به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان؛ همایش ملی روش پژوهشی علامه طباطبایی صبح امروز (25 آبان) با حضور حجج السلام احمد غلامی و سیدمحمد کاظم طباطبائی دوتن از اساتید برجسته دانشگاه قرآن و حدیث قم در تالار برق کرمان آغاز شد.
بر اساس این گزارش؛ شناسایی و تبیین روشهای پژوهشی علامه طباطبایی در حوزه علوم اسلامی و انسانی، بررسی رویکردهای روشپژوهی عقلی، نقلی، تجربی و شهودی در آثار علامه طباطبایی، تبادل دستاوردهای پژوهشی میان مؤسسات آموزشی عالی حوزوی و شخصیتهای علمی و ترغیب پژوهشگران به ژرف اندیشی در آثار علامه طباطبایی از جمله اهداف اصلی برگزاری این همایش به شمار می رود.
سید محمدحسین طباطبایی معروف به علامه طباطبایی (۱۲۸۱ - ۲۴ آبان ماه ۱۳۶۰ هجری شمسی در تبریز) نویسنده تفسیر المیزان، فقیه، فیلسوف و مفسر قرآن، شیعه و ایرانی است. اهمیت وی به جهت زنده کردن حکمت و فلسفه و تفسیر در حوزههای تشیع بعد از دوره صفویه بودهاست. به ویژه اینکه وی به بازگویی و شرح حکمت صدرایی بسنده نکرده، به تأسیس معرفتشناسی در این مکتب میپردازد. همچنین با انتشار کتب فراوان و تربیت شاگردان برجسته در دوران مواجهه با اندیشههای غربی نظیر مارکسیسم به اندیشه دینی حیاتی دوباره بخشیده، حتی در نشر آن در مغرب زمین نیز میکوشد.
علامه طباطبایی دو اثر شاخص دارد که بیشتر از سایر آثار وی مورد توجه قرار گرفتهاست. نخست تفسیر المیزان است که در ۲۰ جلد و طی ۲۰ سال به زبان عربی تألیف شدهاست. در این تفسیر، از روش «تفسیر قرآن به قرآن» استفاده شدهاست، و علاوهبر تفسیر آیات و بحثهای لغوی در بخشهایی جداگانه با توجه به موضوع آیات مباحث روایی، تاریخی، کلامی، فلسفی و اجتماعی نیز دارد. این اثر به دو شکل منتشر شدهاست: نخست در چهل جلد، و سپس، در ۲۰ جلد. این اثر توسط سیدمحمد باقر موسوی همدانی به زبان فارسی ترجمه شدهاست.
اثر مهم دیگر او اصول فلسفه و روش رئالیسم است. این کتاب شامل ۱۴ مقاله فلسفی است، که طی دهههای ۲۰ و ۳۰ شمسی تألیف شده و توسط مرتضی مطهری و با رویکرد فلسفه تطبیقی شرح داده شدهاست. این کتاب نخستین، و یکی از مهمترین کتابهایی است که به بررسی مباحث فلسفی، با توجه به رویکردهای حکمت فلسفی اسلامی و فلسفه جدید غربی پرداختهاست.
نظر شما