به گزارش خبرگزاری شبستان در قم، آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری، مدیر حوزههای علمیه کشور امروز (26 آبان) در مراسم رونمایی از سه اثر جدید پژوهشکده فقه و حقوق پژوهشگاه علو م و فرهنگ اسلامی که در سالن همایشهای پژوهشگاه برگزار شد، عنوان کرد: زمانی که بحث قلم ونویسندگی مطرح میشود، به آیه کریمه «نون و القلم» استناد میشود و بنا به فرموده پیامبر گرامی اسلام (ص) این آیه در راستای سوگند خدایی است.
پایداری حکومتها و دین و باورهای یک جامعه بستگی به قلم دارد
مدیر حوزههای علمیه کشور تصریح کرد: پایداری حکومتها و دین و باورهای یک جامعه بستگی به قلم دارد، حیطه کار و استواری مملکت، دین و معتقدات یک جامعه از رهگذر قلم و تراوش قلم پژوهشگران و نویسندگان است.
آیت الله حسینی بوشهری افزود: اگر قلم از جامعه ای رخت بربندد و پژوهشگران آن جامعه به انزوا کشیده شوند، زندگی برای انسانهای آن جامعه گوارا نیست و اگر ما پایداری دین و بقای حکومت را در جامعه بخواهیم باید به قلم و تراوش قلم نویسندگان چشم بدوزیم.
وی با بیان این که علم فرار است و ممکن است از ذهن خارج شود، گفت: سخنوران و منبریان نباید به حافظه خود مغرور باشند، بلکه مطالب خود را به صورت مکتوب داشته باشند؛ هر چه مطلب، مکتوب باشد، اثر خود را خواهد داشت.
نویسنده توانا و چیرهدست میتواند راهبری یک ملت را به عهده بگیرد
مدیر حوزههای علمیه کشور تصریح کرد: کار کتاب و کتابت در فضای دینی و اجتماعی کار ارزشی است و برخی این تعبیر را برای نویسندگان مطرح کردند که نویسنده تنها برای خود نمی نویسد، نویسنده توانا و چیره دست، میتواند در ثبت تاریخ، پیشینه و تحول علوم نقش به سزایی داشته باشد و راهبر ی یک ملت را به عهده بگیرد.
آیت الله حسینی بوشهری یادآور شد: در همه انقلابهایی که در طول تاریخ رخ داده است، نویسندگان در صف اول آن بودهاند که تاثیر کار سترگ نویسندگان را نشان میدهد.
رونمایی از کتب و آثار پژوهشگران، رسم شایستهای است
وی تأکید کرد: به همان نسبت که یک نوشته خوب ماندگار و ارزشمند است، یک نوشته و اثر بد میتواند در جامعه نقش تخریبی داشته باشد، اگر کتابی ضاله و مخرب باشد باید از بین برد و اگر کتابی خوب و ارزشمند باشد، باید تبلیغ، تشویق و رونمایی شود.
مدیر حوزههای علمیه کشور عنوان کرد: امروز، رونمایی از کتب و آثار پژوهشگران، رسم شایستهای است، به طوری که آثار در جمعی کوچک رونمایی و به مرور، به جامعه معرفی میشود و مولف احساس میکند که جامعه، قدردان زحمات و تلاشهای اوست.
آیت الله حسینی بوشهری بیان داشت: من این مراسم رونمایی را یک جلسه عبادت تلقی میکنم تا نام ما در این عبادت جمعی، ثبت شود.
کتاب «مأخذشناسی قواعد فقهی» کاری ژرف، عمیق و در خور تحسین
وی با اشاره به کتاب «مأخذشناسی قواعد فقهی»، گفت: این کتاب برای اولین بار در سال 79 چاپ شد، اما اهل نظر معتقد بودند که این کتاب نیاز به کار بیشتر، تغییرات جدید و شیوه ارائه مطالب دارد.
مدیر حوزههای علمیه کشور افزود: کتاب «مأخذشناسی قواعد فقهی» یک کار ژرف، عمیق و در خور تحسین است و خدمت بزرگی برای پژوهشگران و مدرسان حوزههای علمیه است.
آیت الله حسینی بوشهری اظهار کرد: این کتاب در سه بخش مجزا شامل مأخذشناسی، قاعده محور و قواعد فقهی بر اساس ابواب فقه صورت گرفته است؛ در بخش اول که مولف محور است، هم کتابها و هم رسالهها و پایان نامهها آورده شده است و اطلاعات کتاب کاملا به روز است.
وی ادامه داد: در این کتاب به کتابهای چاپی بسنده نشده است و به کتابهای خطی نیز مراجعه شده است، به طوری که بیش از 300 مولف کتاب و رساله در این کتاب استفاده شده است.
مدیر حوزههای علمیه کشور با اشاره به این که تدریس قواعد فقهی در حوزههای علمیه کم فروغ است، تصریح کرد: در کتاب «مأخذشناسی قواعد فقهی»، به قواعد فقهی که بین شیعه و سنی مطرح است، پرداخته شده است.
آثار انتشار یافته در پژوهشگاه قابل تحسین است
آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به این که کتاب «منابع و ادله علم اصول فقه» نوشته سیف الله صرامی کار جدید و ارزشمندی است، عنوان کرد: کتاب «دانشنامه اصولیان شیعه» نوشته محمدرضا ضمیری، یک کار سنگین و بینظیری است که نشان دهنده تتبع است، به طوری که اتباع اصول را در 5 دوره بیان کرده است.
وی در پایان تصریح کرد: در گذشته اعتقاد ما بر این بود که دفتر تبلیغات اسلامی در عرصه تبلیغ باید فعالیت کند، در حالی که امروز آثار ارزشمندی در این پژوهشگاه ارائه میشود که قابل تحسین است.
نظر شما