خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: نشست تهران فرصت پوتین برای تشکیل ائتلاف بین المللی علیه داعش، ایران به لطف تحریمهای غرب توسعه یافتهترین کشور جهان اسلام، ماموریت پنتاگون در زمینه جاسوسی از ایران در خلیج فارس از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. ادامه اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
ایران به لطف تحریمهای غرب توسعه یافتهترین کشور جهان اسلام است
«ویدم وچزروف» رئیس شرکت سرمایه گذاری روس نانو روسیه در مصاحبه با پایگاه خبری پراودا گفت که ایران به لطف تحریمهای غرب اکنون توسعه یافته ترین کشور جهان اسلام است.
وی در پاسخ به همکاری روسیه و ایران در زمینه صنایع «های تک» گفت: این دقیقا همان حوزهای است که تهران و مسکو میتوانند با هم همکاری کنند.
وی افزود: ایران و روسیه وقتی بحث نفت پیش میآید رقیب هستند اما این درباره دیگر کشورها نیز صدق میکند. ایران کشور جذابی است چرا که دارای تکنولوژی توسعه یافته است. توسعه یافته ترین کشور در جهان اسلام.
وی اضافه کرد؛ در کشورهای دیگر جهان نیز صنایع پیشرفته دیده میشود اما این تکنولوژی را با کمک دیگران بدست آوردهاند اما ایران همه چیز را خودش به تنهایی کسب کرده است. در بسیاری از حوزهها ایران بازیگر اصلی است. در صنایع پتروشیمی ایران تکنولوژی پیشرفتهای دارد و این تنها تکنولوژی صنایع پتروشیمی در جهان است که کاملا مستقل است.
وی تاکید کرد که روسیه در زمان تحریم ایران فرصت بی نظیری در اختیار داشت اما اکنون رقبای آمریکایی و اروپایی نیز هستند.
وی افزود: من شخصا تحولات ایران و آنچه که در ایران رخ میدهد را دنبال میکنم. متاسفانه ما در روسیه افراد کمی داریم که مختصات و ساختار ایران را بشناسند و اینکه چگونه بتوانند با افراد در داخل ایران ارتباط برقرار کنند. ما باید این شرایط را فراهم کنیم.
چندی پیش یک هیات از شرکت روس نانو به ایران سفر کرد و ضمن بازدید از هشتمین نمایشگاه فناوری نانو در تهران با مقامات ایران در این حوزه نیز دیدار و گفتگو کرد.
ماموریت پنتاگون در زمینه جاسوسی از ایران در خلیج فارس
وبگاه آمریکایی «وار ایز بورینگ» اخیرا در گزارشی با اشاره به جاسوسیهای نیروهای هوایی و دریایی آمریکا در خلیج فارس از ایران در سالهای گذشته نوشت: پنتاگون در نزدیکی سواحل خلیج فارس و در امتداد خطی موسوم به «خط سیاه» از ایران به طور مخفیانه جاسوسی میکرده است. هرچند که دو کشور ایران و آمریکا اجرای توافق تاریخی هستهای را آغاز کردهاند اما پنتاگون احتمالا پایش دائمی از جمهوری اسلامی ایران را حفظ خواهد کرد.
وبگاه یاد شده نوشت: بر اساس گزارش سالیانه واحد تجسس و اطلاعات نیرویی هوایی آمریکا، نیروی هوایی این کشور در سال 2013 حداقل یک ماموریت تجسسی را در آبهای بینالمللی نزدیک سواحل جنوب ایران انجام داد. هرچند که اعمال ممیزی(سانسور) موجب شده بخش اعظم مفاد این عملیات در ارتباط با ایران کامل برملا نشود اما جزییاتی از این عملیات که نام مخفف «ای اس آر» (ISR) داشته، مشخص شده است. (ISR) نام مخفف ویژه عملیات تجسسی جاسوسی معمول پنتاگون است و در مورد ایران این عملیات در آبهای بینالمللی و در اطراف تب بزرگ و جزیره ابوموسی به طور ماهرانهای اتفاق افتاد. هرچند که ابعاد کامل و نوع عملیات جاسوسی آشکار نیست اما این عملیات بیشک مختص برنامه هستهای و موشکی ایران بود.
