خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: کمی بیشتر از همیشه عجله دارم، لیست کتبی که قرار است بخرم را در ذهن خود مرور می کنم، قبل از ورود به نمایشگاه از آوردن کارت ملی خود برای خرید بن کتاب اطمینان حاصل می کنم.
قرارمان ساعت ۶ درب ورودی نمایشگاه کتاب است، ۷-۸ دقیقه دیرتر رسیده ام، سعی می کنم دوستان خود را در لابه لای انبوه جمعیت پیدا کنم، تا می خواهم مطمئن شوم که ظاهرا زودتر از بقیه آمده ام، گوشی همراهم به صدا در می آید، مرضیه از پشت تلفن می گوید، هر وقت رسیدی به داخل محوطه نمایشگاه بیا، با بچه های دیگر جلوی فروشگاههای داخل حیاط نمایشگاه هستیم.
درست است که محوطه شلوغ است ولی پیدا کردنشان زیاد هم سخت نیست، جلوی یک مغازه ای که وسائل دکوری عرضه کرده است، ایستاده و در حال انتخاب هستند. به سراغشان می روم و با طعنه می گویم: کتابهای خود را انتخاب کرده اید ؟
اینها توصیفات ریحانه یکی از دانشجویانی بود که از به قصد خرید کتاب های مورد نیازش به دهمین نمایشگاه کتاب استان خراسان جنوبی آمده بود. با چشمانم اطراف را نگاه می کنم،حیاط بزرگ محوطه دهمین نمایشگاه کتاب خراسان جنوبی بسیار شلوغ است، توصیف سالن های شلوغ نمایشگاه کتاب را از دوستان و آشنایان شنیده بودم اما وصف حیاط نمایشگاه را «نه». در دل با خود می گویم«شنیدن کی بود مانند دیدن».
نمایشگاه کتاب با طعم لواشک
خانمی جوان به همراه همسر و فرزندش در حال خروج از نمایشگاه هستند، به سراغشان می روم و بدون هیچ مقدمه ای خود را معرفی می کنم و می پرسم؛ چقدر از نمایشگاه خرید کرده اید؟ گفت: ۴۰ هزار تومان. می پرسم بیشتر چه کتاب هایی خریده اید؟ گفت: هیچ کتابی نخریده ام. قیمت های کتب اینقدر زیاد بود که اصلا فکر خرید کتاب را نکردم، تنها مقداری شیره انگور، شیره خرما، لواشک و ... از داخل حیاط نمایشگاه خریدم که ۴۰ هزار تومان شد.
وی ادامه داد: اگر نگاهی به داخل محوطه نمایشگاه و دستان مردم بکنید، متوجه می شوید که دستان مردم بیشتر لواشک و تمشک و آجیل است یا کتاب!!!
پاسخش مرا به تفکر وا می دارد؛ وارد اولین سالن دهمین نمایشگاه کتاب می شوم، خیل عظیم جمعیت که هر یک مشغول دیدن و یا انتخاب کتاب های مورد نیازشان هستند، مرا به خود جلب می کند؛ یکی از بانوانی که در حال بازدید از نمایشگاه بود از همسرش می خواست برایش یک «صحیفه سجادیه» با معنی روان بخرد. کودکی به اصرار از مادرش کتاب قصه می خواهد و دیگری در حال انتخاب کتاب گیاهان دارویی است.
به سراغ یکی از ناشران می روم و از میزان استقبال مردم جویا می شوم، پاسخ معناداری می دهد: مردم به کتاب و کتاب خواندن علاقه دارند اما متاسفانه قیمت کتب بالا است و توان خرید مردم پایین.
آفاق افتخاری که خود نماینده انتشارات اطلاعات به خبرنگار شبستان گفت: هرچه به روزهای پایانی نمایشگاه نزدیک می شویم، سالن های نمایشگاه مملو از جمعیت بیشتری می شود، اما ظاهرا مردم بیشتر طالب نگاه کردن به کتب هستند تا خرید آن، چرا که قیمت برخی از کتب بسیار بالا است.
وی با بیان اینکه برپایی اینگونه نمایشگاه ها برای استان فرهنگی استان خراسان جنوبی بسیار لازم و ضروری است، افزود: امیدوارم سال آینده با کیفیت و در گستره وسیع تری این نمایشگاه برپا شود.
یکی دیگر از ناشران شرکت کننده در دهمین نمایشگاه کتاب خراسان جنوبی به فروش ۲ میلیونی خود در بخش کتب عمومی و ۶ میلیون تومانی خود در بخش کتب تخصصی اشاره کرد و ادامه داد: در روزهای آخر استقبال پرشورتر است.
مریم حیدری مسئول غرفه چاپ و نشر امروز خراسان جنوبی نیز به خبرنگار شبستان گفت: قیمت برخی از کتب بسیار بالا است و مردم بعضا توان خرید آن کتاب راندارند.
وی با انتقاد از راه اندازی دیرهنگام دستگاههای کارت خوان انتشاراتی های استان در نمایشگاه کتاب افزود: دستگاه کارت خوان این غرفه عصر جمعه راه اندازی شد.
