به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، نخستین نشست از سلسههای نشستهای تخصصی همایش بینالمللی گفتمان اسلام سیاسی امام خمینی(ره) و جهان معاصر با موضوع نسبت اخلاق و سیاست در اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) و با حضور علی مرشدیزاد، عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد، مرتضی محمودی، رییس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی و بهروز رشیدی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی و جمعی از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی برگزار شد.
مرتضی محمودی در ابتدای این نشست به ارائه مقالهای با عنوان اولویتهای اخلاق سیاسی از منظر امام خمینی(ره) پرداخت و گفت: اخلاق و سیاست و رابطه آنها با هم از مهم ترین موضوعاتی است که در حوزه فلسفه سیاسی اخلاق مطرح است و بحث جدیدی نیست.
وی با بیان اینکه در تفکر سیاسی امروز که برگرفته از دنیای غرب است اخلاق از جایگاه چندانی برخوردار نیست، خاطرنشان کرد: در بسیاری موارد سیاست گذاران جهان از اخلاق و اخلاقیات پرهیز میکنند.
محمودی با بیان اینکه اشتراوس معتقد به جدایی اخلاق از سیاست است و جایگاهی برای اخلاق در حکومت قائل نیست کسانی را شایسته حکومت میداند که به اخلاق معتقد نیستند، اذعان داشت: وی مذهب را برای زیر دستان مفید و برای حاکمان مضرر و بازدارنده میداند بنابراین جهان غرب بر مبنای چنین تفکری بقای خود را در جنگ میداند.
رییس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی ادامه داد: از منظر این نظریه پرداز؛ جنگ دائمی یعنی قدرت دائمی چراکه صلح قدرت را تضعیف می کند؛ اما امام(ره) بر مبنای اسلام و آموزههای اسلامی از همان ابتدا راه استبداد ستیزی و استکبار ستیزی را درس میدادند که اخلاق پایه این آموزهها را تشکیل میداد که رژیم سابق حتی درس اخلاق امام(ره) را نیز تاب نمیآورد.
وی خاطرنشان کرد: امام راحل (ره) با ارائه اندیشه های سیاسی نوین، اخلاق را به عنوان مفاهیم جدید وارد دانش های سیاسی نمودند و در تاسیس حکومت هماهنگی و همراهی و ادغام اخلاق و سیاست را ایجاد کند.
محمودی اظهارداشت: درباره اخلاق و سیاست براساس دیدگاه های مختلف طبقه بندی هایی به صورت متفاوت شکل گرفته است اما تا حدودی می شود همه آنها را در یک طبقه بندی جای داد.
وی با اشاره به دسته بندی چهارگانه نگرش ها نسبت به اخلاق و سیاست، اذعان داشت: گروهی یا تفکری، جدایی اخلاق و سیاست را مطرح می کنند و اندیشه دیگر تبعیت اخلاق و سیاست، گروه دیگر دوسطحی بودن اخلاق و سیاست و جدایی آنها به صورت فردی و اجتماعی و گروه دیگر یگانگی سیاست و اخلاق را مطرح می کنند.
رییس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی در ادامه به تشریح دیدگاه های هر یک از این گروه ها درخصوص نسبت اخلاق و سیاست پرداخت و افزود: در تفکر جدایی اخلاق و سیاست، برای اخلاق اصالت قائل هستند و حوزه فعالیتی آنها را جدا از هم می داند اما در اندیشه تبعیت اخلاق و سیاست که برآمده از اندیشه مارکسیسم- لنینیسم است، اصالتی برای اخلاق قائل نشده اند و آنرا تابع جبر و مسائل اجتماعی می دانند.
وی خاطرنشان کرد: از منظر متفکران دیدگاه سوم، اخلاق در دو سطح فردی و اجتماعی مورد توجه قرار می گیرد و سطح اخلاق فردی با اخلاق اجتماعی متفاوت است به عبارتی اخلاق فردی مهرورزانه است و اخلاق اجتماعی هدفمند و برنامه ریزی شده است. اینان معتقدند اخلاق عقیدتی تکلیف گرا و اخلاق سیاسی؛ ارزش گراست.
رییس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی افزود: در تفکر یگانگی اخلاق و سیاست، هر دو در پی تامین سعادت انسان هستند و نمی توانند با یکدیگر متضاد باشند و برقراری عدالت در آن دیگرخواهی و رعایت حقوق دیگران است، در این تفکر، سیاست به اخلاق ارزش و بزرگی می دهد و اخلاق به سیاست اعتبار بیشتر می بخشد.
وی با بیان اینکه در شیوه دیگر دسته بندی نسبت اخلاق و سیاست، نظام اخلاقی-سیاسی فردگرا، جامعه گرا و توحیدی مطرح است، خاطرنشان کرد: امام خمینی نظام اخلاقی –سیاسی توحیدی را مورد توجه قرار دادند.
رییس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی با بیان اینکه به فرموده امام (ره)، اسلام تمامش سیاست است، اذعان داشت: دخالت در سیاست وظیفه انسان دین مدار و برجسته است.
وی با بیان اینکه در مکتب سیاسی اجتماعی امام، تزکیه شخص بسیار مهم است و کسی که درصدد هدایت دیگران است، خودش در ابتدا باید هدایت شده باشد، یادآور شد: در نگاه ایشان ساختار سیاسی اخلاق مدار است و امام (ره) روش «هدف، وسیله را توجیه می کند» را نفی می کنند و تنها با نور هدایت و آموزه های الهی، می توان فرد را به صراط مستقیم بازگرداند.
نظر شما