میانجگیری عمان از مذاکرات هسته ای تا روابط میان ایران و عربستان

خبرگزاری شبستان:عمان، کشوری با حکومت پادشاهی ، طی ۴ دهه گذشته در نقش یکی از باثبات ترین دوستان و همسایگان ایران ظاهر شده است و در حال حاضر نیز آمادگی خود را برای میانجیگری میان ایران و عربستان اعلام کرده است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: عمان، کشوری با حکومت پادشاهی و جمعیتی بالغ بر 2 میلیون نفر، طی 4 دهه گذشته در نقش یکی از باثبات ترین دوستان و همسایگان ایران ظاهر شده است. سلطان قابوس که کمتر پیش می‌آید سفر خارجی برود و همواره بر صندلی مسقط در کنفرانس‌ها و نشست‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای نماینده وزیر خارجه این سلطنت نشین تکیه می‌زند، طی 3 سال اخیر بیش از هر زمان دیگری نامش آن هم در وقایع و مواقع حساس و مهم در ایران بر سر زبان‌ها افتاده و به تیتر یک رسانه‌ها تبدیل شده است.

 

سلطان عمان در چند سال اخیر با استفاده از روابط نزدیک خود با ایران، کشورهای عربی و غرب، نقش میانجی را به خوبی ایفا کرده است. سلطان قابوس در سال 66 تلاش کرد تا با برگزاری نشست‌هایی در مسقط بین ایران و عراق به پایان جنگ کمک کند اما به نتیجه ای نرسید.

 

سلطان قابوس در چند سال اخیر بارها با میانجیگری میان تهران و پایتخت‌های اروپایی، زمینه آزادی شهروندان بازداشتی از دو طرف را فراهم کرد. شیوه کار هم این‌گونه بود که سلطان قابوس با میانجیگری دوجانبه، بعد از آزادی هر شهروند ایرانی یا غربی، آنها را با استفاده از هواپیمای اختصاصی به مسقط منتقل می کرد و بعد از چند روز میزبانی، تحویل کشورشان می داد. اوج میانجیگری سلطان قابوس هم در ماجرای سه شهروند امریکایی بازداشتی در ایران (سارا شورد، شین بائر و جاشوا فتال) بود که هر سه بعد از پرداخت وثیقه 5/1 میلیارد تومانی آنها توسط پادشاه عمان، از زندان آزاد و در دو مرحله با استفاده از هواپیمای اختصاصی پادشاهی عمان به مسقط منتقل و تحویل خانواده‌هایشان شدند. همچنین آزادی مجتبی عطاردی (استاد دانشگاه شریف که در امریکا بازداشت بود)، شهرزاد میرقلی خان (زندانی در امریکا) و نصرالله تاجیک (سفیر اسبق ایران در اردن که در لندن بازداشت بود) با میانجیگری‌های سلطان قابوس محقق شد. برخی رسانه‌ها از سرگیری روابط بین ایران و عربستان و انگلیس در دهه 1990 را به واسطه‌گری عمان مرتبط دانسته‌اند. همچنین در نتیجه اعتماد میان تهران و مسقط، سفارت عمان مسوولیت حفاظت از منافع ایران در لندن را برعهده گرفته است.

 

بنابراین گزارش، در زمان مذاکرات هسته ای نیز عمان به عنوان میانجی میان ایران و کشورهای 1+5 عمل کرده بود. سید باقر حسینی، دبیر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در زمان برگزاری مذاکرات در عمان در گفتگویی با ایمنا تاکید کرده بود: "جمهوری اسلامی ایران خواسته‌هایی دارد که از آنها کوتاه نخواهد آمد، حال هرکس در این میان برای رسیدن ایران به خواسته‌هایش میانجیگری کند، جمهوری اسلامی از آن حمایت خواهد کرد. با توجه به روابط خوب ایران و عمان در سال‌های گذشته، میانجیگری برای حصول توافق نیز می‌تواند اقدامی از جانب عمان باشد."

 

این گزارش می افزاید وزیر امور خارجه عمان روز گذشته در کنفرانسی خبری بر تلاش این کشور برای میانجیگری میان ایران و عربستان تاکید کرده بود. خبرگزاری مهر به نقل از النشره گزارش داده است: "یوسف بن علوی، وزیر امور خارجه پادشاهی عمان در کنفرانس خبری مشترک با فرانک والتر اشتاین مایر همتای آلمانی خود اعلام کرد که دولت عمان آمادگی دارد تا در صورتی که یکی از طرف های ایران و عربستان بخواهد میان این دو کشور درباره بحران سوریه میانجیگری کند. عمان رابطه خوبی با عربستان و ایران دارد و می تواند در ایجاد تفاهم میان این دو کشور در خصوص پرونده های مختلف در منطقه همچون سوریه و یمن سهیم باشد."

کد خبر 500735

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha