جنگ بزرگترین دشمن محیط زیست/ نا امن کردن جایی برای هیچ کشوری امنیت نمی آورد

خبرگزاری شبستان: وزیر امور خارجه، محیط زیست را حوزه همکاری و منفعت جمعی عنوان کرد و افزود: جنگ های منطقه ای آثار منفی بر محیط زیست خواهد گذاشت.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه در همایش روز جهانی مقابله با آثار جنگ در محیط زیست محیط زیست را حوزه همکاری و منفعت جمعی عنوان کرد و افزود: جنگ های منطقه ای آثار منفی بر محیط زیست خواهند گذاشت.

وی با بیان اینکه آثار جنگ بر محیط زست و ارتباط صلح و محیط زیست دو موضوع مهمی است که باید به آن بپردازیم، اذعان داشت: تاثیر مخرب جنگ بر محیط زیست موضوعی است که منطقه و جامعه بین‌الملل با آن روبرو بوده و از عدم رعایت قوانین محیط زیستی در جنگ نگرانی ایجاد می کند.

ظریف با اشاره به جنگ هایی که در 20 یا حتی 30 سال گذشته در منطقه، تصریح کرد: وقوع این جنگ ها آثار مخرب زیادی بر محیط زیست داشته است.

وزیر امور خارجه  با اشاره به حملات صدام به نفتکش‌های کویت و اقدامات انجام شده در جنگ دوم خلیج فارس، یادآور شد: براساس آن در سال 2001 کویت در سازمان ملل متحد پیشنهاد روز مقابله با آثار جنگ بر محیط زیست را مطرح کرد و ما نیز این روز را گرامی می‌داریم و در مورد آن همفکری و برنامه‌ریزی می‌کنیم.

ظریف با اشاره به تعالیم اسلامی، خاطرنشان کرد: آثار جنگ بر محیط زیست و ممنوعیت استفاده از ابزار تخریب محیط زیست یکی از موضوعات مطرح شده در حوزه حقوق جنگ در تعالیم اسلامی است.
 
وی افزود: منبعی که علما برای حرمت سلاح‌های کشتار جنگی، شیمیایی و هسته‌ای و... مطرح می‌کنند احادیث پیامبر اسلام در مورد ممنوعیت مسموم کردن آب، از بین بردن محیط زیست و ممنوعیت قطع درختان در جنگ است که برای ما مسلمانان بسیار افتخارآمیز است که این مسئله 1400 سال پیش در احکام، تعالیم، دستورات و سیره پیامبر اسلام خود را نمایان کرده است.
 
ظریف با بیان اینکه به نام افراطی‌گری و به نام اسلام جنایت‌هایی آفریده می‌شود، تاکید کرد: جامعه بین‌المللی باید به این موضوع توجه کند که اسلام به چه میزان به حوزه حفظ محیط زیست انسانی و حتی حفظ حیوانات توجه داشته است و چنین اسلامی نمی‌تواند اجازه دهد یک انسان گردن زده شود یا زنده‌ زنده سوزانده شود.


وی با اشاره به ضرورت برنامه‌ریزی در مورد یک پارادایم برای صلح و محیط زیست، تصریح کرد: امروز در دنیایی زندگی می‌کنیم که از محیط زیست تا امنیت به عنوان کالایی عمومی مطرح می‌شود و هیچ‌یک را به قیمت منع شدن بهره‌برداری دیگران نمی‌توان به دست آورد.
 
وزیر امور خارجه با بیان اینکه نمی‌توان محیط زیست را به قیمت از دست رفتن محیط زیست دیگران حفظ کرد، تاکید کرد: اگر کسی می‌گوید من می‌خواهم لایه اوزون را در کشورم حفظ کنم اما حفظ لایه اوزون در کشور شیلی برای او مهم نیست سبب می‌شود که همه به حرف او و به بی‌سوادی او به تمسخر بنگرند زیرا در دنیای جهانی شده آثار بی‌مبالاتی در حفظ محیط زیست آثاری جهانی خواهد بود و باید برای به وجود آمدن چنین پارادایمی یا به فرموده مقام معظم رهبری چنین منظومه فکری تلاش کنیم زیرا آن وقت می‌توانیم بپذیریم که به قیمت ناامن کردن دیگران نمی‌توانیم برای خود امنیت ایجاد کنیم.
 
