به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، جمهوری اسلامی ایران از ۲۶ مهرماه که تصویب برجام در کشورهای عضو ۱+۵ و ایران به اتمام رسید کار فراهم کردن مقدمات اجرای برجام را آغاز کرده است.
بنابراین گزارش، طبق برنامه برجام، ایران ذخایر اورانیم غنی شده متوسط خودش را پاکسازی خواهد کرد و ذخیرهسازی اورانیوم با غنای کم را تا ۹۸ درصد قطع میکند، و تعداد سانتریفیوژها را حدود دوسوم و حداقل برای ۱۵ سال کاهش میدهد.
برای ۱۵ سال بعد، ایران موافقت کرده است که اورانیوم را بیش از ۳٫۶۷درصد غنیسازی نکند یا هیچ تأسیسات غنی سازی اورانیوم جدید یا رآکتور آبسنگین جدیدی را نسازد.
فعالیتهای غنی سازی اورانیوم به مدت ۱۰ سال به یک تک ساختمان که از سانتریفیوژهای نسل اول استفاده میکند محدود خواهد بود.
دیگر تأسیسات نیز طبق پروتکل الحاقی آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای اجتناب از خطرهای تکثیر سلاحهای اتمی تبدیل خواهند شد.
برای نظارت و تأیید اجرای توافق نامه توسط ایران، آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) به تمام تأسیسات اتمی ایران دسترسی منظم خواهد داشت.
برای اجرای این اقدامات، ایران نیازمند انجام برخی مقدمات است که تا کنون طبق گفته علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان، اقدامات مقدماتی به شرح زیر انجام شده است:
جمع آوری سانتریفیوژها آغاز شده است و سانتریفیوژهایی که جمع می شوند فقط نصب شده بود اما کار نمی کرد و غنی سازی اورانیوم را انجام نمی داد.
جمع آوری سانتریفیوژها حدود یک ماه طول می کشد و در جمع آوری، سانتریفیوژها آسیب می بینند اما تلاش ها بر این است که این آسیب ها حداقل باشد.
در فردو جمع آوری سانتریفیوژها آهسته تر انجام می شود. در فردو تعداد سانتریفیوژها بسیار کم است و دو هزار سانتریفیوژ در آنجا وجود دارد که یک هزار سانتریفیوژ در لحظات آخر جمع آوری می شود.
تا کنون در فردو جمع آوری انجام نشده است بلکه مقدمات لازم برای این امر صورت گرفته و برچیدن سانتریفیوژها تنها در نطنز بوده است و فقط سانتریفیوژهای غیر فعال جمع آوری می شود.
اما در مورد اراک، در خصوص بازسازی رآکتور آب سنگین، سه سند باید بین ایران و گروه ۱+۵ به امضا برسد که نخستین سند با حضور علی اکبر صالحی در چین و دیدارش با همتای آمریکایی و چینی در وین بود و اولین سند بیانیه نیت ها بود که در شش بند منتشر شد.
سند دوم تفاهمنامه اولیه بود که این تفاهم نامه بین 1+5 بود که به رویت ایران رسید.
در مرحله سوم نیز یک سند رسمی باقی مانده و سند آماده شده و محتوای آن مورد تایید جمهوری اسلامی ایران است و تنها شش کشور باید آن را امضاء کنند.
طبق اعلام سید عباس عراقچی این سند تا روز دوشنبه توسط تمام اعضای گروه ۱+۵ به امضا می رسد.
نظر شما