خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: وجود هواپیماهای زمینگیر در فرودگاه ها و فرسوده بودن ناوگان هوایی ایران لزوم نگاه جدی مسئولان مربوطه به این حوزه را می طلبد و حالا پس از اجرای برنامه جامع مشترک و توافق هسته ای زمزمه های ورود هواپیماهای جدید به گوش می رسد اما تاکنون خبری از ورود هواپیماهای جدید و پیوستن آن به ناوگان هوایی ایران نرسیده است این در حالی است که بزودی رییس جمهور سفری به فرانسه خواهد داشت
روابطعمومی شرکت فرودگاههای کشور25 تیرماه امسال اعلام کرده بود: "یکی از بخشهایی که در 36 سال گذشته از انقلاب اسلامی ایران مورد تحریمهای ظالمانه قرار گرفت، صنعت هوانوردی کشور بود که بهطور مستقیم با جامعه بینالملل در ارتباط است براساس توافق حاصل شده در 1+5 تحریمهای بخش هوانوردی کشور بعد از سه دهه برداشته خواهد شد و میتواند آغازی برای فصل جدیدی از مراودات بینالمللی ایران و جهان در صنعت هوانوردی باشد.
بر اساس اهم موارد مندرج در برنامه جامع اقدام مشترک بین ایران و کشورهای 1+5 که در سایت وزارت امور خارجه ایران منتشر شده است در نتیجه این توافق برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) ایران و 6 کشور بزرگ دنیا، تحریمهای اقتصادی و مالی در حوزههای بانکی، مالی، نفتی، گازی، پتروشیمی، تجاری، بیمه، حمل و نقل وضع شده توسط اتحادیه اروپایی و آمریکا که به بهانه برنامه هستهایی ایران بود، در ابتدای اجرای توافق به طور یک جا لغو میشوند. بر اساس توافق برجام، برای اولین بار پس از سه دهه تحریم غیرعادلانه، ممنوعیت خرید هواپیمای مسافربری مرتفع و امکان بازسازی ناوگان هوایی کشور و ارتقای ایمنی پروازها فراهم خواهد شد.
بر اساس یکی از این بندها که مرتبط با صنعت هوانوردی است، تحریمها و تدابیر محدود کننده در خصوص دسترسی به فرودگاههای اتحادیه اروپایی برای هواپیماهای باری ایرانی لغو میشود. همچنین «ایالات متحده، اجازه فروش هواپیماهای مسافری و قطعات و خدمات مربوطه به ایران؛ مجوز اینکه اشخاص غیرآمریکایی که در مالکیت یا کنترل اشخاص آمریکایی هستند، به نحو منطبق با این برجام با ایران مشارکت کنند و مجوز واردات فرش و مواد غذایی از مبدا ایران به آمریکا را صادر خواهد کرد."
بنابراین گزارش خرداد ماه سال جاری عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی سفری به فرانسه داشت و در جریان سفرش به فرانسه با رئيس اجرايی گروه ايرباس در پاريس دیدار کرد که به گفته برخی کارشناسان و صاحبنظران نتیجه این مذاکره مثبت بوده است. در جریان این سفر آخوندی از سفارش 400 فروند هواپیما خبر داده است. در سفر وزیر راه و شهرسازی به پاریس مذاکره با وزیر حمل و نقل فرانسه صورت گرفته است. همچنین در جریان این سفر آمادگی فرانسویها برای تقویت مناسبات تجاری با ایران، ورود سه دستگاه کمک ناوبری به ایران تا شش ماه آینده و راهاندازی پروازهای میلان، آتن و اسپارتا از فرودگاه امام(ره) و آمادگی شركتهای بیمهای اروپایی برای ورود به بازار هواپیمایی ايران اعلام شد.
این در حالی است که خبرگزاری فارس شب گذشته به نقل از نشریه آمریکایی «اینترنشنال بیزینش تایمز» نوشته است: "بستی بوراسا از مقامات دفتر تروریسم و اطلاعات مالی وزارت خزانهداری آمریکا، در واکنش به فروش یک هواپیمای مسافربری به شرکت هواپیمایی ایرانی گفته: کاهش موقت تحریمها که هم اکنون اجرایی است، فروش و یا اجازه کامل هواپیما به ایران را پوشش نمیدهد. دولت آمریکا از این خرید اطلاع پیدا کرده و در حال بررسی آن است.
بر اساس اطلاعات مندرج در گزارش اینترنشنال بیزینش تایمز، شرکت ماهان، هواپیمای مورد اختلاف را از فردی به نام «آنتون گروندلینگ» خریداری کرده؛ این فرد هواپیما را در آفریقای جنوبی ثبت کرده بوده است."
این گزارش می افزاید: در حالی چند ماه از سفر عباس آخوندی به فرانسه میگذرد که هنوز خبری از تامین قطعات و خرید هواپیما از این کشور نیست، ضمن آنکه شرکت بوئینگ هم تاکنون همکاری بابت تعمیر هواپیما و تامین قطعات نداشته است. باید منتظر ماند و دید که آیا در سفر رییس جمهور به فرانسه نظر شرکت ایرباس برای همکاری با ایران جلب می شود یا نه؟
نظر شما