وی با بیان اینکه محیط زیست نیز مانند حوزه امنیت است که خطرات و نگرانی‌ها مشترک است، عنوان کرد: اگر باور کنیم که نمی‌توانیم محیط زیست خودمان را به قیمت تخریب محیط زیست دیگران ایجاد کنیم؛ باید بپذیریم با سرمایه‌گذاری روی گروه‌های تروریستی، افراط و سلاح‌های مخرب و با سرمایه‌گذاری و حمایت از رژیم صهیونیستی که اصل وجودش بر غارت و تجاوز است نمی‌توانیم برای خود امنیت درست کنیم.
 
ظریف تاکید کرد: اگر این واقعیت را کشورهای بزرگ دنیا بپذیرند و ایالات متحده بپذیرد که نمی‌تواند امنیت خود را با حمایت از رژیم صهیونیستی جلب کند و دوستان ما در منطقه بپذیرند که داعش قبل از آنکه خطری برای سوریه، عراق و لبنان باشد خطری برای خود آنها و برای همه ماست و دولت‌ها بپذیرند که با حمایت از گروه‌های تروریستی نمی‌توانند منافعی هرچند کوتاه برای خودشان کسب کنند؛ آن وقت می‌توانیم بپذیریم که وارد یک پارادایم جدید در روابط بین‌الملل شده‌ایم. پارادایمی که صلح، محیط زیست، پیشرفت، توسعه و بهبود روابط انسانی و معیشت تنها در صورتی برای هرکس میسر است که برای همگان میسر باشد.
 
وی خاطرنشان کرد: تنها زمانی برای کشور صلح و پیشرفت و محیط زیست سالم وجود خواهد داشت که آن را برای همگان بخواهیم. اینها حوزه رقابت نیست بلکه حوزه همکاری و منفعت جمعی است و اگر ما شعار جهانی شدن و جهانی‌سازی را می دهیم باید این واقعیت را در مورد آن بدانیم که محیط زیست، بهداشت، امنیت و رفاه کالاهایی عمومی است که به دست آوردن آن با هزینه محروم کردن دیگران به دست نمی‌آید و اگر ما این مسائل را بپذیریم آن وقت می‌توانیم به جهانی با ثبات‌تر فکر کنیم.

هومان لیاقتی مدیرعامل صندوق ملی محیط زیست نیز در این همایش گفت: مرکز صلح و محیط زیست سال 84 با هدف افزایش آگاهی عمومی برای ارتقا صلح پایدار، گفت وگو تمدن ها و حفاظت از محیط زیست پایه گذاری شد.


وی خاطر نشان کرد: پنل تخصصی با مدیریت علی اشرف مجتهد شبستری نایب ربیس هیات مدیره مرکز صلح و محیط زیست، برخی سفرای خارجی در تهران، سفیر سوئد، اساتید دانشگاهی و میهمانان ویژه از لبنان و یمن تشکیل می شود که در زمینه آثار تخریبی جنگ بر محیط زیست صحبت می شود.


مدیر عامل مرکز صلح و محیط زیست با اشاره به اینکه آثار تخریبی جنگ ها بر دنیا به ویژه منطقه خاور میانه روز به روز شدیدتر می شود، افزود: به طور مثال این موضوع که آثار تخریبی که داعش در منطقه ایجاد کرده است، در پنل تخصصی مورد بحث قرار می گیرد.


به گفته لیاقتی، در قرن حاضر با پیشرفت فناوری های مدرن جنگی، خطرات و اثرات جنگ بر محیط زیست به شدت افزایش یافته است، روز بین المللی ' جلوگیری از تخریب محیط زیست در جنگ و مناقشات مسلحانه' برای تاکید هرچه بیشتر بر تبعات مخرب زیست محیطی جنگ و اهمیت دادن به این موضوع نامگذاری شده است؛ عوارضی که در اغلب موارد خساراتی جدی بر طبیعت برجای نهاده و غیر قابل جبران است.

براساس این گزارش، همایش آثار مخرب جنگ بر محیط زیست با حضور محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه، معصومه ابتکار رییس سازمان حفاظت محیط زیست، محمد رضا تابش نایب رییس فراکسیون محیط زیست مجلس ، سفرای کشورهای فلسطین، سوئد و ژاپن و اساتید دانشگاهی به همت مرکز صلح و محیط زیست با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست در پردیسان برگزار شد.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 2001 میلادی، روز ششم نوامبر مصادف با 15 آبان ماه هر سال را با عنوان روز بین المللی 'مقابله با آثار جنگ بر محیط زیست' نامگذاری کرد که امسال این مراسم از سوی سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.

کد خبر 500059

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha