وظایف مردم نسبت به امام عصر(ع) در صحیفه سجادیه

خبرگزاری شبستان: پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه امام سجاد(ع) بعضی از وظایف مردم را نسبت به امام عصر(ع) در قالب دعا معرفی می کنند، گفت: امام می فرمایند؛ خدایا ما را نسبت به امام فرمانبردار و در یاری و دفاع از امام زمان(ع) مددکار قرار بده.

حجت الاسلام سید مجتبی فلاح در گفت و گو با خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان، با اشاره به متن فراز 63 دعای صحیفه سجادیه، گفت: وَ أَلِنْ جَانِبَهُ لِأَوْلِيَائِكَ، وَ ابْسُطْ يَدَهُ عَلَى أَعْدَائِكَ، وَ هَبْ لَنَا رَأْفَتَهُ، وَ رَحْمَتَهُ وَ تَعَطُّفَهُ وَ تَحَنُّنَهُ، وَ اجْعَلْنَا لَهُ سَامِعِينَ مُطِيعِينَ، وَ فِى رِضَاهُ سَاعِينَ، وَ إِلَى نُصْرَتِهِ وَ الْمُدَافَعَةِ عَنْهُ مُكْنِفِينَ، وَ إِلَيْكَ وَ إِلَى رَسُولِكَ - صَلَوَاتُكَ اللَّهُمَّ عَلَيْهِ وَ آلِهِ - بِذَلِكَ مُتَقَرِّبِينَ.

و دل او را بر دوستان مهربان كن و دست او را بر دشمنان چيره ساز، و ما را از مهر و بخشايش و دلجويى و نوازش او برخوردار دار و شنوا و فرمانبردار او گردان كه در تحصيل خشنودى او بكوشيم و براى يارى او و دفع دشمن وى پيوسته پيرامون او باشيم و به خداى و رسول تو بدين خدمت تقرب جوييم صلواتك اللهم عليه و آله.

وی با بیان اینکه امام سجاد(ع) در این فراز بسیار لذت بخش از خدا برای امام زمان(ع) درخواست می کنند، خاطرنشان کرد: حضرت می فرمایند؛ خدایا دل امام زمان را نسبت به دوستانت نرم کن و دست قدرت امام زمان(ع) را نسبت به دشمنان باز کن.

حجت الاسلام فلاح با بیان اینکه امام سجاد(ع) با این فراز ویژگی های اخلاقی امام زمان(ع) را در قالب دعا به مردم گوشزد می کند، اظهارداشت: با توجه به اینکه امام عصر(ع) نسبت به اولیای خدا نرم و مهربان است، امام ویژگی های اخلاقی امام عصر(ع) را برای ما روشن کنند و "خدایا دل امام را نرم کن" اشاره است به آیه 159 سوره ال عمران که همین ویژگی برای پیامبر(ص) بیان شده، خداوند متعال می فرماید ای رسول ما تو به خاطر رحمتی از جانب خدا نسبت به مردم نرم شدی.

این پژوهشگر مهدوی گفت: این فراز به کارگزاران حکومت دینی، خاطرنشان می کند اگر می خواهید حکومتتان در راستای حکومت امام عصر(ع) باشد، نسبت به اولیای دین نرم باشید، مدیر جامعه دینی باید نسبت به اولیاء نرم خو باشد.

وی با بیان اینکه امام سجاد(ع) در ادامه می فرماید خدایا دست قدرت امام زمان(ع) را علیه دشمنانت باز کن و گشوده ساز، تصریح کرد: در واقع فراز دوم همان اشدا علی الکفار و رحما بینهم است.

حجت الاسلام فلاح با بیان اینکه امام سجاد(ع) در ادامه این فراز از خدا می خواهند که خدایا مهربانی و رحمت و عطوفت و دلسوزی ویژه امام را متوجه ما کن، ادامه داد: رافت به معنای شدت رحمت است. این فراز نیز ویژگی های اخلاقی امام عصر(ع) را گوشزد می کند، در این بخش امام سجاد(ع) یک درخواست مستفیم می گوید یک نکته غیرمستقیم، اینکه اگر می خواهیم رحمت و مهربانی امام شامل حالمان شود، باید شرایط لازم را برای دریافت این نعمت در خود به وجود آوریم. باید ببینیم امام نسبت به چه کسانی رئوف و مهربان هستند و نسبت به چه کسانی سخت گیر هستند. باید تلاش کنیم همانطور شویم.

این پژوهشگر مهدوی افزود: نکته بعدی این است که امام سجاد(ع) نیز به طور غیرمستقیم یکی دیگر از ویژگی های رهبر جامعه مهدوی را به ما گوشزد می کنند. اینکه امام زمان نسبت به مردم جامعه خود اهل رافت است. در سوره توبه آیه 128 خدا همین ویژگی را برای رهبر جامعه اسلامی و پیامبر(ص) معرفی می کند و می فرماید: پیامبر(ص) نسبت به اهل ایمان رئوف بوده و شدت مهربانی دارد و همین را امام زمان(ع) دارند.

وی با اشاره به آیه 73 سوره توبه در این رابطه، گفت: در این آیه خداوند به پیامبر(ص) دستور می دهد نسبت به کفار و منافقان شدت عمل نشان بده، امام زمان(ع) نیز نسبت به مومنان رحمان و نسبت به منافقان خشن هستند. بنابراین اگر بخواهیم  رافت امام شامل حالمان شود، تلاش کنیم در زمره مومنان باشیم.

حجت الاسلام فلاح با بیان اینکه امام سجاد(ع) بعضی از وظایف مردم را نسبت به امام در قالب دعا معرفی می کنند، اظهارداشت: امام می فرمایند؛ خدایا ما را نسبت به امام فرمانبردار قرار بده، این مهم است که ما گوش شنوا نسبت به امام داشته باشیم، خدایا ما را در راه به دست آوردن خشنودی امام کوشا قرار بده، خدیا ما را در یاری و دفاع از امام زمان مددکار قرار بده و ما را به وسیله این امور به رسولت و به خودت نزدیک کن یعنی قصد ما از یاری امام تقرب به خدا باشد.

این پژوهشگر مهدوی خاطرنشان کرد: نکته مهم اینکه گاهی ما در راه رضایت امام زمان(ع) و نصرت حضرت تلاش می کنیم ولی نه برای رسیدن به خدا بلکه برای رسیدن به دنیای خودمان، امام سجاد(ع) این نکته را گوشزد می کند که کسی که می خواهد در حکومت امام زمان(ع) نصرت گر باشد، باید قربتا الی الله کار کند که اگر نباشد آفت است. اینکه برای منافع خود امام را یاری کنم، آفت و آسیب است.

وی با اشاره به فراز 64 دعای 47 صحیفه سجادیه، گفت: اللَّهُمَّ وَ صَلِّ عَلَى أَوْلِيَائِهِمُ الْمُعْتَرِفِينَ بِمَقَامِهِمُ، الْمُتَّبِعِينَ مَنْهَجَهُمُ، الْمُقْتَفِينَ آثَارَهُمُ، الْمُسْتَمْسِكِينَ بِعُرْوَتِهِمُ، الْمُتَمَسِّكِينَ بِوِلايَتِهِمُ، الْمُؤْتَمِّينَ بِإِمَامَتِهِمُ، الْمُسَلِّمِينَ لِأَمْرِهِمُ، الْمُجْتَهِدِينَ فِى طَاعَتِهِمُ، الْمُنْتَظِرِينَ أَيَّامَهُمُ، الْمَادِّينَ إِلَيْهِمْ أَعْيُنَهُمْ، الصَّلَوَاتِ الْمُبَارَكَاتِ الزَّاكِيَاتِ النَّامِيَاتِ الْغَادِيَاتِ الرَّائِحَاتِ.

خدايا بر دوستان ائمه (عليهم السلام) كه مقام آنان را شناختند، و به روش ‍ آنها رفتند و آثار آن را پيروى كردند و به آنان پيوستند ولايت آنان را دست آويز خود ساختند و پيشوايى آنها را پذيرفتند و فرمان آنها را گردن نهادند و در اطاعت آنها كوشيدند، در انتظار روزگار دولت آنها نشستند، چشمان خود را سوى آنها دوختند، درودها نثار كن، پاك و فرخنده و برومند هر بامداد و شامگاه.

حجت الاسلام فلاح ادامه داد: امام سجاد(ع) در این فراز صلوات الهی را متوجه اولیای دین می کنند و به درگاه خدا عرض می کنند خدایا بر کسانی که اعتراف دارند به مقام اولیای دین و پیامبر(ص) و نایب حضرت و امام زمان(ع) و اوصیای پیامبر(ص) و کسانی که پیرو راه اولیای دین هستند، صلوات و درود بفرست.

این پژوهشگر مهدوی تاکیدکرد: ما همان گونه که باید اعتراف زبانی به مقام اولیای دین داشته باشیم و جایگاه پیامبر(ص) و امام زمان(ع) را بپذیرم. در عرصه اعتقاد و عمل نیز باید پیرو باشیم، این صلوات ادامه دارد از جانب امام که می فرمایند: خدایا به کسانی که دنباله رو امام زمان(ع) هستند، کسانی که به ولایت اهل بیت(ع) تمسک می کنند، کسانی که به امر اولیای دین تسلیم هستند و در راه فرمانبرداری کوشا هستند و کسانی که منتظر ایام اولیای دین و منتظر فرار سیدن روز حکومت اولیای دین هستند، صلوات فرست.

وی افزود: امام سجاد(ع) در این فراز می فرماید خدایا درود مبارک، پاکیزه، فزاینده و ویژه خود را در صبحگاه و شامگاهان به کسانی که منتظر فرارسیدن روزگار اولیای خدا هستند و کسانی که چشمشان را دوختند، نسیب کن. در واقع در این فراز بایسته های اولیای خدا را در زمان غیبت مورد توجه قرار می دهند. اینکه ما باید تمسک کنیم و منتظر دوران حکومت اولیای خدا باشیم.

حجت الاسلام فلاح تصریح کرد: در ادامه حضرت می فرمایند خدایا امر این مردم که بر تقوا منتظر هستند و جمع و احوال این مردم را اصلاح کن. یعنی جامعه باید معیارش تقوا باشد و کسانی که در دوران غیبت امام زندگی می کنند، باید این ویژگی ها را داشته باشند. همگی براساس تقوا و صلاح زندگی کنند، نه براساس فساد که اگر باشد، جامع مهدوی ایجاد نمی شود.

کد خبر 501770

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha