به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، نشست وین ۳ روز شنبه با حضور مقامات ارشد اکثر کشورهای جهان به منظور رسیدن به راه حلی سیاسی در خصوص بحران سوریه برگزار می شود.
دور پیشین مذاکرات دو هفته قبل با صدور بیانیهای 9 بندی پایان یافت. هرچند در آن بیانیه طرفها اعلام کردهاند که هنوز اختلاف نظرهایی دارند، اما بر موارد مشترکی چون لزوم برقراری آتشبس، آغاز مذاکرات سیاسی و نهایتا برگزاری انتخابات در سوریه تأکید کردهاند.
بنابراین گزارش، جمهوری اسلامی ایران که مبدع ایده استفاده از گفت و گو و مذاکرات سیاسی به منظور حل بحران سوریه بوده است، در دور دوم این نشست بنا به دعوت رسمی در سطح وزیر امور خارجه حضور یافت.
بنا به گفته محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان نشست شنبه وین با دو موضوع شناخت گروه های تروریستی در سوریه و تصمیم گیری برای آینده سیاسی این کشور پیگیری می شود.
اما هنوز مشخص نیست نماینده ایران در چه سطحی در این نشست حضور می یابد زیرا سفر رئیس جمهور کشورمان به ایتالیا و فرانسه تقریبا با این کنفرانس همزمان خواهد بود.
در آخرین تلاش ایران در زمینه حل بحران سوریه، محمد جواد ظریف شب گذشته با همتای روسی خود به گفت و گو پرداخت.
طرفین در این تماس «بر لزوم وجود رویکردهای سازنده و هماهنگی در تلاشهای بینالمللی برای مبارزه با تروریسم و آغاز مذاکرات سوری-سوری تأکید کردند.»
مقامات روس میگویند در این نشست که ادامه سلسله نشستهای وین با موضوع سوریه است، طرفین باید بر سر لیستی از گروههای تروریستی که همه باید با آنها مبارزه کنند، به توافق برسند.
به گزارش شبستان، همچنین دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز در خصوص نشست وین و بحران سوریه اظهار نظر جدیدی داشته است.
شمخانی تأکید کرد که باید در گفتوگوهای وین، 2 نکته رعایت شود: اول، با تروریسم باید به طور جدی مقابله کرد و دوم اینکه مردم سوریه باید بستر انتخابات خود را خودشان فراهم کنند. در صورت رعایت این دو مسأله این نوع گفتوگوها میتواند سرانجام مناسبی داشته باشد.
شمخانی در پاسخ به سؤالی درباره سرنوشت بشار اسد رئیس جمهور سوریه و دیدگاه آمریکا و متحدان آن درباره کناره گیری وی و اینکه موضع ایران در این خصوص چیست و آیا بین موضع ایران و روسیه در این خصوص اختلاف وجود دارد، گفت: جمهوری اسلامی ایران از موضع مردم سوریه هر چیزی که باشد حمایت میکند.
وی افزود: موضع مردم سوریه بقا، انتخاب و تعیین تکلیف در صندوق انتخابات است.
شمخانی با بیان اینکه غربیها از سه سال و نیم قبل دنبال سرنگون کردن بشار اسد بودند ولی موفق نشدند، اظهار داشت: غربیها آنچه را که در میدان نتوانستند به دست آورند، اکنون به دنبال این هستند که از طریق سیاسی به دست بیاورند.
وی ادامه داد: آنها یک روزی میگفتند، بشار اسد مشکل است و امروز میگویند بخشی از راه حل هم هست. در حقیقت این امر به علت پیروز نشدن در میدان، واقعیتهایی به آنها تحمیل شده است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران همواره معتقد بوده که باید اجازه داد تا مردم سوریه انتخاب کنند و بدون هیچ محدودیتی این کار با حضور شکوهمند مردم سوریه در زمان و موعد مقرر و در چارچوب یک قانون اساسی قابل قبول صورت میگیرد که آنچه را میخواهند، انتخاب کنند.
شمخانی تأکید کرد: در این رابطه، مسکو هیچ تباین فکری با ایران ندارد. بالطبع، آن چیزی که تغییر کرده نظر غربیهاست. آنها تاکنون همراهی بشار اسد را در این فرایند و انتقال قبول نداشتند، اما امروز قبول کردهاند که چارهای جز این نیست و به نظرم یک گام دیگر هم باید عقب نشینی کنند و به این معنا که باید مردم سوریه انتخاب کنند نه دستور و دلار آمریکا و نه ریال سعودی.
وی در خصوص اینکه چرا شمار شهدای ایرانی در سوریه افزایش یافته و آیا ایران در فکر اعزام نیروی زمینی به سوریه در صورت مداخله نظامی طرفهای دیگر در سوریه است، گفت: در سوریه موضوع کمبود نیروی انسانی نیست. سوریها از سرزمین خود دفاع میکنند و مشکلی ندارند. جمهوری اسلامی ایران خواهان اعزام نیروی زمینی نبوده و نیست، چرا که نیازی به این امر نیست.
نظر شما