فروش ۵۰۰ میلیون تومانی کتاب در نمایشگاه کتاب خراسان جنوبی
عباسعلی بهاری، معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد خراسان جنوبی نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند با اشاره به اینکه اولویت اول در توزیع بن مردم هستند و بعد از آن دستگاههای اجرایی، گفت: تاکنون ۲ میلیارد ریال بن خرید کتاب در دهمین نمایشگاه کتاب استان فروخته شده است.
وی به سهمیه بندی بن برای توزیع بین مردم و دستگاههای اجرایی اشاره کرد و افزود: افراد دیپلم و زیردیپلم ۳۰ هزار تومان و اعضای هیات علمی و دارندگان مدرک دکترا تا سقف ۸۰ هزار تومان بن دریافت کرده اند.
این مقام مسئول با بیان اینکه حواله های دستگاههای دولتی برای خرید کتاب حداکثر ۱۰ تا ۲۰ درصد پاسخ داده شده است، گفت: تاکنون بالغ بر ۵۰۰ میلیون تومان فروش کتاب داشته ایم درحالی که در نمایشگاه کتاب استان کرمان ۵۵۰ میلیون تومان کتاب فروخته شد.
وی در ادامه گفت: عده ای از مردم برای تفرج و پرکردن اوقات فراغت و عده ای با هدف خرید به این نمایشگاه می آیند که در هر دو صورت مسئولان برگزارکننده نمایشگاه به اهداف خود در برپایی این نمایشگاه نزدیک شده اند.
گلایه مسئولان برپا کننده نمایشگاه کتاب استان به برپایی غرفه های تنقلات داخل محوطه
بهاری در ادامه در پاسخ به چرایی برپایی غرفه های فروش تنقلات، سوغات و پوشاک داخل محوطه نمایشگاه گفت: غرفه های داخل محوطه نمایشگاه کتاب در اختیار اداره کل فرهنگ و ارشاد استان نیست و شرکت نمایشگاه های بین المللی تصمیم گیرنده است.
وی گفت: ما نیز به عنوان مسئولان برگزارکننده نمایشگاه اعتراض خود را در این خصوص کرده ایم ولی مسئولان نمایشگاه اعلام کرده اند که غرفه های داخل محوطه برای تامین هزینه های نمایشگاه از مدتها قبل به اجاره داده شده است.
وی با اشاره به اینکه ۱۲۰ غرفه برای ارائه جدیدترین تازه های کتاب در اختیار ناشران داخلی و خارج از استان قرار داده شده است، اظهار داشت: تعداد غرفه های تنقلات و بعضا پوشاک داخل محوطه نمایشگاه نیز بیشتر از یک سوم این تعداد است.
در برپایی یازدهمین نمایشگاه کتاب دقت بیشتری می شود
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی به همکاری مدیریت نمایشگاه بین المللی استان با برگزارکنندگان نمایشگاه کتاب اشاره کرد و افزود: تلاش می کنیم در برپایی نمایشگاه کتاب سال آینده این تعداد غرفه ها به حداقل برسد و یا نمایشگاه کتاب را در مکانی دیگر برپا کنیم تا حرمت کتاب حفظ شود چرا که ما نیز از این وضعیت گلایه مند هستیم.
وی در ادامه درخصوص قدرت خرید کتاب توسط مردم گفت: بر اساس تورم باید قیمت کتاب از سال ۹۰ تاکنون به سه الی ۴ برابر افزایش می یافت اما روند افزایشی قیمت کتاب تنها ۱۵ درصد بوده است؛ پس در واقع قیمت کتاب خیلی روند رو به رشدی را در کشور طی نکرده است.
بهاری با اظهار تاسف از اینکه خرید کتاب اولویت نخست مردم نیست، خاطرنشان کرد: نمایشگاه کتاب امسال در نوبت صبح نیز پذیرای علاقمندان به کتاب و کتابخوانی بود و استقبال مردم نیز بسیار خوب بود و به دلیل حضور ناشران برای شرکت در نمایشگاههای کتاب دیگر استانها، امکان تمدید وجود ندارد.
وی از همکاری خوب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان و شهرداری بیرجند در برپایی غرفه نقاشی کودک و نوجوانان بسیار قدردانی کرد و گفت: یکی دیگر از تفاوت های نمایشگاه کتاب امسال با سالهای گذشته، راه اندازی بخش اطلاع رسانی نمایشگاه بود که مردم با مراجعه از قیمت و محل ارائه کتاب مورد نظر خود آگاه می شدند.
وی با بیان اینکه غرفه تازه های نشر استان امسال در نمایشگاه کتاب استان راه اندازی شد، یادآور شد: ۴۵۰ برگ پرسش نامه که توسط اساتید دانشگاه طراحی شده است امسال در بین ناشران، عوامل اجرایی و بازدیدکنندگان توزیع شد تا بعد از آنالیز و رصد دقیق آن، از آن برای برپایی نمایشگاه کتاب سال آینده استفاده شود.
گزارش: زینب رمضانی
نظر شما