این گزارش حاکیست، واشنگتن دست کم بیش از یک دهه به طور مرتب مشغول رصد امیال هستهای ایران بوده زیرا بسیاری از مقامهای آمریکایی بر این باور بوده و هستند که ایران به طور مخفیانه در حال توسعه زرادخانه هستهای خود بوده است.
وبگاه وار ایز بورینگ نوشت: واشنگتن و متحدانش اخیرا نیز ایران را به خاطر پرتاب موشک جدید «عماد» که در ماه اکتبر شلیک شد، متهم به نقض توافق هستهای نمودند. اینک پنتاگون با نگرانی از برنامههای موشکی ایران با کمک جامعه اطلاعاتی خود به جاسوسی از این کشور مبادرت دارد و همانطور که پهپادها در ماموریت سال 2013 نیروی هوایی آمریکا در جاسوسی علیه ایران نقش داشتند، پنتاگون اینک نیز با کمک پهپادهای جاسوسی از ایران اطلاعات جمع آوری میکند.
وبگاه یاد شده با اشاره به سوابق عملیات جاسوسی آمریکا از ایران منجمله پهپاد «آر کیو 170» و فرو نشاندن آن از سوی ایران، برخورد «سوخو 25» ایران با یک پهپاد دیگر آمریکایی در خلیج فارس در یکم نوامبر سال 2012 که پنتاگون در آن ماجرا مجبور به اعتراف به جاسوسی شد، برخورد 4 ماه بعد یک جنگنده «فانتوم اف 4» ایران با یک پهپاد نفوذی دیگر آمریکا در فضای بینالمللی خلیج فارس که متعاقب آن چند «اف 22 » آمریکا وارد صحنه شده و به فانتومهای ایران نسبت به رعایت فاصله هشدار دادند و نیز دیگر جاسوسی آمریکا از ایران به سال 2011 اشاره کرده که در آن یکی از هواپیماهای «کبرا بال» یا « RC-135» با پرواز از پایگاه هوایی العدید در قطر به جمع آوری اطلاعات از ایران پرداخت.
وبگاه وار از بورینگ در ادامه با اشاره به مشارکت نیروی دریایی آمریکا با نیروی هوایی این کشور در عملیات جاسوسی نوشت: نیروی هوایی آمریکا و نیروی دریایی این کشور با مشارکت با هم عملیات جاسوسی دریایی اجرا میکنند. مرکز حمل و نقل دریایی آمریکا موسوم به «Military Sealift Command» 2 کشتی جاسوسی به نام «USNS Invincible» و «USNS Howard O. Lorenzen» و با نام مستعار «گری استار» و «کبرا کینگ» مجهز به باندهای راداری اس و باند ایکس دارد که میتوانند پرواز موشکها و حتی حرکت ماهواره را در فضا رصد کنند. کشتی آمریکایی گری استار در سال 2012 در خاورمیانه مستقر و در همان سال در خلیج فارس رویت شد که بیشتر ماموریتش متمرکز بر رصد موشکهای ایران بود.
در ادامه این گزارش آمده است: البته رادارها، دوربینها و دیگر تجهیزات آمریکا قادر به رخنه به شبکههای زیر زمینی تاسیسات نظامی ایران نیستند و این کشور تاسیسات حساس خود را برای پنهان نگه داشتن از چشمان دشمن و سلاحهای قدرتمند در اعماق زمین نگه میدارد به طوریکه رسانههای ایران در اکتبر سال جاری تاسیسات زیر زمینی موشکی سپاه پاسداران را به نمایش گذاشتند. گفته میشود ایران دارای 3 نوع تاسیسات اینچنینی است.
وبگاه آمریکایی در خاتمه با اشاره به فعالیت دیگر نهادهای اطلاعاتی آمریکا علیه ایران نوشت: همگام با جامعه اطلاعاتی آمریکا، سازمانهایی چون «آژانس اطلاعات دفاعی» در پی یافتن راهی برای رصد زیر ساختهای زیر زمینی ایران خواهند بود که این امر نقش مهمی را در حصول اطمینان از اجرای تعهدات توافق این کشور با واشنگتن دارد. در همین رابطه باراک اوباما رییس جمهور آمریکا در 14 جولای سال جاری گفت : «این توافق بر اساس اعتماد نیست بلکه بر اساس راستی آزمایی است. اگر ایران تلاش کند از مواد هستهای در تاسیسات مخفی خود استفاده کند، بازرسان قادر خواهند بود به هر مکانی که ظنین هستند، دسترسی داشته باشند.» اما بهرحال پنتاگون جاسوسی از ایرانیان در امتداد خط سیاه و حتی حتی مکانهای دیگر را تداوم خواهد بخشید.
موگرینی: یکی از تعهدات مهم برجام، مدرنسازی رآکتور اراک بوده است
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بیانیهای درباره سند بازطراحی رآکتور اراک بین ایران و گروه 1+5 منتشر کرد.
روز پنجشنبه 28 آبان ماه بود که اعلام شد فرآیند امضای سند بازطراحی راکتور اراک تکمیل و این سند به امضای وزرای خارجه ایران، 1+5 و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا رسید (برای دریافت متن سند اینجا را کلیک کنید).
فدریکا موگرینی در بیانیهای اعلام کرد: «یکی از تعهدات مهم حاصل شده بین E3/EU+3(گروه ۵+۱) و ایران بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک، مدرنسازی رآکتور تحقیقاتی اراک بوده است. سند رسمی تشریحدهنده تعهدات مشارکتکنندگان در برجام در این پروژه مهم به نتیجه رسید و نهایی شد».
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: «سند امضا شده توسط وزرای خارجه E3+3، ایران و من، نمایانگر یک مرحله برجسته دیگر در راه اجرای کامل برنامه جامع اقدام مشترک است».
وی ادامه داد: «بر اساس ظرفیت خودم به عنوان هماهنگکننده کمیسیون مشترک بر اساس مفاد برنامه جامع اقدام مشترک،من مفتخرم که سند رسمی اراک را منتشر کنم».
در پایان این بیانیه سند پیدیاف و انگلیسی بازطراحی رآکتور اراک آورده شده است.
بزرگترین امید غرب بروز اختلاف در اتحاد تهران و مسکو است
روزنامه انگلیسی «فایننشل تایمز» در گزارشی نوشت: نگاه غرب به بروز اختلاف بین اتحاد ایران و روسیه در امور سوریه است. یکی از مهمترین سئوالهای بیپاسخ در جستجو برای پایان بخشیدن به نبرد خونین در سوریه میزان دوام اتحاد بین مسکو و تهران است.
بر اساس این گزارش، چشم انداز قابل توجه عملیات هماهنگ ایران و روسیه در سوریه خط بطلانی بر یک قرن سوظن و بد گمانی بین آنها شده است. انتظار میرود موضوع سوریه در دستور کار سفر فردا (دوشنبه) «ولادیمیر پوتین» به تهران باشد.
«کریستوفر هیل» کارشناس اندیشکده انگلیسی «چتم هاوس» در این باره گفت: «ایران و روسیه در ظاهر دوست اما در واقع رقیب یکدیگرند. هرچند روابط این دو بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق گرم شده اما به نظر میرسد در اهداف بلند مدت با هم اختلاف دارند.»
در ادامه این گزارش با اشاره به تفاوت نگاه ایران و روسیه در امور سوریه منجمله اینکه اهداف اصلی ایران در جنوب سوریه و حفظ مسیر ارتباط با نیروهای مقاومت حزبالله لبنان است اما روسیه در نقطه مقابل اهدافی سیاسی ژئو پلتیکی در سر دارد و دورخیز به سوی ساحل غربی این کشور یعنی پایگاه دریایی طرطوس که از آنجا حملات هوایی علیه مخالفان حکومت اسد انجام میدهد را کرده است، نوشت: بزرگترین امیدواری مقامهای غربی شکست در اتحاد آنها و ایجاد اختلاف در مورد دیدگاه این دو کشور درباره «بشار اسد» رییس جمهور سوریه است.
این روزنامه انگلیسی در خاتمه نوشت: روسیه البته تاکنون به شدت بروز اختلاف با ایران در این زمینه را رد کرده است به طوریکه «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه هفته گذشته بارها تاکید کرد که مواضع مسکو در قبال اسد تغییری نکرده و به غرب درباره کناره گیری اسد از قدرت به عنوان یک پیش شرط برای گذار سیاسی در سوریه هشدار داد.
روزنامه آمریکایی «والاستریت ژورنال» نیز اخیرا در گزارشی با این مضمون به نقل از آنچه که این روزنامه دیپلماتهایی خواند که برای پایان بحران طولانی سوریه تلاش میکنند، تصریح کرد: واشنگتن و متحدان عرب آن در منطقه در تلاشند روسیه را از ائتلاف با ایران که به بقای دولت بشار اسد کمک کرده است، خارج کنند.
این تلاشها که با دیدارهای سران عرب منطقه با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه همراه بوده، در نظر دارد روسیه را قانع کند تا مدت باقی ماندن بشار اسد در قدرت، محدود باشد.
این روزنامه همچنین مدعی شد که اگر روسیه بخواهد به موضع ایران مبنی بر بقای اسد در قدرت ملتزم بماند، در سطح بینالمللی راه حلی برای بحران سوریه به نتیجه نخواهد رسید.
وال استریت ژورنال نوشت: مقامات آمریکایی و اروپایی امروز پنجشنبه با اشاره به اینکه افزایش تنش بین ایران و روسیه بر سر آینده سوریه قابل مشاهده است، این ادعا را مطرح کردهاند که ایران به علت محدودیت منابع، برخی نیروهای خود را در هفتههای اخیر از سوریه خارج کرده است.
این روزنامه افزود: دیپلماتهای ارشد همچنین مدعی هستند، پوتین در دیدارهای اخیر خود با مقامات سعودی، اماراتی و اسرائیلی وعده داده است که در هر راه حل مبتنی بر گفتوگو درباره بحران سوریه، نفوذ ایران در سوریه کم خواهد شد.
مهر:
پوتین در ایران به دنبال چیست
یک رسانه آلمانی در تحلیلی با اشاره به سفر رئیس جمهور روسیه به تهران به بررسی برنامه های«ولادیمیر پوتین» در مدت حضور در ایران پرداخت.
دویچه وله می نویسد: ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه فردا دوشنبه برای شرکت در نشست مجمع کشورهای صادر کننده گاز (جی بی سی اف) به تهران سفر میکند.
به گفته «یوری اوشاکف» یکی از مشاوران پوتین در دیدار رئیس جمهوری روسیه از ایران روابط دو جانبه، مناسبات دو کشور در زمینه انرژی اتمی، نفت و گاز و نیز همکاریهای نظامی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
مشاور پوتین هم مثل مقامات ایرانی اشارهای به رایزنی سران دو کشور بر سر بحران سوریه نکرد. اما کارشناسان مسائل خاورمیانه بر این باورند که بحران سوریه بخشی از مذاکرات بین پوتین با سران جمهوری اسلامی را تشکیل خواهد داد. این کارشناسان میگویند: «در شرایط فعلی هیچ متحدی در منطقه برای روسیه نمیتواند جای ایران را بگیرد. با توجه به مسائل پیشآمده در اوکراین و کریمه و تحریمهای سختی که آمریکا و غرب علیه روسیه اعمال کردهاند، روسیه برای مقابله با غرب در منطقه به خصوص آمریکا، کاملا با ایران هم جبهه شده است. نزدیکی روسیه با ایران در سوریه را باید در این چارچوب دید.»
اختلافات و اشتراکات ایران و روسیه در سوریه
به اعتقاد این کارشناسان، روسیه یک بازی سیاسی را دنبال میکند؛ به سران عربستان قول همکاری برای حل مسئله بشار اسد را میدهد، به نتانیاهو، اطمینان میدهد که نگذارد ایران پایگاهی مانند لبنان در سوریه ایجاد کند، ضمن اینکه با ایران از نزدیک در حال همکاری در جنگ سوریه است.
شاید برای روسیه مبارزه با داعش در اولویت باشد و برای تهران حفظ بشار اسد. اما اولا، ایران به قدری در سوریه و در منطقه برای روسیه به عنوان یک متحد قوی و استراتژیک اهمیت دارد که به این سادگی دست از این اتحاد نخواهد کشید. ثانیا، روسیه با توجه به نفوذی که ایران بواسطه نیروهای دفاع ملی در سوریه دارد در موضعی نیست که بتواند نظرش را به تهران تحمیل کند. ثالثا، جاذبههای اقتصادی ایران در مرحله پسا تحریم، با توجه به وضع اقتصادی نه چندان خوب روسیه، آنقدر بالاست که روسیه به آسانی از آنها چشمپوشی نخواهد کرد. بنابراین می توان گفت روسیه به دنبال تثبیت موقعیت خود به عنوان شریک اقتصادی مهم ایران در آینده است و با ایران بر سر مسئله سوریه هم جبهه باقی خواهد ماند.
ارزیابی مثبت از مذاکراه پوتین با سران ایران
«پترا بکر» از بنیاد علم و سیاست آلمان در برلین که درباره بحران سوریه تحقیق میکند، به دویچه وله میگوید، هرگونه مذاکره برای پیدا کردن یک راه حل برای بحران سوریه، به برون رفت از بنبست کمک خواهد کرد. از این منظر این کارشناس گفتگوی پوتین با سران ایران بر سر مسئله سوریه را مثبت میداند.
کارشناس بنیاد علم و سیاست آلمان در ادامه تاکید میکند: «ما اطلاع دقیقی از جزئیات رایزنی سران دو کشور نداریم. امکان دارد آنها درباره تغییر رژیم سوریه یا پشتیبانی از اسد رایزنی کنند. تا به حال روسیه و ایران برخلاف غرب حاضر نبودند از حمایت بشار اسد دست بکشند. به نظر من احتمال اینکه روسیه و ایران از اسد حمایت کنند و موقعیت بشار اسد را تقویت کنند، بیشتر است».
باشگاه خبرنگاران جوان:
تعهد مشخص 170 کشور از جمله ایران برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای
به نقل از خبرگزاری فرانسه، سازمان ملل اعلام کرد در فاصله یک هفته مانده به برگزاری کنفرانس بین المللی آب و هوا در پاریس، یکصد و هفتاد کشور جهان تعهدات مشخصی برای کاهش انتشار گازهای آلاینده گلخانه ای داده اند.
یکصد و هفتاد کشور جهان به سازمان ملل متحد تعهد داده اند انتشار گازهای گلخانه ای خود را تا سال دو هزار و سی کاهش دهند با این حال کارشناسان بین المللی معتقدند این تعهدات برای مهار روند افزایش گرمای زمین زیر دو درجه سانتیگراد کفایت نخواهد کرد.
اگر همه این تعهدات به اجرا گذاشته شود، کره زمین تا سال دو هزار و صد، سه درجه سانتیگراد نسبت به پیش از دوره انقلاب صنعتی گرمتر خواهد شد اما اگر برای مهار روند گرمایش زمین هیچ اقدامی صورت نگیرد طبق پیشبینیها دمای زمین تا سال دو هزار و صد، چهار تا پنج درجه سانتیگراد افزایش خواهد یافت.
