پژوهشکده‌های خاص برای مجموعه‌ نظریات بلند علمی علامه طباطبائی ایجاد شود

خبرگزاری شبستان: معاون پژوهش مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران قم گفت: پژوهشکده‌های خاص برای مجموعه‌ نظریات بلند علمی علامه طباطبائی در مراکز علمی خود به ویژه در حوزه‌های علمیه ایجاد شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، حجت‌الاسلام علی‌اکبر حصاری امروز (25 آبان) در همایش ملی روش پژوهشی علامه طباطبائی  در تالار برق کرمان، با اشاره به اینکه مرحوم علامه طباطبایی شخصیت بسیار ولایی است، گفت: علامه طباطبائی به خوبی و در یک سطح بسیار عمیق و وسیعی با روش علمی خودش بهترین رابطه را بین عقل و نقل برقرار کرد و به همه نشان داد.

 

وی افزود: علامه طباطبائی  روش بسیار قوی و غنی در بهره‌گیری از عقل به شکل نظام مند و سیستمی و در عالی ترین سطح علمی برای بیان مفاهیم نقلی دینی نسبت به قرآن کریم و بحث‌های روایی در تقسیر المیزان به کار بست و متقابلاً برای بنا بخشی به فلسفه به بهترین روشی از معارف و مفاهیم بلند نقلی بهره گرفت و این چیزی است که قطعاً انجمن های علمی دائمی می‌طلبد و نسبت به واکاوی این شیوه بسیار کارآمد در حوزه‌های تحقیق و تولید علم دینی توسط آن بزرگواربه همه عرصه‌های علمی ما نشان داده شده است.

 

معاون پژوهش مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران قم با بیان اینکه انصاف این است که ما پژوهشکده‌های خاص برای مجموعه‌ نظریات بلند علمی علامه طباطبایی داشته باشیم، تصریح کرد: همه می‌دانند در مورد چهره‌های علمی و فلسفی به قاطعیت می توانیم بگوییم عشری از اعشار صعه وجودی علامه نیستند و در غرب دوره‌های دکترا برایشان تعریف شده و به واکاوی نظریات علمی آنها بهاء می‌دهند و ما متأسفانه این کار را در حق شخصیت‌های عظیم علمی که داریم، انجام نداده‌ایم.

 

حجت‌الاسلام حصاری با بیان اینکه جا دارد برای استمرار مجاهده‌های علمی آن بزرگواران این چنین مجموعه‌هایی را در مراکز علمی خود به ویژه در حوزه‌های علمیه داشته باشیم، افزود: روش علامه طباطبائی در بیان و ارائه مباحث فلسفی و عقلی و  در تفسیر و معارف دینی و کاربست روش‌های عقلی در فهم معارف روایی می‌توانند موضوع و محور هدف‌گذاری برای یک مرکز پژوهشی قرار گیرد.

 

وی بیان کرد: همه ظرفیت‌های علمی حوزه ما برای استمرار این حرکت بزرگ علمی و فلسفی که می‌تواند در بزرگترین نیاز دینی ما در دنیای معاصر بن مایه و زیربنا قرار گیرد این بدین معنی است که  تبدیل مفاهیم نظری دینی به راهکارهای رفتاری در مناسبات مختلف زندگی و عرصه‌های مختلف زندگی بشر یا ایدئولوژی است.

 

معاون پژوهش مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران قم تصریح کرد: بزرگترین خواسته جهان معاصر و نخبگان جهان معاصر از علمای مکتب اهل بیت این است که ساز و کارها و شیوه‌های تبدیل همه دستورات و گزاره‌های دین را به یک رفتار اجتماعی، عملی و کارکردی در مناسبات مختلف زیستی را بدانند.

 

حجت‌الاسلام حصاری بیان کرد: ما فکر می‌کنیم امروز یکی از مهم‌ترین مسائلی است که پیش روی  مجامع علمی و دینی ما قرار گرفته و اگر یقیناً از این مرحله خوب عبور نکنیم نخواهیم توانست مکتب اهل بیت(علیه‌السلام) را آن طوری که باید به دنیا بشناسانیم و چرخه رقابت‌های ایدئولوژی که در جهان معاصر وجود دارد بتوانیم موفقیت و پیروزی این مکتب را مشاهده کنیم.

 

وی با تأکید براینکه امروز رقابت ایدئولوژی در سطح جامعه جهانی است، تصریح کرد: به یقین دهه‌های آینده ایدئولوژی قومی، قبیلیه‌ای و منطقه‌ای نگاهی محدود و طرحی در عرصه جهانی ندارند و از چرخه رقابت ایدئولوژی خارج می‌شوند و رقابت فقط بین ایدئولوژ‌هایی است که اندیشه جهانی دارند آن را باید بتوانند به یک دکترین تبدیل و در جوامع علمی به خوبی مطرح و به روشنی بیان کنند که مدل و  شیوه مدیریتی جامعه بشری در همه عرصه‌ها و ساختارهای زیستی چگونه است و چگونه می‌توان این مدیریت را انجام داد.

 

معاون پژوهش مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران قم خاطرنشان کرد: ما اگر ایده بلند مهدویت را در مبانی معرفتی خودمان داریم  به یک سری انشاءلله و خدا خواهد شد نمی‌توانیم بسنده کنیم و باید از آن یک مدل مدیریتی برای اداره جامعه بشری تولید و استخراج کنیم و برای این امر به مهم ترین چیزی که نیاز داریم این است که بتوانیم بین دریافت‌های عقلی و رهیافت‌های نقلی از منابع دینی ارتباط  وسیع، معنادار و مثبتی برقرار کنیم تا بتوانیم آنچه را به صورت گزاره در منابع دینی ما قرار گرفته به شیوه‌های رفتاری و مدیریتی بدل کنیم و از این حیث روشی که علامه طباطبائی به کار برده‌اند غنی‌ترین و موفق‌ترین روش‌ها است و آماده‌ترین روش برای واکاوی و رسیدن به این هدف است.

 

حجت‌الاسلام حصاری تصریح کرد: امیداورم مجامع علمی به ویژه حوزه‌های علمیه اهتمام ویژه ای برای تشکیل انجمن های علمی و حتی ایجاد پژوهشکده‌های ویژه برای این امر بورزند و طبعاً فصل اصلی آن اهتمام اساتید، فضلا، علما و اندیشمندان حوزه‌ای، طلاب فرهیخه و نخبه ما است که هر کدام به فراخور سطح خودش به این میدان وارد شود و نقشی را ایفا کند.

 

وی با قدردانی از همه کسانی که برای برگزاری این همایش، گفت: قدم بلند و خوبی در آستانه این حرکت مهم برداشتند و پرداختن و دغدغه‌مندی نسبت به روش علمی علامه و واکاوری صورت بگیرد، دغدغه مبارک و مهمی است و از آن نمی‌توان به سادگی گذشت.

 

معاون پژوهش مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران قم خاطرنشان کرد: این همایش به عنوان یک گام و قدم مقدماتی تلقی شود و پشتوانه این حرکت نسبت به شکل دهی آن حرکت دائمی اهتمامی از سوی حوزه‌های علمیه سراسر کشور شاهد باشیم.

 

 

کد خبر 501513

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha