خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: آغاز تاریخ روابط ایران و چین به نخستین تماس میان دو دولت به سال ۱۴۰ یا ۱۴۱ پیش از میلاد بازمیگردد. در دوران تحریم اقتصادی ارتباط ایران با چین کما فی السابق برقرار بود و مبادلات تجاری بین ما و این کشور انجام می شد. در شرایط کنونی و با توجه به تغییراتی که در عرصه سیاست خارجی رخ داده ارتباط و تعامل ایران با سایر کشورها بیش از گذشته شده است به گونه ای که بر اساس برآوردهایی که صندوق بین المللی پول انجام داده است ایران در سال 2016 به قدرت برتر در منطقه در عرصه اقتصادی و نظامی تبدیل می شود. این تغییرات باعث شده تا چین به تکاپو برای حفظ جایگاه خود در منطقه و جهان برآید.
وال استریت ژورنال گزارش داده است: "چین نقش کلیدی در توافق هسته ای با ایران ایفا کرد. این کشور در همین حال یکی از بزرگترین شرکای تجاری جمهوری اسلامی در دوران تحریم بوده است وگفته می شود در دولت جدید ایران توجه جدی به مناسبات تهران و پکن می شود.
گزارش های وجود دارد که طرف ایرانی و چینی ملاقات های متعددی داشته اند و پکن خواهان ایفای نقش فعالی در دیپلماسی امنیتی جهانی است به همین جهت حضورش در اجلاس های مختلف قابل ارزیابی و بررسی است. چینی ها قدم های متعددی را در خاورمیانه برداشته اند. آنها در بازارهای انرژی منطقه ای سرمایه گذاری کرده و تلاش می کنند برای نفت ارزان تر خاورمیانه ای امن تر را داشته باشد.
عمده واردات چین از منطقه خاورمیانه نفت و هیدروکرین ها هستند و چینی ها به کشورهای منطقه خاورمیانه همه چیز به جز اداوات نظامی می فروشند . اما ایران یکی از بازار های خوب تسلیحات چینی است . جنگنده های J-10 از جمله خرید های ایرانی خواهد بود و چینی ها خواهان نقش آفرینی تهران در تحولات خاورمیانه هستند زیرا امنیت بیشتر و نفت ارزان تر نسبت مستقیمی با یکدیگر دارند .
فعالیت های امنیتی ایران و چین می تواند پهنه گسترده تری از قیمت های انرژی داشته باشد به طوری تهران با حضور سنتی و تاریخی اش در بخش های مختلف خاورمیانه قادر است نقش آفرینی موثری را انجام دهد.
ایران و چین در خصوص تحولات منطقه خاورمیانه نقطه نظرات متضادی ندارند و هر دوی آنها با توجه به علاقه به کم رنگ تر کردن نقش آمریکا به عنوان متحدان طبیعی معرفی می شوند. نباید از نظر دور داشت که تهران و پکن طی سالهای پس از انقلاب اسلامی در مسائل مختلف سیاسی و اقتصادی همکاری های مفیدی را داشته اند."
اینترنشنال بینزس تایمز گزارش داده است که: " رشد اقتصادی ایران بعد از برداشته شدن تحریم ها تا 6% درصد افزایش خواهد یافت که به این ترتیب از رشد اقتصادی سالانه چین بیشتر خواهد بود.
چین که موتور اقتصاد جهانی است اکنون با رکود نسبی در بازار سرمایه و تولید رو به رو است و بازار بکر ایران با جمعیت 85 میلیون نفری برای سرمایه گذاران خارجی بسیار جذاب است. ایران به علت داشتن زیربناهای کافی برای توسعه و همچنین منابع غنی انرژی در حال حاضر به مبدا بسیار جالبی برای سرمایه گذاران مبدل شده است .
اقتصاد ایران طی سالهای گذشته با چالش بزرگ تحریم ها رو به رو بوده است وسرمایه ها از بازارهای تولید بیرون آمده و عقب ماندگی فن آوری در صنایع حساسی چون انرژی این کشور را عقب انداخته بود اما اکنون با رفع تحریم و گزارش موسسه جهانی سرمایه می گوید بانک ها و شرکت های بزرگ سرمایه گذاری به سرعت خود را به ایران رسانده اند و به زودی شاهد تحولاتی در این کشور خواهیم بود.
رشد اقتصادی ایران با توجه به تحریم های گسترده از 1.4 در سال فراتر نرفته است و رقم 6 رصد پرشی بزرگ برای این کشور به حساب می آید.
آغاز سال 2016 که کمتر از دو ماه دیگر با آن فاصله داریم می تواند تاریخی است که بسیاری از سرمایه گذاران و سرمایه داران خارجی منتظر آن هستند تا به بازار ایران ورود کنند این تاریخ برای هم ایرانی ها و هم سرمایه داران خارجی بسیار روز مهمی است و همسایگان ایران هم این مهم خوشحال خواهند بود.
تولید ناخالص ملی ایران به رقمی بالغ بر 7 درصد در سال 2016 می رسد که همین سال در چین این رقم 4 و در بهترین حالت 5 درصد پیشبینی می شود."
نظر شما