خبرگزاری شبستان؛ کارگاه "انسان مدرن، انسان منتظر" به همت کانون مهدویت دانشگاه فردوسی مشهد با حضور حجت الاسلام نصیری، معاون نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه شنبه در مجتمع کانونهای فرهنگی و هنری برگزار شد.
حجت الاسلام نصیری در ابتدای این کارگاه توحید را دارای انواع و مراتب دانست و بیان داشت: 1. توحید در ذات، 2. توحید در صفات، 3. توحید در فعل، که در تحت این اقسام، اقسام دیگر توحید داخل می شوند؛ مانند توحید در خالقیت، توحید در ربوبیت، توحید در حاکمیت، توحید در طاعت و بندگی، توحید در تشریع و توحید در عبادت.
وی با اشاره به معنای ربوبیت خاطرنشان کرد: رب فقط به معنای پروردگار نیست بلکه یک بخش آن به عنوان مالکیت و صاحب بودن است و یک بخش آن به تدبیر در عالم برمی گردد، قرآن در این رابطه می فرماید: خدا اگر اراده کند چیزی را میگوید باش و آن بود می شود، بر این اساس ملک نمی تواند خلیفه الله باشد، چون اختیار ندارد.
معاون نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه اظهارداشت: انسان هم اراده می کند و خدا هم اراده می کند و تفاوت در این است که: خداوند برای انجام کار، خود، علت تامه است و اگر اراده کند در امری، محقق می شود ولی اراده انسان بخشی از علت تامه است بنابراین مدبر عالم است.
حجت الاسلام نصیری ادامه داد: همان صفاتی که در مورد خداوند می توان تصور کرد برای اهل بیت(ع) هم می توان. الا صفت ربوبیت زیرا اراده اهل بیت(ع) در طول اراده خداست: شاهد مثال اینکه عرفت الله بفسخ عزایم(حضرت علی ع)، همچنین امام رضا(ع) می فرماید: تا خداوند اراده نکند نه به تو ضرری می رسد نه به تو نفعی می رسد.
وی با بیان اینکه اراده انسان وقتی می تواند به نتیجه برسد که علت تامه (خدا) اراده کرده باشد، افزود: اما حال این سوال پیش می آید پس تکلیف ما چیست و بهشت و جهنم برای چیست؟ جواب اینکه به اقتضای تلاش انسان است که سهمش بهشت می شود یا جهنم.
معاون نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه با اشاره به تفاوت انسان منتظر و انسان مدرن و معاصر در رسیدن به هدف، گفت: در تفکر مدرن همه چیز حول محور انسان است (اومانیسم) که در عرفان های نوظهور به شدت دیده می شود, در این تفکر آنکه خالق و مدبر است انسان است و خدا آن چیزی است که تو به آن عشق می ورزی و تو ذهنت به آن علاقه داری و می توانی خدایت را بسازی چون خدا ساخته ذهن بشری است که هیچ قدرت و نفوذی روی انسان ندارد و نه ثواب و عقابی در کار است و همه چیز دست انسان است و انسان اصلا نیاز به "تلاش" ندارد انسان می تواند هر چه که می خواهد در تصورات خود بساز به محض ساخته شدن خلق می شود و حتی خدا هم نمی تواند جلودار انسان باشد.
حجت الاسلام نصیری با اشاره به تاکید کردن بر اعتماد به نفس در فیلم های و کتب غربی ها گفت: به طور مثال آثار برایان تریسی (منظور از اعتماد به نفس در اینجا: اعتماد به نفسی که هیچ جایگاهی برای خدا در نظر گرفته نشده و فقط راهکار دادند و گفتند: این موارد را انجام بدهید تا قطعا به هدفتان برسید و "اراده" خدا را ندید گرفتند)
وی با اشاره به معنای عصری بودن دین در این خصوص گفت: عصری بودن دین بدان معناست که ما باید متناسی با زمانه پیش برویم یعنی مثلا شراب در فلان دوران حرام بوده ولی الان نیست و شرابی می سازم که ضرر نداشته باشد.
معاون نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه اظهارداشت: در تفکر خدامحور توکل به همراه تلاش به نتیجه می رسد، همچنین نقش پررنگ دعا و اعتقاد بر این نکته که انسان باید دعا کند تا کسی که مدبر عالم است به اجابت برساند، نیز بسیار موثر است، زیرا انسان هر قدر هم که دعا کند تا خدا نخواهد اتفاقی نمی افتد"الدعا سلاح المومن". انسان بایستی "تلاش" کند اما تصمیم گیر اصلی خداست و اراده او.
حجت الاسلام نصیری تصریح کرد: "نیایش" در تفکر انسان مدرن صرفا جهت تخلیه ذهنی برای رسیدن به آرامش درونی و اعتقاد بر اینکه همین آرامش به دست آمده هم از سوی انسان است نه خدا.
وی با بیان اینکه "نیایش" در تفکر انسان منتظر این است که خدا منشاء آرامش است، اظهارداشت: در پایان نتیجه می گیریم که تفاوت تفکر انسان مدرن و انسان منتظر در "تدبیر" خداست.
نظر شما