزود: طنز عنصر حقیقت یاب است.
اکسیر در ادامه با لبخند به اینکه آنقدر کتاب، نقد و معرفی کرده و سفارش خواندن کتاب را به اطرافیانم دادم که دیگر وقتی نشد خودم کتاب بخوانم، گفت: مدتی است به خاطر معضل کتاب سازی پیشنهاد می دهم که کتاب نخوانید چرا که از نظر من کتاب سازی همان کتاب سوزی است.
وی در ادامه بیان کرد: این روزها با ورود گوشیهای لمسی و تکنولوژیهای روز همگی بدون توجه به مطالب، سریع از روی یک موضوع می گذرند، با این حال باید از فعل خواندن بگذریم و به فعل دیدن برسیم.
رضا امیرخانی، نویسنده معاصر کشورمان در یازدهمین نمایشگاه کتاب گیلان
وی باتاکید بر اینکه زبان فارسی در خطر است، گفت: نویسنده پاسدار زبان است و باید در حفظ آن بکوشد.
امیرخانی با بیان اینکه نگاه خوب نویسنده بسیاری از حرفها را از دیگران به عاریه می گیرد، افزود: وقتی کتابی را نوشتم دیگر به دنبال تغییر آن نیستم چرا که آن پروژه در ذهنم بسته شده است.
وی در ادامه استفاده از جدا نویسی(جدا نوشتن جملههای مرکب) را در کتابهایش عمدی عنوان کرد و گفت: دلیل محکمی برای جدا نویسی دارم چرا که ما داریم قدرت لغت سازی با زبان خود را از دست میدهیم از این رو لغت سازی ما دچار مشکل شده است.
امیرخانی بیان کرد: جدا نویسی به ساخت لغت در زبان فارسی کمک کرده و کمک میکند برخی بندها و کلمات مهجورمان را بهتر بشناسیم.
سردار گلعلی بابایی، نویسنده آثار دفاع مقدس در نمایشگاه کتاب گیلان
وی با بیان اینکه تنها چیزی که میماند تاریخی است که نوشته میشود، گفت: وظیفه کتاب تبلیغ است.
وی افزود: از خاطرات و تجریبات شفاهی رزمندگان باید استفاده شود و در استان گیلان هم باید چنین کارهایی انجام شود.
سردار بابایی با تاکید بر اینکه موانع را نباید جدی گرفت، افزود: برای نوشتن خاطرات جنگ و دوران دفاع مقدس، نبود منابع، فراموشی راویان دفاع مقدس، تبادل اطلاعات افراد با هم و... از جمله مشکلاتی است که برای نوشتنش درگیر هستیم.
وی همکاری و سماجت کسانی که میخواهند در حوزه دفاع مقدس بنویسد را بسیار مهم دانست و گفت: باید در انجام این کار ناامید نشد و با تکاپوی بیشتر و یافتن سند خیلی از گرهها را گشود.
سردار بابایی تصریح کرد: مسئولین فرهنگی هر استان باید پای نویسندهها و هنرمندان را به عنوان یک پروژه در این عرصه باز کنند تا بتوانند شهدای آن شهر و استان را معرفی کنند.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه من معتقد به تخفیف بالای کتاب هستم و با هدیه دادن کتاب موافق نیستم، اظهار کرد: به نظرم کتابی که بدون هیچ هزینهای به دست کسی برسد گوشه کتابخانه میماند و خوانده نمیشود اما وقتی حتی یک مقدار پول کم برای خرید کتاب داده باشیم آنرا می خوانیم.
بیوک ملکی، شاعر برجسته و مطرح کشور در نمایشگاه کتاب گیلان
وی با ابراز خرسندی از اینکه در جمع کودکان ونوجوانانی هستم که در فرهنگ تحت اشغال شبکههای مجازی، در کتابخانههای کانون نفس می کشند، گفت: دسترسی آسان به کتاب، نشریات و دوستانی که به نیازهای ادبی کودکان و نوجوانان پاسخ میدهند از شرایط مطلوب نسل حاضر است.
ملکی با بیان اینکه کتاب برای مخاطب نوجوان کم نیست، تصریح کرد: فراوانی کتابهای سطحی موجب شده که نوجوان نتواند کتابهای مناسب را به درستی تشخیص دهد و استفاده از کتابهای مناسب اگرچه برای مخاطب بزرگ سال نوشته شده باشد، میتواند در ارتقای سطح قابلیتهای نوجوانان موثر واقع شود.
برگزاری نشست تخصصی «بررسی تعزیه گیلکی» در حاشیه یازدهمین نمایشگاه کتاب گیلان
این نشست تخصصی با حضور عزت الله صمصام، پژوهشگر و محقق گیلانی در راستای بررسی چگونگی و روند احیای تعزیه گیلکی برگزار شد.
استاد صمصام با تأکید بر توجهی که باید به هنرمندان تعریه استان شود، اظهار کرد: تعزیه در خاندان من ریشه تاریخی دارد و ۲۲ پشت من تعزیه خوان بوده است.
این پژوهشگر و محقق گیلانی بیان کرد: کارهای پژوهشی من بعد از ٤٠ سال به پنج جلد میرسد که هنور به صورت کتاب در نیامده است.
که در پایان این نشست مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان از چاپ کتاب پژوهش تعزیه استاد صمصام توسط این اداره کل در آیندهای نزدیک خبر داد.
گفتنی است، در مدت یک هفته از برپایی نمایشگاه، برنامه های دیگری از جمله نشست های تخصصی و آسیب شناسی در حوزه های فرهنگ، خانه و خانواده، عفاف و حجاب، دفاع مقدس، فرق و مذاهب، کارآفرینی و شیوه های نوین مطالعه، جلسات شعرخوانی، رونمایی و نقد کتاب، مسابقات نقاشی و کاردستی، کارگاه خاطره نویسی و... با حضور اساتید برجسته کشوری و استان در غرفه برنامه های جنبی نمایشگاه برگزار شد.
با امید به روزی که در دستان هر شهروند کتابی باشد ارزشمند، برای فایده بخشی به خویش و جامعه ای که در آن بی شک نسل هایی باید تربیت شوند که توسعه و بالندگی را به همراه بیاورند.
گزارش از نوشین کریمی
نظر شما