فقه حج باید پویا، عقلانی و جهان شمول باشد

خبرگزاری شبستان: این استاد دانشگاه گفت: با توجه به شرایط کنونی و تراکم جمعیتی در ایام حج لازم است که در رابطه با ابعاد فقهی حج بررسی های چندجانبه انجام شود و درباره واجبات حج فقه پویایی به جامعه اسلامی ارایه کرد.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، دکتر غلامعلی افروز، پیش از ظهر امروز در نشست علمی بررسی فاجعه منا با اشاره به سه نکته مهم در این رابطه گفت: مسئله نخستی که باید در رابطه با فاجعه منا به آن توجه کرد این است که بیشترین سوءتدبیر در این حادثه متوجه کشور عربستان است و این مسئله که مقامات سعودی این حادثه را به تعبیرات الهی نسبت می دهند موضوعی کاملا بی ربط و اشتباه است.

 

وی تصریح کرد: یکی از نکات مورد توجه این است که ما می بایست یک بررسی تحلیلی درون سازمانی نیز در این رابطه داشته باشیم، نوع عملکرد زائران و کاروان های ایرانی نیز باید مدنظر باشد. اینکه چند کاروان به توصیه های مکرر مسئولان در رابطه با انجام اعمال بعد از ساعت 10 صبح توجه داشته اند اما مسئله اصلی در این رابطه این است که ما باید یک بازنگری جدی در حج داشته باشیم. امروز برخی از مستحبات حج را می توان انجام نداد.

 

این استاد دانشگاه تصریح کرد: با توجه به شرایط کنونی و تراکم جمعیتی در ایام حج لازم است که در رابطه با ابعاد فقهی حج بررسی های چندجانبه انجام شود و درباره واجبات حج فقه پویایی به جامعه اسلامی ارایه کرد. با این وضعیت امروز نمی توان بسیاری از مستحبات حج را مراعات کرد، فقه حج ما باید پویا، منطقی، عقلانی و جهان شمول باشد.

 

وی افزود: بسیاری از عبادات و مناسک ما در حج جزء مستحبات محسوب می شود و امروز شرایط عمل به این مستحبات وجود ندارد. نماز و روزه به عنوان دو عمل عبادی امروز جهان شمول هستند که تاریخ و جغرافیا ندارند. نماز در همه زمان و در هر منطقه جغرافیایی قابلیت اقامه دارد، روزه نیز هر چند که تاریخ دارد از نظر جغرافیایی محدودیتی برای انجام آن وجود ندارد ولی در حج هم زمان و هم منطقه جغرافیایی می بایست مراعات شود یعنی اعمال باید در یک مکان جغرافیایی خاص و ظرف مدت زمان خاصی انجام شود.

 

وی با اشاره به اهمیت آموزش مبانی اعمال حج برای همه زائران گفت: فلسفه بسیاری از اعمال حج دوری از خودبینی، خودپسندی و خودبرتربینی و همچنین بالا بردن ظرفیت انسان است. ما باید در رابطه با مبانی روان شناختی حج کار کنیم. آیا غیر از این است که آموزه های دینی ما هماهنگ و موید عقل است؟ امروز باید بتوانیم فقهی جهان شمول و عقلانی در رابطه با حج به جهان ارایه کنیم.

 

کد خبر 501256

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha