به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، حجت الاسلام سید لطف الله سپهر، مدیرکل کتابخانه های عمومی خوزستان، امروز(23 آبان) در نشست خبری به مناسبت هفته کتاب با اشاره به اهمیت مقوله کتاب و کتابخوانی، گفت: در استان خوزستان 217 باب کتابخانه و 95 هزار و 700 متر فضای کتابخانه ای وجود دارد که بر این اساس به ازای هر 21 هزار نفر یک کتابخانه و به ازای هر 100 نفر 2 متر فضای کتابخانه ای موجود است.
وی با بیان اینکه از همین فضای موجود هم به نحو مطلوب استفاده نمی شود، تصریح کرد: با وجود 2 میلیون و 390 هزار جلد کتاب در کتابخانه ها، تنها 176 هزار نفر عضور داریم.
حجت الاسلام سپهر، این جمعیت عضو کتابخانه را برای استان خوزستان آمار کم و نامطلوب عنوان کرد و افزود: این شرایط برای استان ما که سابقه ای عظیم در فرهنگ و فقاهت دارد و علما و بزرگان زیادی را به وادی اندیشه و رشد انسانها عرضه کرده, مطلوب نیست.
وی خاطر نشان کرد: از سویی اهتمام به حوزه کتاب و کتابخوانی نسبت به توقعات و شرایط نیازمند توجه بیشتر است و در این راستا باید جلسات انجمن کتابخانه های عمومی استان بیشتر شود.
مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی استان خوزستان، از برگزاری 78 جلسه در شش ماهه اول امسال خبر داد و اذعان داشت: جلسات با کیفیت و تاثیر گذار بوده است.
وی از برنامه های نهاد کتابخانه ها برای توسعه و رشد مقوله کتاب و کتابخوانی خبر داد و بیان کرد: در این راستا افزایش کتابخانه های استان و کلنگ زنی کتابخانه های جدید در دستور کار بوده به طوری که امسال سه کتابخانه در شهر اهواز در مناطق ملاشیه، منبع آب و غیزانیه کلنگ زنی شده که کتابخانه منطقه غیزانیه در حال حاضر 70 درصد پیشرفت دارد و دهه فجر امسال به بهره برداری خواهد رسید.
حجت الاسلام سپهر، با اشاره به اینکه سالانه سه تا چهار میلیارد تومان اعتبار داریم، تاکید کرد: سال گذشته بیش از هشت باب کتابخانه بازسازی شده و همچنین هشت کتابخانه کلنگ زنی و به تعداد کتابخانه های استان خوزستان اضافه شدند.
تاکید بر مشارکت صنایع بزرگ خوزستان در ساخت کتابخانه
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان خوزستان، خواستار توجه صنایع بزرگ استان از جمله شرکت نفت و منطقه آزاد اروند برای توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی در استان شد و ابراز کرد: کتابخانه مرکز دانایی و رشد فرهنگی منطقه است و صنایع برای این رشد فرهنگی باید تلاش کنند و سهمی در این خصوص داشته باشند.
حجت الاسلام سپهر، اضافه کرد: صنایع در توسعه فعالیتهای فرهنگی و رفاهی در کنار ساخت مسجد، مدرسه و راه، کتابخانه ها را نمی بینند در حالی که کتابخانه ها از مراکز رشد فرهنگی در هر جامعه ای هستند که باید به آنها توجه ویژه شود.
وی ادامه داد: شهرهای استان نیاز به کتابخانه مرکزی جامع دارند این کتابخانه ها می توانند در تمام شهرهای پرجمعیت استان از جمله آبادان، خرمشهر، شادگان، شوش و شوشتر با کمک صنایع و یا خیرین ایجاد و راه اندازی شوند.
مدیرکل کتابخانه های عمومی خوزستان، با درخواست از خیرین استان برای مشارکت در ساخت کتابخانه، عنوان کرد: در عرصه ساخت کتابخانه و ترویج سنت حسنه کتابخوانی، خیرین استان باید وارد کار شوند و در امر ساخت کتابخانه همت کنند.
وی با بیان اینکه باید همه در رشد و توسعه کتابخوانی سهیم باشیم، اظهار کرد: متاسفانه اکنون عرضه بیش از تقاضا است و کمتر از 20 درصد از جوانان از فضای کتابخانه ها برای تحصیل استفاده می کنند در حالی که برای استفاده از این فضا باید فرهنگسازی شود.
وی با تاکید براینکه باید محتوا و فرهنگسازی مبنای کار قرار گیرد و بنای ما در سال جاری تحقق این موضوع و هدف است، افزود: در این راستا باید مراکز فرهنگی، صدا و سیما، مطبوعات و همه مردم تلاش کنند تا رشد فرهنگی مطلوب در استان محقق شود.
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان خوزستان تصریح کرد: در کتابخانه های استان 2 میلیون کتاب با 600 تا 700 عنوان کتاب متعدد داریم اما تنها سالن مطالعه مورد استفاده قرار می گیرد، در حالی که باید از این سرمایه های فرهنگی که نظام و حاکمیت برای آنها تلاش می کند، استفاده شود.
وی از برنامه ریزی برای ساخت کتابخانه مرکزی در آبادان و خرمشهر خبر داد و یاد آور شد: طرح جامعی نیز برای شهرهای شوش ، آبادان، خرمشهر و دزفول طراحی شده که برای تحقق نیازمند سرمایه گذاری و حمایت فرمانداران است.
حجت الاسلام سپهر، خاطر نشان کرد: تنها در صورتی شاهد گسترش فرهنگ کتابخوانی در میان مردم خواهیم بود که مسئولان فرهنگی و همچنین مردم به همکاری با یکدیگر پرداخته و برای ارتقای سرانه مطالعه تلاش کنند.
وی با بیان اینکه در استان خوزستان بیش از 480 نیروی متخصص در عرصه کتاب و کتابخوانی در نهاد کتابخانه های عمومی به مردم استان خدمت می کنند، گفت: با مساعدت استاندار خوزستان و تاکیدات نماینده ولی فقیه در استان توسعه کتابخانه ها را به سمت نقاط محروم سوق داده ایم به طوری که در حال حاضر 17 باب کتابخانه در حال ساخت است.
تخلف شهرداران از قانون
وی در بخش دیگر سخنان خود به قانون اختصاص نیم درصد از درآمد شهرداری ها به کتابخانه های عمومی اشاره کرد و تاکید کرد: در حالی که بر اساس ماده 6 قانون، شهرداری ها مکلفند همه ساله حداقل نیم درصد از درآمدهای خود را به منظور اداره امور کتابخانه ها در اختیار انجمن های کتابخانه های عمومی قرار دهند، اما متاسفانه شهرداران استان در این خصوص با نهاد کتابخانه ها نامهربانانه رفتار می کنند به طوری که بیش از 90 درصد شهرداری های استان از پرداخت نیم درصد امتناع کرده و یا در پرداخت آن اهمال می کنند.
مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی خوزستان، با بیان اینکه این وضعیت خلاف انتظار است، عنوان کرد: نهاد کتابخانه ها خدمات رسان فرهنگی است و در حالی که اشاعه دانش و اطلاعات به واسطه کتاب و کتابخوانی دارای اهمیت ویژه ای است اما اغماض شهرداری ها به قانون اختصاص نیم درصد از درآمدهای شهرداری ها به کتابخانه های عمومی قابل توجیه نیست.
وی با تاکید بر اینکه شهرداران و اعضای شورا باید مهربانانه تر رفتار کرده و نسبت به پرداخت مطالبات اقدام کنند، افزود: وصول نیم درصد درآمد شهرداری ها می تواند بسیاری از مشکلات کتابخانه های عمومی را حل کند و شرایط را برای فعالیت های کتابخوانی در سطح استان بهتر کند.
وی با بیان اینکه بیش از 30 میلیارد تومان تا پایان امسال از شهرداری ها طلب داریم، اضافه کرد: در حالی که برخی کتابخانه های ما با مشکلات متعدد مالی دست و پنجه نرم می کنند و مسائل رفاهی کارکنان تامین نمی شود، عدم پرداخت نیم درصد، اجحاف فرهنگی در حق مردم است .
حجت الاسلام سپهر، با اشاره به تبصره قانون نیم درصد درآمدهای شهرداری که سال 93 اعلام شد، بیان کرد: براساس این تبصره در صورتی که شهرداری ها این مبلغ را واریز نکنند، حق نیم درصد از حساب شهرداری ها کسر و به حساب خزانه کشور واریز و در نهایت به حساب انجمن کتابخانه های عمومی استان ها منتقل می شود.
وی ابراز کرد: براساس همین قانون امسال مبلغ سه میلیارد تومان از حساب شهرداری اهواز کسر و به کتابخانه های عمومی استان پرداخت شد و در صورتی که شهرداران همچنان نسبت به پرداخت نیم درصد اهمال کنند، به این صورت مطالبات ما از حساب های آنان کسر خواهد شد.
مدیرکل نهاد کتابخانه های خوزستان، نبود ساختمان اداری را از دیگر مشکلات این نهاد عنوان کرد و ادامه داد: با 220 باب مرکز فرهنگی اما هنوز خانه به دوشیم که در این راستا باید فکری به حال این نهاد شود و از ساختمان های مازاد دولتی ساختمانی در اختیار کتابخانه های عمومی استان قرار گیرد تا از این بلاتکلیفی خارجی شویم.
افتتاح 19 نمایشگاه کتاب در هفته کتاب
وی در بخش دیگر این نشست به گرامید اشت هفته کتاب از 24 آبان ماه در سراسر کشور اشاره کرد و گفت: در استان خوزستان نیز برنامه های متعددی برای گرامیداشت این هفته داریم که از جمله آنها می توان به برگزاری مسابقه سفیران کربلا، پذیرش عضویت رایگان در کتابخانه های عمومی استان، افتتاح نمایشگاه کتاب با چهار هزار و 500 جلد کتاب و نرم افزار و تخفیف 20 تا 40 درصدی در اهواز و افتتاح 18 نمایشگاه کتاب دیگر در شهرستان ها، نواختن زنگ کتاب در 35 شهرستان، تجلیل از فعالان حوزه کتاب و کتابخوانی، برگزاری جشن عمومی ویژه کتابداران و برگزاری نشست کتابخوان اشاره کرد.
حجت الاسلام سپهر اظهار کرد: برگزاری 25 جلسه نقد و بررسی کتاب در شهرستان ها، 11 رونمایی کتاب، برگزاری 10 شب شعر ، برگزاری ایستگاه های نذر کتاب در مصلی های نماز جمعه و کتابخانه های عمومی خوزستان، افتتاح یک کتابخانه در شوش دانیال و یک کتابخانه در رامهرمز و برگزای برنامه های متنوع برای کودکان از دیگر برنامه های گرامی داشت هفته کتاب در استان خوزستان است.
وی همچنین از افتتاح اولین کتابخانه مجازی در شهرستان بهبهان خبر داد و اذعان داشت: این کتابخانه با بیش از 100 میلیون تومان هزینه راه اندازی شده و تا پایان آذر ماه با تکمیل منابع مورد نیاز افتتاح می شود که در صورت استقبال مناسب، کتابخانه های مجازی دیگر شهرستان ها را نیز در دستور کار قرار خواهیم داد.
وی اظهار داشت: هفته کتاب و کتابخوانی فرصت گران بهایی برای الفت و اشتی خانواده ها با کتابخانه هاست و امیدوارم والدین همان گونه که نگران سلامت جسمی و تغذیه و تحصیل و پوشاک و رفاه فرزندان خود هستند، برای رشد فکری و سلامت باطنی و مصونیت اخلاقی آنها نیز برنامه ریزی کنند.
مدیرکل نهاد کتابخانه های خوزستان، با تاکید براینکه این هفته زمان مناسبی برای نشر و گسترش فرهنگ کتابخوانی خواهد بود، بیان کرد: بهترین حصن و مستحکم ترین دژ برای حفظ جوانان از انحراف ها و آسیب ها انس با کتاب و عادت به مطالعه است.
نظر شما