به گزارش خبرگزاری شبستان از خرم آباد، مردم استان لرستان در ایام محرم هر کدام به نوعی ارادت خود را به امام حسین(ع) و شهدای حادثه عاشورا به اثبات میرسانند، به طوری که مرد و زن پیر و جوان در مراسمی که بیشتر با همان شیوه سنتی برگزار میشود، شرکت میکنند.
جوانان لرستانی از همان روزهای اول محرم با برپا کردن خیمههای عزاداری و نصب پلاکارد در جای جای این استان شیعه نشین بار دیگر حال و هوای عاشورایی را به تصویر میکشانند.
مردم استان لرستان، آیینهای ویژهای در ماه محرم و صفر دارند که از جمله آن میتوان به حضور مردم به ویژه جوانان برای عزاداری در خیابانها و کوچهها در قالب هیئتهای سینه زنی و زنجیرزنی اشاره کرد.
قربانی کردن گاو و گوسفند و تهیه غذای نذری هیئتهای عزاداری، پختن حلیم، آش و حلوای نذری، تهیه شربت و شیرینی و شیر داغ و توزیع نذورات در بین هیئتهای عزاداری از جمله آیینهایی است که در ایام محرم و صفر توسط مردم این استان انجام می شود.
آیینها و سنتهای مختلفی به ویژه در روز تاسوعا و عاشورای حسینی در این استان برگزار میشود که چهل منبر و گل اندود کردن از جمله این آیینهاست.
چهل منبر آیین ویژه بانوان لرستانی در روز تاسوعاست که با پای برهنه و نقاب بر صورت 40 شمع به نیت در 40 منبر یا مجلس عزاداری امام حسین (ع ) روشن میکنند تا از این طریق با راز و نیاز با معبود یکتای خود، نیازها و حاجت خود را برآورده کنند.
در این سنت دینی زنان از ابتدا تا انتهای این آیین با نیتهای درونی خود مهر سکوت بر لب میزنند و تنها با زمزمه و ذکر کلمه الله و یا فرستادن صلوات بر محمد (ص) و خاندان پاکش مسیر حرکت خود را ادامه میدهند.
همچنین در روز تاسوعای حسینی، جوانان پرشور و دوستدار ائمه اطهار در لرستان به تدارک آماده کردن خاک ویژه عزاداری روز عاشورا میپردازند تا در این روز تمام بدن خود را به گل آغشته کنند و در ماتم سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین (ع ) به عزاداری بپردازند.
خاک ویژه عزاداری اباعبدالله الحسین توسط جوانان لرستانی از بیابانهای اطراف تهیه میشود و پس از غربال و الککردن، آن را با عطر و گلاب معطر میکنند و خاک آماده شده را در حوضچههای مخصوص با آب گرم به گل تبدیل میکنند و اقشار مختلف مردم پس از اقامه نماز صبح روز دهم محرم ( عاشورا) با خلوص نیت و خود را گل اندود میکنند.
عزاداران حسینی پس از گل مالان خود در کنار آتشهای که به همین مناسب روشن کردهاند، بدن خود را خشک میکنند و سپس در دستههای سینه زنی و زنجیر زنی در خیابانهای شهر به راه میافتند و با ذکر مصیبت و نوحه سرایی و سینه زنی عزاداری خود را به اوج میرسانند.
سنت گل اندود در روز عاشورای حسینی یکی از سنتهای بسیار قدیمی رایج در میان مردم لرستان است که نوع عزاداری روز عاشورای مردم این خطه را از دیگر مناطق کشور متفاوت کرده است.
مردم این منطقه با طلوع آفتاب دسته دسته پس از اجرای سنت ویژه گل اندود کردن که خاص عاشوراست به مراسم سوگواری و عزاداری حسینی شور دیگری میبخشند.
عزاداری مردم استان لرستان به ویژه شهر خرمآباد در روز عاشورا تا ظهر ادامه دارد و مردم عزادار پس از قرائت زیارت عاشورا، نماز ظهر عاشورا را اقامه میکنند.
پس از ظهر عاشورا، مردم این دیار از شب عاشورا به مدت سه شب مراسم شام غریبان را برگزار می کنند، به طوری که هیئت های عزداری و عموم مردم عزادار با در دست گرفتن شمع و پیاده روی در سطح شهر و معابر این استان به عزداری می پردازند و نوحه سرایان با شرح غم و اندوه اسرای حادثه کربلا این مراسم اندوه بار را مزین می کنند.
آیینهای عاشورایی خاصی نیز در سایر شهرهای استان با آداب و رسوم خاصی انجام میشود که از میان آنها میتوان به تشکیل حلقه عزا در مقابل مساجد تکایا و حسینیهها با ذکر حسین وای، مراسم گلگیران و مجالس روضهخوانی و تعزیهخوانی که از واپسین روزهای ماه ذیالحجه آغاز و تا پایان دهه نخست محرم ادامه دارد، اشاره کرد.
پایان پیام/
نظر شما