به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، همایش «حکمت و معنویت» به مناسبت روز جهانی فلسفه با حضور جمعی از اندیشمندان و چهره های مبرز این حوزه دوشنبه، 25 آبان به میزبانی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار شد.
بنابراین گزارش، سیدحسن شهرستانی، استاد فلسفه در این آیین سخنرانی خود را با عنوان «خرد در نگاه فردوسی» آغاز کرد و گفت: شاهنامه فردوسی حماسی ترین مجموعه حکمت آمیز و حکیمانه ترین متن فارسی است؛ حکیم طوسی به یاری خداوند با زبانی بالنده در قالب داستان های جالب، اثری جاودانه آفریده است.
وی با اشاره به ویژگی های خِرَد در شاهنامه ادامه داد: بیش از 300 نوبت این واژه در شاهنامه آمده و عمدتا به مفاهیم حکمت، معنویت و اخلاق نظر داشته است؛ خرد فردوسی مترادف لُب، حکمت و عقل در قرآن کریم و روایات که در آنها عقل محدود به عقل جزیی نیست.
شهرستانی در ادامه با بیان اینکه ابیات مربوط به خرد را در شاهنامه فردوسی می توان به 25 گروه معنایی تقسیم کرد، افزود: به طور مثال در شاهنامه فردوسی، خرد نخستین چیزی است که آفریده شده، خرد بهترین هدیه خداست، خرد جامع عقل معاش و عقل معاد است، خرد چشم جان است چنانچه فرهنگ آرایش جان بوده، دامنه خرید گسترده و نام های آن بسیار است و خرد دستاورد وحی الهی و بهترین دستاورد دعوت پیامبران است.
وی با بیان اینکه فردوسی در شاهنامه خود برای دیو تعریف معرفتی دارد، تصریح کرد: در این اثر دیو خردمند نیست و سه خصلت در پهلوانان شاهنامه وجود دارد که این افراد قهرمانان واقعی یزدان پرست، خردمند و دادگستر هستند.
این استاد فلسفه در ادامه سخنان خود با یادآوری اینکه فردوسی بیش از هر موضوعی در شاهنامه از توحید سخن گفته است، اظهار کرد: او در اثر خود دیو را موجودی بی خرد، بی خدا و ستمگر می داند و نقطه مقابل عدل را جرع، امید را یاس و صبر را جزع و فزع می داند.
شهرستانی در پایان سخنان خود یادآور شد: دانش در شاهنامه زیرمجموعه خرد است؛ معمولا اداره کننده این جهان است و خرد در شاهنامه، اصلی خالی از معنویت و خالی از ترس از گناه نیست.
نظر شما