خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: تهیه قرارداد تامین سامانه های اس ۳۰۰ به ایران، کاهش تحریم دارویی ایران، مثلث ایران، روسیه، حزبالله؛ موثرترین نیروی مبارزه با تروریسم، واکنش واشنگتن به تهدید ایران برای ترک مذاکرات سوریه از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
المانیتور: مثلث ایران، روسیه، حزبالله اکنون موثرترین نیروی مبارزه با تروریسم در منطقه است
پایگاه خبری المانیتور، بامداد سهشنبه در گزارشی با عنوان «مثلث نظامی ایران، حزبالله و روسیه» به بیان ویژگیهای مثبت ان در مبارزه با تروریسم پرداخته است. المانیتور در ابتدای این گزارش مینویسد: «از هنگامی که حضور حزبالله در سوریه در تابستان سال 2012 آشکار شد، بحثهای داغی درباره ان چه در داخل لبنان و چه فراتر از آن مطرح شد. بسیاری در عاقلانه بودن این اقدام شک داشته و میفگتند حزبالله بعد از کسب محبوبیت بالا در جهان عرب به عنوان یک نیروی مقاومت ضد اسلامی، چهرهاش را با وارد شدن به درگیری سوریه خدشهدار کرد.»
این گزارش، علیرغم این میافزاید: «اما با جدیدترین سیر تحولات رویدادها که با مداخله روسیه در سوریه در 30 سپتامبر آغاز شد، جنبش حزبالله، اکنون در جایگاه سکاندار برای ایفای نقشی عمده در منطقه نشسته است.»
نگارنده این تحلیل، این اتفاق را نویدبخش تولد یک «خاورمیانه جدید» میداند که «البته با خاورمیانه جدید مورد اشاره کاندولیزا رایس، وزیر خارجه وقت آمریکا که بعد از جنگ اسرائیل برای نابود کردن حزبالله در جولای 2006 مطرح شد، کاملاً در تقابل قرار دارد.»
یک نشانه بروز این اصطلاحاً «خاورمیانه جدید»، به نوشته المانیتور، این است که روسیه ظاهراً قصدی برای جایگزین کردن محور ایران - حزبالله در سوریه ندارد، بلکه به دنبال کامل کردن آن است. ایران، همواره ادعاها درباره حضور نظامی در سوریه را رد و بر نقش مستشاری خود در مسائل این کشور تأکید کرده است.
سرگئی استراکان، تحلیلگر مسائل سیاسی در روزنامه روسی کامرسنت در گفتوگو با المانیتور مدعی شده اکنون یک «مثلث نظامی ایران، روسیه و حزبالله در سوریه وجود دارد.»
المانیتور، در ادامه به همکاریهای حزبالله، ایران و روسیه برای مقابله با گروههای تروریستی در سوریه اشاره کرده است. یک مقام حزبالله در گفتوگو با این رسانه، اتاق عملیاتی مشترک سه طرف در دمشق برای هدف قرار دادن گروههای تروریستی را موردی از همکاری سهجانبه دانسته است. این مقام حزبالله که نخواسته نامش فاش شود گفته است که حزبالله اکنون «از یک ابرقدرت حمایت دریافت میکند و برای انجام حملات هوایی اطلاعات در اختیار مسکو قرار میدهد.
یک مقام آگاه ایرانی که او هم اشارهای به نامش نکرده به این رسانه گفته که روسیه و چین، «به این دیدگاه رسیدهاند که ایران و حزبالله را موثرترین نیروی مبارزه با تروریسم میدانند.»
استراکان، با ارائه دیدگاهی مشابه میگوید که حزبالله اکنون برای روسیه، اهمیت بسیار بیشتری نسبت به گذشته پیدا کرده است.
واکنش واشنگتن به تهدید ایران برای ترک مذاکرات سوریه و اظهارات صالحی درباره «برجام»
«الیزابت ترودو»، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه در جمع خبرنگاران به تهدید ایران برای خروج از مذاکرات سوریه واکنش نشان داد.
«حسین امیرعبداللهیان»، معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه ایران، روز دوشنبه به شبکه تلویزیونی «العالم» گفته بود حضور ایران در نشستهای آتی با موضوع سوریه «به روند این گفتوگوها بستگی دارد» و «جمهوری اسلامی در گفتوگویی شرکت میکند که نتیجه بخش و کمک کننده به حل سیاسی در سوریه باشد».
