به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، «ال نینو» واژه ای داغ که بر سردی روزهای پاییزی افزوده است. کمتر کاربری در شبکه های اجتماعی مختلف می توان یافت که پیام یا خبری از پدیده ال نینو دریافت نکرده باشد و یا در مباحث مربوط به این پدیده شرکت نداشته باشد.
رسانه ها نیز به صورت جدی به این پدیده پرداخته اند. گمانه زنی های زیادی نیز به نقل از کارشناسان، صاحب نظران و مسئولان مدیریت بحران، سازمان هواشناسی کشور و دست اندرکاران این حوزه مطرح است. اختلاف نظر درخصوص وقوع و یا ورود پدیده ال نینو به کشور و تاثیر آن بر تغییرات اقلیم ایران در میان مسئولان و کارشناسان همچنان وجود دارد و هرکدام بنا به تخصص، تجربه، شواهد موجود و نتایج هواشناسی بر مواضع خود اصرار دارند.
اما پدیده ال نینو چیست و برداشت های متفاوت از آن چه ماجراهایی را به وجود آورده است؟ ال نینو در حقیقت یک پدیده اقیانوسی و دریایی است و عامل اصلی آن نیز تغییرات دمای سطح آب است.
اگر دمای سطح آب افزایش یابد و از درصد نرمال خود بالاتر رود و در آن صورت پدیده ال نینو ایجاد می شود و اگر دمای سطح آب از درصد نرمال خود کمتر شود، پدیده لانینا شکل می گیرد.
ال نینو در منطقه حاره ای اقیانوس آرام شکل می گیرد و همزمان با این پدیده سامانه هواشناسی نوسان جنوبی به انجام تغییرات در این دو منطقه اقیانوس فشار وارد می کند.
با غالب شدن و ترکیب این دو پدیده ال نینو و لانینا پدیده دیگری به نام انسو ENSO شکل می گیرد که در چند فاز گرم (ال نینو)، سرد (لانینا) و خنثی تغییراتی منفی یا مثبت نیم درجه نسبت به درصد نرمال به وجود می آورد.
وقتی انسو در فاز گرم باشد (ال نینو) و بارش ها عمدتا در منطقه غرب قاره امریکای لاتین نزدیک پرو و شیلی ایجاد خواهد شد و در منطقه شرق آسیا کشورهای چین، فلیپین، اندونزی، مالزی و استرالیا دچار کم بارشی و خشکسالی می شود.
اگر انسو در فاز سرد باشد (لانینا) و بارش ها در منطقه شرق آسیا و غرب قاره امریکای لاتین کاهش می یابد، با توجه به آنکه این پدیده در مقیاس جهانی عمل می کند و در آب و هوای بسیاری از مناطق می تواند تاثیرگذار باشد، اما بیشترین تاثیر در همان منطقه عمل حوزه عملیاتی خود است و چون جو یک سیال پیوسته است هرگونه نوسان به ویژه با مقیاس سیاره ای می تواند بر تغییرات آب و هوایی نقاط دیگر تاثیر گذاشته و میزان تاثیرگذاری آن به فاصله و حوزه فعالیت این پدیده با توجه به بزرگ مقیاسی آن کم، زیاد و یا حتی بدون تاثیر خواهد بود.
رییس سازمان هواشناسی کشور معتقد است که ال نینو به ایران نمی رسد در نشست خبری اخیر خود با اصحاب رسانه می گوید: پدیده ال نینو تعیین کننده ترسالی و خشکسالی کشور نیست.
رییس سازمان هواشناسی کشور خاطرنشان می سازد که رژیم بارشی ایران را بر هم کنش نوسان های جنوبی متعدد از جمله نائو، ام جی او و انسو تعیین می کند.
وی تاکید می کند: اثر انسو بر روی خاورمیانه و کشور ما تعیین کننده برای رژیم های بارشی نیست و به عبارت دیگر اثر انسو با سایر نوسانات جوی به ویژه نائو (نوسان اقیانوس آتلانتیک شمالی) و ام جی او روی اقیانوس هند شکل می گیرد و برآیند برخورد و هم کنشی این دو پدیده رژیم بارشی را برای ایران تعیین می کند.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه می دهد: بررسی پدیده های هواشناسی حاکی از این است که سال های همراه با ال نینو کشورمان کم بارش بوده و سال های که همراه با لانینا بوده بارش های مناسبی را در کشور شاهد بوده ایم و این نشان می دهد که انسو به تنهایی تعیین کننده ترسالی و یا خشکسالی برای ایران نبوده است.
رییس سازمان هواشناسی کشور گفت: اما اثر جزیی انسو در فاز گرم ال نینو بر روی خاورمیانه و ایران کمکی به بارش های بهتر بوده و به بیان دیگر با وجود پدیده انسو در جو به علت ال نینو بارش های ایران مناسب بوده است.
این درحالیست که مرتضی اکبرپور، معاون آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور در سفر به استان گیلان در خصوص آمادگی کشور برای مقابله با پدیده ال نینو که نسبت به وقوع آن در زمستان امسال هشدار داده شده است، گفت: با توجه به تجربه سال ۸۶ و پیش بینی وقوع این پدیده در کشورمان، هشدارهای لازم و بخشنامه های آماده باش به تمامی استانداری ها ابلاغ شده است.
وی افزود: استان ها متکی به استفاده از امکانات بالفعل خود در مدیریت ال نینو هستند و در زمان کمبود نیز از یاری نیروهای مسلح برای مدیریت پدیده ال نینو استفاده خواهد شد.
اکبرپور به فعالیت ۲۸۰ پایگاه چند منظوره مدیریت بحران در سراسر کشور اشاره می کند و می گوید: برنامه ریزی سازمان مدیریت بحران کشور برای راه اندازی یک هزار پایگاه چند منظوره مدیریت بحران در سراسر کشور دنبال می شود.
موافق این نیستیم که النینو باعث رخداد هوای بسیار سرد در کشور میشود
مدیرکل پیشبینی و هشدارسریع سازمان هواشناسی نیز با بیان اینکه نیمه اول بهار تا اواخر اردیبهشت، آبان ماه و فصل زمستان مهمترین فصول و ماهها برای بارش کشور است، اظهار کرد: عمده بارشهای ایران بارشهای فصل سرد سال است و در این میان برخی اعلام کردهاند امسال با وجود "النینو" میتوانیم شرایط پربارشی در فصلهای پاییز و زمستان داشته باشیم.
وی با بیان اینکه در مورد پدیدههای بزرگ مقیاس "النینو" و "لانینا" و تاثیر آنها در اقلیم ایران به عنوان یک موضوع علمی، تحقیقات و مطالعات دانشگاهی صورت گرفته است، گفت: النینو پدیده بزرگ مقیاسی است که اقیانوسهای آرام و هند را در برمیگیرد و شامل تنگه "تاهیتی" در استرالیا تا سواحل پرو در غرب امریکا میشود، که نوعی شرایط دوقطبی در دو سوی اقیانوس ایجاد میکند.
وی با اشاره به اینکه این مطالعات میخواهد روشن کند پدیده النینو در اقلیم کشور چه شرایطی ایجاد میکند، افزود: نتایج برخی این مطالعات آکادمیک حاکی از این است که در فصل سرد سال بارش کشور بالاتر از حد نرمال خواهد بود اما در مقابل برخی اعلام کردهاند با پدیده النینو و لانینا تغییر خاصی در اقلیم کشور و در بارشها ایجاد نمیشود.
وظیفه با اشاره به گزارش تهیه شده در سازمان هواشناسی کشور، اظهار کرد: طبق این گزارش کاهش شدید دما در تعدادی از سالها، درست در فاز مخالف النینو بوده است. به هر حال آنچه که نمی توانیم به سادگی با آن برخورد کنیم، پیشبینی دما است و موافق این نیستیم که النینو باعث رخداد هوای بسیار سرد در کشور میشود.
در حالیکه مدیرکل پیشبینی و هشدارسریع سازمان هواشناسی می گوید: موافق این نیستیم که النینو باعث رخداد هوای بسیار سرد در کشور میشود، وزیر نیرو از آمادگی تمام شرکتها و نیروگاههای ذی ربط این وزارتخانه برای مقابله با پدیده النینو خبر داده و گفته است: تمام سازمانهای وابسته به وزارت نیرو تمهیدات لازم را برای مقابله با پدیده النینو و برودت هوا در نظر گرفتهاند.
نظر شما