به گزارش خبرگزاری شبستان، نشست «علل تخریب باغ ها و درختان شهر تهران و نسبت آن با جنبش دانشجویی» امروز (18 آبان) در تالار شیخ انصاری دانشکده حقوق دانشگاه تهران با حضور پیروز حناچی رئیس معاون شهرسازی و معماری وزارت راه و شهرسازی، محمد حقانی رئیس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران و جمعی از کارشناسان و استادان حوزه محیط زیست برگزار شد.
تخریب باغها برای تامین درآمد شهرداری
محسن کافی استاد دانشگاه و متخصص در حوزه فضای سبز پیش از آغاز پنل «علل تخریب باغ ها و درختان کمپین حفاظت از باغ های تهران» به مشکلات زیست محیطی پایتخت اشاره کرد و گفت: تامین درآمدزایی شهرداری از محل فروش تراکم را نمی توان کتمان کرد، همچنین از ابهامات و عدم تناسب جرم با مجازات در حوزه تخریب درختان و باغات نمی توان چشم پوشی کرد و این در حالی است که متاسفانه نگاه به فضای سبز تهران نگاه کاربری است.
کافی به بحران های آبی و محدودیت های زیست محیطی که تهران را تهدید میکند اشاره کرد و گفت: متاسفانه در مدیریت شهری فعلی تهران از کارشناسات متخصص بر حوزه خاک شناسی، مهندسی آبیاری، علوم باغبانی و گیاهپزشکی که لازمه مدیریت محیط زیست شهری است، استفاده نمیشود.
محاسبه سرانه فضای سبز تهران بدون در نظر گرفتن باغ ها
وی به وضعیت سرانه فضای سبز در تهران نیز اشاره کرد و گفت: محاسبات اشتباه برای تعیین سرانه فضای سبز پایتخت در حالی کاملا محرز است که شاهد کاهش تعداد درختان و باغها شهر اما افزاسش سرانه فضای سبز هستیم و این تنها به دلیل عدم محاسبه باغات شهر در محاسبات سرانه فضای سبز است.
این استاد دانشگاه دو محور توسعه پایدار در شهرها را منابع انرژی و منابع انسانی دانست و گفت: متاسفانه بی توجهی به محورهای توسعه پایدار سبب شده تا تهران تنها محل زیست و نه زندگی کردن باشد، این در حالی است که به دلیل نامشخص بودن ظرفیت جمعیتی در پرورش نسل ها برای حفاظت از محیط زیست نتوانسته ایم به موفقیت دست یابیم.
قوانین محیط زیستی موثر واقع نشده است
در ادامه پیروز حناچی معاون شهرسازی و معماری وزارت راه و شهرسازی در پنل «علل تخریب باغ ها و درختان کمپین حفاظت از باغ های تهران»، گفت: با نگاهی گذرا به قوانین و مصوبات کشور در می یابیم که در حوزه محیط زیست قوانین و مصوبات بسیاری وجود دارد، پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و حتی تشکیل مجلس شورای اسلامی مصوباتی در حوزه حفاظت و صیانت از فضاهای سبز و درختان در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده اما متاسفانه این قوانین به نظر می رسد موثر واقع نشده است.
تهران رکوردار تخریب درختان و باغها
معاون شهرسازی و معماری وزارت راه و وشهرسازی تصریح کرد: تجربه نشان داده هنگامی که باغها و به ویژه فضاهای سبز عمومی تحت مالکیت عمومی درآیند کمتر مورد تعرض قرار میگیرند اما به دلیل مشکلات تثبیت مالکیت این فضاها، به خصوص در دهه اخیر بخش عمده ای از باغها تخریب شده که البته کلانشهر تهران با فاصله زیادی از سایر شهرها در پله نخست تخریب ها قرار گرفته است.
حناچی، افزایش سرعت تخریب باغها و فضاهای سبز در سال های اخیر را در ارتباط با نحوه اداره و مدیریت شهری دانست و تصریح کرد: شهرها عمده درآمد خود را از محل فروش فضاهای شهر تامین میکنند لذا سبب شده تا بسیاری از ارزش های شهری و حتی میرات تاریخی شهرها نابود شود.
وی کاهش کیفیت زندگی را نتیجه چرخه معیوب اداره شهرها از طریق فروش فضاهای سبز دانست و افزود: متاسفانه هرچه قوانین و مصوبات مربوط به فضاهای سبز انقباضی تر می شود نرخ این فضاها افزایش پیدا می کند هرچند شورای عالی شهرسازی و معماری برای تصویب و اجرای طرح جامع و تفضیلی نهایت سعی خود را صرف کرد تا بتواند مشکلات پیش آمده را جبران سازد.
مصوبه برج باغها به تخریب باغ های تهران کمک کرد
وی به مصوبه برج باغها نیز اشاره کرد و گفت: این مصوبه هم که در ابتدا به نظر می رسید از تخریب باغ ها جلوگیری کند، امروزه به دلیل اجرای اشتباه آن به تخریبباغها و فضاهای سبز کمک می کند به گونه ای که به جای سطح اشتغال 30 درصدی در برخی موارد سطح اشتغال 100 درصدی را اهد هستیم.
حناچی بر اینکه تنها شهرداری ها متهم نیستند تاکید کرد و گفت: دولت های گذشته به وظایف حاکمیتی واقف نبوده، رسانه ها هم در سال های اخیر به طور جدی به موضوع نپرداختهاند البته در اینکه رسانه ها به برخی اطلاعات دست نداشتند نیز معتقدیم، اما با وجود سهم کوتاهی نهاد های مختلف شهرداری ها سهم ویژه و بسیاری را در تخریب باغها داشتند.
لزوم تخصصی تر شدن نظام مدیریت شهری
وی معتقد است: بدنه شهرداری ها و در کل نظام مدیریت شهری باید تخصصی تر شود و از واگذاری کارها و امور به خصوص در حوزه فضای سبز و شهرسازی به افراد غیرمتخصص جلوگیری کرد، شورای عالی شهرسازی و معماری نیز با بازبینی در طرح تفضیلی تا حدود بسیار چرخه معیوب اداره شهر را اصلاح کرده و علاوه بر تهران که بیشترین کارها در آن صورت گرفته در سایر کلانشهرها هم توانسته حساسیت هایی را در میان مسئولان و مدیران شهر به وجود آورد.
معاون وزیر راه و شهرسازی به مشکلات اقتصادی کشور و دولت نیز اشاره کرد و گفت: زمینه صیانت از باغها و درختان باقی مانده شهر به لحاظ حقوقی فراهم شده است و با بهبود شرایط اقتصادی دولت و کشور به طور عملیاتی نیز اداره شهرها و توجه به فضاهای سبز بهبود خواهد یافت.
نبود مدیریت شهری نظام مند سبب تخریب 80 درصد باغها تهران شد
محمد حقانی، رئیس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران نیز به اشتباهات مدیریت شهری و توجه صرف به کسب منابع اشاره کرد و گفت: در تهران بیش از 15درصد آلاینده های کل کشور وجود دارد لذا در شرایطی که مصوبات و قانون های مناسبی در این حوزه داریم با ریشه یابی مشکلات، نحوه مدیریت و اداره شهرها مسئله ساز شناخته می شود.
وی با اشاره به مصوبه برج باغها و قانون حفظ و توسعه فضای سبز و درختان، گفت: با وجود مواضع قانونی در طول سال های گذشته تنها در جهت تخریب باغها گام برداشته شده است، به گونه ای که جمعیت سرازیر شده به تهران در شرایط نبود مدیریت شهری نظام مند، علاوه بر تمام شدن منابع زیستی، 80 درصد باغات هم تخریب شده است.
حقانی معتقد است: منابع پایدار نباید بیش از نیاز حاصل شود چراکه صرف اموری خواهد شد که نباید بشود، در حالی پروژه بودجه شهر حدودا 50 هزار میلیارد بسته می شود که آقای شهردار مدعی است شهر را با 5 هزار میلیارد می تواند اداره کند.
مترو؛ اولویت مدیریت شهری نیست
وی از کاهش قدرت انتقاد از مدیریت شهری گلایه کرد و گفت: پروژه های اولویت دار و ضروری شهری در حالی در نظر گرفته نمی شود که دغدغه اصلی مردم آلودگی هوا است اما مدیریت شهری به جای توسعه خطوط مترو، پروژه صدر را تمام می کند، متاسفانه مترو که زیرساخت حمل و نقل عمومی است اما چون در منظر عمومی مردم قرار ندارد مورد نظر مدیریت شهری قرار نمی گیرد.
رئیس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران از نحوه مدیریت شهر انتقاد کرد و گفت: بحران های زیادی چون کم آبی و آلودگی هوا و تخریب باغها شهر را تهدید می کند و متاسفانه مسئولان مربوطه بدان ها تجهی ندارند.
نظر شما