وی با بیان اینکه ایران «از مسیر گفتوگو و کمک به تقویت سیاسی و مبارزه با تروریسم حمایت خواهد کرد»، در عین حال تصریح کرد: «اگر نشستها صرفا نمایشی و اعلام مواضع و نشستهایی باشد که حقوق مردم سوریه بخواهد در آن نادیده گرفته شود، طبیعی است که یا باید مسیر این نشستها و گفتوگوها اصلاح شود و یا اینکه چنانچه گفتوگوها بیثمر باشد ایران در آن شرکت نخواهد کرد.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی در این باره گفت: «وزیر خارجه (آمریکا) درباره اهمیت حضور تمامی طرفهای ذینفع در پای میز مذاکره برای انجام این مباحثات، صرفنظر از اختلافات بسیار آشکار موجود میان طرفهای شرکتکننده صحبت کرده است.»
«ترودو» افزود: «انتظار ما این است که بسیاری از آن اختلافات باقی خواهند ماند، اما این به معنی آن نیست که ما نباید برای خاتمه درگیریها و پایان دادن به رنج مردم سوریه تلاش کنیم.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه ایران را همراه با روسیه از جمله کشورهای متعدد ذینفع در مسائل سوریه دانست و گفت: «ایران میتواند با جامعه بینالمللی در زمینه سوریه همکاری کند. این تصمیمی است که رهبران ایران باید بگیرند.»
«ترودو»، سپس در پاسخ به سئوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا این اظهارات به معنی ان است که واشنگتن برای خروج ایران از مذاکرات اهمیتی قائل نیست گفت: «ما تمایل داریم که با حضور این کشورهای ذینفع در پای میز مذاکره و برداشتن گامهایی برای کاستن از رنحهای مردم سوریه، گامی رو به جلو، یعنی به سمت گفتوگوی سیاسی برداریم. با این وجود، اینها، مباحثی هستند که تک تک کشورها بایستی درباره آن تصمیم بگیرند.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، همچنین درباره بیانات روز دوشنبه آقای علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی مبنی بر انجام اقدامات آغازین برای اجرای برجام هم اظهار نظر کرد.
«علی اکبر صالحی» که به ژاپن سفر کرده امروز پیشتر در مصاحبه با خبرگزاری «کیودو» این کشور گفته بود که ایران اجرای توافق هستهای را با جمع آوری شماری از سانتریفیوژهای خود در تاسیسات هستهای نطنز آغاز کرده است.
صالحی در این مصاحبه گفت: «ما کار مقدماتی که شامل کاهش تعداد سانتریفیوژها است را آغاز کردهایم. به طور خاص ما در حال کم کردن تعداد سانتریفیوژها از جمله در تاسیسات هستهای نطنز هستیم؛ البته اجرای کامل توافق زمان خواهد برد».
ترودو در این باره گفت: «تمامی شریکان برجام، ساز و کارها و مقدمات لازم برای اجرای برجام مطابق تعهداتشان در روز تصویب را آغاز کردهاند. گامهای معینی که ایران باید بردارد با جزئیات در برجام آمده است. ما مدیریت این فرایند و پیشبینی تقویم زمانی آن را به ایران واگذار میکنیم. تنها بعد از اتمام این گامها بعد از تأیید آژانس است که ایران از کاهش تحریمها به موجب برجام برخوردار خواهد شد.
آمریکا: در زمینه برداشتن تحریمهای نفتی تجربه کافی نداریم/رفع تحریمهای ایران چالش است
یک مقام وزارت خارجه آمریکا، بامداد سهشنبه با بیان اینکه دولت آمریکا با نحوه اثرگذاری بر کشورها از طریق وضع تحریمهای نفتی آشنایی بیشتری دارد تا از طریق رفع آنها برداشتن تحریمهای نفتی علیه ایران را چالشی پیش روی واشنگتن دانست.
طبق گزارش پایگاه خبری «آرگوس مدیا»، «دانیل آن»، مشاور ارشد رئیس دفتر اقتصادی وزارت خارجه آمریکا در نشست «اندیشکده مطالعات بینالمللی و راهبردی» در واشنگتن گفت: «ما برای نحوه اثرگذاری بر کشورها با رفع تحریمها، در مقایسه با وضع آنها، در مرحلهای هستیم که نیازمند یادگیری هستیم.»
وی اضافه کرد وزارت خارجه آمریکا و دفتر کنترل اموال خارجی وزارت خارجه آمریکا، در حال یادگیری در زمینه اثرات برداشتن این تحریمها هستند.
دولت باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا قرار است وفق سند «برجام» که در تیرماه سال جاری بین ایران و گروه 1+5 امضا شد، تحریمهای وضع شده علیه بخش صنایع نفت ایران را در قبال اعمال برخی محدودیتهای در برنامه هستهای این کشور رفع کند.
این مقام وزارت خارجه آمریکا در بخش دیگری از اظهاراتش ادعا کرد رشد عرضه نفت آمریکا توانایی این کشور برای استفاده از ابزار تحریم علیه کشورهایاصلی تولیدکننده نفت را بالا برده است. وی گفت: «انقلاب نفت شل توان تحمل آمریکا و کل دنیا در برابر شکهای بهای نفت خام افزایش داده است.»
واشنگتن محدودیت صادرات کالاهای پزشکی به ایران را کاهش داد
وزارت خزانهداری آمریکا بامداد سهشنبه با صدور بیانیهای نام برخی اقلام تجهیزات درمانی را به فهرست کالاهای مجاز برای صادرات و صادرات مجدد به ایران افزود.
در این بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا آمده است: «دفتر کنترل اموال خارجی وزارت خزانهداری آمریکا فهرست تجهیزات پزشکی مجاز برای صدور و بازصدور به ایران را بر اساس جواز کلی مشخص شده در بند 560.530(a)(3)(i) «مقررات مربوط به تبادلات و تحریمهای ایران» تغییر داده است.»
مطابق اعلام وزارت خزانهداری آمریکا، این اقدام به منظور اضافه کردن اقلام اضافی به فهرستی انجام گرفته که برای اولین بار در 22 اکتبر سال 2012 منتشر شده و فهرست تجهیزات پزشکی اصلی مجاز برای صادرات به ایران را مشخص میکند.
فهرست به روز شده خزانهداری آمریکا برای کالاهای پزشکی مجاز به صدور به ایران را در اینجا ببینید
واشنگتن، این اقدام را برای استثنا کردن شرکتهای دارویی و تجهیزات پزشکی از تحریمهای وضع شده این کشور به بهانه برنامه هستهای علیه ایران انجام داده است.
با این وجود، رسانههای بینالمللی در گذشته گزارش دادهاند بانکهای بینالمللی از بیم آنکه هدف جریمه آمریکا واقع شوند از همکاری با ایران، حتی برای انجام مبادلات امور انسانی که تحریم نیستند امتناع میکنند.
مهر:
ادعای انتقال سلاح از طریق ایران به سوریه کذب است
ایتارتاس: سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه در بیانیه از تریبون این وزارتخانه به خبرگزاری های روس گفت که این کشور هرگونه اقدامی علیه سیاست خارجی روسیه را محکوم می کند.
بنا به ادعای رسانه های غربی از جمله فاکس نیوز روسیه تسلیحات خود را از طریق ایران به سوریه منتقل می کند. فاکس نیوز مدعی شده بود این اقدام ایران نقض قوانین شورای امنیت محسوب می شود.
ریابکوف با رد این ادعا گفت که کشورش ضمن تکذیب هر گونه ادعایی مبنی بر انتقال سلاح های روسی از طریق خاک ایران، هر ادعایی در این زمینه را نیز محکوم می کند.
به گفته ریابکوف هر گونه انتقال تسلیحات نظامی روسیه تحت قوانین بین المللی صورت می گیرد و نیاز به این پنهان کاری ها وجود ندارد.
وی به خبرهای منتشر شده از طریق فاکس نیوز و رسانه های وابسته به احزاب محافظه کار آمریکایی اشاره و همه این ادعاها را دروغ پراکنی غربی ها عنوان کرد.
معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت: ما تلاش برای ارائه تصویر غلط از سیاست خود را در سوریه و روابط با ایران، محکوم می کنیم.
پیشتر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اشاره به این خبر گفته بود که نمی تواند با قطعیت آن را تایید کند. وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد در صورت اثبات این اخبار موضوع را در شورای امنیت سازمان ملل مطرح خواهد کرد.
باشگاه خبرنگاران جوان:
ظرفیت سرمایهگذاری 185 میلیارد دلاری صنعت نفت و گاز ایران
شبکه سی ان ان در گزارشی از ارائه 50 طرح نفت و گاز به ارزش 185 میلیارد دلار به شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری در ایران خبر داد.
در این گزارش آمده است: «توافق هستهای ایران در حال به ثمر نشستن است. علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، در سفر اخیر خود به توکیو به خبرنگاران گفت کشورش کاهش تعداد سانتریفیوژهای خود را آغاز کرده است. این مسئله به معنای عملی شدن یکی از الزامات لغو تحریمهای ایران است.»
بنابر این گزارش، در حالی ایران خود را برای دوران پس از برداشته شدن تحریمها آماده می کند که شرکتهای نفت و گاز برای مذاکره درباره بازگشتشان به این کشور صف کشیده اند.
در این گزارش به نقل از امیر زمانی نیا، معاون وزیر نفت ایران، آمده است: روابط عمومی صنعت نفت تاکنون به خوبی در اعلام برنامههای وزارت خانه در دوران پس از لغو تحریمها عمل نکرده است. ما باید برای این مسئله، زمان و انرژی صرف کنیم.
همکاری های نظامی ایران و روسیه ادامه می یابد
خبرگزاری اسپوتنیک: مدیر شرکت «روسوبورون اکسپورت» روسیه که از شرکت های دولتی صادر کننده تسلیحات این کشور است روز دوشنبه اعلام کرد روسیه تا کنون سامانه های دفاع هوایی و چند نوع سامانه رادیو-الکترونیک را در اختیار ایران قرار داده است. وی افزود مذاکرات در خصوص همکاری های نظامی - فنی میان دو کشور ادامه دارد.
«آناتولی ایسایکین» مدیر کل «روسوبورون اکسپورت» در این باره در گفتگویی با شبکه تلویزیونی «روسیه- 24» گفت: «فهرست تسلیحاتی که ارائه آنها به ایران ممنوع است، شامل برخی از تسلیحات نمی شود که از جمله آنها می توان به سامانه های دفاع هوایی و برخی از انواع سامانه های رادیو الکترونیک اشاره کرد.»
وی افزود: «فدراسیون روسیه از طریق شرکت روسوبورون اکسپورت، ارتباط خود را دقیقا در این حوزه ها (با ایران) حفظ می کند و در حال ارائه این نوع تسلیحات به ایران است.»
روسیه و ایران در سال 2007، موافقتنامه ای را در خصوص تحویل پنج سامانه موشکی «اس - 300» به ارزش 800 میلیون دلار امضا کردند. ایران در سال 2011، از شرکت «روسوبورون اکسپورت» در دیوان داوری بین المللی شکایت کرد.
علت این شکایت نیز اقدام مسکو در تعلیق این قرارداد در سال 2010 بود. مسکو علت این اقدام خود را قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرد که بر اساس آن، تهران هدف تحریم های تسلیحاتی قرار می گرفت.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در ماه آوریل سال 2015 و اندکی پس از آنکه گروه پنج بعلاوه یک و ایران در خصوص مساله هسته ای ایران به توافق رسیدند، منع این قرارداد را لغو کرد.
یک منبع آگاه وزارت دفاع ایران پیشتر در ماه اوت به خبرگزاری اسپوتنیک اعلام کرد تحویل سامانه های «اس - 300» می تواند مسیر را برای انجام تبادلات بیشتر میان دو کشور هموار کند.
روسیه ادعای ارسال سلاح به سوریه از طرق ایران را تکذیب کرد
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه در گفتگو با خبرگزاری ایتار تاس اعلام کرد: مسکو، اتهامات مطرح شده در رسانه ها را در خصوص ارسال تسلیحات به سوریه از طریق ایران را تکذیب و هر گونه گمانه زنی های اینچنینی را محکوم می کند.
وی در این باره گفت: «منبع این گزارش ها، شبکه تلویزیونی فاکس نیوز است که بابت رویکرد ضد روسی خود و همچنین ایجاد هیاهو در خصوص عناوین خبری و گمانه زنی هایی که هدف اصلی آن بی اعتبار کردن سیاست خارجی روسیه و تضعیف مواضع آن در عرصه جهانی است، شناخته شده است.»
ریابکوف در ادامه گفت: «در خصوص اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، تمایل دارم توجه ها را به این واقعیت جلب کنم که وی احتیاط به خرج داد و اعلام کرد هیچ قطعیتی در خصوص این اتهامات وجود ندارد.»
اشاره وی در این سخنان به اظهارات اخیر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بود که گفته بود در صورتی که این گزارش ها تایید شود، آمریکا ممکن است این موضوع را به عنوان نقض ممنوعیت تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران، در شورای امنیت این سازمان مطرح کند.
ریابکوف افزود: «حتی این سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اطمینان ندارد چنین اقداماتی رخ می دهد یا نه.»
معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت: «ما تلاش برای ارائه تصویر غلط از سیاست خود را در سوریه و روابط با ایران، محکوم می کنیم.»
وی افزود: «هر گونه انتقال تسلیحات و سخت افزار نظامی ساخت روسیه، کاملا با قوانین ملی و تعهدات بین المللی روسیه همسویی دارد؛ از جمله با مفاد همکاری های فنی نظامی ما با دیگر کشور ها مانند لزوم اعلام نام مصرف کننده نهایی و خودداری از انتقال چنین محصولاتی به هویت هایی غیر از کشورها».
واحد مرکزی خبر:
تهیه قرارداد تامین سامانه های اس ۳۰۰ به ایران
شرکت روسی اعلام کرد : در حال آماده سازی قراردادی به منظور تامین سامانه های موشکی اس ۳۰۰ برای ایران است.
رویترز از مسکو: شرکت روسی روسوبرونواکسپورت با اعلام این خبر به جزئیات بیشتری اشاره نکرد .
نظر شما