همه چیز درباره سامانه ضد موشکی اس ۳۰۰

خبرگزاری شبستان: سامانه ضد موشکی اس ۳۰۰ قادر به ارتقا امنیت هوایی کشورمان است و از زمان اعلام خبر تحویل آن به صورت گسترده در اخبار رسانه های خارجی قرار گرفته است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: سامانه ضد موشکی اس 300 چندی است که به عنوان خبری مهم در اخبار رسانه های خارجی قرار گرفته است. این سامانه می تواند امنیت هوایی ایران را ارتقا بخشد و از زمان اعلام خبر تحویل آن به ایران حواشی زیادی پیرامونش ایجاد شده است.

 

اسپودنیک گزارش داده است: "سامانه ضد موشکی S-300  به سوی ایران خواهد رفت. این سامانه ضد موشکی می تواند امنیت هوایی ایران را ارتقا بخشد . قرار بود سامانه ضد موشکی اس 300 سالها پیش به ایران تحویل داده شود اما به علت وجود تحریم ها روسیه از ارسال آن به ایران ممانعت می کرد. سال گذشته و پیش از آنکه توافقی میان ایران و گروه 5+1 حاصل شود ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه قانون منع انتقال اس سیصد را به ایران لغو کرد که در آن دوران اسرائیلی ها این مساله را اعلان جنگ به تلاویو تلقی کردند.

 

سرگی شمیتزو در حاشیه نمایشگاه صنایع هوایی دوبی امروز دوشنبه اظهار داشت نه تنها قرار داد تحویل اس سیصد به ایران امضا شده است بلکه این تجهیزات به زودی به این کشور ارسال خواهد شد. در دورانی که روسها انتقال این تجهیزات را به ایران متوقف کرده بودند جمهوری اسلامی ایران  به مجامع بین المللی از شرکت روس آربات اکسپرت  شکایتی را تنظیم کرده بود و قرار است این شکایت را پس بگیرد.

 

روسیه و ایران قراردادی را به ارزش 800 میلیون دلار برای تحویل سامانه های ضد موشکی S-300  بین سالهای 2007 تا 2011 به امضا رساندند که همانطور که گفته شد مسکو از تحویل این سامانه ها ممانعت کرده بود. وجود سامانه های ضد موشکی S-300  توان امنیتی آسمان ایران را ارتقا خواهد بخشید و این کشور می تواند فاصله خود را با دیگر کشورهای منطقه خاورمیانه از منظر امنیتی افزایش دهد.

 

در حال حاضر کشورهای حوزه خلیج فارس در حال تنظیم قرارداد های برای خرید جنگنده های بیشتری از آمریکایی ها و دیگر کشورهای غربی هستند که البته این جنگنده با وجود سامانه های بومی سازی شده ایرانی عملا کارای چندانی نخواهند داشت. اعضای شورای همکاری خلیج فارس بارها نارضایتی خود را نسبت به توافقات نظامی میان تهران و مسکو اعلام کرده بودند."

بنابریان گزارش، باشگاه خبرنگاران جوان در گزارشی بیان کرده است که: " الینا سوبونینا در گفتگو با شبکه تلویزیونی اسکای نیوز عربی از مسکو درباره قرارداد موشکی ایران و روسیه درباره سامانه اس300 گفت: روسیه آماده است قراردادهای تسلیحاتی جدیدی با ایران امضا کند.

 

وی افزود: آمریکایی ها موضع تندی علیه قراردادهای تسلیحاتی ایران و روسیه نداشته اند و تنها این اسرائیل بوده که نگرانی هایی را ابراز کرده است. انتقادات گاه و بیگاه و محتاطانه آمریکا به این قراردادها قوی و جدی نیست. طرح های مختلف هسته ای صلح آمیز در ایران وجود دارد که باید از سامانه های دفاعی برخوردار شوند."

 

بنابراین گزارش، سامانه دفاع ضد موشک اس 300 کاملا دفاعي است و هدف از استفاده آن محافظت از مکان هاي مهم در برابر حملات هوايي است. اين سامانه موشکي در جهت تقويت دفاع و پدافند از مرزها و تاسیسات مهم و استراتژیک کاربرد دارد. این سامانه پیشرفته موشکی میتواند تمامی اهداف هوایی مدرن را نابود کند، میتواند هواپیماها، موشک های بالدار و هم دستگاه های پرنده بدون خلبان را نابود کند.واحد شمارش این سیستم گردان میباشد ، هر گردان شامل 4 سیستم و هر سیستم 3 لانچر دارد و هر لانچر قادر است 4 موشک شلیک کند. هر سیستم میتواند به 6 هدف به صورت همزمان حمله کند. برد موشک ها 150 کیلومتر است.هر پرتابگر (Luancer) تعداد 48 موشك NGE را كه داراي برد 150 كيلومتر است حمل مي‌كند. هر سيستم کامل شامل سه پرتابگر و قادر است كه شش هدف را به طور همزمان نشانه بگيرد و 12 موشك را به سمت آن‌ها پرتاب كند. اين سيستم پس از تغيير مكان و پر كردن مهمات مي‌تواند به سرعت براي دفع تكرار حمله دوباره مستقر شود.بايد به ياد داشته باشید كه سامانه موشکی S-300 خود نيازمند حفاظت هستند و براي اين منظور مي‌تواند از موشك‌هاي زمين به هواي Tor-M1 و موشك‌هاي Fm-80 به همراه S-300 استفاده كند. اين موشك‌هاي كوتاه برد مي‌توانند يك سيستم دفاع هوايي كارآمد را براي حفاظت از تاسيسات فراهم كند. به اين ترتيب S-300 مي‌تواند به عنوان سلاحي براي منهدم كردن اهداف پيشرفته در فواصل دور عمل كند.سيستم پدافند زمين به هواي S-300 همواره براي آمريكا و متحدانش يك دردسر بوده است.

 

سیستم اس-300 یکی از پیشرفته‌ترین موشک‌های ضد هوایی در جهان محسوب می‌شود که قادر به ردیابی همزمان 100 هدف در آسمان و هدف گرفتن هواپیماها و موشک‌ها در شعاع بهینه 120 کیلومتری (شعاع اسمی 150 کیلومتری) است. با آن که ارتش‌های اسرائیل، آمریکا و روسیه پدافندهای پیشرفته‌تری از s-300 (نظیر S-400 یا سیستم‌های مشابه غربی) را در اختیار دارند، اما قابلیت‌ها و توان همین سیستم نیز به حدی بالاست که توان پدافندی در مقابل حملات احتمالی را به میران قابل ملاحظه‌ای افزایش می‌دهد.«اس – 300» یکی از پیچیده ترین و پیشرفته ترین سامانه های ضدموشکی در جهان محسوب می شود. این سامانه شامل یک پرتابگر موشک سیار است که هر سه تا پنج ثانیه قادر به پرتاب یک موشک است. این موشک می تواند در ارتفاع حداکثر 30 کیلومتری و برد 150 کیلومتری به یک هواپیما اصابت و آن را منهدم کند.

یادآور می شود: ایران در سال ۲۰۰۷ میلادی یک رشته موشک‌های پیشرفته ضدهوایی موسوم به تور-ام ۱ را در قراردادی ۷۰۰ میلیون دلاری از روسیه دریافت کرد. وزیر دفاع روسیه در همان تاریخ اعلام کرد که در صورت تمایل ایران، روسیه آماده خواهد بود تا سیستم‌های دفاعی بیشتری را به ایران بفروشد. همزمان، خبرهایی مبنی بر وجود مذاکراتی میان دولت ایران و بلاروس برای فروش موشک‌های پیشرفته ضدهوایی اس-۳۰۰ در اختیار دولت بلاروس به ایران منتشر شد که بلافاصله توسط دبیرخانه شورای امنیت بلاروس تکذیب شد. کمتر از یک سال بعد مصطفی محمد نجار، وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران، گفت که روسیه سیستم موشک‌های ضدهوایی اس-۳۰۰ را تحویل ایران خواهد داد اما دولت روسیه در واکنش، فروش موشک‌های اس-۳۰۰ به ایران را تکذیب کرد. در تاریخ ۱۰ اکتبر ۲۰۰۸ میلادی آندری نسترنکو سخنگوی وزارت خارجه روسیه، در مورد احتمال فروش موشک‌های اس-۳۰۰ روسیه به ایران گفت: «ما مکرراً در بالاترین سطوح سیاسی گفته‌ایم که قصد تحویل این نوع سلاح‌ها را به کشورها در مناطق بی‌ثبات نداریم و این کار نه با منافع سیاسی کشور ما سازگار است و نه با هدف حفظ ثبات در این مناطق از جهان». این ممنوعیت در در ۲۴ فروردين ۱۳۹۴ (۱۳ آوریل ۲۰۱۵) توسط ولادمیر پوتین رییس جمهور روسیه لغو شد.

 

دی ۱۳۸۷ وزیر دفاع ایران از تحویل این سیستم خبر داد و بهمن ماه همان سال مصطفی محمد نجار وزیر دفاع ایران برای مذاکرات مروبط به این سیستم به ایران به روسیه سفر کرده است. قراردادی میان طرفین جهت دریافت ۵ سامانه اس ۳۰۰ به ارزش ۸۰۰ میلیون دلار منعقد شده بود اما روسیه از تحویل آن به ایران خودداری می‌کند.

 

در عین حال منابع روسی گفته اند که این کشور فروش این سامانه به ایران را تا هنگام دیدار روسای جمهور آمریکا و روسیه در آوریل ۲۰۰۹ به تعویق خواهد انداخت. اسرائیل نیز در واکنش به احتمال انجام چنین معامله‌ای، با ابراز نگرانی از در اختیارگرفتن جمهوری اسلامی ایران به موشک‌های اس-۳۰۰ معتقد است که اگر قرار به حمله به ایران باشد، این حمله باید پیش از نصب سامانه موشکی ضد هوایی اس – ۳۰۰ روسیه در ایران صورت گیرد.

 

نیکولای ماکارف، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح روسیه در روز چهارشنبه ۲۲ سپتامبر برابر با ۳۱ شهریور ۱۳۸۹ اعلام کرد که روسیه به دلیل تحریم های بین‌المللی، تصمیم گرفته است که موشک های اس-۳۰۰ را به ایران تحویل ندهد و موشک های اس-۳۰۰ بی تردید شامل تحریم است.

 

او در پاسخ به این سئوال که آیا قرارداد مربوط به خرید این سیستم دفاع موشکی با ایران لغو خواهد شد یا خیر گفت: "این مسئله به رفتار ایران بستگی دارد".

 

ولادیمیر پوتین، نخست وزیر روسیه حدود سه ماه پیش و در دیدار با نیکلا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه از تعلیق تحویل موشک های اس-۳۰۰ به ایران خبر داده بود. این تصمیم با استقبال فرانسه و آمریکا مواجه شد اما خشم مقامات ایران را برانگیخت.

 

پس از این اظهار نظر دیمیتری مدودف، رئیس جمهوری روسیه، فرمان منع فروش موشک های ضد هوایی اس – ۳۰۰ و تسلیحات سنگین دیگر به ایران را امضا کرد. البته در یک رژه ارتش ایران،یک سامانه بسیار شبیه به سامانه اس-300 نمایش داده شد.همچنین در یک مستند لبنانی به نام لبه پرتگاه مسعود جزائری از برخورداری ایران از سامانه ی بومی معادل سامانه اس-300 خبر داد.سرتیپ فرزاد اسماعیلی نام این سامانه بومی را باور ۳۷۳ اعلام کرد.

 

چند روز پس از تفاهم هسته‌ای لوزان در ۱۳ فروردين ۱۳۹۴، ولادمیر پوتین رییس جمهور روسیه، در ۲۴ فروردين ۱۳۹۴ (۱۳ آوریل ۲۰۱۵) طی فرمانی ممنوعیت تحویل سامانه‌های موشکی دفاع هوایی اس – ۳۰۰ به ایران را لغو کرد. فرمان پوتین پس از سفر علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به روسیه صادر شد.

 

دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین در یادداشتی در مورد سند لغو ممنوعیت تحویل موشک های اس سیصد به ایران اعلام کرد: « فرمان رئیس جمهور روسیه، ممنوعیت انتقال سامانه های موشکی دفاع هوایی اس سیصد را از طریق خاک روسیه از جمله به شکل هوایی، انتقال از فدراسیون روسیه به جمهوری اسلامی ایران و نیز انتقال به جمهوری اسلامی ایران خارج از قلمرو فدراسیون روسیه به صورت دریایی و هوایی را لغو می کند.»

 

کد خبر 499955

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha