خرید و ساخت پالایشگاه در خارج؛ ضامن فروش مطمئن نفت

خبرگزاری شبستان: یکی از اهدافی که در بحث اقتصادی در دوران پساتحریم دنبال می شود تضمین فروش بلندت مدت ومطمئن نفت و جلوگیری از اعمال فشار قدرت های دیگر است که تحقق این مهم در برنامه خرید و ساخت پالایشگاه در خارج از کشور دنبال می شود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: یکی از اهدافی که در بحث اقتصادی در دوران پساتحریم دنبال می شود تضمین فروش بلندت مدت ومطمئن نفت و جلوگیری از اعمال فشار قدرت های دیگر است که تحقق این مهم در برنامه خرید و ساخت پالایشگاه در خارج از کشور دنبال می شود. خرید پالایشگاه، پتروشیمی و پمپ بنزین در خارج از کشور راهکار مناسبی است که می تواند از حجم فشارهای بین المللی بر صنعت نفت ایران بکاهد.

 

بنابراین گزارش، عباس کاظمی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی به ایرنا درباره برنامه های ایران برای خرید و ساخت پالایشگاه در خارج از کشور گفت: "برای افزایش صادرات نفت باید در خارج از کشور تقاضا ایجاد کنیم تا از طریق آن، فروش بلند مدت نفت کشورمان تضمین شود. رایج ترین و مطمئن ترین روش ها برای افزایش صادرات، سرمایه گذاری در پالایشگاه های خارج از کشور است. بر این اساس وزارت نفت نیز به دنبال آن است در پالایشگاه های خارج از کشور که نفت خام آن از ایران تامین شود، سرمایه گذاری کند. خرید پالایشگاه در خارج از کشور به دلیل امنیتی که برای فروش نفت خام ما ایجاد می کند، اقدام درستی به شمار می رود همچنین سود پالایشگاه های جدید نیز بالاست به طوری که 8 تا 9 دلار در هر بشکه سودآوری دارند. براین اساس، ایران مذاکراتی را با برخی کشورها در اروپا و آسیا برای خرید پالایشگاه انجام داده که از جمله آنها می توان به اسپانیا اشاره کرد."

 

این در حالی است که economictimes گزارشی درباره این تصمیم ایران داده است با این مضمون که: "جمهوری اسلامی قصد دارد با رفع تحریم ها پالایشگاه هایی را در آسیا، آمریکای لاتین و قاره اروپا خریداری کند. ایران همچنین گفته است می تواند برخی از این پالایشگاه ها شرکایی داشته باشد. به نظر می رسد با توجه به نزدیکی ایران و روسیه، تهران و مسکو در هندوستان بر سر خرید پالایشگاه و شرکت نفتی Essar  به توافقاتی دست یابند. روس نفت یکی از غول های نفتی روسیه پیش از این آمادگی خود را برای تصاحب این شرکت هندی اعلام کرده بود و با توجه به برنامه های مشترک میان ایران و روسیه و علاقه تهران به حضور بیشتر و پر رنگ تر در بازار انرژی شبه قاره هند این پروژه ممکن است به طور مشترک میان دو طرف انجام شود.

 

ایران همچنین می خواهد حضورش را در بازارهای بین المللی از طریق پالایشگاه ها افزایش دهد  لغو تحریم ها به این کشور اجازه خواهد داد تا حضوری فعال تر را در بازارهای جهانی داشته باشد. در جولای گذشته شرکت روسی روس نفت 49 درصد از سهام Essar  هند را که دومین مجموعه پالایشگاهی خصوصی در این کشور به شمار می رود را خریداری کرده است و ایران هم اعلام کرده قصد دارد آن همین شرکت را در اختیار بگیرد.

 

هند یکی از خریداران اصلی نفت ایران در شبه قاره هند به شمار می رود به همین جهت حضور سرمایه های ایرانی در Essar  بسیار حائز اهمیت است."

 

یادآور می شود: پالایشگاه مدرس هند تنها میراث به جامانده از زنجیره پالایشگاه هایی است که زمانی ایران در خارج از کشور در اختیار داشت. قرارداد ساخت پالایشگاه مدرس در سال 1344 بین ایران و خانم ایندیرا گاندی نخست وزیر وفت هند امضا و در نهایت در مهرماه سال 1348 (1969 میلادی) با مشارکت مالی و فنی ایران و با ظرفیت 50 هزار بشکه در روز در ایالت مدرس در جنوب هند راه اندازی شد.

 

براساس توافق اولیه، 74 درصد از سهام پالایشگاه مدرس به دولت هند، 13 درصد شرکت نفت ایران و 13 درصد به شرکت آمریکایی آموکو (پان آمریکن) واگذار شد هرچند که شرکت آمریکایی مدتی بعد با واگذاری سهم خود به دولت هند از شراکت در این پالایشگاه صرف نظر کرد. قرار بود نفت خام مورد نیاز این پالایشگاه از میدان نفتی دورود ایران در خلیج فارس تامین شود و بخشی از محصولات آن به رفع نیاز هند اختصاص یافته و مازاد آن صادر شود.

 

با ساخت پالایشگاه دوم مدرس در سال 1359 و بهره برداری از آن در سال 1363 ظرفیت این پالایشگاه افزایش یافت. همچنین با کشف میادین نفتی در جنوب هند، پالایشگاه دیگری در این ایالت ساخته شد که شرکت نفت ایران نیز در آنها سهم داشت. سپس یک مجتمع پتروشیمی نیز در این ایالت احداث شد که سهم 20 درصدی از آن به ایران واگذار شد.

 

در سال های گذشته به دلیل کم توجهی مسئولان وقت شرکت ملی نفت نسبت به افزایش سرمایه ایران در این پالایشگاه، به طور متناوب از سهم ایران کاسته شده به طوری که برخی اخبار غیررسمی از کاهش سهم ایران به زیر پنج درصد خبر می دهند که البته مقامات رسمی آن را تایید نکرده اند.

 

 

کد خبر 502039

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha