به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، حجت الاسلام مصطفی حائری فومنی، دستیار ویژه وزیر امور خارجه و نماینده وزارت امور خارجه در حج امسال در مراسم گرامیداشت یاد جان باختگان حادثه منا که با عنوان«روایت فاجعه» عصر روز گذشته(20 آبان) در مسجد قدس رشت برگزار شد، اظهار کرد: در برگزاری مناسک حج اتفاقهای کوچک و بزرگ زیاد دردناک و غیر قابل تاملی اتفاق می افتد اما حادثه منا با همه حوادث متفاوت و عمیق بود.
وی به اینکه کشور میزبان با همه ادعاهای گوش پرکن خود به نام «خادمین شریفین»، ذخیرههای فراوان از چاه های نفت این سرزمین که حد و حساب ندارد و امکانات بسیاری زیادی که در اختیارش است اشاره کرد و گفت: متاسفانه شیوه مدیریت و تدبیر بسیار پایین و اشتباه به ویژه بعد از حادثه، مسئله بحران را دوچندان کرد.
حجت الاسلام حائری، تاکید بر اینکه جامعه اسلامی باید در این باره تصمیم بگیرد، افزود: اتفاقهایی که در سالهای گذشته رخ داده بود هرگز به این ابعاد و وسعت نبود چرا که شیوه رخداد این حادثه بسیار دردآلود بود.
وی اذعان کرد: برای پی بردن به اتفاقی که رخ داده بسیاری از شاهدان عینی حادثه را آوردیم و حرفها و دیده هایشان را با هم تطبیق دادیم.
حجت الاسلام حائری زوایای مختلف اتفاقهای قبل و بعد از حادثه اشاره و اظهار کرد: در هر صورت اگر بحرانی رخ داد باید مدیریت بحران خوبی انجام شود.
در فاجعه منا 99 درصد بر اثر بی آبی جان باختند
وی مرگ 99 درصد جان باختگان فاجعه منا را بر اثر کمبود آب و از دست دادن انرژی لازم برای مقاومت در آن شرایط سخت و گرمای طاقت فرسا دانست و ادامه داد: دستگاههای کشور سعودی در آن شرایط سخت دست و پای خود را گم کرده و مهمتر آنکه اجازه ندادن کسی وارد عمل شود و به حادثه دیدگان کمک کند و جو را سیاسی و پلیسی کردند.
وی عدم مدیریت دستگاههای سعودی و عدم مدیریت صحیح برخی کاروانها را دو مقصر اصلی برای این حادثه غم انگیز دانست و تصریح کرد: 450 کاروان از ایران اسلامی به حج امسال اعزام شده بودند.
حجت الاسلام حائری گفت: برای رفتن به رمی جمرات پنج مسیر وجود دارد که هر کدام از مسیرها 25 متری است و یک مسیر فرعی است که با عرض 12 متر که به مسیر 204 معروف است که ماموران سعودی این مسیر را بسته بود.
تخلف 30 کاروان و بی تدبیری دولت عربستان در حادثه منا
وی به مکلف بودن رعایت زمان مسیرهایی که کشور میزبان برای کشور مهمان مشخص کرده است اشاره و خاطر نشان کرد: از پنج مسیر کلی، کشور عربستان دو مسیر برای حجاج ایرانی مشخص کرده بود که 420 کاروان با رعایت موازین به اجرای اعمال خود پرداخت و متاسفانه 30 کاروان به وسیله رییس کاروان یا روحانی و یاهر دو تخلف کرده و از مسیری غیر از آنچه مشخص شده بود حرکت کردند.
وی در ادامه عدم حضور ماموران قدیمی و آموزش دیده، بی تدبیری در بستن راه، نپاشیدن آب خنک به ازدحام جمعیتی که روی هم انباشته شده بود، عدم اطلاع رسانی درست به حجاجی که در این گره گرفتار شده بودند، وارد کردن ارتش، عدم اجازه به کمک های مردمی داوطلب و... را از جمله مواردی برشمرد که تعداد جان باختگان را بیشتر کرد.
حجت الاسلام حائری همچنین به تذکر و نهیب بسیار مقتدرانه مقام معظم رهبری، تدبیر رییس جمهور و وزیر امور خارجه اشاره و اظهار کرد: اگر این نهیب نبود و اقدام سریع و به موقع انجام نمی شد دولت سعودی تمامی پیکرها را در عربستان به خاک می سپرد و آمار درستی از این حادثه مشخص نمی شود.
وی با بیان اینکه در روز اول با ماشینهای بزرگ تلی از اجساد را حمل کرده و هزار و 600 جسد را به خاک سپردند، گفت: کارگران در محل دفن حاجیان جان باخته بیان کردند که ما دستور حفر 8 هزار قبر را داریم.
حجت الاسلام حائری با تاکید بر اینکه هشت هزار نفر تعداد جانباختگان فاجعه منا است، افزود: اجازه شناسایی جانباختگان این حادثه را پس از گذشت چهار روز به ما دادند که شناسایی تا روز دهم هم ادامه داشت ولی متاسفانه از روز پنجم اجساد قابل شناسایی نبودند و کار سخت شده بود که با مذاکرات بسیار خوب وزیربهداشت کشورمان بحث DNA مطرح و مورد قبول واقع شد.
وی اذعان کرد: بعد از کشور ایران بیشترین کشته شدگان مصری بودند اما رییس جمهور این کشور به پادشاه عربستان هم تبریک گفت و هم قدردانی کرد.
حجت الاسلام حائری بیان کرد: هیچ کشوری به سراغ کشته شدگانش نرفت مگر ایران که اجازه دفن عزیزانش را به دولت سعودی نداد.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از اجساد به دلیل بدی شرایط یخچالهای نگهداری سیاه و کبود و... شده بودند، افزود: به همین علت تعداد مفقودان ما بسیار زیاد بود.
حجت الاسلام حائری بیان کرد: حرف و حدیث هایی در خصوص ظریف آنروزها زیاد شد اما ظریف در جلسه ای که حضور داشت اگر خارج می شد کاری نمی توانست انجام دهد چرا که در کمتر از چند دقیقه توانست گذرنامه هاشمی، وزیر بهداشت را برای رسیدن به عربستان از طریق امیر کویت که در همان جلسه حضور داشت، دریافت کند.
وی گفت: یک وزیر خارجه که باید جان ملتش را نجات دهد می بایست در آن شرایط سخت و حساس چکار می کرد!؟
شناسایی 19 جسد مجهول ایرانی در حادثه منا ادامه دارد
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر 19 جسد مجهول داریم که دو هفته برای شناسایی آنها مهلت گرفته شده است، افزود: پرستوهایی که شب قبل از عرفات مانند نوزادی تازه متود شده پاک بودند وقتی وارد رمی جمرات شدند روحشان به سختی و لب تشنه به یاد مولایشان امام حسین(ع) پر کشید و جان باختند.
گفتنی است، در ادامه این مراسم که همراه با مداحی و ذکر مصیبت سید و سالار شهدا همراه بود، بیانیه انجمن های اسلامی گیلان در مراسم فاجعه منا قرائت شد. در قسمت هایی از این بیانیه آمده است؛
بسم رب الشهدا و الصدیقین
بی تردید حرمت سرزمینی که خداوند آن را حرم امن قرار داده است بر همه واجب است چنانکه در سوره قصص می فرمایید: ما مکه را سرزمینی امن قرار دادیم و در سوره آل عمران 97 می فرماید: هرکس در آن داخل شود امنیت دارد....
براستی سکوت قبرستانی مجامع بین المللی در مقابل این حادثه دردناک به چه معنا است و این سیر باطل تا کجا ادامه خواهد یافت؟.....
ما انجمن های اسلامی گیلان، ضمن عرض تسلیت عمیق به خانواده ها و بازماندگان شهدای منا، همزبان با ملت بزرگوار ایران و همه آزادگان جهان، انزجار شدید خویش را از عمل نادرست حکام سعودی در مهندسی کردن واقعه منا و بی توجهی مسئله دار نسبت به وضعیت مصدومین حادثه را اعلام نموده و انتظار داریم عقلای آن سرزمین، ضمن عذرخواهی از مسلمانان جهان نسبت به جبران این ضایعه اسفناک اقدام و برنامه ریزی لازم جهت برپایی حجی ابراهیمی و ایمن را بنمایند.
از تمام مجامع بین المللی که خود را مدافع حقوق بشر می دانند، انتظار می رود ضمن محکومیت این سوء مدیریت عربستان مبادرت به تشکیل کمیته حقیقت یاب نموده تا موضوع به طور دقیق پی گیری شود.
از مسئولین محترم جمهوری اسلامی نیز انتطار می رود ضمن پیگیری وضعیت مفقودین، در راستای جهانی کردن این حادثه اقدام و بجای پررنگ کردن آن در داخل، موضوع را به مجامع بین المللی، به ویژه سازمانهای کشورهای اسلامی و غیر متعهد کشانده و در دادگاه های بین المللی مطرح و پیگیری نمایند.
نظر شما