خبرگزاری شبستان – تبریز: برنامه «فیتیله» که سال هاست به یک برنامه پربیننده کودک و نوجوان در کشور مبدل شده، یک مدرسه و دانشگاه و رسانه آموزنده برای فرزندان این مرز و بوم به حساب می آید. چه بسا نونهالان و نوجوانانی که تاثیرپذیری آن ها از عموهای فیتیله ای به مراتب بیشتر از والدین خود باشد.
برهمین اساس، سکانس به سکانس نمایش های این برنامه، تاثیری عمیق در اذهان فرزندان این مرز و بوم می گذارد و باید در نگارش نمایش نامه و اجرای آن، ریزترین ملاحظات را رعایت کرد.
آنچه در این برنامه رخ داد که موجب اعتراض مردم آذربایجان شد، استفاده از "زبان ترکی" یا "فارسی با لهجه ترکی" در یک برنامه طنز نبود و این به نوبه خود، توهین تلقی نمی شود و همه زبان ها و گویش ها از جمله ترکی، شمالی، لری و... در برنامه های طنز و جدی مورد استفاده قرار می گیرند، اما آنچه اتفاق افتاد، یک بی ادبی و بی دقتی بود که به نام طنز، شعور و فرهنگ یک ملت را زیر سوال برد و همین اتفاق، موجی از اعتراضات مردم آذربایجان را به دنبال داشت.
اما نکته ای که در این بین حائز اهمیت است، برخورد فرهنگی و مسالمت آمیز مردم آذربایجان با این اتفاق است به صورتی که حتی اعتراض خود را نیز در کمال آرامش به گوش متولیان رسانه ملی رساندند.
این تجمع در دانشگاه های استان های آذربایجان شرقی و غربی و اردبیل و زنجان، به شکل متمدن تری برگزار شد و دانشجویان فرهیخته با در دست داشتن پلاکاردها و دست نوشته هایی، مطالبات قانونی و منطقی خود را به نمایش گذاشتند و سپس به تجمع خود پایان دادند.
مساله به مراتب مهم تر که قابل تحسین بود، همراهی نهادهای دولتی با مردم بود، وقتی که بلافاصله پس از این اتفاق، نماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی، فرماندار تبریز و دیگر مسئولین مربوطه بیانیه ای صادر کرده و به مردم اطمینان دادند که مطالبات آن ها را سریعا پیگیری می کنند و همین همراهی مسؤولان با مردم، آلام آنان را تسکین داد.
از طرفی عذرخواهی رئیس سازمان صدا و سیما، مدیران شبکه 2، تهیه کننده برنامه و بازیگران فیتیله، اقدام مناسبی بود که نشان داد عمدی در این کار نبوده و صرفا یک بی دقتی به شمار می رود و مردم آذربایجان، آنقدر بزرگوار و اهل بخشش هستند که عذرخواهی فرزندان هنرمند خود را نادیده نگیرند.
مردم آذربایجان اما، در این چند روز، به شبکه های ماهواره ای نشان دادند که کوچک ترین بهانه ای به دست آن ها نخواهند داد و با حرکات احساسی و نسنجیده، وحدت کشور را به خطر نمی اندازند.
اما در پایان، بیان این نکته مهم ضروری به نظر می رسد که متولیان رسانه ملی که امام خمینی(ره) از آن به عنوان یک دانشگاه یاد کردند، باید از این پس، تدابیر لازم را بیندیشند تا احترام به اقوام ایرانی، آویزه گوش همه تولیدکنندگان و مجریان برنامه های صدا و سیما باشد تا دیگر شاهد برافروختن آتشی با یک فیتیله نباشیم...
بیت اله احمدی
نظر شما