یکصد و هفتاد کشور که نزدیک به نود درصد از گاز آلاینده دی اکسید کربن را در زمین تولید می کنند، طرحهای اقدام و تعهدات خود را در زمینه آب و هوا به سازمان ملل متحد ارائه کرده اند تا در کنفرانسی که قرار است به زودی در پاریس برگزار شود از آنها به عنوان مبنای انعقاد یک پیمان بین المللی درباره آب و هوا استفاده شود. اما کشورهای فقیر و در حال توسعه تعهد کشورهای صنعتی را در این زمینه ناکافی می دانند و سازمانهای غیردولتی نیز بر این عقیده هستند که تعهد کلی کشورها برای مهار روند گرم شدن زمین کفایت نمی کند. کشورهای در حال توسعه میگویند کشورهای توسعه یافته باید سطح تعهدات خود را برای مقابله با گرمایش زمین بالاتر ببرند.
سران یکصد و نود و پنج کشور جهان از سی ام نوامبر در پاریس گرد هم خواهند آمد تا در چارچوب بیست و یکمین کنفرانس بین المللی آب و هوا تحت نظارت سازمان ملل متحد درباره یک توافق نامه جهانی با هدف مهار گرمایش زمین مذاکره کنند. انعقاد یک توافق نامه بلندپروازانه در کنفرانس بین المللی که قرار است اواخر نوامبر در پاریس برگزار شود، یکی از اهدافی است که کشورهای جهان در زمینه مقابله با تغییرات اقلیمی مد نظر قرار داده اند. دانشمندان می گویند اگر برای مهار روند گرم شدن زمین از طریق کاهش انتشار گازهای گلخانه ای تدابیر موثری اتخاذ نشود، دمای هوای کره زمین تا پایان قرن حاضر چهار تا پنج درجه سانتیگراد گرم تر خواهد شد.
کشورهای زیر بیش از نود درصد از انتشار کنونی گازهای گلخانه ای را در کره زمین به خود اختصاص داده اند:
چین
چین که اولین کشور آلاینده جهان محسوب می شود برای اولین بار تعهد کرده است برای انتشار گازهای گلخانه ای خود حداکثر تا سال دو هزار و سی، سقف مشخصی را تعیین کند. چینی ها در سالهای گذشته به رغم فشار کشورهای غربی تاکید می کردند که به علت ملاحظات و اولویتهای خود در زمینه توسعه، حاضر نیستند برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای تعهدات الزام آور بدهند.
چین که اولین مصرف کننده زغال سنگ (آلاینده ترین سوخت و منبع اصلی تولید گازهای گلخانه ای) و در عین حال اولین سرمایه گذار در زمینه انرژی های تجدید پذیر در جهان محسوب می شود، تعهد کرده است تراکم کربن خود را (میزان انتشار گاز دی اکسید کربن) را در سال دو هزار و سی نسبت به سال دو هزار و پنج، بین شصت تا شصت و پنج درصد کاهش دهد.
آمریکا
آمریکا که پس از چین دومین کشور آلاینده جهان به شمار می رود تعهد کرده است میزان انتشار گازهای گلخانه ای خود را تا سال دو هزار و بیست و پنج نسبت به سال دو هزار و پنج، بین بیست شش تا بیست و هشت درصد کاهش دهد. هدفی که آمریکا در زمینه انتشار گازهای گلخانه ای برای خود تعیین کرده کمتر از تعهدات اروپایی ها است با این حال تعهدات کنونی آمریکا نسبت به مشارکت قبلی این کشور در مقابله با گرمایش زمین ملموس تر است.
جنیفر مورگان، مسئول موسسه منابع جهانی اعلام کرد کمترین چیزی که الان می توان گفت این است که آمریکا از این پس با یک طرح معتبر در زمینه کاهش انتشار آلاینده ها در صحنه حضور دارد. وی افزود دولت باراک اوباما اولین دولت در آمریکا است که آشکارا به این معضل حملهور شده است.
اتحادیه اروپا
ده درصد از انتشار جهانی گازهای آلاینده مربوط به اتحادیه اروپا است و اروپا از این نظر پس از چین و آمریکا در جایگاه سوم قرار دارد. اوایل مارس اتحادیه اروپا تعهد کرد میزان انتشار گازهای آلاینده خود را تا سال دو هزار و سی نسبت به سال هزار و نهصد و نود، دست کم چهل درصد کاهش دهد.
بنیاد هولوت اعلام کرد این تعهدات یک نیروی مثبت در عرصه مبارزه با گرمایش زمین ایجاد می کند اما لازم است که این کشورها مشارکت خود را در این مبارزه تقویت کنند. موسسه تحقیقاتی Climate Action Tracker سطح تعهداتی را که کشورها برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای داده اند، متوسط توصیف کرد.
هند
هند نیز به نوبه خود تعهد کرده است میزان تراکم کربن خود را تا سال دو هزار و سی نسبت به سال دو هزار و پنج، دست کم سی و پنج درصد کاهش دهد. هند برای تحقق اهداف خود در این زمینه روی انرژی های تجدید پذیر حساب باز کرده است هر چند هنوز هم نمی تواند وابستگی خود را به زغال سنگ کتمان کند. هند قصد دارد تا سال دو هزار و سی دست کم چهل درصد از نیازهای داخلی خود به برق را از طریق انرژیهای تجدید پذیر تولید کند.
روسیه
روسیه که پنجمین کشور آلاینده جهان محسوب می شود، در نظر دارد تا سال دو هزار و سی میزان انتشار گازهای آلاینده خود را نسبت به سال هزار و نهصد و نود، بین بیست و پنج تا سی درصد کاهش دهد.
ژاپن
ژاپن که ششمین کشور آلاینده جهان است، اعلام کرد تصمیم گرفته است تا سال دو هزار و سی میزان انتشار گازهای گلخانه ای خود را نسبت به سال دو هزار و سیزده ، بیست و شش درصد کاهش دهد. ژاپن برای این کار روی انرژی هسته ای که بهره برداری از آن از زمان وقوع فاجعه فوکوشیما متوقف شده، حساب باز کرده است. ژاپن برای تامین انرژی مورد نیاز خود به طور گسترده از زغال سنگ استفاده می کند به همین علت سازمانهای غیردولتی و موسسات تحقیقاتی طرح ژاپن را برای کاهش انتشار آلاینده ها ناکافی می دانند.
برزیل
برزیل که دو درصد از انتشار جهانی گازهای آلاینده را به خود اختصاص داده، اعلام کرده است که قصد دارد میزان انتشار گازهای گلخانه ای خود را تا سال دو هزار و سی نسبت به سال دو هزار و پنج، دست کم چهل و سه درصد کاهش دهد. برزیل برای این کار تلاش می کند منابع انرژی تجدید پذیر خود را متنوع کند. این طرح با استقبال زیادی در سطح بین المللی روبرو شده است.
ایران
ایران که هشتمین کشور آلاینده جهان محسوب می شود تعهد کرده است تا سال دو هزار و سی میزان انتشار گازهای گلخانه ای خود را چهار درصد کاهش دهد. ایران تاکید کرده است که در صورت دریافت حمایتهای مالی و لغو تحریمهای ناعادلانه ای که بر ضد این کشور اعمال شده است، میزان مشارکت خود را در زمینه مقابله با گرمایش زمین به هشت درصد افزایش خواهد داد.
اندونزی
این کشور اعلام کرده است تلاش خواهد کرد تا سال دو هزار و سی میزان انتشار گازهای گلخانه ای خود را دست کم بیست و نه درصد کاهش دهد اما اگر از حمایتها و کمکهای مالی لازم برخوردار شود، این رقم را به چهل و یک درصد افزایش خواهد داد.
کانادا
دولت محافظه کار کانادا پیش از این تصمیم گرفته بود از پیمان زیست محیطی کیوتو خارج شود اما چندی پیش اعلام کرد میزان انتشار گازهای گلخانه ای خود را تا سال دو هزار و سی نسبت به سال دو هزار و پنج، حدود سی درصد کاهش خواهد داد. تولید گسترده نفت شیست در کانادا آلایندگی بسیاری به همراه دارد و سازمانهای غیردولتی مشارکت این کشور را در مبارزه با گرمایش زمین ناکافی می دانند. دولت لیبرال جدید این کشور تعهد کرده است موضع اوتاوا را در این زمینه مورد تجدید نظر قرار دهد.
دیگر کشورها
بسیاری از کشورهای در حال توسعه تعهدات مشخصی در زمینه کاهش انتشار گازهای گلخانه ای داده اند اما عمل به این تعهدات را به دریافت حمایتهای مالی و فناوریهای لازم منوط کرده اند.
مکزیک اولین کشور نوظهور اقتصادی و گابن اولین کشور آفریقایی بود که در این زمینه تعهد داد.
سازمانهای غیردولتی معتقدند در میان تمام کشورها، تعهداتی که مراکش و اتیوپی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای داده اند، رضایت بخش به نظر می رسد.
عربستان سعودی آخرین عضو گروه بیست بود که طرح خود را در این زمینه در دهم نوامبر ارائه کرد. کویت، نیجریه و ونزوئلا از جمله کشورهای نفت خیز هستند که در این زمینه تعهدی نداده اند.
ایرنا:
نشست تهران فرصت پوتین برای تشکیل ائتلاف بین المللی علیه داعش است
روزنامه ایزوستیا نوشت: «ولادیمیر پوتین» که قرار است فردا (دوشنبه) برای شرکت در سومین نشست سران کشورهای عضو مجمع صادر کنندگان گاز به تهران سفر کند، در مذاکرات خود با سران ایران و دیگر کشورهای حاضر در اجلاس، برای همکاری بین المللی ضد داعش گفت وگو خواهد کرد.
این روزنامه افزوده است: در مذاکرات رئیس جمهوری روسیه در تهران، بحران سوریه نخستین موضوع مهم بین المللی است که مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت و مبارزه با داعش نیز در همین قالب مطرح خواهد شد.
ایزوستیا درباره برنامه ریزی مذاکره پوتین با سران دیگر کشورها در تهران و موضوع مبارزه با داعش نوشته است: پوتین همچنین یک روز پس از نشست تهران با عبدالله دوم پادشاه اردن در شهر سوچی روسیه دیدار خواهد کرد تا در باره بحران سوریه و داعش گفت وگو کند.
ایزوستیا افزوده است: پوتین قرار است روز چهارشنبه نیز در دیدار با «فرانسوا اولاند» رئیس جمهوری فرانسه که به تازگی برای همکاری با روسیه در مبارزه نظامی علیه داعش ابراز آمادگی کرده است، دیدار کند و درباره اقدامات مشترک دو کشور در این زمینه مذاکره کند.
سومین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز دوم آذرماه با حضور سران و رییسان دولت 9 کشور عضو در تهران برگزار می شود.
کشورهای عضو این مجمع 70 درصد ذخایر گازی و 42 درصد تولید گاز جهان را در اختیار دارند.
ایران، روسیه، الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، لیبی، نیجریه، قطر، ترینیداد و توباگو، ونزوئلا، امارات، ١٢عضو اصلی این مجمع جهانی و هلند، نروژ، عراق، عمان و پرو اعضای ناظر در این مجمع هستند.
افزون بر رئیس جمهوری ایران به عنوان میزبان سران، رئیسان جمهوری روسیه، بولیوی، گینه استوایی، نیجریه، ونزوئلا، عراق و نخست وزیر الجزایر در آن شرکت می کنند و رئیسان جمهوری ترکمنستان و آذربایجان به عنوان مهمان ویژه حضور دارند و «عبدالله سالم البدری» دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و «آلدو فلورس کویرگان» دبیرکل مجمع بین المللی انرژی (IEF) نیز در این نشست شرکت خواهند کرد.
نظر شما